Minix Neo X8-H Plus review: 4K Android-mediaspeler

24 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Volwaardige uitrusting
 3. 3. Intern
 4. 4. HEVC en 4K op de Minix Neo X8-H Plus
 5. 5. Bediening
 6. 6. Conclusie
 7. 1 besproken product
 8. 24 reacties

Intern

Amlogic maakt over het algemeen producten die gericht zijn op de audio- en videowereld. Zo worden chips van deze fabrikant gebruikt in tv's en settopboxen. Het ontwikkelt echter ook SoC's voor gebruik in tablets. Die kunnen natuurlijk ook gebruikt worden in Android-apparaten zoals de Minix Neo X8-H Plus die we hier bespreken.

Binenin heeft Minix de S812 gestopt, de krachtigste SoC die Amlogic op dit moment voert voor dit soort apparaten. Het is een chip waar we al meer dan een jaar geleden voor het eerst over hebben geschreven. Echt nieuw is hij dus niet en op het eerste gezicht ook niet echt bijster interessant. De CPU bestaat uit 4 Cortex-A9-kernen die zijn geklokt op 1,99 GHz. Op dat vlak niets schokkends dus. De GPU is de octacore ARM Mali-450. Dat klinkt behoorlijk krachtig, maar dat is hij eigenlijk niet echt. Volgens GFXBench hebben we hier overigens niet te maken met een octacore, maar met een hexacore; geen acht, maar zes cores dus volgens die benchmark. GFXBench gaf geen scores in fps, maar wel het aantal gerenderde frames. Op basis daarvan is deze GPU geen hardloper in ieder geval. Hij blijft bij de T-Rex-test steken op een derde van het aantal frames dat de Nvidia Shield Tablet weet te renderen bij die benchmark. Ook bij 3DMark zien we geen tot de verbeelding sprekende scores.

De wat conservatieve rekenkracht van de Neo X8-H Plus zien we overigens niet als minpunt. Het apparaat is immers bedoeld als mediaspeler. Om mediabestanden af te kunnen spelen, heb je helemaal niet veel rekenkracht nodig. Nu komen we echter wel bij het naar onze mening interessantste onderdeel van dit apparaat en dat is de ingebouwde videodecoder. Die kan namelijk beelden in 4K renderen en ondersteunt ook HEVC. We hebben een klein jaar geleden al eens stilgestaan bij deze nieuwe videocodec en verwijzen je dan ook graag naar ons uitgebreide achtergrondverhaal.

Zoals we in een iets recenter artikel hebben ondervonden, is er nog hoegenaamd geen hardwarematige decoding mogelijk van HEVC-bestanden. Dit houdt in dat de CPU-belasting zeker bij Ultra HD-bestanden zeer hoog is. 4K-content die gebruikmaakt van deze codec zorgt zelfs bij een Core i7 4770K voor bijna 50% CPU-belasting. De Amlogic S812 in de Neo X8-H Plus heeft hier dus geen last van, omdat daar een dedicated decoder aanwezig is die dit doet.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent MiniX Neo X8-H Plus

MiniX Neo X8-H Plus

 • Amlogic S812
 • 16 GB
 • 2 GB
 • HDMI 1.4
 • Android 4.4.2
Niet verkrijgbaar
0