Zotac GeForce GTX 980 AMP! Extreme Edition review

44 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. PCB
 3. 3. Specificaties en prijzen
 4. 4. Test
 5. 5. Benchmarks: 3DMark / Battlefield 4
 6. 6. Benchmarks: GRID Autosport / Metro Last Light
 7. 7. Benchmarks: Total War Rome II / Watch Dogs
 8. 8. Koeling, geluidsproductie en stroomverbruik
 9. 9. Overklokken
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Begin oktober testten we de AMP! Extreme Edition die Zotac uitbracht van de GeForce GTX 970. Ook van grote broer GTX 980 heeft Zotac zo'n kaart, die we inmiddels ook onder de loep hebben genomen.

Qua uiterlijk verschillen de AMP! Extreme kaarten geheel niet. We hebben dan ook van doen met twee identieke modellen, waar enkel de GPU verschilt. Zotac heeft de GeForce GTX 980 flink overklokt op deze extreme kaart: waar de GPU standaard werkt op 1127 MHz met een 1216 MHz Boost-clock, kiest Zotac voor 1291 MHz met een 1393 MHz Boost-clock. Daarmee is het de hoogst geklokte kaart van alle tot nu toe door ons geteste GTX 980 kaarten. De 4GB GDDR5 geheugen werkt op 1800 MHz in plaats van de standaard 1750 MHz.

Zotac GeForce GTX 980 AMP! Extreme Edition 4GB

Het is natuurlijk voornamelijk de koeler die de kaart bijzonder maakt. Met de nieuwe koeler breekt Zotac met het design van weleer: het is onder andere gedaan met de oranje ventilators. De koeler op deze Extreme Edition doet zijn naam eer aan: het is een gigantisch, drie slots dik gevaarte met ook een drietal 9cm ventilators aan boord. Zowel de koeler als de backplate zijn voorzien van wrapping met carbon fiber look. De meningen hierover in ons testlab lopen uiteen, de één vind het té cheesy, de ander juist erg cool. Dat de kaart drie slots dik is, maakt dat 3-way en 4-way SLI in de meeste gevallen niet mogelijk zal zijn, maar de doelgroep voor dergelijke setups is natuurlijk erg klein.

Onder de fans vinden we een uit twee gedeeltes bestaand koelblok met daartussen een vijftal heatpipes. Op de geheugenchips heeft Zotac ook kleine koelblokjes geplaatst. De koeler is voorzien van uitgebreide verlichting, die middels meegeleverde software indien gewenst ook uitgezet worden. Standaard kleurt de kaart pulserend op in het groen, bij zware belasting verandert de kleur naar rood. Het is typisch zo'n kaart waarbij het jammer is dat videokaarten in de regel op hun kop in een PC worden geschroefd.

Zotac GeForce GTX 970 AMP! Extreme Edition 4GB Zotac GeForce GTX 970 AMP! Extreme Edition 4GB

PCB

De PCB van de Zotac GeForce GTX 970 en 980 AMP! Extreme Edion kaarten is geheel opnieuw ontworpen om overklokkers meer mogelijkheden te bieden. Tussen de condensators van de stroomvoorziening achterop vinden we zogenaamde Power Boost modules, al zou het ons niets verbazen als dat simpelweg kapjes bovenop normale condensators zijn. Zotac heeft de kaart verder voorzien van twee 8-pin PEG-connectors, zodat er tot 300 W vermogen uit de voeding gehaald kan worden. De kaart heeft verder voltagemeetpunten en onder het OC+ kapje vinden we een Micro USB-aansluiting. 

 Zotac GeForce GTX 980 AMP! Extreme Edition 4GB

Wie de kaart via een kabel aansluit op een USB-poort kan via de geheel nieuwe Zotac FireStorm software onder meer klokfrequenties en voltages aanpassen en de verlichting in- of uitschakelen. Via een schakelaar kun je de kaart in LN2-modus zetten, waarbij verschillende beveiligingen voor wat betreft maximaal stroomverbruik uitgeschakeld worden. De FireStorm software is naar onze mening iets te Aziatisch vormgegeven: een wat normaler, ingetogener uiterlijk zoals dat het geval is bij MSI's Afterburner valt in Amerika en Europa vermoedelijk bij meer overklokkers in de smaak. Onderstaande screenshots komen uit onze review van de GTX 970 variant.

De Zotac heeft dezelfde monitoraansluitingen als de referentiekaart: drie maal DisplayPort 1.2, Dual-link DVI en HDMI 2.0. Vanzelfsprekend heeft de kaart ook twee SLI-connectors. De gemiddelde prijs bedraagt € 677, al is de kaart al vanag € 621 te koop. Daar kunnen we kort over zijn: dat is fors: populaire kaarten als de MSI GeForce GTX 980 Gaming 4G koop je al voor 100 euro minder.

Specificaties en prijzen

In onderstaande tabel vind je de specificaties van de Zotac GeForce GTX 980 AMP! Extreme Edition en daaronder een up-to-date overzicht van prijzen uit de Hardware.Info Prijsvergelijker.

Algemeen
 
MerkZotac
ProductnaamGeForce GTX 980 AMP! Extreme Edition 4GB
ProductcodeZT-90203-10P
DetailsProductinfo
Chip
GPUNvidia GeForce GTX 980
GPU serieNvidia GeForce 900
GPU fabrikantNvidia
Klokfrequentie GPU1291 MHz
Klokfrequentie turbo1393 MHz
Aantal rekenkernen2048
Geheugen
Geheugengrootte4096 MB
Geheugensnelheid1800 MHz
GeheugentypeGDDR5
Geheugenkoeling
Geheugenchips (merk)Samsung
Functionaliteit
DirectX versieDirectX 12
Nvidia SLI/NVLink-compatible
AMD Crossfire-compatible
Kaartontwerp
InterfacePCI-Express 3.0 x16
GPU koelingActief (3x)
PEG stroomaansluiting
Type power connector(s)2x PEG8
Aantal slots3
Lengte30 cm
Low profile
Aansluitingen
D-Sub uitgang
DVI uitgang
Aantal DVI uitgangen1
HDMI uitgang
HDMI-versie2.0
DisplayPort uitgang
Aantal DisplayPort uitgangen3
Meegeleverd
DVI -> D-Sub plug

Test

Wij testen videokaarten sinds kort op een nieuw testsysteem, bestaande uit deze onderdelen:

Voor videokaarten zoals uitgebracht door de partners van AMD en Nvidia draaien we een subset van de benchmarks die we gebruiken wanneer er een nieuwe GPU op de markt komt: 3DMark, aangevuld met een vijftal games.

 • 3DMark Fire Strike
 • Battlefield 4
 • Metro Last Light
 • Watch Dogs
 • Total War: Rome II
 • GRID Autosport

Deze games draaien we in twee resoluties en twee verschillende instellingen:

 • 1920x1080 (Full HD) Medium / Normal
 • 1920x1080 (Full HD) Highest / Ultra + 4x MSAA
 • 3840x2160 (Ultra HD) Medium / Normal
 • 3840x2160 (Ultra HD) Highest / Ultra + 4x MSAA

Naast de prestaties meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van videokaarten.

In deze review vergelijken we de Zotac GeForce GTX 980 AMP! Extreme Edition met alle eerder door ons geteste GeForce GTX 980 en 970 kaarten. Wie geïnteresseerd is in de prestaties van de GeForce GTX 980 in vergelijking met andere soorten videokaarten, verwijzen we graag naar onze uitgebreide GeForce GTX 980 / 970 review

De Zotac kaart is getest met Nvidia GeForce-driver versie 344.75. Let wel: dat is een wat nieuwe driver dan de GTX 980 en 970 kaarten die we vlak na lancering testten, wat zeker een positief gevolg op de prestaties heeft.

In de grafieken op de volgende pagina's is de Zotac GeForce GTX 980 AMP! Extreme Edition te herkennen aan rode balkjes. Eerder geteste GTX 970 kaarten zijn groen en GTX 980 kaarten zijn blauw.

Benchmarks: 3DMark / Battlefield 4

Onderstaande grafieken spreken boekdelen: dankzij de hoogste klokfrequenties - en de nieuwere drivers spelen ook zeker mee - is de Zotac kaart in de 3DMarks en Battlefield 4 duidelijk de snelste GTX 980 die we tot nu toe getest hebben.

Benchmarks: GRID Autosport / Metro Last Light

Ook in de racegame GRID Autosport en de shooter Metro Last Light vinden we de Zotac GeForce GTX 980 AMP! Extreme Edition stug bovenaan in de grafieken.

Benchmarks: Total War Rome II / Watch Dogs

In Total War Rome II en Watch Dogs blijft koppositie niet behouden - wellicht opnieuw te verklaren door de drivers - maar presteert de Zotac kaart ook prima.

Koeling, geluidsproductie en stroomverbruik

De temperatuur van videokaarten meten we na twee benchmarkrondes Metro Last Light, gebruikmakend van GPU-Z dat door de drivers gerapporteerde temperaturen toont. 

Onder belasting wordt de Inno3D niet warmer dan 58 graden, wat natuurlijk meer dan prima is. Sterker nog: eigenlijk koelt de Zotac kaart iets té goed: wij hadden liever gezien dat Zotac de temperatuur een graad of 10 verder zou laten oplopen en in ruil daarvoor een lagere geluidsproductie zou leveren.

De geluidsproductie van videokaarten meten we in een geluidsdichte box, zowel idle als onder load. In beide gevallen meten we op een afstand van 10 centimeter, waarbij we de meter schuin op de videokaart richten. De load test is gedurende een gemiddelde van 1 minuut gemeten tijdens een verlengde 3DMark Fire Strike Extreme run, nadat de kaart daarvoor een kleine 10 minuten in dezelfde benchmark is opgewarmd. 10 dB(A) verschil wordt door de mens beschouwd als een verdubbeling van de hoeveelheid geluid.

In idle meten we 35,1 dB(A), iets minder dan we eerder zagen met de GTX 970 variant van dezelfde fabrikant. Het is op zich een prima waarde, die we ronduit als stil kunnen bestempelen. Maar: we zijn in het GTX 980 en GTX 970 tijdperk wel verwend door kaarten als van ASUS, MSI, Palit en EVGA die idle geheel geen geluid produceren, omdat de fans stil worden gezet. Dat zou Zotac wat ons betreft ook mogen doen. 

Onder load meten we 46,6 dB(A). Dat is verre van zéér luidruchtig, maar wel duidelijk bovengemiddeld. Nogmaals: we hadden liever gezien dat Zotac de temperaturen een graad of 10 hoger zou laten oplopen, zodat de geluidsproductie een stuk lager zou kunnen zijn. 

Het stroomverbruik is in lijn met andere GeForce GTX 980 kaarten.

Overklokken

Voor onze overkloktest gebruiken we hetzelfde testsysteem als voor de normale benchmarks, maar dan met de Core i7 5960X nog wat verder overklokt naar 4,5 GHz. 

De GPU op ons sample van de Zotac kaart overklokt erg lekker: we komen tot 1523 MHz Boost clock. De maximale klokfrequentie waarop we het geheugen stabiel kunnen laten werken valt daarentegen een beetje tegen: 1875 MHz, waar we bij menig eerder geteste GTX over de 2000 MHz konden. Al met al behalen 3DMark Vantage, 3DMark 11 en 3DMark Fire Strike scores van respectievelijk 60590, 21092 en 14198 punten.

Zotac GeForce GTX 980 AMP! Extreme Edition 4GB

Zotac GeForce GTX 980 AMP! Extreme Edition 4GB

Zotac GeForce GTX 980 AMP! Extreme Edition 4GB

Conclusie

Toen we de GeForce GTX 970 variant van deze kaart reviewden, complimenteerden we Zotac al met het feit dat het bedrijf duidelijk een andere weg in is geslagen. Hoewel we in Nederland natuurlijk een voorliefde voor de kleur oranje hebben, waren de voormalige koelers van Zotac naartuurlijk geen hoogstandjes wat betreft design. Van het nieuwe ontwerp van de AMP! koelers met carbon-look moet je houden, maar het is op z'n minst strakker. En dat Zotac druk in de weer is met het verbeteren van PCB-layouts en zelfs met eigen OC-software komt kunnen we enkel toejuichen, al is die software op dit moment nog in een dusdanige staat dat we aanraden om het nog maar even bij Afterburner te houden. Vorm boven functie, noemden we het in de conclusie van de Zotac GeForce GTX 9870 AMP! Extreme.

De prestaties van de kaart zijn meer dan uitstekend. Gemiddeld is het de snelste GTX 980 die we in ons lab hebben gehad, mede dankzij de hoge klokfrequenties. De geluidsproductie is stukken beter dan bij voorgaande Zotac-producten, maar valt in vergelijking met de concurrentie tegen: ASUS, MSI, Palit en EVGA hebben dat beter voor elkaar.

Vooral de prijs is een struikelblok: voor € 100 minder koop je ook al een deftige, zij het wat minder hoog geklokte GTX 980, die ook nog eens duidelijk stiller is. Het maakt de aankoop van deze Zotac kaart rationeel eigenlijk niet te rechtvaardigen. Maar staat het bijzondere uiterlijk je aan en vind je prestaties belangrijker dan geluid en prijs? Sla dan je slag!


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Zotac GeForce GTX 980 AMP! Extreme Edition 4GB

Zotac GeForce GTX 980 AMP! Extreme Edition 4GB

 • Nvidia GeForce GTX 980
 • 1393 MHz
 • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
0
*