Bouw je eigen Mini-PC 2015: kleiner is fijner

77 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Aandachtspunten Mini-ITX
 3. 3. Stap 1: Voorbereiden
 4. 4. Stap 2: Voeding en harde schijf
 5. 5. Stap 3: processor plaatsen
 6. 6. Stap 4: geheugen plaatsen
 7. 7. Stap 5: CPU-koeler monteren
 8. 8. Stap 6: Moederbord monteren
 9. 9. Stap 7: Casefans plaatsen
 10. 10. Stap 8: SSD, optische drive en videokaart voorbereiden
 11. 11. Stap 9: SSD, optische drive en videokaart plaatsen
 12. 12. Stap 10: Voeding en casefans aansluiten
 13. 13. Stap 11: SSD, harddisk en optische drive aansluiten
 14. 14. Stap 12: Kabels op het moederbord aansluiten
 15. 15. Stap 13: Kabels ordenen
 16. 16. Stap 14: Aansluiten monitor, toetsenbord, muis en headset
 17. 17. Afsluitend
 18. 18. Besproken producten
 19. 19. Reacties

Inleiding

Vorig jaar publiceerden we de nieuwste editie van onze workshop 'Bouw je eigen PC', waarin we uiteenzetten hoe je een ATX PC stap voor stap in elkaar kan zetten. Als er echter een duidelijke trend is in de wereld van de desktops, is dat ook deze productgroep niet aan gestage verkleining ontkomt. Mini-ITX bestaat al jaren als form factor, maar nog nooit was er zoveel keus en kon je zo'n krachtig systeem op dit platform bouwen. In onze eerste editie van de 'Bouw je eigen Mini-PC' laten we zien hoe je zo'n systeem in elkaar zet.

Lees ook onze handleiding voor het bouwen van een grote ATX PC.

In deze handleiding zetten we niet weer alle redenen op een rijtje om zelf een systeem te bouwen - daarvoor verwijzen we je graag naar het genoemde, eerder gepubliceerde artikel. Ook diverse andere aandachtspunten houden we beknopter. Waar we wel even op ingaan, zijn zaken die specifiek voor een Mini-ITX PC van belang zijn om op te letten.

Mini betekent in principe niet dat je concessies hoeft te doen aan de prestaties. Het systeem dat we hier in elkaar zetten is weliswaar maar één voorbeeld uit vele mogelijkheden, maar zelfs in de zeer compacte behuizing die we gebruiken past een volwaardige videokaart, een krachtige quad-core processor en een flinke hoeveelheid geheugen en opslag. De volledige lijst specificaties is als volgt:

Systeem  
Moederbord ASUS Z97I-Plus
Processor Intel Core i5 4690K
CPU-koeler Scythe Big Shuriken 2 rev. B
Geheugen Corsair Vengeance LP 1600MHz 2x 8GB
Videokaart ASUS GTX 760 Striker Platinum 4GB
SSD Samsung SSD 850 Pro 256GB
Harddisk WD Black V2 3TB
Optische drive Silverstone SST-SOD02
Voeding Silverstone SST-ST45SF-G
Behuizing Silverstone SST-ML07B
Casefans Corsair AF120
Randapparatuur  
Monitor Iiyama B2483HS
Toetsenbord Corsair Raptor K40
Muis Corsair Raptor M45
Headset Corsair Raptor HS40

Let wel, dit is geen aankoopadvies - dit zijn puur de onderdelen die we ter beschikking hadden om deze gids op te baseren.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)

Ook voor deze editie beperken we ons niet tot de inhoud van de kast, maar ook hier laten we weer even zien hoe je alle randapparatuur aansluit. Voor veel van onze vaste lezers ongetwijfeld gesneden koek, maar wie voor het eerst direct in het diepe duikt is er wellicht toch bij gebaat.

Aandachtspunten Mini-ITX

Voordat je kiest voor het bouwen van een Mini-ITX systeem is het belangrijk om een je bewust te zijn van een aantal aandachtspunten. Zoals gezegd hoef je weinig tot geen concessies te doen op het vlak van prestaties, maar met een paar zaken moet je rekening houden.

In de eerste plaats is er per definitie minder ruimte in een Mini-ITX behuizing dan in een standaard (ATX of micro-ATX) kast. Dat betekent dat je minder plaats hebt voor opslag - een of twee harde schijven of SSD's is standaard, meer is eerder uitzondering dan regel.

Ook biedt een Mini-ITX moederbord minder uitbreidingsmogelijkheden. Zo heb je maar twee geheugensloten tot je beschikking en zijn die soms van het SO-DIMM type dat standaard is voor notebooks in plaats van voor desktops. Houd daar rekening mee wanneer je geheugen koopt: direct wat meer kopen kan op de lange termijn een goede investering zijn, want bijplaatsen is er niet bij.

Daarnaast is er hooguit één PCI-Express x16 slot voor uitbreidingskaarten. Kies je dus voor een aparte grafische kaart, dan is er geen plek voor meer insteekkaarten zoals een aparte geluidskaart of storage controller. In de regel heb je die natuurlijk ook niet nodig. Sommige Mini-ITX behuizingen kunnen geen standaard ATX-voeding herbergen, maar hebben alleen plaats voor een zogenaamde SFX ofwel small form factor voeding - zo ook de behuizing in deze workshop. Het aanbod van dit type voedingen is aanzienlijk kleiner dan van reguliere exemplaren, maar het neemt wel toe. Ze zijn weliswaar wat duurder voor hetzelfde vermogen, maar er zijn tegenwoordig uitstekende, efficiënte en krachtige SFX-voedingen te koop.

Verder betekent de beperkte ruimte van een Mini-ITX behuizing dat je zelden plaats hebt voor een grote torenkoeler voor de CPU. Dat houdt in dat je ofwel kan kiezen voor waterkoeling - maar daar is niet altijd plaats voor - ofwel voor een compactere 'top flow' koeler. Die zijn minder efficiënt dan torenkoelers en dat betekent hogere CPU-temperaturen. Voor normaal gebruik geen enkel probleem, maar voor eventuele overklokplannen kan het wel consequenties hebben: je kan minder ver komen dan met een grote koeler. Wil je dus overklokken, kies dan voor waterkoeling én een behuizing die dat kan huisvesten. Denk er ook aan dat de ruimte onder een luchtkoeler vaak niet toereikend is voor hoge koelvinnen op geheugenmodules - dus neem als je twijfelt over de ruimte low profile geheugenmodules.

Last but not least betekent de kleinere behuizing dat de warmte van de CPU en videokaart minder ruimte heeft om zich te verspreiden, dus de koeling zal wat krachtiger moeten zijn. Dat brengt met zich mee dat de geluidsproductie van een krachtig systeem in een kleine kast veelal wat hoger uitvalt. Aan de andere kant vergt het in beweging brengen van een kleiner volume aan lucht minder ventilatorkracht, dus onder de streep is het prima mogelijk om een behoorlijk stil, klein systeem te bouwen.

Voor deze workshop kozen we een bijzonder kleine behuizing uit, die natuurlijk het concept extra goed illustreert. Op de volgende pagina's zie je hoe we deze stap voor stap in elkaar zetten.

Stap 1: Voorbereiden

De gekozen behuizing is een SilverStone ML07. Dit is een zeer compacte, platte kast waarin de videokaart min of meer naast het moederbord wordt geplaatst. Dat is mogelijk door het gebruik van een PCI-Express riser-kaartje. Hierdoor kan het systeem zeer compact blijven, maar het inbouwen is wat bewerkelijker dan bij een ruimere kast.

De ML07 kan op zijn kant staan, maar ook plat geplaatst worden. Voor het inbouwen van het systeem is die laatste stand sowieso vereist. Veel behuizingen kan je zonder schroevendraaier openen dankzij duimschroeven, maar dat geldt niet voor deze. De ML07 is intern overigens identiek aan de Silverstone Raven RVZ01, die een wat vervaarlijker 'gaming'-uiterlijk heeft.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Schroef de bovenplaat los...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...en verwijder die.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Schroef vervolgens de module los waarop videokaart, 2,5" opslag en optisch station worden bevestigd...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...en til die uit de behuizing.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Nu zijn de ventilatie-openingen van de onderkant zichtbaar, maar we zijn er nog niet.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Ook deze kooi moet eruit...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...en ook daarvoor moet je schroeven...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...maar nu kunnen we de voeding en de harde schijf plaatsen.

Stap 2: Voeding en harde schijf

Onze Silverstone ML07 heeft een speciale kooi die zowel een SFX-voeding als een 3,5" harde schijf kan herbergen. De eerste is uiteraard verplicht, de tweede optioneel, maar wij maken wel gebruik van die mogelijkheid. Deze ruimte benutten we voor data-opslag in de vorm van een 3,5" WD Black v2 3TB disk.

De voeding is een Silverstone SST-ST45SF-G, een modulaire 80Plus Gold gecertificeerde 450 watt voeding in SFX-formaat. Deze past precies in de hiervoor bestemde kooi.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
We schuiven de kooi over de voeding...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...en schroeven deze vast.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
De WD harde schijf moet bovenop de kooi worden bevestigd.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Een kwestie van erop plaatsen...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...en vastschroeven.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Sluit vervolgens de interne 220V-kabel aan op de voeding. Deze wordt zo naar een externe aansluiting doorgelust.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Plaats daarna de kooi terug op de hiervoor bestemde positie...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...en schroef deze vast.

Stap 3: processor plaatsen

Het is altijd eenvoudiger om processor, geheugen en CPU-koeler buiten de kast alvast te monteren. Vervolgens kan je het geheel in een keer in de behuizing plaatsen. Als basis gebruiken we een ASUS Z97I-Plus Mini-ITX moederbord. Hierop plaatsen we eerst een Intel Core i5 4690K processor.

Het is een eenvoudige klus, maar er is wel een aantal zaken waarop je goed moet letten. Bovendien zijn dit prijzige onderdelen, dus kostbare foutjes willen we natuurlijk voorkomen.

Indien je wilt, kan je antistatische handschoenen gebruiken en eventueel jezelf zelfs voorzien van een aardigsdraad, maar onze ervaring is dat jezelf even ontladen (bijvoorbeeld op een niet geschilderde verwarmingsbuis) in de praktijk voldoende is om schade door statische elektriciteit te vermijden.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Onze basiscomponenten: een ASUS Z97I-Plus Mini-ITX moederbord en een Intel Core i5 4690K processor.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
We beginnen met het verwijderen van het beschermkapje van de Socket 1150 processorvoet.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Dat doe je door de vergrendelingshendel opzij te bewegen en omhoog te halen...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...het deksel van de socket op te tillen...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...tot de socket geheel geopend is.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Vervolgens plaats je de processor in de socket. Let hierbij goed op, er is maar één juiste manier om dat te doen. Een driehoekje op de socket correspondeert met een driehoekje op de processor. Ook moeten de inkepingen op de processor op een lijn liggen met de corresponderende uitstulpingen in de socket-rand.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Leg de processor voorzichtig op de pinnen in de socket. Raak de pinnen nooit met je vingers aan en beweeg de processor niet in de socket.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Als de CPU eenmaal op zijn plaats ligt, kan je het deksel van de socket sluiten...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...en vergrendelen met de hendel.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Til ten slotte het beschermkapje van de socket af.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
De processor is nu klaar om van een koeler voorzien te worden, maar eerst gaan we het geheugen op zijn plaats monteren.

Stap 4: geheugen plaatsen

Werkgeheugen is natuurlijk een essentieel onderdeel. Omdat je in een Mini-ITX build geen ruimte hebt om later nog wat meer geheugen bij te plaatsen, kiezen we ervoor om direct wat meer geheugen te plaatsen. Vanwege de dual-channel geheugencontroller van de Intel Core i5 4690K worden dat twee reepjes en wel 8GB exemplaren Corsair Vengeance LP DDR3-1600.

Dit LP ofwel low profile geheugen is niet voorzien van hoge koelvinnen. Die zijn doorgaans sowieso voornamelijk cosmetisch, maar in een zeer compacte Mini-ITX behuizing passen ze niet altijd bij gebruik van een luchtkoeler. Zeker top flow koelers zijn doorgaans niet zo hoog, en voor torenkoelers is vaak geen ruimte in compacte Mini-ITX kasten.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Onze geheugenmodules, Corsair Vengeance LP DDR3-1600.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Open de klemmen van de geheugensloten.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Plaats de eerste geheugenmodule en let op de inkeping - de module past maar op één manier.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Druk de geheugenmodule aan, de klemmetjes zullen automatisch sluiten en in de inkepingen van de module vallen.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Herhaal met de tweede module.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Aandrukken..

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...en klaar!

Stap 5: CPU-koeler monteren

Nu is het tijd om de CPU-koeler te plaatsen. Zoals gezegd is een waterkoeler voor veel Mini-ITX behuizingen ideaal: het koelblok hiervan is compact, wat het bevestigen vereenvoudigt als er weinig ruimte is. De radiator en fan komen op een afstandje, en de hoogte hiervan is beperkt vergeleken met tower-model luchtkoelers die vergelijkbare koelcapaciteit hebben.

Echter, in onze zeer compacte ML07-behuizing past geen waterkoeling, dus kiezen we voor een zogenaamde low profile top-down koeler, de Scythe Big Shuriken 2 rev. B. Dit is een koeler met een zeer compact koellichaam en zeer goede warmtegeleiding vanaf de CPU, dankzij vijf koperen heatpipes. Een platte ventilator zorgt voor de afvoer van warme lucht.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Plaats koeler en moederbord voorzichtig ondersteboven en monteer de backplate van de koeler.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
De schroefopeningen moeten corresponderen met die in het moederbord.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Schroef de backplate door het bord vast aan de CPU-koeler met de boutjes. Doe dit door eerst de schroeven tegenover elkaar deels vast te zetten. Heb je alle vier losjes bevestigd, draai ze daarna strakker aan, wederom steeds met de tegenover elkaar liggende schroeven.

 Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Nu bevestig je de bracket aan de koeler, met vier schroefjes.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Vervolgens plaatsen we de moertjes voor het vastschroeven van de koeler...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...en dan zetten we die even opzij.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Nu is het tijd om de koelpasta aan te brengen op de processor. Een hoeveelheid ter grootte van een erwt is (ruim) voldoende.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Gebruik niet teveel koelpasta, deze is puur bestemd om microscopische luchtgaatjes op te vullen tussen koeler en processor.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Door de koeler op de processor te plaatsen, wordt de pasta vanzelf uitgespreid.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)

Ten slotte bevestig je de fan van de CPU-koeler op de hiervoor bestemde header op het moederbord. Dat kan even priegelen zijn.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Bindt daarna nog even het kabeltje netjes bij elkaar, zodat het straks niet in de weg zit.

Stap 6: Moederbord monteren

Met de processor, koeler en geheugen op hun plaats is het tijd om het moederbord in onze Mini-ITX behuizing te monteren. De ASUS Z97I-Plus bevat vier SATA-poorten, vier USB 3.0 en vier USB 2.0 externe aansluitingen, gigabit ethernet en DVI, VGA, DisplayPort en HDMI, alsmede 7.1-kanaals surround geluid, een optische uitgang én een geïntegreerde WLAN-verbinding. Een bijzonder compleet bordje dus, wat maar aantoont dat je op het vlak van connectiviteit geen concessies hoef te doen met een compact systeem.

Het moederbord schroef je vast op afstandsbusjes. Dat zijn er voor een Mini-ITX systeem minder dan bij grotere moederborden, uiteraard. Vaak zijn ze al voorgemonteerd, maar als dat niet zo is, is dit het moment om dat te doen. Zorg dat er onder elk schroefgat in het moederbord een afstandsbusje aanwezig is.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Om te beginnen plaatsen we de antenne-aansluitingen voor de WLAN-adapter in de backplate bracket.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Die klemmen we vervolgens in de daarvoor bestemde uitsparing van de ML07-behuizing. Let op de oriëntatie!

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Eenmaal ingeklemd ziet dat er zo uit.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Nu kunnen we het moederbord monteren. Plaats de externe aansluitingen in de backplate bracket en laat het voorzichtig naar onderen zakken op de afstandsbusjes.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Schroef het moederbord vast.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
En verbind ten slotte de antennes van de backplate met de WLAN-adapter. Als je moederbord niet over deze voorziening beschikt, hoef je dat uiteraard niet te doen.

Stap 7: Casefans plaatsen

Nu is een mooi moment om even de casefans in de kast te monteren. Dat kan uiteraard ook eerder in het bouwproces, maar als de videokaart eenmaal gemonteerd is, gaat dit niet lukken. Om de warmte effectief af te voeren plaatsen we twee Corsair AF120 fans.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Dat is zo eenvoudig als de fans op de juiste plaats zetten (let wel op dat de kabels richting moederbord lopen)...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...en vastschroeven.

Stap 8: SSD, optische drive en videokaart voorbereiden

De Silverstone ML07 is een bijzondere Mini-ITX behuizing, omdat de videokaart niet rechtstandig in het PCI Express slot van het moederbord wordt geplaatst. In plaats daarvan maak je gebruik van een speciale riser-kaart, die ervoor zorgt dat de videokaart parallel aan het moederbord wordt gepositioneerd. Om hem wel stevig op zijn plek te houden, heeft de kast een speciale bracket. Die dient ook om de optische drive en een 2,5" opslagapparaat te huisvesten. In deze stap monteren we deze drie onderdelen.

Een optisch station kan je natuurlijk weglaten, maar voor het installeren van software kan het handig zijn, evenals voor weergave van bijvoorbeeld dvd's. De ML07 behuizing heeft wel een speciale slimline slot-in drive nodig. Die zijn niet altijd eenvoudig verkrijgbaar, dus houd hier rekening mee. We gebruiken een Silverstone SST-SOD02.

Voor de opslag in de 2,5" ruimte plaatsen we een Samsung 850 Pro SSD van 256GB. Dit is een van de snelste SSD's die je op moment van schrijven kan kopen. De videokaart ten slotte is een ASUS Striker Platinum GeForce GTX 760. Let op dat de breedte en lengte beperkt zijn; deze videokaart past hier, maar nog maar net. Een langer of breder exemplaar zou niet gaan. Dit gaat voor veel Mini-ITX behuizingen op, dus informeer jezelf goed voordat je je componenten aanschaft.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Om te beginnen schuiven we de Silverstone SST-SOD02 in de daarvoor bestemde uitsparing.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Daarna de Samsung 850 Pro SSD...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...die we ook direct vastschroeven.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Nu is het tijd om een PCI Express verleng-bracket op de PCI Express aansluiting van de ASUS Striker GTX 760 te plaatsen. Die is nodig om hem straks in de houder te kunnen bevestigen.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Daarvoor verwijderen we eerst de slotplaatjes van de videokaarthouder.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Omdat het een dual-slot videokaart is, moeten beide slotplaatjes verwijderd worden.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
De videokaart kan nu geplaatst worden. Dankzij het verleng-bracket schuift hij keurig in de wat lager liggende riser-kaart, die vastzit aan de houder.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Vervolgens schroeven we de videokaart vast.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Met een apart klemmetje wordt de videokaart extra stevig vastgezet.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Ook daarvoor moet je schroeven, aan de onderkant...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...en aan de zijkant.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Nu is het geheel klaar om geplaatst te worden.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Hier zie je de houder met optisch station en SSD nog aan de onderzijde.

Stap 9: SSD, optische drive en videokaart plaatsen

Het monteren van de houder met optische drive, ssd en videokaart is eenvoudig, maar het is wel handig om het meteen goed te doen.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Zo is het een goed idee om nu al de PCI Express voedingkabels aan te sluiten. Bij grotere kasten kan je dat later doen, maar bij deze compacte behuizing kan je er dan niet meer goed bij.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
De ASUS Striker Platinum GTX 760 heeft een 8 en een 6-pin connector, die je beide dient aan te sluiten op de voeding.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Nu kan je de houder plaatsen. Dat doe je zoals getoond op de foto; de riser-kaart moet in het PCI Express x16 slot van het moederbord vallen.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Zo zit alles goed op zijn plaats.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Nog even vastschroeven.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Hier zie je hoe de riser-kaart in het PCI Express slot zit.

Stap 10: Voeding en casefans aansluiten

Het einde van het bouwproces van onze Mini-ITX PC komt in zicht. Om alle onderdelen van stroom te voorzien en correct te laten werken, moeten er wel nog de nodige kabels worden aangesloten. We beginnen met de voeding voor het moederbord en de casefans.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
De 24-pins stekker van de voeding kan je net kwijt tussen de CPU-koeler en de voeding en hardeschijfkooi.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Het past precies!

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
De 8-pins stekker voor de CPU-voeding kan je nu ook plaatsen. Eventueel kan je dat ook doen voordat je het moederbord monteert, maar de kabel zit dan wel enigszins in de weg.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
De twee casefan stekkers...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...kan je net aansluiten op de headers van het moederbord, naast die van de CPU-koeler.

Stap 11: SSD, harddisk en optische drive aansluiten

Nu is het de beurt aan de opslagstations om met het moederbord en de voeding verbonden te worden. Voor de dataverbinding gebruik je de bij het moederbord meegeleverde SATA-kabels, voor de voeding de modulaire kabels van de voeding. Dat kan een aardig gepriegel zijn als je een heel compacte Mini-ITX behuizing hebt, zoals onze ML07 van Silverstone, maar met wat geduld en handigheid past het wel.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
De SATA-kabel...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...en de SATA stroomkabel voor de Samsung 850 Pro SSD.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Beide netjes op hun plaats.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Voor de optische drive is gelukkig een handige kabel met haakse SATA-stekker aanwezig, waar zowel voeding als data in zitten. Die sluit je nu hier aan.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Ook hier past het weer precies.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Een verloopstekker van molex naar SATA voor de harde schijf.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
SATA data voor de Western Digital Black V2 3TB...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...en SATA-voeding.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
En klaar met deze stap!

Stap 12: Kabels op het moederbord aansluiten

Om te zorgen dat de power- en reset-knoppen werken, evenals de leds voor power en eventueel harddisk-activiteit, moeten nog wat kleine kabeltjes van de behuizing worden aangesloten. Ook moeten de SATA-datakabels nog met het moederbord worden verbonden, evenals de externe USB-poorten van de behuizing.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Bij veel moederborden zit een verloopstukje of -kabeltje om in één keer de afzonderlijke kabeltjes van de behuizing met het moederbord te verbinden. Zo ook bij de ASUS Z97I-Plus. Dankzij de labels en kleurcodering is het aansluiten eenvoudig.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Voilà!

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Hier zie je het blokje met aansluitingen in een keer op het moederbord geplaatst.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Nu nog de SATA-kabels van de SSD, harddisk en optisch station.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Twee van de SATA-connectors zitten rechts van de geheugensloten, twee zitten net uit het zicht links.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Met deze stekker verbinden we de twee USB 3.0-aansluitingen van de behuizing met het moederbord.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
En ten slotte prikken we de HD audiokabel voor de geluidskaart op zijn plaats. Daarmee werken ook de audio front-aansluitingen van de behuizing.

Stap 13: Kabels ordenen

De Mini-ITX PC is nu af, maar echt geordend oogt het nog niet. Dat is niet zo fraai, dus daar gaan we wat aan doen.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Een beetje een zooitje, zo.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Met tie wraps binden we kabels bij elkaar...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...en werken die weg in de tussenruimtes tussen de onderdelen.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Nu ziet het er een stuk beter uit!

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Tijd om de behuizing weer af te sluiten: kap erop...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...en dichtschuiven!

Stap 14: Aansluiten monitor, toetsenbord, muis en headset

Natuurlijk zijn we er nog niet met het inbouwen van het systeem. Om het compleet te maken, heb je randapparatuur nodig en die moet je ook aansluiten. Dat doen we hier. We hebben een Iiyama ProLite B2483HS monitor op een verstelbare voet, een Corsair Raptor K40 toetsenbord, Raptor M45 muis en een Raptor HS40 headset.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
De Iiyama ProLite B2483HS sluiten we aan met een DVI-kabel op de ASUS videokaart. Dat begint met het vastmaken van een kant van de kabel aan de monitor. Die kan - handig - roteren naar portretstand, zodat je er goed bij kan.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Even vastdraaien en klaar.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Nu prikken we ook gelijk de voedingskabel erin.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Eventueel kan je hier audio in- en uitgangen doorlussen, maar die laten we voor wat ze zijn.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
De DVI-kabel gaat in de primaire uitgang van de ASUS videokaart - let op dat je deze kabel dus niet aansluit op de connector van de in de CPU ingebouwde videokaart, die bij alle andere externe aansluitingen zit.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Vervolgens sluiten we muis en toetsenbord aan.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
De externe antenne van de WLAN-adapter kan in een moeite mee.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
Ten slotte de voeding...

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)
...en klaar!

Afsluitend

En dat is 'm dan, onze Mini-PC van 2015: een bijzonder compact systeem, dat desalniettemin zeer krachtig is. Op de foto is goed te zien hoe klein het is, in verhouding met de randapparatuur.

Als je zelf een Mini-ITX systeem wilt bouwen, denk er dan goed aan dat de behuizing de nodige beperkingen met zich kan meebrengen. Het is dus aan te raden je goed te oriënteren, om te beginnen met de reviews op Hardware.Info.

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)

Doe mee en win!

Het systeem zoals we dat hebben gebouwd voor deze workshop, kan je binnenkort in zijn geheel winnen! Wil je weten wat je moet doen om hierop kans te maken, houd dan onze site goed in de gaten.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)

Hardware.Info Bouw Je Eigen Mini-PC 2014 (Mini-ITX)

 • Mini PC
 • Intel Core i5 4690K
 • 16 GB
 • Nvidia GeForce GTX 760
 • 3256 GB
 • 24 inch
 • -
Niet verkrijgbaar
0
*