Sony HAP-S1 review: high-resolution audio in de praktijk

74 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. HAP-S1
 3. 3. Intern
 4. 4. SS-HA3
 5. 5. Bedienen
 6. 6. Luisteren
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Foto's
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Sony promoot inmiddels al bijna twee jaar 'high resolution audio'. Een hogere geluidskwaliteit met digitale bestanden, die net zoveel verschil moet maken met 'gewone cd-kwaliteit' als HD video moet doen met SD video. Tijd om het eens uit te proberen, met het HAP-S1 audiosysteem.

We zullen de eersten zijn om te stellen dat geluidskwaliteit zich een stuk lastiger laat duiden dan beeldkwaliteit, maar toch wilden we wel eens nader naar een van Sony's high resolution audio-apparaten kijken en vooral: luisteren. We ontvingen een HAP-S1 audiosysteem in combinatie met de SS-HA3 boekenplankluidsprekers en namen die een maandje in gebruik.

Sony HAP-S1
De Sony HAP-S1

Hoewel Sony met 'high resolution audio' hogere geluidskwaliteit naar een groter publiek wil brengen, lukt dat nog niet overal even goed als je naar de prijsstelling van de geschikte producten kijkt. Zo kost de HAP-S1 officieel 899 euro en voor minder dan 799 vind je hem niet in onze Prijsvergelijker. De SS-HA3 speakers zijn in Nederland slecht te vinden, maar ze kosten in Sony's Amerikaanse online winkel 349 dollar. Per stuk. Reken maar op dat bedrag in euro's voor de Nederlandse markt. Dan hebben we het dus over een slordige 1600 euro voor een audio-installatie. 

Voor een 'liefhebber' die van het achterhalen van de allerbeste geluidsreproductie zijn hobby heeft gemaakt is dat veelal geen prijs die de wenkbrauwen doet fronsen, maar voor Jan Modaal die best tevreden is met z'n Bluetooth-speakertje van 80 euro of z'n home cinemaset van pakweg 400 euro is een prijs als deze wel even slikken.

We kunnen dus wel stellen dat je oprecht geïnteresseerd moet zijn in geluidskwaliteit, dan wel echt moet houden van muziek, om je te verdiepen in high resolution audio. Zelfs de voordeligste manier om hiermee kennis te maken, Sony's NWZ-A15 Walkman, kost zo'n 200 euro. Je bent dus gewaarschuwd, maar als je inmiddels niet bent weggesurft naar videokaarten van een luttele 500 euro, lees dan vooral verder voor een nadere blik op de HAP-S1 en de SS-HA3.

HAP-S1

De Sony HAP-S1 is een geïntegreerde stereo versterker en mediaspeler. Het is een zeer solide kastje, dat een stuk zwaarder is dan het eruit ziet. De zijpanelen ogen van aluminium, maar zijn van plastic. De bovenplaat die doorloopt naar het voorpaneel is echter wel één stuk aluminium. De voorzijde wordt gedomineerd door een groot display, met daarnaast knoppen voor het volume en het bedienen van de mediaspeler. Je zal tevergeefs zoeken naar knoppen voor het selecteren van de bron, wijzigen van de balans of de toonweergave: voor zover het al kan, moet het met een app. 

Sony HAP-S1

Voor zo'n modern apparaat is het uiterlijk van de HAP-S1 dus eigenlijk heel traditioneel. Dat zal de doelgroep van high-end audioliefhebbers aanspreken, maar we kunnen ons voorstellen dat het grote publiek niet direct warmloopt voor dit design. Sony claimt met haar high-res audio-initiatief juist hogere geluidskwaliteit naar een grotere markt te willen brengen en een iets meer tot de verbeelding sprekend ontwerp was dan ook naar onze mening geen gek idee geweest.

Sony HAP-S1
De afstandsbediening van de HAP-S1

De meegeleverde afstandsbediening bevat feitelijk geen extra functies. Net zoals bij veel andere recente Sony apparaten is deze een klein balkje met een minimum aan functies. Dat is niet ongebruikelijk in de wereld van de high-end audio, waaar "onnodige" circuits uit den boze zijn vanwege de mogelijke invloed die ze kunnen hebben op de geluidsweergave. Aangezien je met de app echter veel van die functies wel kan bedienen, was een iets uitgebreidere afstandsbediening toch wel prettig geweest: knoppen bedien je sneller dan een app die je eerst moet openen. Erg prettig in de hand ligt het balkje ook niet. Het blijft een bijzonder fenomeen dat een goede afstandsbediening zo'n uitdaging is voor HiFi-fabrikanten: enerzijds zijn er de modellen met tientallen vrijwel identieke knopjes, anderzijds is er dit soort doorgeschoten minimalisme. 

Sony HAP-S1
Aansluitingen

De achterzijde van de HAP-S1 bevat aardig wat aansluitingen. Er zijn een optische en een coaxiale digitale ingang voor S/PDIF, een gigabit ethernetaansluiting en een USB A-aansluiting. Daaronder zit een lijnuitgang die direct het signaal van de ingebouwde DAC doorgeeft, met ernaast twee analoge lijningangen en daarnaast de speakerterminals. Verder zien we een ventilator en de voedingsaansluiting. 

Het is een aardig complete selectie, maar liever hadden we wat meer (optisch) digitale ingangen gezien, desnoods ten koste van een analoge aansluiting. Ook een HDMI-aansluiting was in deze tijd waarin elk apparaat met elk ander apparaat kan praten geen gek idee geweest. We hebben de HAP-S1 ook een tijdje gebruikt als alternatief voor TV-speakers en van die taak kwijtte hij zich keurig. 

Intern

We hebben de HAP-S1 ook even opengemaakt, wat gewoon kan met een kruiskopschroevendraaier: voor de verandering geen obscure torx-schroeven of andere zaken die reparatie in de weg staan. Je moet wel een flink aantal schroeven losdraaien om bij het binnenwerk te komen, zes aan de achterzijde en nog eens zes aan de onderkant. Daarna is het een kwestie van de nodige plastic palletjes indrukken dan wel opentrekken en voorzichtig schuiven - waarna je een blik op het binnenwerk kan werpen.

Sony HAP-S1

Sony HAP-S1
De HAP-S1 is eenvoudig open te schroeven.

Sony HAP-S1
De zijpanelen zijn van aluminiumkleurig plastic, in tegenstelling tot het boven- en voorpaneel.

Dat is ronduit indrukwekkend, want de HAP-S1 zit werkelijk bomvol componenten. Er is geen millimeter onbenut gelaten.

Sony HAP-S1

Op de foto hieronder zie je links de transformator en stand-by voeding. Rechts daarvan zit de voeding voor de elektronica, waarbij twee grote condensators opvallen - die zijn voor de versterker. Geheel rechts is verticaal de 500GB 5400rpm harde schijf geplaatst, afkomstig uit de fabrieken van Toshiba. Deze is door middel van meerdere rubberen scheidingsringen geheel trillingsvrij opgehangen (zie de foto's elders in dit artikel).

Sony HAP-S1

De voeding en de versterker zitten op dezelfde printplaat. In de ideale wereld zijn die gescheiden, maar de ruimte is beperkt en het voordeel van deze constructie is dat de stroombanen slechts een korte afstand hoeven te overbruggen. De genoemde condensators, Nippon Chemicon 6800 µF/50V exemplaren, zorgen voor de filtering, waardoor de voeding de versterkers niet zou moeten beïnvloeden.

Rechts op onderstaande foto's zie je die versterkers: National Semiconductor / Texas Instruments LM3876 "Overture" exemplaren. Dit zijn klasse AB-versterkers met een signaal-ruisverhouding groter dan 95 dB en een THD van 0,06%. De bijzondere koperen 'tiensprong' is een zogenaamde 'star ground' ofwel stervormige aarding. Deze moet de diverse aardestromen in de versterker van elkaar scheiden en daarmee ruis en andere ongerechtigheden voorkomen.

Sony HAP-S1

Ondersteboven boven de voeding en de versterker zit nog een voeding op een aparte printplaat. We hebben die er niet helemaal uitgehaald om er zeker van te zijn dat de HAP-S1 het nog deed nadat we hem weer dichtschroefden, dus excuses voor deze wat onhandige foto. De voeding die je hier ziet is bestemd voor de digitale circuits en voor de ventilatoren. 

Sony HAP-S1

Verder vermeldenswaardig zijn nog de Burr-Brown PCM1795 digitaal-analoog converters, die ook verantwoordelijk zijn voor DSD-weergave en bestanden aankunnen tot 24-bit en 192KHz.

De HAP-S1 lijkt in veel opzichten op de UDA-1, een DAC/versterker waarin de mediaspelerfunctionaliteit ontbreekt; die heeft dus geen display of harde schijf, maar komt verder qua componenten grotendeels overeen. Hoewel de versterker minder krachtig is in de UDA-1, ligt de prijs ook een stuk lager: rond de 599 euro, maar hij is op moment van schrijven ook onder de 500 euro te vinden. Als je bijvoorbeeld puur een PC wilt gebruiken als bron via een digitale aansluiting, kan dat een interessant alternatief zijn, dat we in de toekomst nog apart zullen bespreken.

SS-HA3

Hoewel deze review primair over de  HAP-S1 gaat, toch een woord over de speakers waarmee we deze testten. De SS-HA3 zijn boekenplankspeakers met relatief bescheiden afmetingen: 23,1 x 15 x 23,2 cm (HxBxD). Met een gewicht van ruim 3 kilo per stuk zijn ze niet bepaald licht voor hun formaat, wat mede te danken is aan het gebruik van dik aluminium voor de kasten. 

Sony SS-HA3 Silver

Het zijn 2-weg speakers met drie drivers en een impedantie van 4 Ohm. Dat eerste is opmerkelijk: Sony heeft naast de 10 cm woofer en de 1,9 cm tweeter aan de voorzijde een tweede 1,9 cm tweeter aan de bovenkant geplaatst. Dat zorgt voor een aanmerkelijk ruimtelijker, minder directioneel geluid, zeker als je deze speakers bijvoorbeeld naast je hebt staan op een bureau.

De speakers zijn verkrijgbaar in zilver en zwart; wij hadden een set van de zilveren tot onze beschikking. De voorzijde is standaard beschermd door een stoffen cover, dat zoals gebruikelijk eenvoudig afneembaar is. De bovenste tweeter heeft geen bescherming en tijdens ons gebruik viel op dat die behoorlijk wat stof aantrekt - het is een soort plakkerig rubber, waarop stof ook blijft kleven. Regelmatig onderhoud is dus noodzakelijk. 

Sony SS-HA3 Silver

De SS-HA3 zijn voorzien van schroefklemterminals (net als de HAP-S1). Daardoor kan je aardig dik speakerdraad gebruiken, al moet je het ook niet te gek maken. Sony levert draad mee. Dat mag ook wel, want de SS-HA3 kosten zo'n 350 euro per stuk - als je ze al kan vinden in Nederland. 

Sony levert de SS-HA3 expliciet als 'high-res' speakers en claimt dan ook een frequentiebereik van 55-50.000 (!) Hz. 

We hebben deze speakers alleen beluisterd in combinatie met de HAP-S1 en kunnen er dan ook afzonderlijk weinig over zeggen - voor de indrukken met de HAP-S1, lees vooral verder. Hieronder zie je nog wat foto's.

Bedienen

Voor het bedienen is de meegeleverde afstandsbediening eigenlijk volstrekt inadequaat, maar zoals gezegd levert Sony een app waarmee je beter uit de voeten kan. Deze HDD Audio Remote is beschikbaar voor iOS en Android en laat je de muziekbibliotheek op de speler beheren, het afspelen bedienen en bijvoorbeeld van bron wisselen. Hieronder zie je wat screenshots van de app. 

Naast de app kan je natuurlijk het apparaat met de knoppen erop bedienen, gecombineerd met het grote beeldscherm. De draaischakelaar er rechts naast kan je indrukken om opties te selecteren, terug gaan in een menu doe je met de knop er linksboven. Een kind kan de was doen. Aardig zijn de 'SensMe' kanalen, waarmee Sony probeert om nummers die qua tempo en stemming bij elkaar passen te bundelen, om zo snel een soort geautomatiseerde playlist te maken. Dat werkt heel aardig.

Sony HAP-S1

Het overzetten van bestanden naar de HAP-S1 is eenvoudig met de aparte HAP Music Transfer toepassing die je hiervoor kan installeren. Deze monitort een folder op je PC en bestanden die je daarin plaatst, worden op de achtergrond gekopieerd naar de HAP-S1. Daarnaast kan je met wat omwegen de HAP-S1 via je netwerkomgeving gewoon als een SMB share benaderen en dan rechtstreeks zelf bestanden kopiëren. Als je een grote collectie hebt, is dat al snel handiger: de 500 GB schijf van de speler zit zo vol, zeker als je gebruik maakt van DSD files. Een nummer dat 11 MB in beslag neemt op 320 kbps mp3, is meer dan 200 MB groot in 2,8MHz DSD. 

De HAP-S1 kan gelukkig ook afspelen vanaf een externe harde schijf, maar die moet wel door het apparaat geformatteerd worden - daarna kan je hem niet meer met een gewone PC benaderen. Ook is het verwijderen van die externe schijf niet een kwestie van een USB-kabel lostrekken:

Sony HAP-S1
Dit is met geen mogelijkheid gebruiksvriendelijk te noemen.

Helaas is het ook niet mogelijk om direct te streamen vanaf een netwerkshare, wat naar onze mening een enorme misser is. We hebben Sony daar ook op aangesproken, maar zelfs de hoofdontwerper van de HAP-S1 kon geen duidelijk antwoord geven waarom dit niet mogelijk is. "Er wordt aan gewerkt" is al de nodige maanden het antwoord, maar de kans dat deze functie er via een firmware update zal komen, is klein. Gelukkig is het wel mogelijk om ook de hoogste kwaliteit High-res bestanden via de USB-aansluiting af te spelen, dat kon namelijk aanvankelijk niet. In de tijd dat we het apparaat gebruikten, waren er al drie firmware updates, dus Sony heeft achteraf nog het een en ander verbeterd, al is niet altijd geheel duidelijk wat nu is aangepast.

Updaten gaat automatisch als de speler is verbonden met internet via je router. Dat kan draadloos en bedraad, maar afgezien hiervoor en voor het kopiëren van bestanden naar de speler worden die verbindingen dus niet benut. Ook streamen vanaf diensten als Spotify is niet mogelijk, Sony heeft alleen voorzien in een 'internetradio' dienst, vTuner. Voor Spotify zal je dus gebruik moeten maken van een Spotify Connect apparaat, zoals de Gramofon. Hoewel Spotify natuurlijk niet als 'High-res' gekwalificeerd kan worden en in die zin het weglaten verklaard kan worden, is het voor ons onbegrijpelijk dat Sony geen rekening houdt met de meest voorkomende moderne vorm van muziek luisteren, namelijk via streaming diensten. Juist omdat het stelt een groter publiek aan te willen spreken, is dit een eigenlijk onvergeeflijke omissie.

Al bij al is de bediening van de HAP-S1 dus een wat vreemde mengelmoes van ouderwets puristisch HiFi minimalisme enerzijds en een juist moderne wijze van bediening via smartphone of tablet anderzijds. 

Luisteren

De bediening is dus een gemengd verhaal, maar met de hardware van de HAP-S1 zit het zoals beschreven wel goed. Gezien de aanschafprijs mag dat ook wel. Sony's High Res Audio-verhaal klinkt goed in theorie, maar hoe bevalt de luisterpraktijk? Dat plaatst ons voor het gebruikelijke dilemma wanneer we audio-apparatuur bespreken: je vervalt al snel in enigszins wazige termen. Zoals altijd geldt: ga zelf luisteren. Zeker wanneer je in deze prijsklasse aanschaft, doe je er goed aan om bij een zaak met een luisterruimte binnen te stappen met de nodige muziek die je zelf al kent, zodat je weet waarop je kan letten.

Dat zijn heel wat zaken, waarvan we een aantal laten voor gespecialiseerde publicaties, maar een aantal dingen kan iedereen waarnemen die gewoon gaat luisteren. In de eerste plaats details: zijn individuele instrumenten en stemmen te identificeren, of loopt alles een beetje in elkaar over? Detaillering is waar het bij goedkope speakers eigenlijk altijd aan ontbreekt. De muziek is herkenbaar, maar je mist heel wat. Dat geldt ook voor het tweede punt, de weergave van de frequenties, simpel gezegd: hoe verhouden hoog, midden en laag zich tot elkaar. De duurste speakers hebben veelal filtering naar drie afzonderlijke (sets) drivers voor hoog, midden en laag, maar vaker zien we tweeweg exemplaren of zelfs speakers met maar één conus. Dat laatste gaat vrijwel zonder uitzondering ten koste van de balans, want de speaker moet heel anders bewegen voor hoge dan voor lage tonen. Een ander aandachtspunt is ruimtelijkheid: creëren de speakers als het ware een homogeen geluidsbeeld, of zijn links en rechts zeer duidelijk apart aanwezig. Lastiger is om binnen dat geluidsbeeld ook de plaatsing van de afzonderlijke instrumenten te ontdekken - maar dat is juist waar de betere set zich kan onderscheiden.

Specifiek voor high-res audio - wat Sony gemakshalve vertaalt als 'beter dan CD-kwaliteit', maar waarbij wij uitgaan van 24-bit/96Khz minimaal - geldt dat het niet alleen een groter frequentiebereik, maar bovenal ook een 'rustiger' geluidsbeeld moet opleveren. Dat is al helemaal een moeilijk naar tekst te vertalen concept, maar het verschil tussen een extreem gecomprimeerd mp3-bestand waarbij het volume voor het hele bereik is gemaximaliseerd, en een ongecomprimeerde opname met de oorspronkelijke dynamiek is ook voor de ongeoefende luisteraar te horen. Helaas moet je dit echt zelf ervaren, want als je niet beter kent dan de standaard Spotify- en YouTube-weergave, zal je je vermoedelijk afvragen waar men zich druk over maakt. Wie langdurig naar muziek luistert, zal het verschil veelal omschrijven als 'minder vermoeiend' of 'rustiger'. 

DSD, High-res en de rest

We hebben de HAP-S1 in combinatie met de SS-HA3 speakers een maandje gebruikt, waarbij de set voldoende ingespeeld was en we een zeer brede schakering aan muziekstijlen hebben beluisterd. Daarbij diende zoals gezegd zelfs de televisie als bron (aangesloten via optische SP/DIF), maar bovenal natuurlijk gebruikten we tal van digitale muziekbestanden, uiteenlopend van mp3 tot flac en dsd. Sony levert een kleine selectie High-Res bestanden mee op de harde schijf van de HAP-S1, waaronder een paar DSD-bestanden en vooral de nodige flac-bestanden. Daarnaast gebruikten we nog enige publiek verkrijgbare DSD-bestanden, zoals Meeting At The Building van Eric Bibb en Vision Of Her van David Elias. Daar kan je dus eventueel zelf ook naar luisteren. Voor weergave met een PC is de toepassing foobar met de DSD plug-in een veelgebruikte methode om dat type bestanden af te spelen.

Sony HAP-S1

Onze speellijst omvatte naast deze test tracks onder andere, maar niet alleen: Spinning Wheel van Blood, Sweat & Tears, Watermelon Man van Herbie Hancock, Your Smiling Face van James Taylor, Snowflake van Lara Ruggels, Never Too Much van Luther Vandross, So What van Miles Davis, Black Magic Woman van Santana, Georgia On My Mind van Willie Nelson, Cloverfoot Reel van Yo-Yo Ma, Edgar Meyer en Mark O'Connor, het The Joshua Tree album van U2, de Koyaanisqatsi soundtrack van Philip Glass, Droplets van Art Lande, Wish You Were Here van Pink Floyd en het Imagine album van John Lennon.

Sony HAP-S1
Black Magic Woman in 2,8MHz DSD is iets bijzonders

Laten we beginnen met melden dat de HAP-S1 qua geluidskwaliteit zonder meer uitstekend is. We hebben er voor de aardigheid een set toch bepaald niet verkeerde Audio Engine A5+ actieve speakers naast gezet, maar de HAP-S1 en SS-HA3 laten die mijlenver achter zich op het gebied van detail en frequentiebereik. Ondanks de relatief bescheiden woofertjes in de SS-HA3 is het laag van de HAP-S1 krachtig, extreem gecontroleerd en overtuigend. Het hoog vertoont extreem veel detail en is bijzonder helder, maar ook het midden is uitstekend vertegenwoordigd. Natuurlijk is het geen eerlijke vergelijking (de A5 kost 400 euro, de HAP-S1 en SS-HA3's samen pakweg 1600 euro), maar dat je meer hoort voor de hogere investering staat buiten kijf. 

Vanaf 256 kbps zijn mp3's ook goed te beluisteren, daaronder is het eigenlijk geen onverdeeld genoegen: de set legt de gebreken van het formaat genadeloos bloot. Nummers klinken opeens kil en hard, het effect van compressie is hoorbaar. Met minder extreme compressie is er echter (gelukkig) goed naar te luisteren. Maar goed, daar koop je deze set niet voor, dat doe je voor 'high-res'. Welnu, onze ervaring is enerzijds dat het wel degelijk wat uitmaakt, anderzijds dat je het met name na langere tijd luisteren pas echt gaat merken, zeker wanneer je weer 'terug' gaat naar gecomprimeerde bestanden. Een blinde luistertest met enerzijds een 320 kbps bestand en anderzijds hetzelfde nummer als 2,8MHz DSD wordt door iedereen die we lieten luisteren moeiteloos gepasseerd, het verschil is overduidelijk. Opmerkelijk genoeg waren er ook luisteraars die soms de voorkeur gaven aan het meer wollige, omfloerste geluid van een gecomprimeerd bestand, maar overwegend verkoos de meerderheid van ons informele, gedurende meerdere weken steekproefsgewijs uitgevoerde luisterexperiment de hogere kwaliteit. Bij het verschil tussen CD-kwaliteit (WAV/PCM 44,1KHz 16-bits) en 24-bit 96KHz flac was het verschil duidelijk kleiner. Met name de grotere dynamiek van de hoogste kwaliteit flac en DSD maakten indruk: binnen een nummer liggen de volumes van het zachtste en luidste deel verder uit elkaar, terwijl ieder detail hoorbaar blijft. 

Sony HAP-S1
Meer equalizer dan dit zit er niet in.

De detaillering is dus uitstekend en ook de balans tussen midden, hoog en laag is zeer goed. Dat is maar goed ook, want afgezien van een zeer basale toonregeling in de app kan je daar ook weinig aan veranderen. We hebben de set overwegend gebruikt in een gedeelte van een huiskamer, in een ruimte van zo'n 3x3 meter, waarbij de speakers zo'n 2,5 meter uit elkaar stonden. Daartussen werd een zeer homogeen, gedetailleerd geluidsbeeld opgebouwd, waarbinnen individuele instrumenten uitstekend te plaatsen zijn. De ruimtelijkheid is bijzonder te noemen: er is amper sprake van een 'sweet spot', de twee boekenplankspeakertjes vullen moeiteloos de gehele ruimte (van zo'n 5x3 meter) en met het volume een tandje hoger is zelfs in nabijgelegen ruimtes het kwaliteitsverschil met goedkopere sets die we testten direct waarneembaar. Ze mogen dan compact zijn, de HAP-S1 en SS-HA3 zijn groots in hun reproductie. 

Van de geluidskwaliteit zijn we dan ook overtuigd. Ook al bevindt deze set zich diverse prijsklassen boven wat we doorgaans op deze pagina's bespreken, we hebben voldoende high-end audio installaties beluisterd om de kwaliteiten van de HAP-S1 te kunnen beoordelen en waarderen. De SS-HA3 speakers zijn een mooie combinatie, al vermoeden we dat een betere set met name bij hogere volumes de HAP-S1 nog meer tot zijn recht zou kunnen doen komen.

Specificaties

Algemeen
 
MerkSony
ProductnaamHAP-S1
ProductcodeHAPS1S
DetailsProductinfo
Specificaties
Kanalen2.0
Vermogen per kanaal40 W
KleurZilver
THX-gecertificeerd
Afstandsbediening
Geschikt voor 3D
Afmetingen - Breedte30.4 cm
Afmetingen - Hoogte8.8 cm
Afmetingen - Diepte26.5 cm
On Screen Display
Multi-room geschikt
DLNA geschikt
Slaap-timer
Aansluitingen
Analoge audio ingangen2
Analoge audio uitgangen1
Coaxiale digitale audio ingangen1
Optische digitale audio ingangen1
Meerkanaals analoge audio ingang
USB aansluiting
iPod aansluiting
Netwerkaansluiting
WiFi verbinding
Platenspeler aansluiting
Koptelefoon aansluiting
Decoders
Dolby Pro Logic
Dolby Pro Logic II
Dolby Pro Logic IIx
Dolby Pro Logic IIz
Dolby Digital
Dolby Digital EX
Dolby TrueHD
DTS
DTS Neo6
DTS ES
DTS Master Audio
Tuner
FM-tuner
AM-tuner
RDS-tuner
DAB-tuner

Algemeen
 
MerkSony
ProductnaamSS-HA3 Silver
Productcode
DetailsProductinfo
Algemeen
FormaatBoekenplank
Type speakerTweeweg
Fysieke eigenschappen
Afmeting hoogte23.1 cm
Afmeting breedte15 cm
Afmeting diepte23.2 cm
Inhoud8 l
Gewicht3.1 kg
Diameter tweeter19 mm
Diameter woofer10 mm
Audio eigenschappen
Impedantie4 Ω
Frequentiebereik laag55 Hz
Frequentiebereik hoog50 kHz

Foto's

Conclusie

Dit alles brengt ons dan bij de conclusie, waarbij we de lastigste vraag maar direct omzeilen: of de HAP-S1 de aanschafprijs waard is, hangt namelijk volkomen af van de eisen die jij stelt aan je muziekkwaliteit. Zeker als je referentie het geluid is dat je PC speakers bij YouTube video's produceren, is de HAP-S1 vermoedelijk niet aan jou besteed. Dan kan je beter eerst investeren in een stel goede actieve luidsprekers zoals de aangehaalde AudioEngine A5+. 

Om de HAP-S1 te overwegen moet je minimaal al een echte muziekliefhebber zijn, die zich bewust is van de meerprijs van hoogwaardige componenten en die een muziekcollectie in het juiste bestandsformaat heeft om deze set tot zijn recht te laten komen. Qua geluidskwaliteit is de HAP-S1 dan zonder meer een aanrader, we durven wel te stellen dat je in elk geval niet minder zal moeten uitgeven bij een ander product om dit niveau te evenaren. 

Qua gebruik en bediening daarentegen is het een lastiger verhaal. De beperkingen m.b.t. opslagruimte en afspeelmogelijkheden zijn naar onze mening een groot obstakel om de set zonder meer aan te raden. Je hebt toch al een PC nodig om je collectie op het apparaat te zetten - die PC dan ook gebruiken als afspeelapparaat in combinatie met de aanzienlijk goedkopere UDA-1 is dan ook vermoedelijk een alternatief dat je op zijn minst moet overwegen. 

Wil je per se een stand alone apparaat, dan is de HAP-S1 een capabel product. Weliswaar zijn de genoemde omissies (geen netwerk streaming, geen Spotify of andere streaming diensten, geen DLNA) niet gering, we kennen ook geen ander apparaat dat overweg kan met DSD-bestanden en wél die kwaliteiten heeft. Aan de andere kant, kan je leven zonder DSD-weergave, dan zijn er al meer alternatieven. 

Uiteindelijk komt de HAP-S1 als een eerste generatie product over, dat in de basis goed - zelfs uitstekend - is, maar dat door zijn beperkingen qua functionaliteit ook zijn doelgroep beperkt. En dat is jammer, want als je deze set een keer gehoord hebt, is de kans groot dat je toch overstag gaat - of in elk geval aan het sparen slaat.

Over high-res audio willen we nog wel kwijt dat hoewel het de cynische lezer vermoedelijk als marketingpraat in de oren klinkt, de realiteit toch wat genuanceerder is. Zeker het verschil tussen uitersten is ook voor de niet-audiofiel uitstekend hoorbaar en langere tijd luisteren naar hogere kwaliteit is ontegenzeggelijk aangenamer. Ook hier geldt dat of het je een meerprijs waard is, toch vooral van jouzelf zal afhangen. Ga vooral eens luisteren als je een nieuwe audio-installatie overweegt die wat meer mag kosten, herhalen we dus nog maar eens.

Sony HAP-S1


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Sony HAP-S1

Sony HAP-S1

 • 2.0
 • 40 W
Niet verkrijgbaar
Sony SS-HA3 Silver

Sony SS-HA3 Silver

Niet verkrijgbaar
0
*