CES: De wereldwijde consumentenelektronicamarkt in 2015

7 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Smartphones
  3. 3. Tablets
  4. 4. Televisies
  5. 5. Consumenten 
  6. 6. Reacties

Inleiding

Behalve een presentatie over de trends in de industrie is er op de CES ook altijd een update van de wereldwijde consumentenelektronicamarkt. Een presentatie waarin je precies kunt zien hoe de markt zich ontwikkelt. In dit artikel geven we een indruk van deze presentatie door Steve Koenig van de CES-organisatie CEA die hierbij ook gebruik heeft gemaakt van de cijfers van GfK.

Steve Koenig van de CEA

Hieronder zie je een slide hoe de markten voor deze presentatie zijn verdeeld.

Smartphones

De markt voor consumentenelektronica wordt voor een heel groot deel gedomineerd door zeven productgroepen. Die nemen zo’n 80% van de wereldwijde markt voor hun rekening en daarvan is het aandeel van smartphones het grootst. Als je echter gaat kijken naar hoeveel geld er uitgegeven wordt, dan is de smartphone en tabletmarkt goed voor de helft van de totale uitgaven.

Hoewel de markt voor smartphones nog groeit, vlakt de groei wel af. Daarbij valt op dat het volume vooral in de opkomende markten zit, waarbij China alleen al goed is voor 34%. De groeit van de aantallen neemt niet alleen af, dat geldt ook voor de omzet. Die vlakt zelfs sterker af en dat komt vooral door de komst van heel veel goedkope smartphones. Dat zie je ook goed als je naar de gemiddelde verkoopprijs van de telefoons kijkt (ASP).

De grote wereldwijde fabrikanten voelen ook duidelijk de druk van nieuwe spelers uit China, zoals OnePlus en Xiaomi.

 

Tablets

De trend in de markt voor tablets is als je kijkt naar de aantallen vergelijkbaar, maar de omzet gaat hier zelfs omlaag vanwege de goedkopere producten die verkocht worden. Toch groeit de markt ook in de ontwikkelde landen zoals de VS nog door, dat komt onder andere dat per huishouden steeds meer tablets in gebruik zijn.

Televisies

De markt voor televisies groeit weer langzaam. Ook het schermformaat groeit. Het gemiddelde wereldwijd zit al op zo’n 40 inch.

De markt voor Ultra HD groeit ook hard, waarbij China een heel groot deel voor haar rekening neemt. Maar ook in een ontwikkelde markt als de VS zit de groei er in. Waren het er nog 77.000 in 2013, in 2016 worden het er 10 miljoen.

Consumenten 

Hoeveel geld geven de consumenten uit aan elektronica? De ontwikkelende landen versus de landen die 'volwassen' zijn vechten hier om een evenwicht. Daarbij zijn de opkomende markten in Azië inmiddels al enige tijd de grootste wereldwijde markt.

 

Opvallend is dat we in Europa aanmerkelijk minder geld uitgeven aan de zeven populairste productgroepen.

 

 

0
*