Apple iPod 2.0 Test

52 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Eerste blik
  2. 2. Eerste blik (vervolg)
  3. 3. Installatie
  4. 4. Software
  5. 5. Software / testresultaten
  6. 6. Conclusie
  7. 7. Reacties

Eerste blik

Afgelopen week heeft Apple de iPod 2.0 geïntroduceerd, de opvolger van de eerste iPod die we al bekeken in Hardware.Info Magazine #3. Uiteraard waren wij benieuwd daar deze design MP3-speler, en Apple was zo aardig om de nieuwe iPod meteen enkele dagen aan ons uit te lenen. De nieuwe iPod komt in drie smaken: 10, 15 en 30 GB.

Eerste blik

De verpakking van de iPod is al een juweeltje om te zien: een zwartwitte kubus, die door het midden opengeklapt kan worden. In ons geval is duidelijk op de doos te zien dat het de 15 GB versie betreft die ook voor Windows geschikt is.

De iPod wordt compleet geleverd: een cradle, hoofdtelefoon met twee setjes schuimrubberen dopjes, draadafstandsbediening, mapje met clipbevestiging, stoffen zakje, FireWire verloopplugje, oplader en software vergezellen de witte iPod in de kubus.

De nieuwe iPod lijkt in veel opzichten op zijn voorganger, maar toch is er een aantal wijzigingen. Zo is hij platter geworden: van 1,8 cm naar 1,5 cm. Deze afslankprocedure heeft ook gevolgen gehad voor het gewicht, dat is afgenomen van 190 naar 158 gram. De 30 GB variant weegt 176 gram.

Zoals op bovenstaande foto is te zien, zijn ook de aansluitingen veranderd. De afstandsbediening van de oude iPod werkt niet meer op de nieuwe.

De FireWire aansluiting is verhuisd naar de onderkant in verband met de cradle. De schermverlichting geeft wat blauwer licht, en de drukknoppen rond de 'touch pad' zijn alle op één rij geplaatst en veranderd in knopjes die je slechts hoeft aan te raken. De ronde touch pad is ongewijzigd, en heeft nog steeds een knopje in het midden. De oude iPod is afgerond aan de onderkant, en 'scherp' aan de bovenkant. Bij de nieuwe iPod heeft Apple het hele ontwerp afgerond gemaakt.

Eerste blik (vervolg)

Gebleven is de chroom-glimmende achterkant, die er schitterend uitziet, maar na 10 seconden vasthouden voorzien is van een vettig vingerafdrukpatroon. Wat nieuw is, zijn de verlichte bedieningsknoppen. In de oude iPod was alleen het display verlicht, maar nu lichten ook deze knopjes op, in een rood kleurtje dat goed past bij de displayverlichting. Het oplossend vermogen van het schermpje is nog steeds riant te noemen met 160x128 pixels.

De FireWire-kabel is multifunctioneel. Hij is bedoeld om de iPod op de computer aan te sluiten en bij een geschikte IEEE1394 aansluiting zal de iPod dan tevens opladen. Maar je kunt de kabel ook aansluiten op de netvoeding, om de iPod alleen op te laden. De cradle is een goede aanvulling op deze kabel en de iPod. Qua functionaliteit voegt hij niks toe aan de losse kabel, maar het gebruiksgemak is natuurlijk wél hoger. De cradle is relatief zwaar, wat een goede stabiliteit waarborgt. Ook heeft Apple een line-out op deze cradle gemaakt. Als je de cradle met de FireWire-kabel op de voeding aansluit, en de cradle via de line-out op je geluidsinstallatie, dan heb je, afhankelijk van de uitvoering, tien tot dertig uur muziek paraat, zonder te hoeven vrezen dat de accu leegloopt. Flexibiliteit ten top.

Opvallend is dat de 1.8" harddisk vrijwel geruisloos zijn werk doet. De grootste concurrent is de Creative Zen, en de harddisk van dit apparaat trilt voelbaar, wat een vreemd gevoel geeft als het in de binnenzak van je jas zit en tegen je borst hangt. De iPod heeft hier geen last van.

De afstandsbediening wordt tussen hoofdtelefoon en iPod geschakeld, en is ook half chroom uitgevoerd (met alle vingervlekken van dien). De bediening is eenvoudig en wijst zich vanzelf. Handig is de lock-schuifknop om de bediening te blokkeren. De iPod heeft zelf ook nog een lock-knop, die onafhankelijk van de afstandsbediening werkt. De iPod en de afstandsbediening zijn dus onafhankelijk van elkaar te blokkeren, wat er handig is: bij gebruik van het clipmapje kun je de bediening van de speler blokkeren, terwijl de afstandsbediening gewoon kan blijven werken.

Installatie

De iPod 2.0 schakelt in zodra een willekeurige toets gebruikt wordt. Door de play-knop vijf seconden ingedrukt te houden, schakelt de iPod weer uit. De menu-taal is instelbaar in onder andere Nederlands, Engels, Duits en Frans. Opvallend is dat de iPod vrijwel direct klaar is voor gebruik. De concurrentie heeft meestal vijf tot tien seconden nodig om het besturingssysteem te starten, en de harddisk op toeren te krijgen. Via het overzichtelijke menu is alles makkelijk te vinden, van achtergrondverlichting tot playlists. Het zoeken van een track kan op titel, artiest en albumnummer. Via een playlist zoeken is ook mogelijk. Tijdens het afspelen heeft de ronde touchpad de functie van volumeknop. Door een druk op de middelste knop wisselt de functie naar voor- en achteruit spoelen. Dit kan ook door de previous en next knoppen ingedrukt te houden, maar het voordeel van de touch pad is dat men veel sneller voor- en achteruit kan zoeken, wat erg handig is bij lange nummers. Als men op een toets drukt, of aan de touch pad 'draait', maakt de iPod een klikgeluid. Voordeel is dat je hoort dat je toetsdruk werkt, maar na een tijdje gaat al dat geklik vervelen. Gelukkig is dit in het menu uit te schakelen.

Evenals de oude iPod heeft de nieuwe ook een kalender en alarmklok aan boord waarin via de PC of Mac afspraken geplaatst kunnen worden (ICS formaat). Addressen kunnen ook toegevoegd worden volgens het VCF-formaat. Ook kunnen tekstbestanden (ASCII) op de iPod bekeken worden door deze in een speciale folder te plaatsen. Nieuw op de iPod 2.0 zijn enkele simpele games: Solitaire, Brick en Parachute. Die laatste twee zijn goed te spelen, maar de bediening van Solitaire is rampzalig. Maar eerlijk gezegd denken we dat weinig mensen een iPod zullen kopen voor de games...

Als we de iPod via de FireWire kabel aansluiten op onze Windows testmachine, wordt hij direct als externe harddisk van 15 GB herkend in het formaat FAT32. Leuk detail is dat we als FireWire-aansluiting de SB1394 van de Sound Blaster Extigy Platinum hebben gebruikt. In tegenstelling tot de Zen van deze fabrikant kan de iPod wél tijdens gebruik met de PC via de FireWire-kabel opgeladen worden, zodat hij als een volwaardige externe harddisk te gebruiken is. Vanaf de installatie-CD wordt een klein programma geïnstalleerd, de iPod Manager, waarmee het direct via het icon in de notification area mogelijk is de iPod te ontkoppelen; heel wat makkelijker dan het dialoogscherm dat Windows biedt bij externe opslagapparatuur.

Via de iPod Manager kunnen we ook instellen welke applicatie gestart moet worden als de iPod aangesloten wordt. Helaas is het niet mogelijk om géén applicatie in te stellen. Tevens wordt MusicMatch Jukebox geïnstalleerd. Dit is een programma met veel mogelijkheden, maar tijdens de installatie krijg je gewoon slechte zin door al die schermen die je moet invullen met persoonlijke gegevens, zodat je een 'betere service' krijgt. Helaas kunnen deze schermen niet overgeslagen worden, dus we zien ons weer genoodzaakt om valse gegevens in te voeren. Aangezien wij vast niet de enigen zijn die dit doen, vragen we ons serieus af wat het nut is van deze vorm van registratie, omdat de gegevens vaak vals zullen zijn...

Software

Voor gebruik als externe harddisk is geen extra software of driver nodig vanaf Windows Me. De iPod krijgt automatisch een driveletter toegewezen, en de iPod is zo snel, dat het zelfs mogelijk is software op de iPod te installeren en te draaien.

Met Jukebox kunnen muziekbestanden op de iPod gekopieerd worden. Men zou in de verleiding kunnen komen en dit rechtstreeks met de Windows Verkenner doen. De iPod houdt echter in een database bij welke muziekbestanden er beschikbaar zijn. Deze handmatig gekopieerde bestanden zullen niet zichtbaar zijn via het menu op de iPod, en zijn dus niet af te spelen. Andersom heeft het rechtstreeks verwijderen van muziekbestanden uit de iPod systeemfolder ook geen zin, omdat in de database nog steeds een verwijzing blijft staan.

Met Jukebox kan men, naast muziekbestanden kopiëren, ook automatisch conversies laten doen naar een ander formaat of bitrate, en playlists aanmaken. Als je al zorgvuldig samengestelde playlists hebt in M3U-formaat, dan kun je deze makkelijk importeren. De ondersteunde formaten zijn MP3 (32 tot 320 kb/s en VBR) en WAV tot 48 kHz. Het WMA-formaat van Microsoft wordt helaas niet ondersteund. Op een Mac krijgt je ook nog support voor AAC, Audible en AIFF.

De bediening van Jukebox is helaas niet altijd even geweldig; zo is het vrijwel onmogelijk om muziekbestanden via Jukebox op de iPod te verwijderen. Voor een beginnende gebruiker zal dit helse zoektocht worden. Een Mac-gebruiker kan iTunes gebruiken. Dit programma is vele malen gebruiksvriendelijker. Ook heeft de Mac-gebruiker automatische intergratie tussen de iPod kalender/adresboek en Microsoft Entourage, de superieure Mac-variant van Outlook. De Windows-gebruiker krijgt met de standaard software op geen enkele manier zijn agenda/alarm en adresboekje gesynchroniseerd. Gelukkig ervoeren iPod-gebruikers voor Windows van het eerste uur dit als een nadeel en is er leuke free- en shareware software geschreven om dit euvel te verhelpen.

Software / testresultaten

Eén van die pakketjes is ephPod. Dit programma kan muziekbestanden naar de iPod kopiëren en verwijderen, playlists wijzigen, folders synchroniseren, kalenderitems aanmaken en de iPod database repareren, mocht je toch handmatig in de iPod systeemfiles hebben zitten rommelen.

Conversies tussen formaten en bitrates wordt niet ondersteund, evenmin als het direct rippen vanaf CD, iets wat Jukebox wél kan. ephPod is dus alleen geschikt om een bestaande MP3-collectie op de iPod te gebruiken.

Als je direct met Outlook wilt synchroniseren dan is iPodSync een handig tooltje. Dit sharewareprogramma kost $12 en kan contactpersonen, agenda, taken en notities synchroniseren met de iPod. Het programma werkt bijzonder intuïtief, maar is niet in het Nederlands verkrijgbaar.

Halverwege juni komt Apple met nieuwe Windows software voor de iPod. Hopelijk zit er dan ook goede synchronisatiesoftware bij, iets wat de Mac-gebruiker al vanaf de eerste iPod heeft.

Testresultaten

Geluidskwaliteit

We hebben de iPod 2.0 getest met MP3 bestanden (128 kbit tot 192 kbit en VBR) en 48 kHz WAV-bestanden. De muzieksoorten variëren van klassiek via rock tot trance. Als output is de meegeleverde hoofdtelefoon gebruikt, en een Creative MegaWorks 550 speakerset. Via de hoofdtelefoon is het geluid zondermeer van zeer goede kwaliteit. Het gehele frequentiebereik van laag tot hoog wordt goed gevuld, en er is geen ruis of ander ongewenst geluid te horen. De hoofdtelefoondopjes blijven overigens goed in de oren zitten, zeker als de schuimrubberen hoesjes gebruik worden. Via de MegaWorks klinkt het geluid via de line-out op de cradle een beetje vlak. Dit kan via de treble van de MegaWorks enigszins opgepoetst worden, maar eigenlijk moet dat niet nodig zijn. Via de hoofdtelefoonuitgang klinkt het geluid aanmerkelijk beter. De iPod kan in elk geval goed overweg met alle muziekbestanden die we hem voorgelegd hebben.

Harddisk performance

De performance is getest met Winbench 99 2.0. De gemiddelde overdrachtsnelheid is 11150 kB/s (10,9 MB/s), bij een gemiddelde toegangstijd van 23 ms, wat een goede score is vergeleken met externe 2,5" harddisks. Opvallend is dat Symantec Ghost 2003 uitstekend overweg kan met de iPod: we hadden in een kwartiertje een backup-image gemaakt van onze testpartitie van 4 GB. De iPod is dus goed inzetbaar als medium bij de Backup Workshop in Hardware.Info Magazine 2003/#2.

Conclusie

De nieuwe iPod is kleiner dan zijn voorganger, heeft uitgebreidere software, is verkrijgbaar met een grotere harddisk en is relatief goedkoper geworden. Naast een goede MP3-speler die er gelikt uitziet, krijgt men voor 499 euro eigenlijk ook een snelle externe harddisk, en een eenvoudige electronische aganda/adresboekje. Via de cradle is het gebruik en opladen nog makkelijker dan via de kabel. Zit er dan geen nadeel aan de iPod 2.0? Jawel, de prijs is vergeleken bij de opslagcapaciteit van de concurrentie wat aan de hoge kant. Maar bij de concurrentie is het apparaat wél een stuk groter (met name dikker), luidruchtiger en meestal voorzien van een slechter display.

Apple had met vorige iPod al een uniek product, maar de iPod 2.0 weet dit toch weer op een aantal puntjes te verbeteren. Reden genoeg om de iPod 2.0 te belonen met een Hardware.Info Silver Award!

De nieuwe iPod 2.0 is verkrijgbaar in 10, 15 en 30 GB en heeft een adviesprijs van 399, 499 en 599 euro. Alleen de 15 en 30 GB versies worden geleverd met afstandsbediening, cradle, en tasje. In de VS is reeds de USB 2.0 kabel beschikbaar ($19) waarmee snelle overdracht via USB 2.0 mogelijk is. Of deze ook al in Europa beschikbaar is, is niet bekend.

Met dank aan Apple voor het zo snel beschikbaar stellen van het product.

http://www.apple.com/nl/ipod/

Toevoeging

We hebben inmiddels ook de Apple iPod Dock Connector to USB 2.0 + FireWire getest. Klik hier voor de review.

0
*