Hardware.Info Awards 2014 - De Uitslag

67 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Processor, moederborden en geheugen
 3. 3. GPU, videokaarten en geluidskaart
 4. 4. Harddisk, SSD en CPU-koelers
 5. 5. Behuizingen, voedingen en casefans
 6. 6. Monitoren, toetsenbord en muis
 7. 7. All-in-one, speakerset, headset en Bluetooth speaker 
 8. 8. USB-stick, geheugenkaartje, NAS en router
 9. 9. All-in-one PC, mini-PC en notebooks
 10. 10. Smartphone, tablet, TV en fotocamera
 11. 11. Game, product overall en nieuwe technologie
 12. 12. Online shop en normale shop
 13. 13. Lijst me alle winnaars
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

10 jaar lang is het inmiddels een traditie, de Hardware.Info Awards aan het eind van het jaar. Waar de redactie door het jaar heen met de bekende Bronze, Silver en Gold Awards het kaf van het koren scheidt, is het eind van jaar altijd de beurt aan jullie, de lezers van Hardware.Info, om te bepalen welke producten zich "de beste van het jaar" mogen noemen. Ook dit jaar is er weer massaal gestemd: duizenden mensen vulden het stemformulier in en op basis daarvan hebben we nu de einduitslag bepaald.

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: in tegenstelling tot veel andere verkiezingen verlopen de Hardware.Info Awards volledig objectief. Zo hebben we genomineerden verboden om prijzen te verloten onder de stemmers, een regel die we strikt hebben gehandhaafd. En net als voorgaande jaren hebben we stemmen van IP-adressen waarvan twee of meer keer werd gestemd eruit gefilterd. Door een technisch issue konden sommige user accounts twee keer stemmen en ook die dubbele invoer is eruit gefilterd. 

Op de volgende pagina's vind je alle winnaars van de Hardware.Info Awards 2014. Namens het voltallige team achter Hardware.Info willen we alle bedrijven die één of meerdere awards hebben gewonnen, graag van harte feliciteren.

Belangrijk is natuurlijk ook welke Hardware.Info lezer de Medion PC met Intel Core i5 processor en Nvidia GeForce GTX 760 videokaart die we verloten heeft gewonnen. Hardware.Info gebruiker BrentM is de gelukkige. Van harte gefeliciteerd; we nemen vandaag nog via e-mail contact met je op!

Medion Akoya P5364 G

Op de volgende pagina's vind je welke bedrijven en producten de Hardware.Info Awards 2014 hebben gewonnen.

Processor, moederborden en geheugen

Beste processor 2014: Intel Core i7 4790K

Intel heeft in 2014 geen geheel nieuwe reeks CPU's voor "standaard" desktops geïntroduceerd, enkel de Haswell-E CPU's voor high-end desktops. Wel kregen we wat men noemde de "Haswell refresh", bestaande 4e generatie Core processors, maar dan op een hogere klokfrequentie voor hetzelfde geld. Bij de meeste CPU's was het verschil exact 100 MHz, maar bij het topmodel maakte Intel een veel grotere stap. Waar de Core i7 4770K (vorig jaar door jullie verkozen tot beste CPU) standaard werkte op 3,5 GHz met een 3,9 GHz turbo, werkt de 4790K standaard op 4 GHz met een 4,4 GHz turbo. Vermoedelijk is het feit dat de 4 GHz grens eindelijk is geslecht een reden dat deze 4790K CPU het afgelopen half jaar zeer populair bleek. De later in het jaar geïntroduceerde 8-core Core i7 5960X kreeg het één na grootste aantal stemmen.

Runner-up: Intel Core i7 5960X

 

Beste (micro) ATX-moederbord 2014: ASUS Maximus VII Gene

Waar we moederborden tot afgelopen jaar nog opsplitsten in een categorie AMD- en Intel-borden, maakten we dit jaar voor het eerst een andere splitsing: jullie konden kiezen voor het beste (micro) ATX en het beste mini ITX moederbord. In de eerste categorie heeft de ASUS Maximus VII Gene gewonnen. Dit is ASUS' micro-ATX bord voor Intels Haswell CPU's uit de Republic of Gamers reeks. Opnieuw heeft ASUS een micro-ATX bord ontwikkeld met veel toegevoegde waarde voor gamers en overklokkers. In onze vergelijkingstest viel het bord al in de prijzen en nu dus ook bij de Hardware.Info Awards 2014. Runner-up is de MSI Z97 Gaming 5, een bord dat sinds introductie in de top 3 meest bekeken moederborden in onze prijsvergelijker staat. Het moet gezegd: het verschil in aantal stemmen tussen de nummer 1 en 2 in deze categorie was piepklein dit jaar!

Runner-up: MSI Z97 Gaming 5

 

Beste mini ITX-moederbord 2014: ASUS Maximus VII Impact

Ook in de categorie mini ITX-moederbord wint een ASUS moederbord met Intel Z97 chipset uit de Republic of Gamers serie. De Maximus VII Impact het tweede RoG-bord met dit formaat en opnieuw heeft ASUS een topproduct afgeleverd. Ondanks het beperkte oppervlak heeft ASUS een bordje samengesteld dat qua overklok- en gaming-mogelijkheden weinig onder doet voor z'n ATX-soortgenoten. Daarvoor heeft de moederbordfabrikant een aantal slimme trucs moeten toepassen, zoals het plaatsen van de CPU-stroomvoorziening en geluidskaart op losse PCB's die haaks op het moederbord staan. Ook in deze categorie is MSI de runner-up geworden, met de Z97I Gaming AC.

Runner-up: MSI Z97I Gaming AC

 

Beste geheugenmoduleserie 2014: Corsair Vengeance

Menig andere fabrikant doet z'n best om het succes te evenaren, maar Corsair blijft heer en meester in de categorie geheugenmodules. Net als de afgelopen jaren is het Corsairs Vengeance-serie die de award voor beste geheugenmodules krijgt. En eveneens net als de afgelopen jaren is de Kingston HyperX reeks de runner-up.

Runner-up: Kingston HyperX

  

GPU, videokaarten en geluidskaart

Beste 3D-chip 2014: Nvidia GM204 (Nvidia GeForce GTX 970/980)

AMD leek aan het begin van dit jaar nog de beste papieren te hebben met de Radeon R9 290 en 290X, die een uitstekende prijs/prestatieverhouding boden (en nog steeds bieden). Het populairst werden echter de in september geïntroduceerde GeForce GTX 970 en 980, gebaseerd op de Nvidia GM2014 GPU. Ondanks het feit dat de chip op hetzelfde 28nm procedé als diens voorloper is geïntroduceerd, weet Nvidia met een geoptimaliseerde architectuur duidelijk betere prestaties te combineren met een aanzienlijk lager stroomverbruik. Vriend en vijand is het er over eens dat de GeForce GTX 980 op dit moment de snelste single-GPU videokaart is en de GeForce GTX 970 kaarten trekken sinds de introductie ongekend veel bekijks in onze prijsvergelijker.

Runner-up: AMD Hawaii (AMD Radeon R9 290 / 290X)

 

Beste op AMD GPU gebaseerde videokaart 2014: MSI Radeon R9 290X Lightning 4GB

MSI maakt al sinds de nodige jaren speciale Lightning edities van high-end videokaarten, waarbij men de complete PCB herontwerpt met die-hard overklokkers in het achterhoofd. Met de Radeon R9 290X heeft MSI opnieuw een succesvolle Lightning-kaart uitgebracht die menig overklokrecord heeft doen sneuvelen en dat wordt overduidelijk door jullie gewaardeerd. De runner-up is ook een Radeon R9 290X, maar dan de Vapor-X versie van Sapphire.

Runner-up: Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X 8GB

 

Beste op Nvidia GPU gebaseerde videokaart 2014: MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB

Ook in de categorie videokaarten met Nvidia GPU heeft MSI de meeste stemmen vergaard. De MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB kwam goed uit onze test en is sindsdien zeer populair vanwege een combinatie van prima prestaties, een lage geluidsproductie en een scherpe prijsstelling. De runner-up is de directe concurrent van deze kaart: de ASUS GeForce GTX 970 Strix 4GB. Beide kaarten hebben de door veel gebruikers geliefde functionaliteit dat de ventilator helemaal stil staat zolang je niet aan het gamen bent.

Runner-up: ASUS GeForce GTX 970 Strix 4GB

 

Beste geluidskaart 2014: ASUS Xonar Essence STX II

Het aantal mensen dat nog een losse geluidskaart gebruikt neemt ieder jaar af, maar toch zijn twee bedrijven nog altijd in de weer met nieuwe modellen. Net als vorig jaar is het ASUS dat aan het langste eind trekt, met de nieuwe Xonar Essence STX II. Creative kreeg een fractie minder stemmen.

Runner-up: Creative Sound Blaster ZxR

 

Harddisk, SSD en CPU-koelers

Beste harddisk 2014: Western Digital Black

In de categorie beste harde schijven wint dit jaar Western Digital met de Black-reeks. De fabrikant heeft de laatste paar jaar de naamgeving van haar producten flink op de schop genomen en maakt nu voor alle producten gebruik van kleuren om de positionering duidelijk te maken, waarbij de Black schijven de snelste uitvoeringen zijn. Op de tweede plek vinden we de Seagate Barracuda 7200.14 reeks.

Runner-up: Seagate Barracuda 7200.14

 

Beste SSD 2014: Samsung 850 Pro

De categorie beste SSD mondde uit in een gevecht tussen de Crucial MX100 en de Samsung 850 Pro. De eerst is voornamelijk populair aangezien het vrijwel het gehele jaar de reeks SSD's met de beste prijs/prestatieverhouding is geweest. de Samsung 850 Pro valt in de smaakt omdat het de snelste Serial ATA 600 SSD's ter wereld zijn, mede dankzij het state-of-the-art 3D V-Nand geheugen. De beste prestaties werd door jullie toch belangrijker gevonden dan de beste prijs, want uiteindelijk kreeg de 850 Pro ruim de meeste stemmen.

Runner-up: Crucial MX100

 

Beste CPU-koeler (lucht) 2014: Scythe Mugen 4 PCGH Edition

Dit jaar deelden we voor het eerst de categorie CPU-koelers op in de subcategorieën lucht- en waterkoeling. Bij de luchtkoelers gaven jullie de meeste stemmen aan het product dat in onze laatste grote vergelijkingstest ook als beste keuze uit de bus kwam, de PCGH editie van de Scythe Mugen 4. Onze Duitse collega's van PC Games Hardware voorzagen de Mugen 4 van twee stille fans, waardoor het product goede koeling, zeer lage geluidsproductie én een scherpe prijs combineert. De runner-up is de Cooler Master Hyper 412S, die ook als grote aanrader uit onze laatste vergelijkingstest kwam.

Runner-up: Cooler Master Hyper 412S

 

Beste CPU-koeler (water) 2014: Corsair H100i

In de categorie waterkoeling was het de Corsair H100i die ruim de meeste stemmen kreeg. Corsair is duidelijk marktleider op het vlak van waterkoelers. Sterker nog: bij de Hardware.Info user systemen is Corsair het meest gebruikte merk CPU-koeler en het merk heeft enkel waterkoelers in het assortiment! De H100i is een luxe model dat kan samenwerken met een Corsair Link systeem. De Cooler Master Nepton 240M werd tweede.

Runner-up: Cooler Master Nepton 240M

 

Beste koelpasta 2014: Arctic Silver 5

Een nieuwe categorie dit jaar, de beste koelpasta. En de winnaar is een product dat al sinds jaar en dag verkrijgbaar is en nog steeds grote populariteit geniet, te weten Arctic Silver 5. De Cooler Master HTK koelpasta is op basis van de stemmen als tweede geëindigd.

Runner-up: Cooler Master HTK

 

Behuizingen, voedingen en casefans

Beste (micro) ATX-behuizing 2014: Cooler Master CM 690 III

Net als bij moederborden hebben we ook de categorie beste behuizing dit jaar opgedeeld in (micro) ATX en mini ITX. In de eerste categorie vinden we dezelfde winnaar als vorig jaar in de categorie behuizing: de Cooler Master CM 690 III blijft onverminderd populair vanwege de uitstekende mix van prima specificaties, strak uiterlijk en scherpe prijs. De stille Fractal Design R4, die kort geleden werd opgevolgd door de R5, eindigde op de tweede plek.

Runner-up: Fractal Design Define R4

 

Beste (mini) ITX-behuizing 2014: Corsair Obsidian 250D

We zagen dit jaar een forse toename in het aantal mini-ITX behuizingen, waarbij de keuze met name bij zogenaamde 'kubus'-modellen groot is. Niet zo vreemd, want daarin heb je doorgaans ruimte voor een aparte videokaart. Corsairs Obsidian 250D is niet bepaald de kleinste in zijn soort, maar kon toch rekenen op de meeste stemmen. Op kleine afstand volgde de zeer voordelige en handige Cooler Master Elite 130.

Runner-up: Cooler Master Elite 130

  

Beste serie voedingen 2014: Corsair RM

Met de RM-serie biedt Corsair modulaire voedingen met een 80Plus Gold certificaat aan voor een zeer scherpe prijs. In onze test presteerden de voedingen ook zeer goed. Menigeen heeft als kritiek dat Corsair condensators van Chinese komaf in de voeding heeft gestopt, al geeft Corsair zelf aan dat deze kwalitatief net zo goed zijn als Japanse exemplaren. Hoe het ook zij, de RM-voedingen kregen van jullie de meeste stemmen, gevolgd door de Be quiet! Dark Power Pro 10 reeks.

Runner-up: Be quiet! Dark Power Pro 10

  

Beste serie casefans 2014: Be quiet! Silent Wings 2

Net als vorig jaar krijgt de Be quiet! Silent Wings 2 reeks casefans de Hardware.Info Award voor beste casefans van het jaar. De stille fans van de Duitse fabrikant blijven onverminderd populair. En dat de beste casefans volgens jullie in Europa worden ontworpen blijkt wel uit de nummer twee: daar vinden we het Oostenrijkse Noctua met de NF-F reeks. De NF-F12 is zeker niet de goedkoopste, maar wel zonder meer één van de populairste 12cm fans op de markt.

Runner-up: Noctua NF-F

 

Monitoren, toetsenbord en muis

Beste monitor 2014: Dell UltraSharp U2713HM

Dit jaar splitsten we voor het eerst de categorie van monitoren in standaardmodellen en gaming-schermen, om zo recht te doen aan de grote diversiteit waar je mee geconfronteerd wordt als je een nieuw beeldscherm zoekt. Dells UltraSharp U2713HM kwam overduidelijk als favoriet uit de bus in de algemene klasse; niet verbazingwekkend gezien de goede testresultaten, WQHD-resolutie en aantrekkelijke prijs in de markt. Helaas is Dell vrijwel geheel gestopt met het deelnemen aan tests in Nederland, maar vooralsnog kan het teren op de populariteit van dit model uit 2013. De runner-up is de uitstekend presterende en vriendelijk geprijsde Iiyama ProLite XB2483HSU-B1, een 24-inch monitor met een 8-bits A-MVA paneel en hierdoor een zeer goede contrast en kleurweergave.

Runner-up: Iiyama ProLite XB2483HSU-B1

 

Beste gaming monitor 2014: ASUS ROG Swift PG278Q

Bij de nieuwe award-categorie van gaming-monitoren waren de kandidaten op voorhand duidelijk en ook de winnaar verrast niet echt: ASUS introduceerde eerder dit jaar een scherm dat nog altijd geen concurrentie kent. De combinatie van G-sync, WQHD-resolutie en LightBoost anti motion-blur (zij het niet tegelijk met G-sync) maakt dit prijzige scherm zeer gewild onder gamers. Iiyama neemt de tweede plaats in met de zeer aantrekkelijk geprijsde, prima presterende ProLite GB2488HSU.

Runner-up: Iiyama ProLite GB2488HSU

  

Beste muis 2014: Logitech G502

Er lijkt elke dag wel een nieuwe gaming-muis geïntroduceerd te worden, maar toch kozen jullie ook dit jaar voor een oude favoriet: Logitech. Het winnende model is de dit jaar uitgebrachte G502, en de runner-up is van gaming-muizen fabrikant bij uitstek, Razer afkomstig.

Runner-up: Razer Deathadder

 

Beste toetsenbord 2014: Logitech G710+

Ook bij toetsenborden kwam Logitech als winnaar naar voren, met het mechanische G710+ toetsenbord, een model waar alle toeters en bellen die je maar kan wensen op zitten, maar dat toch nog redelijk geprijsd is. De runner-up is de Corsair K70 RGB, dat zich onderscheidt met zijn bijzondere verlichting in de toetsen.

Runner-up: Corsair K70 RGB

 

All-in-one, speakerset, headset en Bluetooth speaker 

Beste printer / all-in-one 2014: Canon MG5550

In de categorie printers en all-in-ones gaat de prijs naar Canon, meer bepaald naar de Canon PIXMA MG5550, een betaalbare multifunctionele inkjet. Het is het tweede jaar op rij dat Canon deze award in de wacht sleept. Ook dit jaar staat HP, dat deze award tot twee jaar geleden ieder jaar won, op de tweede plaats, met de Photosmart 5520, een inkjet uit dezelfde prijsklasse als de MG5550.

Runner-up: HP Photosmart 5520

  

Beste PC-speakerset 2014: Logitech Z906

Jarenlang werd Logitechs Z-5500 speakerset door jullie gekozen als beste speakerset van het jaar, ook toen deze al lang End of Life was. Inmiddels lijken de laatste voorraden echt uitverkocht, maar het heeft er vooral voor gezorgd dat jullie een andere set van hetzelfde merk kozen - de Logitech Z906 heeft weinig concurrentie in de markt voor PC speakers en is zeker voor de vraagprijs een uitstekende koop. Runner-up werd Harman Kardon, met de Soundsticks III.

Runner-up: Harman Kardon Soundsticks III

 

Beste headset 2014: Sennheiser Momentum

Als er al veel gaming muizen te koop zijn, dan is dat nog niets vergeleken met headsets. Vrijwel iedereen in de markt heeft een headset in het assortiment en de concurrentie is dan ook moordend. Toch kozen jullie voor een klassieke headset-fabrikant: Sennheiser heeft zijn uitstekende reputatie niet voor niets en de Momentum hoofdtelefoonreeks is dan ook zeker een van de interessantste die je kan kopen op dit moment, met een fraai retrodesign, een aantrekkelijke prijs en de bekende Sennheiser-kwaliteit. De runner-up is wel een 'echte' headset, de uitstekende SteelSeries Siberia v2.

Runner-up: SteelSeries Siberia v2

 

Beste Bluetooth speaker 2014: Bose SoundLink III

Dit jaar besteedden we de nodige aandacht aan Bluetooth-speakers, ideale apparaatjes als je onderweg beter geluid wilt dan een smartphone of tablet kunnen produceren. Van alle modellen die we testten ging jullie voorkeur uit naar Bose, dat alweer de derde editie van haar SoundLink reeks momenteel aanbiedt. Een inderdaad uitstekende in zijn soort, zij het met een stevig prijskaartje. De tweede in de lijst is de wat aantrekkelijker geprijsde, veelzijdige JBL Charge.

Runner-up: JBL Charge

 

USB-stick, geheugenkaartje, NAS en router

Beste USB-stick serie 2014: Sandisk Extreme Pro

Een aantal fabrikanten wedijverden dit jaar om wie de snelste USB 3.0 geheugenstick kon leveren. Eén van de modellen die volgens onze tests sowieso in de top meerdraait is de nieuwe Extreme Pro 128GB USB-stick van Sandisk. Ze kregen van jullie de meeste stemmen, met de Kingston DataTraveler 100 G3 op de tweede plek.

Runner-up: Kingston DataTraveler 100 G3

 

Beste flashgeheugenkaartjes serie: Sandisk Extreme Pro

Sandisk wint met haar Extreme Pro producten niet alleen de categorie beste USB-stick, maar ook de categorie beste flashgeheugenkaartjes. En waar jaar-in-jaar-uit in deze categorie Sandisk en Kingston vochten om de eerste plek, is Kingston dit jaar zelfs van de runner-up positie verdrongen: Samsung maakt een opvallende entree met haar Evo flashgeheugenkaartjes.

Runner-up: Samsung Evo

  

Beste NAS-apparaat 2014: Synology DS415+

De DS415+ is Synology's nieuwste 4-bay NAS, gebaseerd op de Intel Atom Avoton processor. Onze review wees al uit dat de NAS tot uitstekende prestaties in staat is. Het zal vermoedelijk echter voornamelijk het uitgebreide software-ecosysteem zijn waarom er in groten getale door jullie op Synology werd gestemd: bedenk een voor NAS-apparaten zinnige toepassingen en Synology heeft het wel in haar DSM-software geïmplementeerd. QNAP vinden we op de tweede plek met de TS-453 Pro.

Runner-up: QNAP TS-453 Pro

 

Beste router 2014: ASUS RT-AC87U

ASUS is sinds enkele jaren erg succesvol op de routermarkt, eigenlijk vanaf de introductie van de RT-N56U en zeker vanaf de RT-N66U. Vorig jaar wist het Taiwanese bedrijf voor het eerst de hegemonie van Linksys te doorbreken en won het de award voor beste router met de RT-AC66U. Ook dit jaar gaat deze award weer naar ASUS, ditmaal voor de RT-AC87U. De tweede plaats die Linksys vorig jaar nog haalde, is nu voor Netgear, met de R7000 Nighthawk.

Runner-up: Netgear R7000 Nighthawk

 

All-in-one PC, mini-PC en notebooks

Beste all-in-one PC 2014: MSI AG240

Apple krijgt de iMacs niet aangeleept, maar voor andere fabrikanten blijven all-in-one PC's een lastig marktgebied. MSI draait al de nodige jaren mee met dit soort producten, maar specialiseert zich de laatste tijd in nichemarkten en dan primair gamers. Een all-in-one specifiek gericht op deze doelgroep vonden we op het eerste gezicht een opmerkelijke keuze, maar in de praktijk bleek de AG240 een prima apparaat. En dat vonden jullie klaarblijkelijk ook, want deze all-in-one PC kreeg meer stemmen dan de Apple iMac 27". 

Runner-up: Apple iMac 27"

 

Beste mini-PC / barebone 2014: MSI Nightblade Z97

Na eerder al succes te hebben geoogst met gaming moederborden, videokaarten en notebooks, maakte MSI dit jaar de overstap naar een nieuwe productgroep met haar gaming producten: barebones. De Nighblade is een strak ontworpen kleine PC met in eerste instantie een MSI Mini-ITX moederbord met Z87-chip aan boord en in de nieuwste uitvoering met een Z97 bord. De barebone biedt voldoende ruimte om een krachtige videokaart te plaatsen. Jullie vonden dit product een betere keuze dan de verschillende mini-PC's die in deze categorie waren genomineerd, waaronder de op de tweede plek geëindigde Gigabyte Brix Pro-4770R.

Runner-up: Gigabyte Brix Pro-4770R

 

 

Beste notebook 2014: ASUS N550

Als beste notebook van 2014 kozen jullie de N550 serie van ASUS. Deze reeks 15,6" laptops is verkrijgbaar in een flink aantal uitvoeringen, die gemeen hebben dat een snelle Intel Core i7 CPU wordt gecombineerd met een potente videokaart en een Full HD scherm, in de luxere uitvoeringen zelfs met IPS-technologie. Andere voordelen van de N550 reeks zijn dat de laptops relatief eenvoudig te upgraden zijn en gezien de specificaties scherp geprijsd. Op de tweede plek vinden we een all-time classic, de Apple Macbook Air.

Runner-up: Apple Macbook Air

 

 

Beste hybride tablet/notebook 2014: Microsoft Surface Pro 3

Ook het afgelopen jaar zijn tablets en notebooks steeds dichter naar elkaar toegegroeid en hebben we weer allerhande hybride ofwel convertible modellen de revue zien passeren. De meest geslaagde is volgens jullie de Microsoft Surface Pro 3. In principe is het een tablet, maar gezien de krachtige basis (met Core i3, i5 of i7), het relatief grote scherm (12") met hoge resolutie (2160x1440) is de Surface Pro 3 ook prima te gebruiken voor typische laptop taken, zeker wanneer je apparaat voorzien van Microsofts optionele type cover. Op de tweede plek vinden we een product uit een ander segment: de ASUS Transformer Book T100TA is een betaalbare tablet/mini-laptop op basis van Intels nieuwste generatie Atom-processors (Bay Trail) met een uitstekende prijs/prestatieverhouding.

Runner-up: ASUS Transformer Book T100TA

 

Beste gaming notebook 2014: MSI GS70

Het is dit jaar precies tien jaar geleden dat MSI haar eerste laptops in Nederland introduceerde. Waar de van oorsprong fabrikant van moederborden en videokaarten op dat moment nog het plan had om een concurrent te worden voor de HP's en Dells van deze wereld, is een significant marktaandeel krijgen in het "massasegment" helaas niet helemaal gelukt. De laatste jaren specialiseert MSI zich in niches en dan primair in gaming notebooks. Op dat vlak is de fabrikant nu trendzetter, met goede modellen met altijd de nieuwste CPU's en GPU's en vele speciale gaming-features, waaronder bijvoorbeeld in samenwerking met Steelseries ontwikkelde laptoptoetsenborden. Was het concept "gamen op een laptop" een paar jaar geleden nog ondenkbaar, inmiddels bewijst MSI dat het prima kan. De slanke MSI GS70, een 17" gaming laptop die ook nog prima mee te nemen is, is wat jullie betreft de beste gaming laptop van 2014. Alienware heeft het geschopt tot de tweede plek.

Runner-up: Alienware 17

 

 

Smartphone, tablet, TV en fotocamera

Beste smartphone 2014: Samsung Galaxy S5

De vraag wat de beste smartphone van het jaar is, houdt de gemoederen bezig. Waar in veel categorieën al in ronde 1 duidelijk werd dat er maar een klein aantal kanshebbers zou zijn, waren er juist in deze categorie een groot aantal producten die opvallend vaak genoemd werden. Uiteindelijk nomineerden we producten van Apple, HTC, Google, Sony, Nokia, Motorola, LG en Oneplus, maar de meeste stemmen kreeg uiteindelijk Samsung met de Galaxy S5. Opvallend: de Oneplus One werd door jullie ook significant vaak genoemd als kanshebber voor beste product over-all (en was ook genomineerd voor die categorie), maar kon Samsung in de categorie smartphones niet van de nummer één positie weerhouden.

Runner-up: Oneplus One

 

 

Beste tablet 2014: Apple iPad Air 2

Laten we eerlijk zijn: een gigantische stap vooruit ten opzichte van zijn voorloper is de Apple iPad Air 2 niet. Maar: if it ain't broke, don't fix it. Het uitstekende ecosysteem met een ontelbaar aantal apps, het zeer lage gewicht, het uitstekende beeldscherm en de onvolprezen afwerking van Apples meest luxe iPads vallen bij jullie in de smaak. Samsungs op Android gebaseerde Galaxy Tab S schopte het tot de tweede plek.

Runner-up: Samsung Galaxy Tab S

 

 

Beste TV 2014: Samsung HU7500

In de categorie beste TV gingen net als voorgaande jaren de meeste stemmen naar Samsung, dit jaar voor de HU7500 reeks. Dit is Samsungs topreeks platte Ultra HD TV's. Op basis van onze tests blijken de TV's een uitstekende beeldkwaliteit met dito beeldverwerking te hebben. Daarnaast hebben de HU7500 modellen zo'n beetje iedere Smart TV dienst die je je maar kunt wensen, inclusief Netflix in Ultra HD. Sony's X9005B reeks vinden we op plek 2.

Runner-up: Sony X9005B

 

 

Beste fotocamera 2014: Canon Eos 5D Mark III

De markt voor fotocamera's is nog altijd in vrije val, maar liefhebbers en professionals houden de segmenten van systeem- en spiegelreflexcamera's overeind. Hoewel Canon en Nikon relatief behoudend zijn en niet voorop lopen met nieuwe systemen en technologieën, blijft hun faam en expertise bij klassieke spiegelreflexcamera's ongeëvenaard en die laten ook duidelijk de harten van onze lezers sneller kloppen. Canon ging met de eerste prijs aan de haal voor de Eos 5D Mark III, een in 2012 (!) geïntroduceerde camera die nog altijd weinig concurrentie kent op het gebied van beeldkwaliteit en beschikbaar lenzenassortiment. De tweede plaats is voor Nikon met haar D810, een camera met een prijskaartje waar de meesten van ons alleen over kunnen dromen.

Runner-up: Nikon D810

 

Game, product overall en nieuwe technologie

Beste game 2014: Battlefield 4

Het afgelopen jaar zijn we meer en meer games gaan reviewen, althans de prestaties van moderne CPU's in de nieuwste games. Dat roept om een nieuwe categorie, beste game van het jaar! Er werd een aardige lijst genomineerd en uiteindelijk kreeg Battlefield 4 nipt de meeste stemmen. Juist voor PC gamers was Battlefield 4 een bijzondere titel, aangezien het de eerste game was die gebruik maakt van AMD's dit jaar geïntroduceerde Mantle API. Maar ook voor wie geen Mantle gebruikt bleek Battlefield 4, na de eerste patches althans, een prima FPS game!

Runner-up: Far Cry 4

 

Beste product overall 2014: Nvidia GeForce GTX 970/980

Er kwamen in ronde 1 heel wat suggesties binnen voor beste product over-all, maar uiteindelijk waren er maar vier producten die significant vaak genoemd werden en uiteindelijk terecht kwamen op het lijstje nominaties. De Sony Play Station 4 console, de Crucial MX100 SSD en de OnePlus One smartphone haalden het allemaal niet om de award daadwerkelijk te bemachtigen. Het beste product van 2014 is volgens een duidelijke meerdereheid van jullie stemmen geworden de Nvidia GeForce GTX 980 en 970.

Runner-up: Sony Playstation 4

 

Beste nieuwe technologie 2014: VR / Oculus Rift

Zeer veel echt nieuwe technologieën hebben we in 2014 niet zien verschijnen, maar toch maakten we kennis met een aantal interessante nieuwe vindingen. Denk aan DDR4 geheugen, Samsungs 3D V-Nand voor SSD's, AMD's Mantle API, DisplayPort adaptive sync, en zo kunnen we nog wel even door gaan. De technologie die uiteindelijk de meeste stemmen kreeg is niet per se nieuw in 2014 - er wordt al veel langer aan gewerkt - maar kwam dit jaar wel weer een stuk dichter bij voltooing: de virtual reality technologie van Oculus Rift, die we een paar maanden geleden nog bespraken in Hardware.Info TV

Runner-up: DDR4

  

Online shop en normale shop

Beste online shop 2014: Alternate.nl

Alternate wint al sinds jaar en dag de jaarlijkse Hardware.Info Award voor beste normale shop, bij de strijd voor beste online shop is het altijd een flink gevecht tussen een aantal grote partijen. Twee keer eerder lukte het Alternate om beste online shop van het jaar te worden, in 2005 en 2011. Dit jaar is het ze opnieuw gelukt: net vóór Azerty.nl vinden jullie Alternate de beste plek om je hardware online aan te schaffen.

Runner-up: Azerty.nl

 

 

Beste normale shops 2014: Alternate

Ze wonnen hem in 2005, in 2006, in 2007, in 2008, in 2009, in 2010, in 2011, in 2012 en in 2013. Wie anders dan Alternate kan de Hardware.Info Award 2014 voor beste shop winnen? Geen enkel ander bedrijf is het gelukt om een Hardware.Info Award tien jaar op rij te winnen, een ongekende prestatie. Dat het bedrijf nog steeds zo goed scoort qua klanttevredenheid is echt een compliment waard. Het enige waar we ons zorgen over maken: is de muur in Ridderkerk waar Alternate alle Hardware.Info Awards op een rij heeft hangen wel breed genoeg?

Runner-up: MyCom

 

 

Lijst me alle winnaars

In onderstaande tabel vind je nogmaals alle winnaars en runners-up:

CategorieWinnaarRunner-up
Best processor 2014 Intel Core i7 4790K Intel Core i7 5960X
Best (micro) ATX motherboard 2014 ASUS Maximus VII Gene MSI Z97 Gaming 5
Best mini ITX motherboard 2014 ASUS Maximus VII Impact MSI Z97I Gaming AC
Best memory module series 2014 Corsair Vengeance Kingston HyperX
Best 3D chip 2014 Nvidia GM204 (GTX 970 / 980) AMD Hawaii (R9 290(X))
Best AMD graphics card 2014 MSI Radeon R9 290X Lightning 4GB Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X 8GB
Best Nvidia graphics card 2014 MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB ASUS GeForce GTX 970 Strix 4GB
Best sound card 2014 ASUS Xonar Essence STX II Creative Sound Blaster ZxR
Best harddisk 2014 Western Digital Black Seagate Barracuda 7200.14
Best SSD 2014 Samsung 850 Pro Crucial MX100
Best CPU cooler (air) 2014 Scythe Mugen 4 PCGH Edition Cooler Master Hyper 412S
Best CPU cooler (liquid) 2014 Corsair H100i Cooler Master Nepton 240m
Best thermal paste 2014 Arctic Silver 5 Cooler Master HTK
Best (micro) ATX case 2014 Cooler Master CM 690 III Fractal Design Define R4
Best Mini ITX case 2014 Corsair Obsidian 250D Cooler Master Elite 130
Best PSU (series) 2014 Corsair RM Be quiet! Dark Power Pro 10
Best casefan (series) 2014 Be quiet! Silent Wings 2 Noctua NF-F
Best monitor 2014 Dell UltraSharp U2713HM Iiyama Prolite XB2483HSU-B1
Best gaming monitor 2014 ASUS ROG Swift PG278Q Iiyama ProLite GB2488HSU
Best mouse 2014 Logitech G502 Razer Deathadder
Best keyboard 2014 Logitech G710+ Corsair K70 RGB
Best printer/all-in-one 2014 Canon MG5550 HP Photosmart 5520
Best PC speakerset 2014 Logitech Z906 Harman Kardon Soundsticks III
Best headset / headphones 2014 Sennheiser Momentum SteelSeries Siberia v2
Best Bluetooth speaker 2014 Bose SoundLink III JBL Charge
Best USB thumb drive (series) 2014 Sandisk Extreme Pro Kingston DataTraveler 100 G3
Best flash memory card (series) 2014 Sandisk Extreme Pro Samsung Evo
Best NAS device 2014 Synology DS415+ QNAP TS-453 Pro
Best router 2014 ASUS RT-AC87U Netgear R7000 Nighthawk
Best all-in-one PC 2014 MSI AG240 Gaming Apple iMac 27
Best mini-PC / barebone 2014 MSI Nightblade Z97 Gigabyte Brix Pro-4770R
Best notebook 2014 ASUS N550 Apple MacBook Air
Best hybrid tablet/notebook 2014 Microsoft Surface Pro 3 ASUS Transformer Book T100TA
Best gaming notebook 2014 MSI GS70 Alienware 17
Best smartphone 2014 Samsung Galaxys S5 Oneplus One
Best tablet 2014 Apple iPad Air 2 Samsung Galaxy Tab S
Best TV 2014 Samsung HU7500 Sony X9005B
Best camera 2014 Canon Eos 5D Mark III Nikon D810
Best PC game 2014 Battlefield 4 Far Cry 4
Beste product over-all 2014 Nvidia GeForce GTX 970/980 Sony Playstation 4
Beste nieuwe technologie 2014 Oculus Rift DDR4
Beste online hardware shop 2014 Alternate Azerty
Beste fysieke hardware shop 2014 Alternate MyCom

Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Arctic Silver 5 Premium 3.5g

Arctic Silver 5 Premium 3.5g

 • 3.5 gram

9,94 €

6 winkels
Silver Award Asus Maximus VII Gene

Asus Maximus VII Gene

 • Micro ATX
 • Socket 1150
 • Intel Z97
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
Ultimate Asus Maximus VII Impact

Asus Maximus VII Impact

 • Mini ITX
 • Socket 1150
 • Intel Z97
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
Asus N550JK-CM082H

Asus N550JK-CM082H

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i7 4700HQ
 • 8 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 850M
 • 750 GB
 • 2600 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Gold Award Asus RoG Swift PG278Q

Asus RoG Swift PG278Q

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • TN
 • Nvidia G-Sync
 • 144 Hz
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Asus RT-AC87U Black

Asus RT-AC87U Black

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band

179,00 €

5 winkels
Battlefield 4 (PC)

Battlefield 4 (PC)

 • PC
 • Shooter

19,99 €

1 winkel
Be quiet! Silent Wings 2 PWM 120mm

Be quiet! Silent Wings 2 PWM 120mm

 • 120 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Gold Award Bose SoundLink III

Bose SoundLink III

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • Batterij/accu
Niet verkrijgbaar
Canon Eos 5D Mark III Body

Canon Eos 5D Mark III Body

 • Spiegelreflex
 • 22.3 MPixel
 • 6 fps
 • Body
Niet verkrijgbaar
Canon Pixma MG5550 Black

Canon Pixma MG5550 Black

 • Scanner aanwezig (All-in-One)
 • Fax aanwezig
 • WLAN interface
 • Inkjet
 • Kleurenprinter
Niet verkrijgbaar
Gold Award Cooler Master CM 690 III Black

Cooler Master CM 690 III Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans

112,30 €

1 winkel
Silver Award Corsair Hydro Series H100i

Corsair Hydro Series H100i

 • Waterkoeler
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 1018 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Excellent Corsair RM750

Corsair RM750

 • 750 W
 • 92 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • 62.5 A
Niet verkrijgbaar
Silver Award Corsair Vengeance 8GB DDR3-1600 CL9 kit

Corsair Vengeance 8GB DDR3-1600 CL9 kit

 • 8 GB
 • 2 x
 • DDR3
 • 1600 MHz
 • DIMM
 • CL9
 • 1.5 V
 • XMP ondersteuning

42,49 €

9 winkels
Gold Award Dell UltraSharp U2713HM

Dell UltraSharp U2713HM

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 8 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Intel Core i7 4790K Boxed

Intel Core i7 4790K Boxed

 • Socket 1150
 • 4 GHz
 • 4 cores
 • 88 W
 • 22 nm
 • Geïntegreerde GPU
Niet verkrijgbaar
Logitech G502 Proteus Core

Logitech G502 Proteus Core

 • Laser
 • 12000 dpi

80,92 €

2 winkels
Logitech Z906

Logitech Z906

 • Subwoofer
 • 5 kanalen

228,13 €

14 winkels
Gold Award Microsoft Surface Pro 3 256GB i5 (QG2-00004)

Microsoft Surface Pro 3 256GB i5 (QG2-00004)

 • Tablet
 • Intel Core i5 4300U
 • 8 GB
 • 12 inch
 • 2160x1440
 • Touchscreen
 • Intel HD Graphics 4400
 • 256 GB
 • 800 gram
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
Gold Award MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB

 • Nvidia GeForce GTX 970
 • 1253 MHz
 • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
Gold Award MSI GS70 2PE-290NL

MSI GS70 2PE-290NL

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i7 4710HQ
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 870M
 • 1256 GB
 • 2755 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Gold Award MSI Nightblade Z97 (demo)

MSI Nightblade Z97 (demo)

 • Mini PC
 • Intel Core i5 4670K
 • Socket 1150
Niet verkrijgbaar
Gold Award MSI Radeon R9 290X Lightning 4GB

MSI Radeon R9 290X Lightning 4GB

 • AMD Radeon R9 290X
 • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 970

Nvidia GeForce GTX 970

 • GM204
 • 1664 cores
 • 1050 MHz
 • 4096 MB
 • 256 bit
 • DirectX 12 fl 12_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 980

Nvidia GeForce GTX 980

 • GM204
 • 2048 cores
 • 1127 MHz
 • 4096 MB
 • 256 bit
 • DirectX 12 fl 12_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Gold Award Samsung 850 Pro 256GB

Samsung 850 Pro 256GB

 • SSD
 • 256 GB
 • Serial ATA 600
 • Samsung MEX (S4LN045X01)
 • 550 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Silver Award Samsung Galaxy S5 Black

Samsung Galaxy S5 Black

 • Google Android 4.4
 • 2048 MB
 • 16 GB
 • 5.1 inch
 • 1920x1080
 • 16 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Silver Award Samsung UE65HU7500

Samsung UE65HU7500

 • 65 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Edge LED
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
Ultimate Sandisk Extreme Pro 128GB

Sandisk Extreme Pro 128GB

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 128 GB
Niet verkrijgbaar
Gold Award Sandisk Extreme Pro SDXC UHS-I 64GB

Sandisk Extreme Pro SDXC UHS-I 64GB

 • SDXC
 • 64 GB
 • 633 x
 • UHS-I
 • Class 10

28,90 €

1 winkel
Excellent Scythe Mugen 4 PCGH Edition

Scythe Mugen 4 PCGH Edition

 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 871 gram
 • 120 mm

87,55 €

1 winkel
Sennheiser Momentum Over-Ear Black

Sennheiser Momentum Over-Ear Black

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Gold Award Synology DiskStation DS415+

Synology DiskStation DS415+

 • 4 bay(s)
 • 0 GB
 • 2.5 en/of 3.5 inch
 • Intel Atom C2538
 • 1000 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Western Digital Caviar Black V2 4TB

Western Digital Caviar Black V2 4TB

 • Harddisk
 • 4 TB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*