Motorola Moto 360, LG G Watch R, Samsung Gear S review

15 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. LG G Watch R en Motorola Moto 360
 3. 3. Samsung Gear S
 4. 4. Android Wear
 5. 5. Tizen
 6. 6. In de praktijk (1)
 7. 7. In de praktijk (2)
 8. 8. Accuduur
 9. 9. Conclusie 
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

De smartwatch steekt al enkele jaren zijn neus aan het venster maar weet vooralsnog geen potten te breken. Wij testten de LG G Watch R, Motorola Moto 360 en de Samsung Gear S om de huidige stand van zaken te beoordelen. Dat is tevens een strijd tussen twee verschillende besturingssystemen, namelijk Android Wear en Tizen, het door Samsung zelf ontwikkelde OS. Lees dus snel verder als je wilt weten of een smartwatch inmiddels een aankoop is die het overwegen waard is en welke van de drie ons het best is bevallen. 

Een veelgehoorde opmerking als het gaat om smartwatches is dat de apparaten er niet bepaald uitzien als horloges. Ze zijn vaak wat lomp groot en ook rechthoekig. Aan dat laatste hebben zowel LG en Motorola in ieder geval iets gedaan met de G Watch R en de Moto 360. Deze zijn namelijk rond. De G Watch R is van een afstandje nauwelijks te onderscheiden van een traditioneel, zij het wat robuust horloge, de Moto 360 oogt als geheel wat verfijnder wat ons betreft.

LG G Watch R Black
LG G Watch R

Motorola Moto 360 Black
Motorola Moto 360

De Gear S van Samsung is allesbehalve rond. Deze smartwatch is zo rechthoekig als het maar zijn kan. Althans, als je het van bovenaf in het platte vlak bekijkt. Hij heeft wel wat weg van een Galaxy-smartphone, waar met een shrink beam op is geschoten. Van opzij is hij minder rechthoekig, want hij is licht gebogen en volgt de vorm van de pols. Wie bekend is met de Gear Fit van afgelopen jaar, zal de vormgeving bekend voorkomen. Uiterlijk is de Gear S, kort door de bocht gesteld, feitelijk niets anders dan twee Gear Fits naast elkaar.

Samsung Gear Small Black
Samsung Gear S

Qua prijs zitten de twee ronde modellen dicht bij elkaar. De Moto 360 staat voor gemiddeld zo'n 230 euro in onze Prijsvergelijker, de G Watch R voor gemiddeld 265 euro. De Gear S zit hier met gemiddeld 369 euro fors boven.

LG G Watch R en Motorola Moto 360

Behalve het feit dat ze rond zijn en ongeveer even groot zijn, hebben de LG G Watch R en Motorola Moto 360 uiterlijk niet heel erg veel met elkaar gemeen. Het gedeelte van het horloge dat wordt ingenomen door het paneel, is bij de Moto 360 beduidend groter dan bij de G Watch R. LG heeft ervoor gekozen om een vrij brede bezel te gebruiken, die wat omhoog staat ten opzichte van het paneel. Op die bezel zijn markeringen aangebracht die ons deden denken aan duikhorloges. Dit zit er overigens puur voor de sier op; je kunt niet aan de ring draaien. Het is wellicht gedaan als verwijzing naar de waterdichtheid van het horloge; hij heeft een IP67-certificering meegekregen, evenals de Moto 360 overigens. De opstaande rand helpt natuurlijk ook bij het beschermen van het scherm. Bij de Moto 360 loopt het scherm helemaal tot aan de rand. Dat geeft hem volgens een steekproef een aantrekkelijker uiterlijk. De randen zijn geslepen, wat ervoor zorgt dat de randen met name bij witte (heldere) achtergronden door de breking een wat rafelig karakter krijgen.

Hieronder enkele foto's van de LG G Watch R:

De G Watch R en Moto 360 verschillen dus in de grootte van het eigenlijke paneel. Dat meet bij het horloge van LG 1,3 inch (3,3 cm), waar dat bij de Moto 350 1,56 inch (3,96 cm) is. De resolutie is wel identiek, 320x320 pixels. Althans, als het scherm van de Moto 360 helemaal rond was geweest. Dat is door het inbouwen van een lichtsensor niet het geval, vandaar dat er onderaan een zwart strookje zichtbaar is en de resolutie neerkomt op 320x290 pixels. Het is in ieder geval zo dat de pixeldichtheid van de LG hoger is: 246 ppi ten opzichte van 205 ppi. Bij dergelijke pixeldichtheden is een verschil van 50 ppi duidelijk zichtbaar, zo ook hier. Echt storend laag is de pixeldichtheid van de Moto 360 overigens niet. Het grotere scherm oogt wat ons betreft juist wel weer wat indrukwekkender dan dat van de LG. De zwartwaardes van het OLED-scherm van de G Watch R zijn beter dan die van het LCD-paneel in de Moto 360. Buiten zijn beide schermen overigens goed afleesbaar, ook bij helder weer.

Intern treffen we bij de Moto 360 een behoorlijk antiek beestje aan, namelijk de Texas Instruments OMAP 3630, een chip met een enkele Cortex-A8-kern die is geklokt op 1 GHz. LG heeft voor een modernere chip gekozen, namelijk de Qualcomm Snapdragon 400 (8026), waarvan naar verluidt alle vier de cores actief zijn. Die rekenkernen zijn geklokt op 1,2 GHz. Beide horloges beschikken over 512 MB RAM en 4 GB interne opslag. Op basis van de CPU zou je denken dat de LG veel sneller aanvoelt dan de Motorola. Dat valt in de praktijk best mee, al is het verschil wel merkbaar als je ze naast elkaar bedient. Het is echter zeker niet zo dat de Moto 360 sloom aanvoelt. Dat heeft er waarschijnlijk met name mee te maken dat het vooralsnog vrijwel niet mogelijk is om een smartwatch zwaar te belasten. Daarvoor ontbreekt het simpelweg aan toepassingen. Voor een modern apparaat van gemiddeld zo'n 230 euro is het alleen wel wat povertjes wat de Moto 360 levert.

Hieronder enkele foto's van de Motorola Moto 360:

Uiteraard is er bij beide apparaten ook voorzien in de nodige sensors: naast een lichtsensor en bewegingssensoren zijn ook een stappenteller en hartslagmeter bij beide apparaten van de partij. De LG voegt hier een barometer aan toe. Bij beide apparaten zijn de bandjes overigens verwisselbaar. 

Samsung Gear S

Samsung is zonder twijfel de meest productieve smartwatchmaker van de wereld. Met de Gear S zijn we inmiddels alweer toe aan model nummer zes in ongeveer een jaar tijd. Als het gaat om 'scherm-real estate', dan doet de Gear S het in ieder geval uitstekend. Het gebolde Super Amoled-scherm heeft een diagonaal van 2 inch (5,08 cm). De resolutie is met 360x480 pixels ook hoger, wat een pixeldichtheid oplevert van 300 ppi. Door de bolling in het scherm past het horloge verrassend goed rond de pols, al is hij door de vrij forse bezels boven en onder het scherm veel duidelijker aanwezig dan de twee ronde modellen. Maar goed, daar staat dus een groter scherm tegenover. Hij is echter wel vrij dik, waardoor hij niet onder alle manchetten van overhemden en dergelijke zal passen. De fysieke homeknop versterkt het beeld van een 'smartphone om de pols' alleen maar. Ter vergelijking, de twee ronde horloges in deze vergelijking hebben een knop aan de zijkant zoals je dat van 'echte' horloges kent.

Samsung Gear Small Black

Welke SoC er in de Gear S zit, is ons niet helemaal duidelijk. Op de site van Samsung wordt er gesproken over een dual-core CPU geklokt op 1 GHz. Dan zou je wellicht denken aan een Exynos uit eigen stal, bijvoorbeeld de 4212, maar achterop het apparaat zit een stickertje waar 'Qualcomm HSPA+' op staat. Daaruit kunnen we afleiden dat we hier te maken hebben met een Snapdragon-SoC, aangezien het ons niet echt logisch lijkt om in een smartwatch te werken met een modem die niet is geïntegreerd in de SoC. Qualcomm kondigt daarnaast ook zelf aan dat de Gear S voorzien is van een Snapdragon 400-SoC.

Dat laatste plaatst ons echter voor het volgende raadsel, want de meestvoorkomende Snapdragon 400's van dit moment, de quad-core Cortex-A7's, passen dus ook niet in de specificaties; die hebben twee cores te veel als we terugdenken aan Samsungs claim. Het kan natuurlijk zijn dat Samsung enkele cores uitgeschakeld heeft, iets wat het bedrijf bij de eerste Galaxy Gear smartwatch ook heeft gedaan (van 2 naar 1 core). Dat was overigens wel bij een Exynos-chip, die door Samsung zelf ontwikkeld wordt. Een andere optie is dat er is gekozen voor een variant met twee Krait 200-kernen. Die bieden dan standaard weer LTE aan, iets wat niet op de Gear S zit. We zullen er wel nooit helemaal uitkomen. Als iemand het wel weet of iemand heeft de Gear S open gemaakt, dan houden we ons uiteraard altijd aanbevolen. Wat we in ieder geval wel weten, is dat er net als bij de Moto 360 en G Watch R is voorzien in 512 MB RAM en 4 GB interne opslag.

Samsung Gear Small Black
Onderop zie je duidelijk het klepje zitten waar de simkaart geplaatst moet worden.

Iets wat de Gear S duidelijk onderscheidt van de Moto 360 en G Watch R is de aanwezigheid van een nano-simkaartaansluiting. Met de 3G-verbinding is het horloge stand-alone te gebruiken voor zaken zoals bellen en sms'en. Je kunt er ook voor kiezen om 3G te gebruiken als een soort van Bluetooth-op-afstand en de verbinding met de telefoon, die je dan dus elders kunt laten liggen, intact te laten. Dat laatste zou je kunnen gebruiken als je gaat hardlopen, niet je smartphone mee wilt nemen, maar wel graag bereikbaar blijft. In dat geval ben je gewoon bereikbaar op het nummer dat is geassocieerd met je smartphone en bel je ook vanaf dat nummer. Gebruik je het apparaat echt zelfstandig, dan heb je uiteraard een ander nummer. 

Op het gebied van sensors is ook de Gear S voorzien van al het nodige: van bewegingssensors en lichtsensors naar stappenteller, barometer en UV-sensor. 

Hieronder de foto's die we hebben gemaakt van de Samsung Gear S:

Android Wear

Een vergelijkende test van smartwatches zoals de LG G Watch R en de Motorola Moto 360 aan de ene kant en de Samsung Gear S aan de andere kant, gaat uiteraard niet alleen over de hardware. Ook op het vlak van besturingssystemen is er een duidelijke tweedeling te maken. De LG en de Motorola draaien op Android Wear 5.0, de Samsung op het door het bedrijf zelf ontwikkelde Tizen. Dat betekent dus dat de G Watch R en de Moto 360 op alle Android-smartphones aangesloten kunnen worden die draaien op versie 4.3 van het besturingssysteem of nieuwer, terwijl de Gear S alleen met een selectie Samsung-telefoons gekoppeld kan worden. 

Android Wear is qua bediening vrij simpel gehouden. Je krijgt meldingen van je smartphone in de vorm van kaarten te zien. Die kaarten worden vanaf onder deels over het scherm gelegd, waarna je ze naar boven kunt vegen om ze te bekijken. Naar rechts vegen betekent dat je de kaart de vergetelheid in veegt, veeg je naar links dan open je een kaart. In het geval van bijvoorbeeld een sms/Hangouts- of een Whatsapp-bericht open je het bericht en kun je vanaf het horloge een antwoord inspreken. Bij de meeste meldingen kom je echter terecht op een 'Open on phone'-scherm. Als je op de knop op dat scherm tikt, dan open je de betreffende toepassing op je smartphone. Heb je een kaart eenmaal weggeveegd, dan is hij ook echt weg.

LG G Watch R Black

Motorola Moto 360 Black

Veeg je van boven naar beneden, dan komt er sinds de laatste update een apart menu tevoorschijn waar je zijwaarts doorheen kunt swipen. Hier kun je het geluid in- of uitschakelen, de verlichting opschroeven, naar de instellingen gaan en kiezen voor de Theater Mode. Daarmee kun je de sensor uitschakelen die het scherm doet oplichten als je je pols draait.

Motorola Moto 360 Black

De voornaamste bediening van Android Wear-smartwatches vindt echter plaats met behulp van de stem. Het is de bedoeling dat je 'OK Google' tegen je horloge zegt, waarna je een commando kunt geven, bijvoorbeeld om een agendapunt aan te maken, iets te noteren of om iets op Google te zoeken. Praat je liever niet tegen je horloge, dan kun je ook in deze omgeving komen door op het scherm te tikken. Let wel, als je vervolgens een mail wilt versturen of een notitie wilt maken, moet je alsnog gaan praten. Dat is de enige invoermogelijkheid bij Android Wear.

LG G Watch R Black

Om de G Watch R en Moto 360 aan je smartphone te koppelen, moet je eerst de Android Wear-app installeren. In die app kun je niet bijster veel instellen wat je niet ook al kunt op het horloge zelf. Je kunt er de wijzerplaat van je keuze selecteren en per actie je voorkeursapp opgeven. In het instellingenmenu kun je verder nog enkele persoonlijke voorkeuren aangeven en kijken hoe het is gesteld met de opslagcapaciteit en de accu. Motorola biedt ook nog de Moto Connect-app. Heel erg veel meerwaarde biedt die niet, of je moet Moto Body handig vinden. Daar kun je je profiel aanvullen met gewicht, lengte en leeftijd. In combinatie met de stappenteller en hartslag heb je dan net wat meer informatie over je conditie. Als je naast de Moto 360 ook nog een Keylink en een Power Pack van Motorola hebt, kun je die hier ook centraal beheren. 

Hieronder een selectie screenshots van Android Wear gekoppeld aan de LG G Watch R:

Hieronder een selectie screenshots van Android Wear gekoppeld aan de Motorola Moto 360:

Ten slotte een selectie screenshots van Moto Connect:

Tizen

Het door Samsung zelf ontwikkelde Tizen-besturingssysteem is een heel ander beestje dan Android Wear. Allereerst is de Gear S niet met alle Android-telefoons te koppelen, maar alleen met Samsung-telefoons. Hij kan zeker niet gekoppeld worden aan alle Samsung Galaxy-toestellen overigens. Volgens de website is het horloge compatibel met de volgende toestellen: Galaxy SIII, S4 en S5, Note 3, Note 3 Neo en Note 4, SIII Mini en SIII Neo, S4 Mini en S5 Mini, Galaxy Alpha en Galaxy Mega. Op het moment van schrijven nog niet toegevoegd aan de lijst zijn de nieuwe Galaxy A3 en A5. Daar kan het horloge echter wel mee verbonden worden, zijn we achtergekomen.

Samsung Gear Small Black

Qua bediening heeft Tizen op de Gear S wel wat weg van de bediening van een smartphone. Als je van buiten het scherm van boven naar beneden veegt, klapt er een drawer uit, met daarin de mogelijkheid om het volume en de helderheid aan te passen. Je ziet dan ook de bekende balk met daarin de resterende capaciteit van de accu en andere meldingen, bijvoorbeeld of Bluetooth aanstaat en of er een sim-kaart geplaatst is. Veeg je vanaf onder het scherm naar boven, dan zie je het overzicht van beschikbare apps.

Samsung Gear Small Black

Samsung Gear Small Black

Naast de standaard geïnstalleerde apps kun je hier ook nog apps aan toevoegen. Veeg je van rechts naar links, dan kom je bij het S Health-overzicht, de agenda, een muziekspeler en een nieuwsoverzicht. Je kunt hier zelf nog schermen aan toevoegen. Meldingen zie je door op het startscherm van links naar rechts te vegen. Een app switcher zoals je die wellicht gewend bent te gebruiken op een smartphone is eveneens aanwezig op het horloge. De homeknop doet ten slotte ook meer dan een klein beetje denken aan een smartphone. Een knop om terug te gaan naar het vorige scherm is niet aanwezig, dus dat moet je met behulp van een veegbeweging doen, en wel van boven naar beneden. In bepaalde situaties komt er wel een heus toetsenbord tevoorschijn op het scherm.

Hieronder zie je een selectie screenshots van de Samsung Gear S:

De Gear S kan voor een deel zelfstandig functioneren door de aanwezigheid van een eigen sim-kaartaansluiting (en wifi), maar moet toch ook nog regelmatig vanaf de gekoppelde smartphone beheerd worden, al was het maar om de basisinstellingen helemaal naar je eigen s. Dit gebeurt met behulp van de Gear Manager. Mocht je die app nog niet op je Samsung-telefoon hebben staan, dan moet je die downloaden uit de Galaxy Apps-toepassing. In de Play Store zal je hem niet vinden. 

Hieronder zie je een selectie screenshots van de Samsung Gear Manager:

In de praktijk (1)

We hebben alle drie de smartwatches langere tijd gebruikt in het dagelijks leven. Heel erg veel gebruiksdoelen hebben wij nog niet kunnen vinden en veel apps zijn nog niet geschikt voor gebruik in combinatie met een smartwatch. Als je nu op zoek gaat naar apps die geschikt zijn voor Android Wear of Tizen, dan kom je cru gezegd nog altijd niet veel verder dan ontelbare verschillende wijzerplaten die je kunt installeren op je horloge.

Motorola Moto 360 Black

Voor een ding zijn smartwatches echter erg handig en dat is voor het screenen van telefoontjes en van notificaties. Je hoeft niet langer je smartphone uit je zak te pakken om te kijken wie er belt of van wie een bepaald bericht afkomstig is. Of je ook echt kunt reageren op een bepaald bericht, hangt af van de specifieke applicatie die het bericht verstuurt. Kijken we naar Whatsapp, dan kun je op de LG G Watch R en de Motorola Moto 360 vanaf de smartwatch een antwoord sturen. Aangezien die horloges geen toetsenbord aanbieden, zal je tegen je smartwatch moeten praten. De spraakherkenning werkt overigens goed, is onze ervaring. Standaard wordt Whatsapp nog niet ondersteund op de Gear S, maar er zijn apps van derden die je hiermee kunnen helpen. Uiteraard is het bij alle drie de apparaten mogelijk om de Android-eigen sms- en mailclients te gebruiken. De playback van Spotify en Netflix bedienen is eveneens mogelijk. 

LG G Watch R Black

Wat betreft spraakherkenning doet er zich iets geks voor. Bij de Android Wear-horloges kun je de interfacetaal niet op Nederlands zetten, maar herkennen de horloges Nederlands wel feilloos als je ertegen praat. Bij de Gear S is het juist andersom. Als je graag praat tegen je horloge, dan zijn de G Watch R en de Moto 360 geschikter, of je moet het geen probleem vinden om in het Engels tegen je horloge te praten. Dit geeft overigens ook meteen mooi aan dat de Android Wear-apparaten meer gericht zijn op spraak. De Gear S is veel meer een smartphone om je pols, met een vrijwel volwaardig mobiel besturingssysteem, dat ook op zichzelf kan staan (weliswaar na activatie in combinatie met een van de geschikte smartphones). Dat is niet alleen te merken aan de aanwezigheid van 3G en wifi, maar ook het on-screen toetsenbord zorgt voor meer zelfstandigheid. Echt fijn typen doet dat overigens niet; de toetsen zijn erg klein. Ook als je even een rondje wilt gaan hardlopen zonder je horloge af te doen, is de Gear S prima bruikbaar. Zodra je buiten het bereik van Bluetooth komt, schakelt hij over naar 3G en kun je hem gewoon blijven gebruiken.

Samsung Gear Small Black

In de praktijk (2)

In het algemeen is het grotere en rechthoekige scherm met hogere resolutie van de Gear S wat ons betreft prettiger te bedienen (het vegen werkt net wat prettiger) en geschikter voor gebruik op een smartwatch. Je moet wel even wennen aan de lichte bolling van het scherm, maar daarna werkt het best prettig. Voor de weergave van tekst is een rond paneel niet echt geschikt; er valt ook bij het 'zichtbare' gedeelte van de tekst zoveel weg dat de previews die je krijgt soms nog altijd niet bijster zinvol zijn.

Vergelijken we de twee Android Wear-horloges, dan is er voor beide iets te zeggen. Het grotere scherm van de Moto 360 werkt in de praktijk fijner, al is het wat minder scherp. Niet alleen omdat alles wat groter wordt weergegeven, maar ook omdat de opstaande rand van de G Watch R soms wat in de weg zit bij het vegen. De G Watch R voelt wel net wat sneller aan dan de Moto 360, maar een enorm verschil is het niet.   

Samsung Gear Small Black
Dankzij de microvariant van maps krijg je bij Android Wear-horloges turn-by-turn navigatie.

Een laatste handige toepassing van de smartwatches in deze test is het gebruik ervan als navigatie-apparaten. Met de microvariant van Maps krijg je op de G Watch R en Moto 360 turn-by-turn navigatie. Op de Gear S is de Navigate-toepassing op het apparaat gekoppeld aan Here, in dit geval Here for Gear. Dat rijmt niet alleen leuk, maar levert naast navigatie-aanwijzingen ook informatie over openbaar vervoer. Het is alleen wel jammer dat je deze toepassing alleen kunt gebruiken voor wandeltochten; voor autoroutes werkt het niet, iets wat bij de Android Wear-apparaten wel zo is. Aan de andere kant, je kunt Here for Gear opstarten en bedienen vanaf de Gear S, waar je bij de G Watch R en Moto 360 je smartphone erbij moet pakken.

Samsung Gear Small Black

Samsung Gear Small Black
Here for Gear op de Samsung Gear S

Een laatste puntje dat voor sommigen van belang zal zijn, is dat je de bandjes van de G Watch R en de Moto 360 verwisselbaar zijn. Bij de Gear S moet je het doen met de bandjes van de kleur waarin je hem koopt (zwart of wit). Die van de G Watch R zijn overigens niet standaard, die hebben we bij het reviewexemplaar van het horloge gekregen.

Accuduur

Een cruciaal onderdeel van smartwatches is de accuduur. Die hangt uiteraard af van hoe je het apparaat gebruikt. We zouden je sowieso niet aanraden om het scherm altijd aan te laten staan, maar alleen op te laten lichten als je je pols draait om op het horloge te kijken. Bij de LG G Watch R en de Motorola Moto 360 heb je ook nog de mogelijkheid om hem in de zogeheten Cinema-stand te zetten. Dan worden de bewegingssensors uitgeschakeld en moet je het schermpje fysiek inschakelen. Wij hebben gemerkt dat dit niet alleen een handige instelling is voor in de bioscoop. We kregen namelijk regelmatig te horen van mensen waar we mee in de kroeg zaten of op een andere manier langere tijd mee aan het praten waren, dat het veelvuldig oplichten van het paneel (ook als we er zelf niet op wilden kijken) als vrij irritant werd ervaren.

De accuduur van LG G Watch R en de Samsung Gear S komt goed met elkaar overeen. Twee dagen hou je het daar over het algemeen wel mee uit. De Motorola Moto 360 is dan weliswaar het minst krachtig, maar die moesten we na een dag alweer aan de lader leggen. Dat ligt deels aan de wat beperktere accucapaciteit vergeleken met de G Watch R, maar hoogstwaarschijnlijk ook aan de wat oudere en derhalve minder efficiëntie hardware. De Gear S doet het met een vrijwel gelijke capaciteit een stuk beter.

LG G Watch R Black
De laadcradles/-docks van de G Watch R...

Motorola Moto 360 Black
...de Moto 360...

Samsung Gear Small Black
...en de Gear S.

Qua opladen wint de Moto 360 het wat ons betreft wel van de andere twee. Hij wordt namelijk met behulp van een handige cradle draadloos opgeladen. Zodra je het horloge in/op de cradle zet, gaat hij daarnaast ook in een speciale 'klok'-stand, handig voor op het nachtkastje. Hou er wel rekening me dat het LCD-display hierbij wel redelijk wat licht produceert, ook in de zwarte delen van het scherm. Het laaddock van de G Watch R voelt wat gammel aan. Wij hadden in ieder geval regelmatig dat het contact verbroken werd op het moment dat we hem neer wilden leggen. De Gear S heeft de grootste laadcradle, maar dat heeft een goede reden; er zit nog een extra accu in. Volgens de informatie achterop de cradle bedraagt de capaciteit 350 mAh, wat genoeg zou moeten zijn om de 300mAh-accu van de Gear S een keer volledig op te laden.   

Motorola Moto 360 Black

Conclusie 

Geplaatst voor de keuze uit de LG G Watch R, Motorola Moto 360 en de Samsung Gear S, zouden we eerlijk gezegd niet goed weten welke we zouden moeten nemen. Qua uiterlijk zijn de twee ronde toestellen wat ons betreft interessanter, maar we vinden de rechthoekige Gear S veel fijner qua bediening. Die laatste biedt ook meer mogelijkheden en is ook zelfstandig te gebruiken. De turn-by-turn-navigatie van Maps op de Android Wear-horloges is wat ons betreft juist weer een groot pluspunt van de G Watch R en de Moto 360. Tizen zou een beperkende factor kunnen zijn op het gebied van de ontwikkeling van apps, maar Samsung is dermate groot dat dit waarschijnlijk wel los loopt.

LG G Watch R Black

Een andere en wellicht voor veel mensen relevantere vraag is of een smartwatch op dit moment überhaupt al interessant genoeg is om aan te schaffen. Echt veel gebruiksdoelen zien we er nog niet voor, al is het screenen van telefoontjes en berichten wel erg handig, net als de koppeling met een navigatie-app. Ook de mogelijkheid om de playback van bijvoorbeeld Spotify en Netflix te regelen, is zeker een pluspunt.

Motorola Moto 360 Black

De grote vraag is wat ons betreft echter of je voor dit soort functionaliteit 229, 259 of 365 euro wilt betalen voor respectievelijk de Moto 360, G Watch R en de Gear S. Dat zijn prijzen waar je ook een zeer acceptabele smartphone van kan kopen. Toegegeven, die vergelijking is niet helemaal eerlijk gezien het gebruiksdoel, maar het geeft wel aan dat je op dit moment best veel betaalt voor een apparaat dat feitelijk nog niet heel veel meer is dan een tweede scherm bij je smartphone.  

Samsung Gear Small Black


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

LG G Watch R Black

LG G Watch R Black

 • 62 gram
 • Android
 • Android Wear
 • Hartslagmeter
Niet verkrijgbaar
Motorola Moto 360 Black

Motorola Moto 360 Black

 • 49 gram
 • Android
 • Android Wear
 • Hartslagmeter
Niet verkrijgbaar
Motorola Moto 360 Grey

Motorola Moto 360 Grey

 • 49 gram
 • Android
Niet verkrijgbaar
Motorola Moto 360 Metal Black

Motorola Moto 360 Metal Black

 • 49 gram
 • Android
Niet verkrijgbaar
Motorola Moto 360 Silver

Motorola Moto 360 Silver

 • 49 gram
 • Android
Niet verkrijgbaar
Samsung Gear Small Black

Samsung Gear Small Black

 • 67 gram
 • Android
 • Tizen
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler
Niet verkrijgbaar
Samsung Gear Small White

Samsung Gear Small White

 • 84 gram
 • Android
Niet verkrijgbaar
0
*