ASUS GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB review: watergekoelde GTX 980

7 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties
 3. 3. Specificaties en prijzen
 4. 4. Test
 5. 5. Benchmarks: 3DMark / Battlefield 4
 6. 6. Benchmarks: GRID Autosport / Metro Last Light
 7. 7. Benchmarks: Total War Rome II / Watch Dogs
 8. 8. Koeling, geluidsproductie en stroomverbruik
 9. 9. Overklokken
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

ASUS stuurde ons een bijzondere uitvoering van de GeForce GTX 980, de Poseidon Platinum. De kaart is voorzien van een luchtkoeler, maar is ook direct out-of-the-box geschikt voor waterkoeling. Wij hebben de ASUS GeForce GTX 980 Poseidon Platinum getest en vergeleken met 12 andere GeForce GTX 980 en 970 kaarten.

 

De nieuwe GTX 980 is niet de eerste Poseidon kaart die we onder handen nemen: 15 maart jongstleden testten we al de ASUS GeForce GTX 780 Poseidon Platinum. De kaarten hebben meer gemeen dan enkel de naam, want de nieuwe GTX 980 uitvoering maakt gebruik van exact dezelfde koeler als deze eerste Poseidon kaart. In de backplate aan de achterzijde zijn wel op andere plekken uitsparingen gemaakt, aangezien de GTX 980 natuurlijk een andere PCB heeft dan de GTX 780. 

Asus GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB

Om maar met het belangrijkste te beginnen: de koeler. Bij de Poseidon kaart is de waterkoeling duidelijk supplementair aan de standaard koeling. De kaart werkt namelijk probleemloos zonder waterkoeling. Mét waterkoeling blijven de temperaturen echter een stuk lager, wat op z'n minst in theorie ideaal is voor de overklokbaarheid, waarover verderop meer. Het maakt dat de Poseidon eigenlijk twee doelgroepen heeft: mensen die al een waterkoeling setup hebben en om garantietechnische redenen liever niet een kaart kopen waar ze zelf nog een blok op moeten plaatsen en mensen die in de toekomst willen overstappen naar waterkoeling en daar nu al op voorbereid willen zijn. En vergeet niet: custom waterkoeling is er niet alleen voor overklokkers, maar juist ook voor mensen die een PC willen die er juist zo mooi mogelijk uit ziet.

Specificaties

De koeler is dus hybride en bevat een tweetal ventilators. De koeler ziet er stijlvol uit en past met z'n zwart/rode kleurstelling goed bij de ASUS RoG-moederborden. In het koelblok zijn verder tien heatpipes verwerkt. Achterop is de kaart ook voorzien van een aluminium plaat. Voor het optionele gebruik met waterkoeling vinden we twee G 1/4" aansluitingen, waar je zelf fittingen in kunt draaien. De kaart is hiermee eenvoudig op te nemen in een bestaande waterkoeling-setup.

Asus GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB

Kijken we naar de specs van de kaart (klik hier voor een vergelijkingstabel met alle eerder door ons geteste GTX 980 kaarten), dan zien we dat de Poseidon op dezelfde klokfrequenties werkt als ASUS' Strix variant. Dat betekent een standaard GPU-klokfrequentie van 1178 MHz met een 1279 MHz Boost clock. Dat is een beperkte overklok ten opzichte van de referentiekaart. Net als de Strix heeft de kaart een 6-pin en een 8-pin stroomconnector, waardoor je de GPU dus meer power kunt geven dan bij de Nvidia referentiekaart, die 2x 6-pin biedt. 

Het 4GB GDDR5 geheugen op de kaart werkt op de standaard klokfrequentie (1750 MHz) en is afkomstig van Hynix. Dat is opvallend: alle tot nu toe geteste GeForce GTX 980 kaarten hadden Samsung-geheugen aan boord, al durven we natuurlijk niet te garanderen dat de verschillende leveranciers op dit moment nog steeds Samsung-chips voor hun productie gebruiken. De Hynix-chips werken op standaard klokfrequentie prima, maar zijn wel minder ver te overklokken, zoals we verderop zullen zien.

De PCB van de Poseidon kaart is voorzien van aansluitingen voor ASUS' VGA Hotwire systeem. Daardoor kun je in combinatie met ASUS ROG-moederborden instellingen van de GPU uitlezen en aanpassen vanuit de BIOS en software.

Asus GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB

Overige specificaties zijn identiek aan de GTX 980 referentiekaart. Zo vinden we bijvoorbeeld drie DisplayPort 1.2 aansluitingen, aangevuld met DVI en HDMI. De kaart heeft twee SLI-connectors en is zodoende geschikt voor 3-way en 4-way SLI. 

De prijs is zoals te verwachten relatief fors: gemiddeld ligt de Poseidon in de winkel voor € 666, zo'n € 75 meer dan de scherp geprijsde ASUS GeForce GTX 980 Strix. De duurste GTX 980 is het daarmee zeker niet; die eer is er nog altijd voor de Zotac AMP! Extreme Edition.

We hebben de Poseidon kaart aangesloten op een Larkooler waterkoelingset om te bekijken wat je mag verwachten wanneer je de kaart - zoals bedoeld - gebruikt in combinatie met waterkoeling.

Asus GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB

Specificaties en prijzen

In onderstaande tabel vind je de specificaties van de ASUS GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB en daar onder een up-to-date overzicht van prijzen uit de Hardware.Info Prijsvergelijker.

Algemeen
 
MerkAsus
ProductnaamGeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB
Productcode90YV07D2-M0NA00
DetailsProductinfo
Chip
GPUNvidia GeForce GTX 980
GPU serieNvidia GeForce 900
GPU fabrikantNvidia
Klokfrequentie GPU1178 MHz
Klokfrequentie turbo1279 MHz
Aantal rekenkernen2048
Geheugen
Geheugengrootte4096 MB
Geheugensnelheid1753 MHz
GeheugentypeGDDR5
Geheugenkoeling
Geheugenchips (merk)Hynix
Functionaliteit
DirectX versieDirectX 12
Nvidia SLI/NVLink-compatible
AMD Crossfire-compatible
Kaartontwerp
InterfacePCI-Express 3.0 x16
GPU koelingActief (2x)
PEG stroomaansluiting
Type power connector(s)PEG6+PEG8
Aantal slots2
Lengte28.5 cm
Low profile
Aansluitingen
D-Sub uitgang
DVI uitgang
Aantal DVI uitgangen1
HDMI uitgang
HDMI-versie2.0
DisplayPort uitgang
Aantal DisplayPort uitgangen3

Test

Wij testen videokaarten sinds kort op een nieuw testsysteem, bestaande uit deze onderdelen:

Voor videokaarten zoals uitgebracht door de partners van AMD en Nvidia draaien we een subset van de benchmarks die we gebruiken wanneer er een nieuwe GPU op de markt komt: 3DMark, aangevuld met een vijftal games.

 • 3DMark Fire Strike
 • Battlefield 4
 • Metro Last Light
 • Watch Dogs
 • Total War: Rome II
 • GRID Autosport

Deze games draaien we in twee resoluties en twee verschillende instellingen:

 • 1920x1080 (Full HD) Medium / Normal
 • 1920x1080 (Full HD) Highest / Ultra + 4x MSAA
 • 3840x2160 (Ultra HD) Medium / Normal
 • 3840x2160 (Ultra HD) Highest / Ultra + 4x MSAA

Naast de prestaties meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van videokaarten.

In deze review vergelijken we de ASUS GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB met alle eerder door ons geteste GeForce GTX 980 en 970 kaartem. Wie geïnteresseerd is in de prestaties van de GeForce GTX 980 in vergelijking met andere soorten videokaarten, verwijzen we graag terug naar onze uitgebreide GeForce GTX 980 / 970 review

De kaart is getest met Nvidia GeForce-driver versie 344.75. Let wel: dat is een wat nieuwe driver dan de GTX 980 en 970 kaarten die we vlak na lancering testten, wat zeker een positief gevolg op de prestaties heeft..

In de grafieken op de volgende pagina's is de ASUS GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB te herkennen aan rode balkjes. Eerder geteste GTX 970 kaarten zijn groen en GTX 980 kaarten zijn blauw.

Benchmarks: 3DMark / Battlefield 4

In onderstaande grafieken zien we dat de prestaties op stock snelheid in lijn liggen met andere GTX 980 kaarten. De kaart is een fractie sneller dan de identiek geklokte Strix, te verklaren door de nieuwere drivers.

Benchmarks: GRID Autosport / Metro Last Light

Ook in de racegame GRID Autosport en de shooter Metro Last Light presteert de ASUS GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB zoals te verwachten in lijn met andere GTX 980 kaarten.

Benchmarks: Total War Rome II / Watch Dogs

Ook Total War Rome II en Watch Dogs tonen een zelfde beeld.

Koeling, geluidsproductie en stroomverbruik

De temperatuur van videokaarten meten we na twee benchmarkrondes Metro Last Light, gebruikmakend van GPU-Z dat door de drivers gerapporteerde temperaturen toont. 

We hebben de ASUS GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB zoals op pagina 1 al beschreven aangesloten op een Larkooler waterkoelingset om zo het effect wan waterkoeling te meten. Dat effect is aanzienlijk, zoals te zien in onderstaande grafiek. Na twee runs Metro Last Light loopt de temperatuur niet hoger op dan 43 ºC, tien graden minder dan de koelste GTX 980 en maar liefst 37 graden minder (!!) dan de referentiekaart.

De geluidsproductie van videokaarten meten we in een geluidsdichte box, zowel idle als onder load. In beide gevallen meten we op een afstand van 10 centimeter, waarbij we de meter schuin op de videokaart richten. De load test is gedurende een gemiddelde van 1 minuut gemeten tijdens een verlengde 3DMark Fire Strike Extreme run, nadat de kaart daarvoor een kleine 10 minuten in dezelfde benchmark is opgewarmd. 10 dB(A) verschil wordt door de mens beschouwd als een verdubbeling van de hoeveelheid geluid.

Voor de duidelijkheid: deze metingen zijn van de kaart wanneer gebruikte zonder waterkoeling. De geluidsproductie van de Larkooler set is dus niet meegetest. Idle meten we 30,7 dB(A), net op de grens van onhoorbaar stil. Er is op zich weinig op aan te merken, ware het niet dat we tegenwoordig natuurlijk wel mede door ASUS zelf verwend zijn met kaarten die idle helemaal geen geluid produceren. Onder load meten we 47,9 dB(A). Dat is bovengemiddeld en sowieso aanzienlijk meer dan ASUS' eigen Strix-koeler.

Het stroomverbruik van de kaart is relatief hoog, zeker onder load. Een verklaring daarvoor hebben we niet kunnen vinden.

Overklokken

Voor onze overkloktest gebruiken we hetzelfde testsysteem als voor de normale benchmarks, maar dan met de Core i7 5960X nog wat verder overklokt naar 4,5 GHz. 

De GPU op de kaart overklokt erg lekker, natuurlijk grotendeels te danken aan de waterkoeling. We krijgen de GPU overklokt tot 1540 MHz Boost-clock en dat is, zoals je in de vergelijkingstabel kunt zien, beter dan alle eerder geteste GTX 980's. Een zeer groot verschil is het echter ook niet: twee andere kaarten, van EVGA en Zotac, kregen we ook over de 1500 MHz getild.

Wat tegenvalt is het geheugen. We schreven al dat de kaart Hynix chips gebruikt, waar de eerder door ons geteste GTX 980 kaarten allemaal waren voorzien van Samsung geheugen. Dat heeft een duidelijk negatief effect op de overklokbaarheid: we komen niet verder dan 1850 MHz voor het geheugen, waar we bij menig kaart ruim over de 2000 MHz konden. Let wel: het is niet gezegd dat de andere kaarten nog steeds Samsung aan boord hebben als je ze nu koopt, het gebeurt (helaas) geregeld dat videokaartfabrikanten van chips verschillen.

Al met al komen we op een 3DMark Vantage score van 63721, een 3DMark11 score van 21558 en 3DMark Fire Strike score van 14530 punten en dat is toch duidelijk meer dan met andere GTX 980 kaarten en hun stock koeling mogelijk bleek.

Asus GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB

Asus GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB

Asus GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB

Conclusie

De Poseidon is opnieuw een imposante kaart. Als je een custom waterkoelset hebt - of van plan bent die aan te schaffen - is de kaart een prima keuze, al zouden we je dan wel aanraden om de ventilators via software óf op een lagere snelheid te laten draaien óf zelfs helemaal uit te zetten. De prestaties van de kaart zijn prima en de overklokbaarheid van de GPU is uitstekend. Het geheugen liet zich minder goed overklokken, vanwege de keuze voor Hynix-chips. We zijn echter huiverig om vanwege die reden dan maar een andere kaart aan te raden: het zou ons niets verbazen als meer fabrikanten nu stiekem Hynix-chips gebruiken op kaarten die oorspronkelijk van Samsung-chips waren voorzien. 

Let wel: de Poseidon is echt alleen een goede keuze waneer je dus al waterkoeling hebt of écht van plan bent dat binnenkort te gaan aanschaffen. Als luchtgekoelde kaart valt de Poseidon tegen: de kaart is dan € 75 duurder dan de Strix, maar produceert meer geluid. Je kunt dan echt beter de Strix kopen als je graag winkelt bij ASUS of een andere betaalbare GTX 980.

Vanwege het feit dat de prestaties als luchtgekoelde kaart een beetje tegenvallen zijn we huiverig om een Gold Award uit te reiken. Een Silver Award is wel op zijn plek.


ASUS GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Asus GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB

Asus GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB

 • Nvidia GeForce GTX 980
 • 1279 MHz
 • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
0
*