Toshiba MQ01ABB200 2TB review: 2TB 2,5" harddisk

14 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties en prijzen
 3. 3. Testprocedure
 4. 4. Testresultaten: HD Tune Read
 5. 5. Testresultaten: HD Tune Write
 6. 6. Testresultaten: Atto Random Read
 7. 7. Testresultaten: Atto Random Write
 8. 8. Testresultaten: PCMark7
 9. 9. Testresultaten: PCMark7 (deelscores)
 10. 10. Stroomverbruik
 11. 11. Geluidsproductie
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Hij is al sinds halverwege vorig jaar beschikbaar, maar een paar weken geleden plofte hij ineens op de deurmat van het Hardware.Info Testlab; de Toshiba MQ01ABB200 2TB 2,5" harde schijf. Wij lieten de disk zijn kunsten vertonen op ons testplatform.

De MQ01ABB200 - Toshiba is nog steeds niet van de makkelijk te onthouden namen voor haar losse harde schijven - is weliswaar een 2,5" schijf, maar is uitdrukkelijk geen laptopschijf. Sterker nog, dankzij de hoogte van 15mm zal de disk in de meeste laptops zelfs niet passen. De schijf is bedoeld voor "Storage Applications", waarbij Toshiba doelt op een externe harde schijven of bijvoorbeeld de toepassing in een NAS. Tevens zou de schijf gebruikt kunnen worden als datadisk in een mini-PC. Het is een consumentenproduct, de MQ01ABB200 is niet bedoeld om geplaatst te worden in servers. 

Toshiba MQ01ABB200 2TB

De kleine disk heeft een Serial ATA 300 interface, werkt op een toerental van 5400 rpm en heeft 8MB buffergeheugen. Dat de schijf geen SATA600 biedt is anno 2014 wellicht vreemd, maar gezien de maximale snelheden van de schijf is het zeker geen bottleneck. Vanzelfsprekend wordt native command queuing ondersteund. Intern werkt de schijf met vier platters van 500 GB, wat uiteraard de primaire reden is dat de schijf 15mm dik is. Het gewicht van de schijf is 164 gram. De schijf is voorzien van een G-krachten sensor, waardoor de disk wordt uitgeschakeld wanneer een val of grote trillingen worden geconstateerd. Voor wie bijvoorbeeld een externe schijf van deze Toshiba wil maken is dat een belangrijk gegeven. 

De gemiddelde prijs bedraagt € 125, ofwel omgerekend 6,3 cent per GB. Dat is in vergelijking met een 3,5" schijf van 2TB of meer relatief veel, maar voor 2,5" schijven is het gemiddeld te noemen.

We hebben de schijf onze standaard testprocedure voor harde schijven laten doorlopen. Een belangrijke concurrent is de halverwege vorig jaar geteste Western Digital Scorpio Green 2TB, die qua specs en prijs vrijwel overeenkomt. De vraag is natuurlijk welke de beste keuze is. 

Toshiba MQ01ABB200 2TB

Specificaties en prijzen

Hieronder vind je de specificaties van de Toshiba MQ01ABB200 en een up-to-date prijzenoverzicht.

Algemeen
 
MerkToshiba
ProductnaamMQ01ABB200 2TB
ProductcodeMQ01ABB200
DetailsProductinfo
Specificaties
Harddisk of SSDHarddisk
Opgegeven capaciteit2000 GB
Platter grootte500 GB
Rotatiesnelheid5400 rpm
Cache geheugen8 MB
InterfaceSerial ATA 300
Beschikbare capaciteit in Windows1861 GB
Native Command Queuing
TRIM ondersteuning
4K native mode
Garantie2 jaar
NAS harddisk
Fysieke eigenschappen
Form-factor2.5 inch
Hoogte14.9 mm
Gewicht164 gram

Testprocedure

Wij testen harde schijven onder Windows 7 x64 met een testsysteem bestaande uit een Intel Core i3 3220 CPU en een Intel Z77 chipset moederbord. Uiteraard is bij de tests AHCI ingeschakeld en hebben we de Intel RST drivers geïnstalleerd.

Het grootste gedeelte van onze testprocedure bestaat uit prestatiebenchmarks. De HD Tune benchmark toont ons onder meer de gemiddelde doorvoersnelheid en de gemiddelde toegangstijd van de schijven. Via de Atto benchmark zien we hoe snel schijven zijn bij het lezen en schreven van kleine (4 kB) en grotere (1 MB) datablokken met vier tegelijk.

Voor desktop- en laptopschrijven zijn de belangrijkste benchmarks PCMark 7 en PCMark 8. Beide zijn gebaseerd op de harde schijfactiviteit van echte applicaties. Op zich is de Toshiba MQ01ABB200 niet primair bedoeld om als systeemschijf gebruikt te worden, maar meer voor toepassingen als externe disk op NAS-schijf, maar voor de volledigheid nemen we de PCMarks wel mee.

Naast prestatietests hebben we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie gemeten, zowel idle als in gebruik tijdens een random access test. De geluidsproductie hebben we gemeten in een geluidsdichte kast op een afstand van 10 centimeter.

In de grafieken vergelijken we de Toshiba MQ01ABB200 met andere schijven van 1,5 tot 3 TB. In de grafieken herken je de schijf aan rode balkjes. Andere 2,5" schijven zijn groen, 3,5" schijven zijn blauw.

Testresultaten: HD Tune Read

Met HD Tune doen we de standaard sequentiële lees- en schrijftests en ook een toegangstijdtest. 

De gemiddelde leessnelheid van de disk is 83,3 MB/s, een resultaat dat overeenkomt met de andere 5400 rpm 2,5" schijven. Het verschil met 3,5" exemplaren is direct duidelijk. De toeganstijd van 17,4 ms komt ook overeen met de eerste geteste 2,5" schijven van dit formaat.

Testresultaten: HD Tune Write

Ook als we kijken naar de gemiddelde schrijfsnelheid komen we uit op 79,8 MB/s, wederom geen schokkend resultaat. De gemiddelde toegangstijd tikt de 20 ms aan, opnieuw gebruikelijk voor 5400rpm 2,5" schijven.

Testresultaten: Atto Random Read

De random leessnelheid bij kleine datablokken (4 kB) met queue-depth 4, komt neer op 67 MB/s. In lijn met de andere schijven, maar duidelijk langzamer dan 3,5" exemplaren zoals te verwachten. 

Bij 1 MB datablokken komen we op 105,7 MB/s. Het bewijst maar weer eens dat het feit dat de schrijf een Serial ATA 300 in plaats van Serial ATA 600 bus heeft, geen bottleneck is.

Testresultaten: Atto Random Write

Bij het schrijven van 4 kB datablokken op willekeurige plekken met vier tegelijk meten we 78 MB/s, wat sneller dan de Western Digital schijf met hetzelfde formaat. 

Bij het schrijven van willekeurige 1MB datablokken meten we 104,9 MB/s.

Testresultaten: PCMark7

De real-world benchmarks PCMark 7 en PCMark 8 zijn wat ons betreft het belangrijkst, aangezien deze tests zijn gebaseerd op zogenaamde traces van echte software. PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op modernere software uit het Windows 7 tijdperk. Een verschil met de oudere PCMark Vantage benchmark is dat PCMark7 de traces real-time afspeelt. Daardoor liggen de scores veel dichter bij elkaar, maar zijn ze wel uitstekend naar de realiteit te vertalen. Een twee keer zo hoge score in PCMark7 betekent dat een dergelijke taak in de praktijk ook echt twee keer zo snel gaat.  De PCMark7 score wordt bepaald op basis van het gemiddelde van drie runs. Dat laatste maakt dus dat de SSHD de tweede en zeker de derde run kan profiteren van de caching.

We komen uit op een totaalscore van 1547 punten en opnieuw zijn de scores van de drie 2,5" schijven vrijwel identiek.

Testresultaten: PCMark7 (deelscores)

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopieerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Stroomverbruik

Kijken we naar het stroomverbruik dan komt hét sterke punt van 2,5" schijven boven drijven. De Toshiba MQ01ABB200 verbruikt idle nog geen watt. Actief blijft de meter onder de 3 watt hangen, waar 6 watt voor 3,5" schijven gebruikelijk is.

Geluidsproductie

Bij de geluidsproductie van de Toshiba schijf valt een beetje tegen. Toegegeven, 35 dB(A) gemeten op 10 cm. afstand is in absolute zin niet veel, maar van een 2,5" schijf hadden we een nog wat beter resultaat verwacht.

Conclusie

Om maar een open deur in te trappen: 2,5" schijven hebben als voordeel dat ze klein, licht, energiezuinig en in de regel erg stil zijn. 3,5" schijven daarentegen zijn in de regel goedkoper en sneller. Deze zaken hebben we op de voorgaande pagina's weer duidelijk bewezen gezien.

Met een dikte van 15 mm zal deze Toshiba MQ01ABB200 op een enkele uitzondering na niet in laptops passen. Hoewel de schijf in gevallen waar het past prima in laptops dienst kan doen als opslagschijf naast een mSATA of M.2 SSD, is dat niet het primaire doel. Toshiba verkoopt de schijf zoals in de inleiding geschreven voor "storage solutions", waarbij men doelt op externe harde schijven en NAS-apparaten.

De combinatie 2,5" schijven en NAS blijft een niche wat ons betreft: met 3,5" kun je veel kosteneffectiever netwerkopslag maken. Enkel wanneer een zo laag mogelijk stroomverbruik de belangrijkste eis is, is een 2,5" NAS te rechtvaardigen en dan is deze Toshiba geen gekke keuze. Als externe schijf zien we de disk ook wel en dan is natuurlijk het lage gewicht fijn, al moet je dan natuurlijk wel bekijken of een losse 2,5" behuizing met deze disk niet duurder is dan een kant-en-klare 2,5" 2TB externe schijf. Die zijn er al vanaf zo'n € 100.

Vergelijken we de Toshiba met de Western Digital Scorpio Green 2TB dan mogen we concluderen dat prijs en prestaties vrijwel identiek zien. De Western Digital is wel net een tikkie stiller.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Toshiba MQ01ABB200 2TB

Toshiba MQ01ABB200 2TB

 • Harddisk
 • 2000 GB
 • 5400 rpm
 • Serial ATA 300
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*