SiliconDust HDHomeRun 4DC review: digitale kabel-TV op je PC's, tablets en smartphones

43 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. DLNA en BDA
  3. 3. Installatie
  4. 4. Windows Media Center
  5. 5. Conclusie
  6. 6. Besproken producten
  7. 7. Reacties

Inleiding

De SiliconDust HDHomeRun 4DC is een netwerk digitale TV-tuner die vier zenders tegelijkertijd kan ontvangen en deze beschikbaar kan maken voor alle desktops, laptops, tablets en smartphones in huis en dat ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk en met een prettig prijskaartje. Wij lichtten het apparaat door.

We werden door één van onze lezers geattendeerd op de HDHomeRun bij de reacties op onze recente test van DVB-C TV-kaarten van Digital Devices. Het was voor ons voldoende reden om een testexemplaar van het product aan te vragen.

SiliconDust HDHomeRun 4DC

Zoals gezegd is de HDHomeRun een kastje met vier DVB-C (digitale kabel televisie) tuners aan boord. Naast een antenneaansluiting, uitgevoerd als F-stekker, bevat het kastje enkel nog een Gigabit-netwerkaansluiting om de TV-beelden op je thuisnetwerk beschikbaar te maken. De aanwezige USB-poort kan voor zover wij weten nergens voor gebruikt worden, vermoedelijk zit hij er puur voor debug/service-mogelijkheden.

SiliconDust HDHomeRun 4DC

DLNA en BDA

De HDHomeRun maakt de TV-zenders beschikbaar op alle apparaten in je thuisnetwerk en wel op twee manieren. Allereerst heeft het kastje een ingebouwde DLNA-server. Dat maakt dat alle apparaten die DLNA-streams kunnen afspelen direct op de TV-zenders kunnen afstemmen. Voor Windows PC's is er allerhande DLNA software, waaronder simpelweg Windows Media Speler. Voor smartphones en tablets zijn er allerhande DLNA apps. Voor Android heeft HDHomeRun een eigen app, voor iPhone en iPad hadden wij succes met de InstaTV Pro applicatie. Ook veel Smart TV's, Blu-ray-spelers en game-consoles hebben een DLNA-ontvanger ingebakken. Het maakt dus dat je op al je apparaten TV kunt kijken zodra je de HDHomeRun hebt geïnstalleerd.

SiliconDust HDHomeRun 4DC

Voor Windows PC's biedt de fabrikant verder zodenaamde BDA drivers, het standaard drivertype voor TV-kaarten. De HDHomeRun doet zich dan voor als vier DVB-C tuners die rechtstreeks met de PC verbonden zijn. Alle Windows-software die gebruikmaakt van BDA-drivers, bijvoorbeeld MediaPortal of DVBLink, kan dan van de HDHomeRun gebruikmaken. De Windows Drivers bieden zelfs de mogelijkheid om de HDHomeRun zonder tussenkomst van andere software te gebruiken in Windows Media Center, naar onze bescheiden mening nog altijd de prettigste software om TV te kijken op de PC en software die een HTPC een meer dan waardig vervanger voor een settopbox maakt. SiliconDust heeft ook drivers en software voor Macs, maar dat hebben we niet getest.

De HDHomeRun 4DC is enkel geschikt voor SD en HD zenders die ongecodeerd op de kabel staan. Bij de kleine provider Caiway, waar wij het product testten, staan alle TV-zenders uit het basispakket, zowel HD als SD ongecodeerd op de kabel. Bij UPC staat het grootste gedeelte van het basispakket ongecodeerd op de kabel en daarnaast NPO1, NPO2 en NPO3 in HD. Nu de fusie van Ziggo en UPC in volle gang is, gaat voor Ziggo hetzelfde gelden. De komende weken en maanden worden alle Ziggo-abonnees omgezet naar het UPC-zendaanbod en dan worden bij Ziggo ook de meeste basispakket zenders in SD zonder smartcard te bekijken en NPO1, NPO2 en NPO3 ook in HD. Klik hier voor een totaal overzicht. Uiteraard is het jammer dat bij UPC en Ziggo de commerciële zenders in HD missen.

Overigens is het niet geheel onmogelijk om de HDHomeRun te gebruiken in combinatie met de gecodeerde pluspakket zenders van Ziggo en Caiway. Daarvoor heb je echter wel TV-server software zoals DVBLink of TVHeadend nodig in combinatie met card sharing software zoals NewCS of OSCam en een Phoenix-compatible USB-smartcard reader, zoals de Smargo V2. We zitten dan duidelijk in de hoek van "hobby'en voor gevorderden". In de toekomst zullen we hier meer aandacht aan besteden. Voor wie het simpel en gebruiksvriendelijk wil houden, blijft dus echter de beperking op ongecodeerde kanalen.

Het apparaat kost € 240 en dat is wat ons betreft een zeer schappelijke prijs gezien het feit dat we hier van doen hebben met een compleet product met vier tuners. Ga maar na: welke type USB of PCI-Express DVB-C tuners je ook kiest: met vier stuks en bijbehorende software als DVBLink om netwerkmogelijkheden te bieden zit je in de regel al snel ver boven dit bedrag. Bij normale online shops is het product niet te koop, je kunt het rechtstreeks bestellen op HDHomeRun.net en wordt in Nederland dan uitgeleverd door een Nederlands bedrijf.

SiliconDust HDHomeRun 4DC

Installatie

Hoewel het in feite mogelijk is om de HDHomeRun volledig via de geïntegreerde webinterface te configureren, gaat dat het makkelijkst via de Windows drivers. Wij testten het apparaat zoals gezegd op het kabelnetwerk van Caiway, waar alle SD en HD zenders uit het basispakket zonder codering te ontvangen zijn.

Voordat je de software installeert is het uiteraard noodzakelijk om het apparaat aan te sluiten. De HDHomeRun in het stopcontact steken, middels een netwerkkabel verbinden met je router en een antennekabel aansluiting is voldoende.

Zodra je de Windows drivers/software installeert en opstart wordt de HDHomeRun direct gevonden. De eerste keer wordt de firmware automatisch opgewaardeerd naar de nieuwste versie. Bij de installatie dien je in eerste instantie je land en postcode in te voeren. Op het tweede tabblad geef je aan met welke WIndows-software je de HDHomeRun wil gebruiken. Kies je voor Windows Media Center als primaire applicatie dat zorgen de HDHomeRun drivers automatisch voor de benodigde emulatie om het product in Media Center te kunnen gebruiken. Maak je een andere keuze, dan worden de tuners via de standaard BDA-modus (het standaard drivertype voor TV-tuners binnen Windows) beschikbaar. Op het tabblad Device Inputs zie je nu het serienummer van de HDHomeRun staan en een vermelding van vier tuners. Wellicht een bug in de software: maar de eerste keer als je de software opstart staat hier als status "New" en werkt de volgende stap niet. De software sluiten en opnieuw starten zorgde er in ons geval voor dat de status veranderde in "OK" en dat de volgende stap wel probleemloos werkte.

Op het tabblad DVB-C geef je nu aan van welke coderingen en welke symboolsnelheid je kabelprovider gebruik maakt. De opties QAM64, QAM128 en QAM256 (de standaard instelling) zijn goed voor alle kabelproviders in Nederland. De symboolsnelheid is afhankelijk van je provider: bij Caiway en UPC is het 6900 kS/s, bij Ziggo 6875 kS/s. Je vindt deze gegevens op de site van je provider, bijvoorbeeld hier, hier en hier. Op het tabblad Digital Cable kun je nu een zendscan starten. Waar je overigens wel een kwartiertje zoet mee bent. Bij onze test bij Caiway werden keurig alle zenders in één keer gevonden, direct met de juiste zendernummers. Het scannen van de channels is ook te volgen via de Webinterface.

DLNA

Heb je de zenders op deze manier gevonden, dan is de HDHomeRun klaar voor gebruik. Middels DLNA-clients kun je direct TV-kijken. Op Windows PC's kan dat bijvoorbeeld middels Windows Media Player. Je ziet de HDHomeRun zowel bij Deze Computer als direct in Media Player als mediaserver en kun dan simpelweg dubbelklikken op een zender om de beelden te bekijken.

Voor Android smartphones en tablets heeft SiliconDust een eigen app, HDHomeRun View. Deze hebben we getest op een tweetal Android 4.x tablets en hij functioneerde zonder enig probleem. Een officiële iOS app voor iPhones en iPads is er niet, maar via InstaTV Pro konden we probleemloos de zenders bekijken op een iPad.

Windows Media Center

Bijzonder is dat SiliconDust het product direct geschikt heeft gemaakt voor Windows Media Center. Om het geheugen even op te frissen: Windows Media Center biedt standaard geen ondersteuning voor DVB-C (digitale kabeltelevisie), maar enkel voor DVB-T (Digitenne) en DVB-S (Satelliet). De HDHomeRun drivers doen de tuners, wanneer je Windows Media Center kiest als primaire software in de drivers, echter voor als DVB-T apparaat. Het maakt dat je de tuners probleemloos kunt configureren en gebruiken in Media Center. Het enige waar je even op moet letten is dat je bij de vraag Welk type TV-signaal ontvangt u? de keuze Antenne moet maken en bij Tv-signaalaanbieder moet kiezen voor Digitale terrestriële nog niet in kaart gebracht

Onderstaande screenshots tonen het installatie proces in Media Center stap voor stap. Let even niet op de verschillende DVBLink Tuners in screenshot 4, dat komt opmdat op ons testsysteem ook nog DVBLink drivers geïnstalleerd waren.

Na de installatie heb je in Windows Media Center ook direct de kanalen in de juiste volgorde met de juiste kanaalnummers (wat je uiteraard altijd naar wens binnen Media Center kunt aanpassen) en lopen ook vrijwel direct de gidsgegevens afkomstig uit het DVB-C kanaal binnen.

In gebruik

Wij hebben de HDHomeRun 4DC voor het schrijven van dit artikel zo'n drie weken intensief in gebruik gehad in een thuissituatie met drie Windows Media Center HTPC's, twee Android-tablets en een iPad gekoppeld.

Buiten het feit dat de installatie, zoals hiervoor beschreven, zeer gebruiksvriendelijk is, valt ons op dat de de HDHomeRun 4DC vooral ook zeer betrouwbaar en stabiel werkt. Gedurende de drie weken durende test is er geen enkele keer een probleem met ontvangst opgetreden. Het apparaat blijkt inderdaad probleemloos het signaal van vier zenders tegelijkertijd te kunnen verwerken: op oudejaarsavond stond één van de Media Center PC's probleemloos vier zenders tegelijker op te nemen. Maar ook het op het andere moment bekijken en opnemen van twee zenders op één van de Media Centers en tegelijkertijd twee andere zenders bekijken op twee tablets blijkt probleemloos te verlopen. Top dus.

Een klein verbeterpuntje is dat we bij de installatie op de overige Media Center PC's niet alleen in Windows Media Center, maar ook in de HDHomeRun drivers opnieuw zenders moesten scannen. Goed, dat is eenmalig een kwartiertje wachten per PC, maar zou eigenlijk niet hoeven aangezien de zenderconfiguratie al in het apparaat staat opgeslagen. 

Ten slotte het energieverbruik: zowel in rust als tijdens gebruik bleef het stroomverbruik tussen de 2 en 3 watt. Keurig.

Conclusie

De HDHomeRun 4DC is wat ons betreft echt een briljant apparaat. Waar je normaal een thuisserver, meerdere losse USB of PCI-Express tuners en software als DVBLink voor nodig hebt, heb je nu alles in elkaar in één kastje, dat ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk te installeren en in vergelijking met het alternatief erg betaalbaar is.

De catch is natuurlijk dat de HDHomeRun 4DC enkel geschikt is voor ongecodeerde kanalen. Wie in Caiway gebied woordt heeft gelukt: daar zijn alle zenders uit het basispakket inclusief alle HD zenders ongecodeerd te bekijken en is de HDHomeRun dus een ideale manier om enerzijds TV-kanalen beschikbaar te maken of je tablets, smartphones en DLNA-apparaten, maar anderszijds ook om een HTPC te gebruiken op je primaire TV in plaats van een settop box. Bij UPC en binnenkort bij Ziggo zijn de meeste zenders uit het basispakket ook ongecodeerd, al zijn de HD-zenders dan beperkt tot de publieke omroep. Dan blijft het een mooie oplossing om TV beschikbaar te maken op mobiele apparaten, maar om een HTPC in combinatie met de HDHomeRun dan als primaire TV-bron te gaan gebruiken is met de afwezigheid van de commerciële zenders in HD wellicht weer niet zo'n aanlokkelijk idee.

Voor de knutselaars onder ons is het uiteraard mogelijk om de HDHomeRun te combineren met TV server software, een smartcard reader en software als NewCS of OSCam om alsnog gecodeerde zenders van Caiway en Ziggo te bekijken. Dat is iets waar we in de toekomst een keer aandacht aan zullen besteden, maar dat is echt voor de hobbyisten.

Al met al zijn we enthousiast over het product en heeft het een Hardware.Info Gold Award zeker verdiend.


SiliconDust HDHomeRun 4DC


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award SiliconDust HDHomeRun 4DC

SiliconDust HDHomeRun 4DC

  • Extern
  • LAN
  • DVB-C
Niet verkrijgbaar
0
*