Corsair Gaming M65 RGB gaming muis review

23 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Eigenschappen
  3. 3. Gebruik
  4. 4. Specificaties
  5. 5. Conclusie
  6. 6. Besproken producten
  7. 7. Reacties

Inleiding

Met de introductie van het submerk Corsair Gaming is Corsair ook begonnen met het uitbrengen van producten met instelbare RGB verlichting. Meestal in varianten die al eerder het daglicht zagen, maar zelf nog geen licht uitstraalden. Bijvoorbeeld het K70 RGB toetsenbord, die we al eerder bespraken op onze website. In deze review besteden we aandacht aan de M65 RGB muis uit het nieuwe assortiment van Corsair Gaming.

De vormgeving die Corsair heeft gekozen voor de M65, komt bekend voor. Hij lijkt sprekend op de M60 uit 2012. Deze lijn is bedoeld voor games waarbij een hoge snelheid gewenst is. Voor strategiespellen heeft Corsair producten met een groter knoppenarsenaal verkrijgbaar, zoals de M95, die nog niet in een RGB variant te verkrijgen is. De M65 RGB weegt 123 gram zonder gewichtjes en is daarmee niet overdreven zwaar. Met de extra gewichtjes weegt hij 137 gram. De ADNS-9800 laser sensor is voorzien van 8200 DPI en is instelbaar vanaf 50 DPI, hierbij heeft men de keuze uit vijf stappen middels een regelaar in de vorm van twee knoppen en een kleurenled bij het scrolwiel.

Corsair M65 RGB Black
Corsair Gaming M65 RGB

De basis wordt gelegd met een aluminium behuizing aan de onderkant van de muis met daarin drie compartimenten die ieder een gewichtje van 4,5 gram kunnen huisvesten. Dit kwamen we ook tegen bij de M60 en M65 en maakt het mogelijk om niet alleen het gewicht maar ook de verdeling van het gewicht in de muis aan te passen.

Het grootste verschil tussen de M60/M65 en de M65 RGB is op het eerste gezicht natuurlijk de toegevoegde verlichting. Ook de plaatsing van de knoppen is subtiel veranderd. De extra ‘sniper’ knop bij de duim, waarmee je kortstondig de gevoeligheid van de muis kunt verlagen, is wat verder naar voren geplaatst. Dat zorgt ervoor dat deze beter bereikbaar is. Aan de andere kant, het is nu bijna onmogelijk geworden om de muis op te tillen, omdat de duim niet om deze knop heen kan. Hierdoor is deze versie van de M65 muis minder interessant voor low sense gamers dan de voorgaande modellen.

Corsair M65 RGB Black
De ‘sniper’ knop is beter bereikbaar, maar heeft consequenties voor het optillen van de muis

Eigenschappen

Het scrolwiel (met kliks) is net als de basis gemaakt van aluminium en voorzien van rubber voor extra grip. Aan de linkerzijde vinden we de standaard browse knoppen die een stuk smaller zijn dan we gewend zijn, maar altijd makkelijk terug te vinden zijn.

De vorm van deze muis wijkt veel af van de standaard; aan de achterkant is de muis redelijk smal en op de positie tussen de duim en pink is hij bijna twee keer zo breed (7,7 centimeter). Als je veel steun zoekt voor je handpalm is deze muis hierdoor niet de beste keuze. 

Corsair M65 RGB Black
Onderop de muis zijn de verwijderbare gewichtjes geplaatst. Voor de losse gewichtjes is geen opbergmogelijkheid meegeleverd

De M65 RGB heeft geïntegreerd geheugen waarin instellingen opgeslagen kunnen worden. Bij ons exemplaar werkt deze optie echter niet goed werkt, aanpassingen werden namelijk niet actief op een andere computer. Dat is uiteraard niet wat je van deze functie verwacht. In de driver software is het mogelijk om profielen aan te maken die gekoppeld kunnen worden aan programma’s. Hierdoor zullen deze geactiveerd worden als het betreffende programma wordt gestart. In ieder profiel dat ingeladen is, zijn ook losse modi beschikbaar waarmee ieder profiel ook nog onderverdeeld kan worden.

Ongeveer tegelijkertijd met de introductie van Corsair Gaming is de driversoftware van Corsair drastisch veranderd. Net als bij het K70 RGB toetsenbord dat we al eerder bespraken, is de software zo uitgebreid dat het overzicht wat zoek is. Een duidelijk voorbeeld is dat bepaalde instellingen voor het maken van een macro verstopt zitten in het algemene instellingenmenu, en niet in het macrovenster zelf. Ook moet er veel met de rechtermuisknop gewerkt worden, wat niet intuïtief werkt, want dat staat nergens aangegeven. De interface is verder ook erg donker, wat het overzicht niet ten goede komt. 

Hieronder vind je screenshots van de Corsair driver software

Gebruik

De M65 RGB heeft weliswaar geen extra macro knoppen, maar het is wel degelijk mogelijk om macro’s te maken. Daarnaast kun je alle knoppen op de muis een andere functie geven, inclusief de 'sniper' knop. Als je weinig gebruikmaakt van de browse-knoppen kan je er ook voor kiezen om daar specifieke spelcommando’s op te programmeren.

Corsair M65 RGB Black

In de driversoftware kan je tevens de verlichting in de muis instellen. Zo kunnen het scrolwiel en logo afzonderlijk van elkaar een eigen kleur weergeven. Bij het scrolwiel tussen de twee knoppen voor het wisselen van de gevoeligheid van de muis bevindt zich ook een led. Deze wisselt van kleur bij het veranderen van de gevoeligheid van de muis. Het is niet mogelijk om die een vaste kleur te geven, behalve dan door dit een voor een bij iedere stap te doen.

Corsair M65 RGB Black

Opvallend is dat er geen optie is om die led te laten 'ademen'. Ook het continu laten wisselen tussen kleuren is niet mogelijk. De enige mogelijkheid om de kleuren te laten wisselen of ademen is bij het wisselen naar een andere modus in een profiel. De functie voor het K70 RGB toetsenbord om het licht te laten knipperen bij het indrukken van een toets is ook aanwezig, maar werkt niet met deze muis. Dit is namelijk dezelfde software als voor het toetsenbord. Aan de ene kant handig, maar aan de andere kant ook juist niet echt sterk. De software is nu te weinig toegespitst op de juiste aansturing van de muis.

De lift-off distance is instelbaar in de software samen met de verversingssnelheid in milliseconden. Vreemd is wel weer dat deze instelling zich niet in hetzelfde tabblad bevinden. Bij onze Heaton muismat was het mogelijk om de stand mid-low te gebruiken en maten we een lift-off distance van 1,90mm, wat een prima prestatie is. Een stand lager detecteerde deze muis geen beweging meer. Bij de eerdere M60 muis maten we een iets betere afstand van 1,3mm, maar beide resultaten zijn prima als je de muis vaak optilt.

Corsair M65 RGB Black

Specificaties

Algemeen
 
MerkCorsair
ProductnaamM65 RGB Black
ProductcodeCH-9000070-
DetailsProductinfo
Algemeen
Draadloos
PS2 adapter meegeleverd
KleurZwart
Afmetingen (breedte)7.7 cm
Afmetingen (lengte)4 cm
Afmetingen (hoogte)3.9 cm
Scrollwiel
Zijwaartse scroll
Aantal knoppen8
Browse knoppen
Laser
Software meegeleverd
VerlichtingRGB
Lengte snoer201 cm
Gewicht aanpasbaar
Gewicht123 gram
Gewicht (max. inclusief gewichtjes)137 gram
Gaming features
SensorAvago ADNS-9800
DPI minimaal50 dpi
DPI maximaal8200 dpi
DPI regelaar op muis
DPI aangegeven op muis
Aantal gewichtjes3
Gewicht per gewichtje4.5 gram
Profieleditor
Profieleditor (knoppen)
Profieleditor (dpi instellen)
Profieleditor (aantal profielen)99
Geheugen in muis
Muizen benchmarks
Lift-off distance1.90 mm
Last van acceleratie
Grip voor low senseRedelijk
InputlagGeen

Conclusie

We zijn zeer te spreken over de prestaties van deze muis. Ondanks de verhalen van versnelling die zich in de ADNS-9800 laser sensor zouden moeten voordoen, merken wij deze niet in ons exemplaar. Zoals we al eerder aangaven is deze muis niet geschikt voor low sense gebruik door de plaatsing van de ‘Sniper’ button. Er is geen rubber toegevoegd voor extra grip. Het voordeel is dan weer wel dat deze knop standaard makkelijker te bereiken is.

Corsair M65 RGB Black

Mid sense gamers kunnen ook nog prima gebruikmaken van deze muis, maar voor gamers die op hoge gevoeligheid gamen is de M65 RGB wellicht niet het meest geschikt. Daarvoor zijn bijvoorbeeld de Corsair Vengeance M95 of Logitech G700s erg geschikt. De M65 RGB is niet perfect voor low sense en ook niet voor high sense gebruik, maar zit daar net tussenin. Hierdoor kunnen wij deze muis niet in het algemeen aanraden voor iedereen.

Daarnaast zijn we niet tevreden over de implementatie van de software en de verlichting in deze muis. In de huidige vorm werken sommige functies niet naar verwachting en moet je de handleiding nalezen om de basisinstellingen te begrijpen. Driversoftware zou wat ons betreft juist intuïtief moeten zijn om het gebruiksgemak te vergroten. Om die reden vinden wij ook dat er voor de vraagprijs van 80 euro betere gaming muizen te verkrijgen zijn. Bijvoorbeeld de Logitech G402, die toegespitst is op low sense gebruik, of de high sense Corsair Vengeance M95 die voor hetzelfde geld verkrijgbaar is.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Corsair M65 RGB White

Corsair M65 RGB White

  • Laser
  • 8200 dpi
Niet verkrijgbaar
0
*