Minix Neo X8-H Plus review: 4K Android-mediaspeler

24 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Volwaardige uitrusting
 3. 3. Intern
 4. 4. HEVC en 4K op de Minix Neo X8-H Plus
 5. 5. Bediening
 6. 6. Conclusie
 7. 1 besproken product
 8. 24 reacties

Volwaardige uitrusting

De Minix Neo X8-H Plus is zeker niet groot, maar herbergt toch behoorlijk veel aansluitingen. Twee van de vier zijkanten van het vierkante doosje zitten er vol mee. Het doosje wordt gevoed via een 'echte' voedingsaansluiting. Veel andere op Android gebaseerde sticks en boxen worden via Micro USB gevoed. We zien verder een gigabit netwerkaansluiting, drie maal USB 2.0, Micro USB (OTG), een optisch digitale audio-aansluiting, een full-size HDMI-aansluiting, (micro-)SD-kaartaansluiting (maximaal 128 GB) en twee 3,5mm-aansluitingen, voor hoofdtelefoon en microfoon. Met de enige knop die op de Neo X8-H Plus zit, zet je het apparaat aan en uit.

MiniX Neo X8-H Plus

Minix heeft een HDMI 1.4-aansluiting aangebracht op deze Neo, geen exemplaar van het 2.0-type. Dat is op zich jammer, want 4K heeft HDMI 2.0 nodig om beelden met 60 fps door te kunnen geven. Nu is dit beperkt tot 30 fps. Voor films, die over het algemeen met 24 fps worden gerenderd, is dat natuurlijk geen probleem, maar voor televisie zijn 50 of 60 beelden per seconde gebruikelijk. Ook gamen in 4K is nu natuurlijk beperkt tot 30 fps. Of dat ook echt een probleem wordt op een Android-apparaat zoals dit, valt nog te bezien.

MiniX Neo X8-H Plus

Een van de opvallendste zaken aan het uiterlijk van de Neo X8-H Plus is de vrij forse antenne. Je kunt dit apparaat namelijk ook draadloos met je router verbinden. Een mediaspeler draadloos op je netwerk aansluiten is niet per se iets wat we je aan zouden raden. Maar als het goed werkt, dan scheelt het wel weer een kabel trekken, dus het is zeker handig dat het erop zit. Gebruik je de draadloze mogelijkheden niet, dan kun je de antenne er ook af halen. Het is een dual-band antenne en de adapter is geschikt voor 802.11ac. Het is er natuurlijk maar eentje, dus de theoretische maximale doorvoersnelheid is 433 Mbps op 802.11ac en 150 Mbps op 802.11n. Met dat laatste moet je goed rekening houden als je nog geen 802.11ac-router hebt. Doe je het nog met een 802.11n-router, dan is deze Neo X8-H Plus dus feitelijk langzamer op 5 GHz dan een model met 802.11n via twee antennes. In Bluetooth is ook voorzien, versie 4.0. Het apparaat heeft verder 2 GB RAM en een opslagcapaciteit van 16 GB.

We hebben het apparaat met name getest als mediaspeler, omdat hij ook op die manier in de markt gezet wordt. Hou er echter ook rekening mee dat hij draait op Android 4.4, inclusief toegang tot de Play Store. Met dit apparaat ontsluit je dus ook diensten zoals Netflix en HBO Go, mits je daar een abonnement op hebt uiteraard. Browsen op je tv is eveneens mogelijk en er zijn nog wel meer zaken te bedenken die je kunt doen met Android op je tv. Hou er wel rekening mee dat Netflix vooralsnog alleen in 4K streamt via de apps die op 4K-tv's staan. Daar kun je hier dus geen gebruik van maken.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent MiniX Neo X8-H Plus

MiniX Neo X8-H Plus

 • Amlogic S812
 • 16 GB
 • 2 GB
 • HDMI 1.4
 • Android 4.4.2
Niet verkrijgbaar
0