15x Nvidia GeForce GTX 970 en 980 review: welke kaart moet je hebben?

58 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Kort voorgesteld: ASUS
  3. 3. Kort voorgesteld: EVGA, Gigabyte en Inno3D
  4. 4. Kort voorgesteld: MSI, Palit en Zotac
  5. 5. Test
  6. 6. Benchmarks: 3DMark / Battlefield 4
  7. 7. Benchmarks: GRID Autosport / Metro Last Light
  8. 8. Benchmarks: Total War Rome II / Watch Dogs
  9. 9. Benchmarks: Hardware.Info Prestatiescore
  10. 10. Koeling, geluidsproductie en stroomverbruik
  11. 11. Overklokken
  12. 12. Conclusie
  13. 13. Besproken producten
  14. 14. Reacties

Inleiding

De afgelopen weken en maanden zijn vele GeForce GTX 970 en 980 kaarten op Hardware.Info de revue gepasseerd. Tijd om de balans op te maken met een vergelijkingstest van 15 modellen. Welke kaart is de beste keuze?

De GeForce GTX 980 en vooral de GTX 970 zijn sinds de introductie zeer populair. De GTX 980 is zonder enige twijfel de snelste single-GPU videokaart die je op dit moment kunt krijgen. Wat helemaal bijzonder is, is dat Nvidia deze uitstekende prestaties heeft kunnen bewerkstelligen met een tegelijkertijd zeer beschaafd energieverbruik. De GTX 970 is van de twee echter het populairst en dat komt door de veel scherpere prijsstelling. Waar je voor een GTX 980 kaart al snel zo'n € 600 betaalt, koop je een luxe GTX 970 al voor een bedrag tussen de € 350 en € 400. Diezelfde GTX 970 is in Full HD met Ultra settings gemiddeld zo'n 10% sneller dan AMD's snelste single-GPU videokaart, de Radeon R9 290X, die ook nog eens veel meer stroom verbruikt. Toegegeven, de slechts marginaal langzamere Radeon R9 290 (ten opzichte van de 290X) is dan wel een stuk goedkoper dan de GTX 970, het totaalplaatje maakt dat de GTX 970 kaarten op dit moment in onze prijsvergelijker het meest populair zijn.

We gaan in deze vergelijkingstest niet verder in op de specificaties en mogelijkheden van de GeForce GTX 980 en GTX 970 noch op de prestaties van deze GPU's in vergelijking met concurrerende en vorige generatie producten. Daarvoor verwijzen we je graag terug naar onze initiële GeForce GTX 980 / 970 review van september vorig jaar. 

Wat we ook niet doen is alle 15 de kaarten zeer uitvoerig bespreken; alle kaarten zijn immers eerder al besproken op Hardware.Info en we verwijzen je graag terug naar de afzonderlijke reviews. Wat we wel doen is de kaarten zeer kort voorstellen, om daarna op basis van onze testresultaten en up-to-date prijzen de balans opmaken.

Custom versies

Op één uitzondering na, zijn alle in dit artikel besproken kaarten zogenaamde custom-versies van de GTX 980 en 970. Waar de door Nvidia zelf ontworpen referentiekaarten gebruikmaken van een koeler met een enkele radiale ventilator die lucht door een koelblok heen naar buiten blaast, hebben de custom-versies allemaal koelers met twee of meer ventilators die recht op het koelblok blazen. Hierdoor zijn doorgaans betere koelprestaties met een (veel) lagere geluidsproductie te bewerkstelligen, al is het nadeel wel dat de warmte in de behuizing blijft hangen. Een goede airflow in de kast is met elk van deze custom-koelers dus onontbeerlijk. Een nieuwe trend, vorig jaar gestart door ASUS, is dat de koelers helemaal stil staan wanneer de kaart idle is, en dus geen geluid produceren.

Naast bijzondere koelers differentiëren de fabrikanten voornamelijk met afwijkende klokfrequenties. Uiteraard kun je iedere GTX 970 en GTX 980 handmatig op een hogere klokfrequentie instellen; het voordeel van een kaart die standaard al hoog geklokt is, is dat je impliciet de garantie krijgt dat de kaart op dergelijke instellingen goed werkt. Daarnaast hebben verschillende fabrikanten aanpassingen aan de PCB gedaan, meestal om de overklokbaarheid te vergroten. Of dergelijke aanpassingen daadwerkelijk enig effect hebben is lastig aan te tonen: de overkloktest die wij hebben gedaan – met de standaardkoelers, dus niet extreem – wijst in ieder geval niet uit dat een gemodificeerde PCB per definitie garant staat voor betere prestaties.

Waarin de geteste kaarten niet van elkaar verschillen is de hoeveelheid geheugen: stuk voor stuk vinden we 4 GB GDDR5. Ook hebben alle kaarten netjes twee SLI-connectors aan boord.

Geteste kaarten

Klik hier voor een vergelijkingstabel van alle 15 geteste kaarten.

Klik hier voor een vergelijkingstabel van de 5 geteste GeForce GTX 970 kaarten.

Klik hier voor een vergelijkingstabel van de 10 geteste GeForce GTX 980 kaarten.

Kort voorgesteld: ASUS

ASUS leverde ons de meeste videokaarten voor deze review, vijf stuks in totaal. Hieronder stellen we ze kort aan je voor.

ASUS GeForce GTX 970 Strix

ASUS heeft zich voor de nieuwe “Strix”-serie videokaarten en gaming invoerapparatuur laten inspireren door de uil; wie door de wimpers naar de koeler van de kaart kijkt, ziet daar wellicht ook wel een beetje de ogen van een uil in. Het belangrijkste aan de koeler is dat deze geheel niet draait zolang de temperatuur van de kaart onder een bepaald niveau blijft. Ofwel: idle is er geheel geen geluidsproductie. ASUS was hier trendzetter mee, al hebben MSI, EVGA en Palit het concept inmiddels overgenomen. In het koelblok zitten drie heatpipes verwerkt: één 10mm en twee 8mm exemplaren. ASUS gebruikt verder een tweetal 9 cm ventilators. ASUS heeft de GTX 970 geplaatst op een eigen PCB-ontwerp, dat men naar eigen zeggen van een betere stroomvoorziening heeft voorzien. De twee 6-pin PEG-connectors van het referentiemodel zijn door ASUS ingewisseld voor 1x 8-pin. Voor monitoren vinden we 2x DVI, 1x HDMI en 1x DisplayPort. De kaart is standaard beperkt overklokt naar 1114 MHz GPU, 1253 MHz Boost. Het geheugen (4 GB, zoals bij alle kaarten in deze review) werkt op de standaard 1753 MHz. Met een gemiddelde prijs van € 390 is het op het moment van schrijven de meest voordelige GTX 970 uit deze review. 

Oorspronkelijke review ASUS GeForce GTX 970 Strix (19 september 2014)

ASUS GeForce GTX 980 4GB

De oorspronkelijke ASUS GeForce GTX 980 4GB is in feite gewoon Nvidia's GeForce GTX 980 referentiekaart, maar dan geleverd door ASUS. De kaart lijkt inmiddels end-of-life, want hoewel er nog voldoende shops de kaart aanbieden heeft niemand voorraad. Nvidia's referentiekoeler werkt volgens het windtunnel principe: een radiale fan acherop blaast lucht door het koelblok rechtstreeks naar buiten. Hoewel het een voordeel is dat warme lucht direct de kast uit wordt geblazen, bewijzen de testresultaten van de kaarten met custom koeling dat de koelprestaties en geluidsproductie van Nvidia's eigen koeler niet optimaal zijn. De standaard klokfrequenties van de referentiekaart zijn 1127 MHz GPU, 1216 MHz Boost en 1753 MHz voor het geheugen. De kaart heeft 1x DVI, 1x HDMI en 3x DisplayPort.

Oorspronkelijke Nvidia GeForce GTX 980 review (19 september 2014)

ASUS GeForce GTX 980 Strix 4GB

ASUS' luxere en meest populaire GeForce GTX 980 is de Strix. In feite is deze kaart identiek aan de hierboven besproken GTX 970 Strix, maar dan natuurlijk gebaseerd op de GTX 980 GPU en is de selectie monitoraansluitingen anders. De kaart heeft dus dezelfde koeler die stil staat bij lage belasting. De PCB van de Strix-kaart is duidelijk afwijkend van de referentiekaart. ASUS gebruikt een 10-fase stroomvoorziening, waarbij men super alloy mosfets, spoelen en condensators inzet. Waar een referentie GTX 980 twee 6-pin PEG-stroomconnectors heeft, vinden we op deze Strix een 6-pin en een 8-pin. Wat de PCB ook duidelijk anders maakt is de geschiktheid voor VGA Hotwire. Overklokkers kunnen de kaart daarmee aansluiten op recente RoG moederborden en dan voltages uitlezen en aanpassen. De standaard klokfrequenties zijn 1178 MHz GPU, 1279 MHz Boost en 1753 MHz geheugen. Net als bij de andere Strix kaart vinden we 1x DVI, 1x HDMI en 3x DisplayPort. Met een gemiddelde prijs van € 624 is het één van de meest voordelige GTX 980 kaarten.

Oorspronkelijke ASUS GeForce GTX 980 Strix 4GB review (27 september 2015)

ASUS GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB

De ASUS GeForce GTX 980 Poseidon Platinum is bijzonder, aangezien de koeler direct geschikt is om opgenomen te worden in een custom waterkoeling set. Dat is echter niet vereist: de koeler met twee fans kan ook zelf de GPU voldoende koel houden. In tegenstelling tot de Strix-koeler staan de fans bij de Poseidon niet stil bij lage belasting. De standaard klokfrequenties en de aanwezige monitor aansluitingen zijn identiek aan de Strix. De gemiddelde prijs ligt 80 euro hoger. Zoals we verderop zullen zien heeft de optionele waterkoeling goede gevolgen voor de temperatuur en overklokbaar, maar als je niet van plan bent om deze optie te gaan gebruiken heb je binnen het ASUS assortiment aan de Strix een goedkopere en betere optie.

Oorspronkelijke ASUS GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB review (8 februari 2015)

ASUS GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB

De Matrix Platinum is de enige ASUS GeForce GTX 980 kaart die we niet eerder hebben getest, een uitvoerige review mag je spoedig van onze verwachtne. De Matrix Platinum is gericht op overklokkers. De gebruikte koeler heeft één zogenaamde CoolTech ventilator die lucht zowel naar onderen als de zijkanten blaast, zodat alle elementen goed gekoeld worden. Dankzij een 14-fase stroomvoorziening zou de kaart zelfs voor de meest extreme overklokkers voldoende power aan de GPU moeten kunnen geven. En als we het toch over extreme overklokkers hebben: de memory defroster technologie zorgt ervoor dat de geheugenchips zich tijdens LN2-sessies snel kunnen ontdooien, zodat je geen (of op z'n minst) minder last hebt van een cold bug. De kaart heeft verder een "Safe Mode" knop, waarmee je de kaart direct terug zet naar standaard instellingen. VGA Hotwire wordt uitaard ondersteund en gekleurde LED's in de koeler geven een indicatie van de load van de kaart. De standaard klokfrequenties zijn nog relatief beperkt: 1241 MHz GPU, 1342 MHz Boost en 1753 MHz geheugen. De prijs is daarentegen erg fors: gemiddeld € 745.

Kort voorgesteld: EVGA, Gigabyte en Inno3D

Van EVGA kregen we enkel een GeForce GTX 980 toegestuurd, Gigabyte en Inno3D stuurden ons beide zowel een GTX 970 als een GTX 980.

EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 4GB

EVGA stuurde ons hun GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 4GB, waarbij ACX 2.0 slaat op de nieuwe koeler die men gebruikt. Deze koeler maakt onder meer gebruik van een nieuwe type ventilators, dat wegens een nieuw ontworpen motor stiller en energiezuiniger moet zijn. Een nieuw ontwerp van de ventilators met 11 fanbladen zou voor meer airflow moeten zorgen. Ook EVGA heeft tegenwoordig de truc om de koeler stil te zetten wanneer de kaart niet druk in de weer is. De kaart is visueel duidelijk ontworpen voor de Westerse markt: super strak! De GPU is standaard vrij hoog geklokt: 1266 MHz met een 1367 MHz Boost-clock. Het geheugen is niet overklokt. De aansluitingen zijn identiek aan die van de referentiekaart: DVI, HDMI 2.0 en drie keer DisplayPort. De EVGA kaart is met gemiddeld € 599 zeer scherp geprijsd.

Oorspronkelijke EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 review (29 november 2014)

Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming 4GB

In navolging van MSI laat ook Gigabyte haar moederbord- en videokaartdivisies tegenwoordig beter samenwerken, met onder meer deze speciale GTX 970 kaart als gevolg. Net als de meest luxe gaming moederborden van het merk luistert deze kaart naar de naam G1 Gaming en qua ontwerp en logo past de kaart precies bij de gelijknamige moederborden. Op deze G1 Gaming kaart gebruik Gigabyte haar nieuwste generatie WindForce koeler met een drietal ventilators. Het onderliggende koelblok maakt gebruik van vier heatpipes, die direct contact maken met de GPU. Het frame van de koeler en ventilators is pikzwart en ook de PCB van de kaart is vrijwel zwart: het geeft de kaart een sjiek en strak uiterlijk, wat in Europa zeker in de smaak zal vallen. Aan de achterzijde heeft de kaart ook een nette backplate, die er overigens voornamelijk voor de show zit. Gigabyte klokt de chip op deze kaart standaard relatief hoog: 1178 MHz basis klokfrequentie met een 1329 MHz Boost-klokfrequentie. De PCB is verder voorzien van een PEG6- en een PEG8-stroomconnector, zodat overklokkers voldoende power naar de chip kunnen loodsen. De kaart biedt 2x DVI, 1x HDMI en 1x DisplayPort. Hoewel de Zotac GTX 970 (zie volgende pagina) hogere klokfrequenties heeft, is de Gigabyte nipt de snelste GTX 970, te verklaren door een agressievere Turbo-instelling. 

Winkel

Prijs

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

509,04 €

Prijsinformatie
509,04 €
0,00 €
509,04 €
Op voorraad

Gigabyte GeForce GTX 980 G1 Gaming 4GB

De Gigabyte GeForce GTX 980 G1 Gaming 4GB maakt gebruik van exact dezelfde WindForce koeler als Gigabytes hiervoor besproken GTX 970. Ook de PCB, aansluitingen en andere eigenschappen zijn identiek. Ook deze Gigabyte kaart blijkt een extra agressief Turbo-regime te hebben, waardoor de prestaties hoger uitvallen dan je op basis van de klokfrequenties zou vermoeden. De GPU op deze kaart is geklokt op 1228 MHz met een 1329 MHz Boost-clock. De prijs van gemiddeld € 669 is vrij fors.

Inno3D GeForce GTX 970 iChill Ultra 4GB

Inno3D staat erom bekend dat ze zeer extreme varianten van Nvidia-kaarten maken en deze keer is men nog een stap verder gegaan: maakten de grootste koelers van Inno3D in het verleden al gebruik van drie fans, het nieuwste model heeft er zelfs vier. Hercules X4 Air Boss is de officiële naam van de koeler die drie 92mm en één 50mm ventilators bevat. Het koelblok maakt gebruik van een vijftal heatpipes, drie 6mm en twee 8mm exemplaren. Aan de zijkanten van de koeler zijn zes rode LED’s verwerkt, die overigens indien gewenst met een schakelaartje ook uitgeschakeld kunnen worden. De koeler is drie slot dik, iets om rekening mee te houden. De gebruikte PCB-layout lijkt (vrijwel) identiek aan de referentiekaart. Zodoende heeft ook Inno3D 1x DVI, 1x HDMI en 3x DisplayPort. De GPU op de kaart is vrij hoog geklokt (1178 MHz met 1329 MHz Boost) en ook het geheugen is standaard overklokt tot 1800 MHz. Gemiddeld betaal je net aan 400 euro voor de kaart.

Oorspronkelijke Inno3D GeForce GTX 970 iChill Ultra 4GB review (4 januari 2015)

Inno3D GeForce GTX 980 iChill Ultra 4GB

De Inno3D GeForce GTX 980 iChill Ultra 4GB is in feite dezelfde kaart als de hiervoor besproken GTX 970 variant, maar dan natuurlijk gebaseerd op de GTX 980 GPU. Ook hier vinden we dus weer de imposante Hercules X4 Air Boss koeler met vier ventilators. Op Zotac na, kiest Inno3D samen met EVGA voor de hoogste standaard klokfrequenties. Net als bij EVGA werkt de GPU standaard op 1266 MHz met een 1367 MHz Boost clock. Maar daarnaast heeft Inno3D als een van de weinigen ook het geheugen overklokt, tot 1800 MHz. 

Oorspronkelijke Inno3D GeForce GTX 980 iChill Ultra 4GB review (1 december 2014)

Kort voorgesteld: MSI, Palit en Zotac

De laatste vijf kaarten uit deze vergelijkingstest komen van MSI, Palit en Zotac.

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB 

MSI's GeForce GTX 970 was de eerste kaart die gebruik maakt van de gloednieuwe TwinFrozr V koeler. MSI heeft haar TwinFrozr verder doorontwikkeld om nog betere koeling en lagere geluidsproductie dan model IV te bieden. Zo is het onderliggende koelblok aangepast en nu voorzien van twee 8mm en twee 6mm heatpipes. Belangrijker: in navolging van de ASUS Strix koeler blijft ook de TwinFrozr V bij lage temperaturen helemaal stil staan. De grens ligt bij MSI op 50 °C. De TwinFrozr V is verder een fractie dunner geworden, zodat kaarten in SLI-configuraties niet direct tegen elkaar aan zitten en dus beter lucht kunnen aanzuigen. Ook MSI heeft een afwijkende PCB-layout. De MSI kaart is standaard overklokt en de klokfrequenties zijn identiek aan de ASUS Strix kaart: 1114 MHz standaard en 1253 MHz Boost. De aanwezig monitoraansluitingen zijn ook al identiek: 2x DVI, DisplayPort 1.2 en HDMI 2.0. Traditiegetrouw is de kaart redelijk scherp geprijsd: gemiddeld betaal je € 395.

Oorspronkelijke MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB review (19 september 2014)

MSI GeForce GTX 980 Gaming 4GB

De MSI GeForce GTX 980 Gaming 4GB maakt net als de hiervoor besproken MSI GTX 970 Gaming gebruik van dezelfde TwinFrozr V koeler. Sowieso zijn de kaarten op de gebruikte GPU na hardwarematig identiek. Ook deze kaart heeft dus bijvoorbeeld twee 8-pin PEG-connectors. Qua klokfrequenties is MSI redelijk behoudend: 1190 MHz voor GPU met een 1291 MHz Boost-klokfrequentie. De kaart is duidelijk sneller dan de Nvidia referentiekaart, maar moet veel van de andere kaarten voor laten gaan. De koeler is opnieuw erg stil: idle is er in z’n geheel geen geluidsproductie en onder load is de kaart zoals we verderop zullen zien ook één van de stilste. Ook de prijs is opnieuw scherp: met een gemiddelde prijs van € 604 is het op het moment van schrijven een van de meer betaalbare GTX 980's in deze test.

Palit FeForce GTX 980 Super JetStream 4GB

Palit is één van de grootste videokaartfabrikanten ter wereld, maar had tot nu toe weinig focus op de Nederlandse markt. Dat wil men de komende tijd gaan veranderen. De Super JetStream is Palits snelste GeForce GTX 980, waarbij de naam slaat op de flinke koeler die men heeft gebruikt. Deze drie slots dikke koeler maakt gebruik van twee fans die, zoals we ook al zagen bij ASUS, EVGA en MSI, volledig stil staan wanneer de kaart idle is. Onder de ventilators heeft Palit twee flink koelblokken geplaatst. De kleurstelling is zwart met rood, waardoor de kaart visueel past bij alle moderne gaming moederborden.               Palit maakt gebruik van een afwijkende PCB met maar liefst drie stroomaansluitingen: 2x 8-pin en 1x 6-pin PEG. Dat durven we wel onder het kopje marketing te scharen, want de kans dat een GTX 980 ooit 450 watt gaat gebruiken lijkt ons uitgesloten. De GPU is standaard geklokt op 1203 MHz met een 1304 MHz Boost-clock. Aangezien Palit net als Inno3D het geheugen ook heeft overklokt, zijn de prestaties zeer goed. 

Zotac GeForce GTX 970 AMP! Extreme Edition 4GB

De Zotac GeForce GTX 970 AMP! Extreme Edition doet z'n naam eer aan: de koeler een gigantisch, drie slots dik gevaarte met een drietal 9cm ventilators aan boord. Zowel de koeler als de backplate is voorzien van wrapping met carbon fiber look: de meningen in ons testlab lopen uiteen, de één vind het té cheesy, de ander juist erg cool. Onder de fans vinden we een uit twee gedeeltes bestaand koelblok met daartussen een vijftal heatpipes. Op de geheugenchips heeft Zotac ook kleine koelblokjes geplaatst. De koeler is voorzien van uitgebreide verlichting, die middels meegeleverde software indien gewenst ook uitgezet worden. Standaard kleurt de kaart pulserend op in het groen, bij zware belasting verandert de kleur naar rood. De PCB van de Zotac GeForce GTX 970 AMP! Extreme Edion is geheel opnieuw ontworpen om overklokkers meer mogelijkheden te bieden. Tussen de condensators van de stroomvoorziening achterop vinden we zogenaamde Power Boost modules, al zou het ons niets verbazen als dat simpelweg kapjes bovenop normale condensators zijn. Zotac heeft de kaart verder voorzien van twee 8-pin PEG-connectors, zodat er tot 300 W vermogen uit de voeding gehaald kan worden. Voor een kaart met standaard een TDP van 145 W moet dat meer dan voldoende zijn. De kaart heeft verder voltage meetpunten en onder het OC+ kapje vinden we een Micro USB-aansluiting. Wie de kaart via een kabel aansluit op een USB-poort kan via de geheel nieuwe Zotac FireStorm software onder meer klokfrequenties en voltages aanpassen en de verlichting in- of uitschakelen. Via een schakelaar kun je de kaart in LN2-modus zetten, waarbij verschillende beveiligingen voor wat betreft maximaal stroomverbruik uitgeschakeld worden. De FireStorm software is naar onze mening iets te Aziatisch vormgegeven. Zotac heeft de kaart standaard flink overklokt: de GPU heeft een standaard klokfrequentie van 1203 MHz met een 1355 MHz Boost klokfrequentie. De geheugenklokfrequentie bedraagt 1800 MHz. Dat is meer dan bij de andere GTX 970’s, al blijkt de Gigabyte kaart zoals hiervoor besproken toch nog wat sneller. De Zotac heeft dezelfde monitoraansluitingen als de referentiekaart: 3x DisplayPort 1.2, 1x DVI en 1x HDMI.

Oorspronkelijke review van de Zotac GeForce GTX 970 AMP! Extreme Edition 4GB (6 oktober 2014)

Zotac GeForce GTX 980 AMP! Extreme Edition 4GB

De Zotac GeForce GTX 970 AMP! Extreme Edition ten slotte is in feite dezelfde kaart als de hiervoor besproken GTX 970 variant, maar dan gebaseerd op de GTX 980 GPU. De imposante koeler en custom PCB zijn verder identiek. Ook bij de GTX 980 heeft Zotac voor hogere klokfrequenties dan de concurrentie gekozen: 1291 MHz GPU, 1393 MHz Boost en 1800 MHz voor het geheugen. De prijs is wel opnieuw pittig: je betaalt er gemiddeld € 675 voor.

Oorspronkelike review van de Zotac GeForce GTX 980 AMP! Extreme Edition 4GB (18 januari 2015)

Test

Wij testen videokaarten sinds kort op een nieuw testsysteem, bestaande uit deze onderdelen:

Voor videokaarten zoals uitgebracht door de partners van AMD en Nvidia draaien we een subset van de benchmarks die we gebruiken wanneer er een nieuwe GPU op de markt komt: 3DMark, aangevuld met een vijftal games.

  • 3DMark Fire Strike
  • Battlefield 4
  • Metro Last Light
  • Watch Dogs
  • Total War: Rome II
  • GRID Autosport

Deze games draaien we in twee resoluties en twee verschillende instellingen:

  • 1920x1080 (Full HD) Medium / Normal
  • 1920x1080 (Full HD) Highest / Ultra + 4x MSAA
  • 3840x2160 (Ultra HD) Medium / Normal
  • 3840x2160 (Ultra HD) Highest / Ultra + 4x MSAA

Naast de prestaties meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van videokaarten.

Belangrijk: de vijftien videokaarten uit deze review op verschillende momenten in tijd, variërend van september vorig jaar tot afgelopen maand getest, telkens met de op ieder moment laatst beschikbare drivers. Dat maakt dat er dus verschillende driver versies zijn, wat natuurlijk een (klein) effect op de prestaties zal hebben. In de vergelijkingstabel vind je bij iedere kaart de gebruikte driver vermeld.

In de grafieken zijn de GTX 980 kaarten rood en de GTX 970 kaarten blauw.

Benchmarks: 3DMark / Battlefield 4

In onderstaande grafieken zie je de resultaten van de 3DMark en Battlefield 4 tests.

We zien dat de prestaties van de GTX 980 en GTX 970 kaarten binnen het eigen segment weinig verschillen. Deze verschillen zijn grotendeels te verklaren door de verschillende klokfrequenties (al spelen driver versies ook mee). De Zotac GeForce GTX 980 AMP! Extreme vinden we in de meeste gevallen bovenaan. Dat is niet verwonderlijk, aangezien deze kaart van alle geteste GTX 980's de hoogste standaard klokfrequenties heeft. Dan de standaard ASUS GeForce GTX 980 - de referentiekaart dus - in de meeste gevallen de langzaamste GTX 980 is, is juist te verklaren doordat deze de laagste klokfrequenties heeft.

Bij de GTX 970 kaarten wedijveren de Inno3D, Gigabyte en Zotac kaarten om de eerste plek. Ook hier is dat te verklaren door de hoogste standaard klokfrequentie. Maar ook bij deze kaarten zijn de verschillen relatief klein.

Benchmarks: GRID Autosport / Metro Last Light

In onderstaande grafieken vind je de resultaten van de GRID Autospot en Metro Last Light benchmarks. Het op de vorige pagina's geschetste beeld wordt hier doorgezet. Opvallend is dat de snelste GeForce GTX 970 vaak in de buurt komt van de referentie GeForce GTX 980.

Benchmarks: Total War Rome II / Watch Dogs

Ten slotte vind je in onderstaande grafieken de prestaties in Total War Rome II en Watch Dogs.

Benchmarks: Hardware.Info Prestatiescore

De Hardware.Info Videokaart Prestatiescore is het rekenkundig gemiddelde van alle game benchmarks van de vorige pagina's, exclusief 3DMark dus. De resultaten vind je in onderstaande grafiek.

De Zotac GeForce GTX 980 AMP! Extreme edition blijkt overal de snelste GTX 980, gevolgd door de kaarten van Inno3D, Gigabyte en EVGA. De op de referentiekaart gebaseerde standaard ASUS GeForce GTX 980 is hekkensluiter. Laten we die buiten beschouwing, dan zit er tussen de GTX 980 kaarten maximaal 5,2% verschil, eigenlijk te verwaarlozen.

Bij de GTX 970 kaarten is de Inno3D GeForce GTX 970 iChill Ultra het snelste, terwijl we de ASUS Strix variant onderaan vinden. Hier is het verschil tussen de snelste en langzaamste 6,6%, opnieuw vrijwel te verwaarlozen.

Koeling, geluidsproductie en stroomverbruik

De temperatuur van videokaarten meten we na twee benchmarkrondes Metro Last Light, gebruikmakend van GPU-Z dat door de drivers gerapporteerde temperaturen toont. 

Onder belasting blijft de Poseidon kaart het koelst, maar dat komt omdat we deze kaart hebben getest met een Larkooler waterkoelset aangesloten. Dat heeft zoals we zien een significant effect, maar geeft daardoor natuurlijk wel gedeeltelijk een vertekend beeld. De koelste luchtkoeling kaarten zijn de twee Inno3D's, die onder load niet hoger dan 55 graden komen. Ze worden gevolgd door de kaarten van Zotac. De meeste kaarten zitten tussen de 60 en 65 graden. Hekkensluiter is de referentie GTX 980 kaart, maar ook EVGA en Palit laten de temperatuur tot boven de 70 graden oplopen. Overigens is dat geen enkel probleem: de Nvidia-chip mag gewoon 90 graden of meer worden. 

De geluidsproductie van videokaarten meten we in een geluidsdichte box, zowel idle als onder load. In beide gevallen meten we op een afstand van 10 centimeter, waarbij we de meter schuin op de videokaart richten. De load test is gedurende een gemiddelde van 1 minuut gemeten tijdens een verlengde 3DMark Fire Strike Extreme run, nadat de kaart daarvoor een kleine 10 minuten in dezelfde benchmark is opgewarmd. 10 dB(A) verschil wordt door de mens beschouwd als een verdubbeling van de hoeveelheid geluid.

Idle staan bij de ASUS Strix, MSI Gaming, EVGA ACX 2.0 en Palit Super Jetstream de ventilators geheel stil en kunnen we ook geen coil whine meten. We noteren 18 dB(A), het laagste wat onze professionele geluidsmeter in onze geluidsdichte box kan registreren. Gemiddeld komen de kaarten uit rond 35 dB(A), dat is een waarde die het midden houdt tussen "fluisterstil" en "onhoorbaar stil". Meer dan 40 dB(A) gemeten op 10 centimeter afstand is wat ons betreft echt te veel van het goede. Dit geldt voor de twee Inno3D kaarten en de Gigabyte GTX 970. Opvallend is dat de Gigabyte GTX 980 stiller is!

Onder load zijn de ASUS Strix en MSI Gaming de stilste GTX 970 kaarten, met waardes rond de 39 dB(A) gemeten op 10 centimter. Dat is nog altijd fluisterstil. Palit heeft de stilste GTX 980. In feit mag je alles onder de pak 'm beet 45 dB(A) nog altijd als stille kaarten beschouwen. Boven de 50 dB(A) vinden we eigenlijk te veel: dat geldt voor beide Gigabyte kaarten, maar ook de ASUS GTX 980 Matrix Platinum en de Inno 3D GTX 980 iChill Ultra. 

Ten slotte vind je in onderstaande grafiek het stroomverbruik.

Overklokken

Voor onze overkloktest gebruiken we hetzelfde testsysteem als voor de normale benchmarks, maar dan met de Core i7 5960X nog wat verder overklokt naar 4,5 GHz. Aller kaarten hebben we overklokt, behalve de MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB en de ASUS GeForce GTX 970 Strix. De oorspronkelijke review van deze kaarten hebben op de dag van de lancering gepubliceerd en op dat moment was er geen tijd voor een overkloktest en daarna moesten de kaarten snel retour.

In onderstaande grafieken vind je de maximale GPU (Boost) en geheugen klokfrequentie waarop we de kaarten stabiel kregen. Let op: alle kaarten zijn getest met de standaard koeler, de ASUS Poseidon is getest wanneer aangesloten op een Larkooler waterkoelset.

Mede door deze extra koeling behaalden we bij de ASUS kaart de hoogste GPU-klokfrequentie behaald. Laten we deze kaart buiten beschouwing, dan komen we het verst met enerzijds de Zotac GTX 980 AMP! Extreme en ASUS GTX 980 Matrix en anderzijds de Gigabyte GeForce GTX 970 en de Inno 3D GTX 970 iChill Ultra. Kijken we naar de hoogste behaalde geheugenklokfrequenties, dan winnen Palit, EVGA en MSI. 

In de drie onderste grafieken vind je de uiteindelijk behaalde 3DMark scores op de hoogste instellingen.

Op de "Foto"-tabbladen op alle productpagina's vind je screenshots van de behaalde 3DMark scores.

Let op: de overklokbaarheid is altijd afhankelijk van de "kwaliteit" van de specifieke GPU en geheugenchips op de geteste kaart. Het is dus prima mogelijk dat een kaart die bij ons een goed overklokpotentieel heeft, wanneer jij hem koopt matig overklokt of juist andersom. Hecht dus niet té veel waarde aan deze resultaten.

Conclusie

Bij de vijf geteste GeForce GTX 970 kaarten is er wat ons betreft een gelijkspel tussen de ASUS Strix en MSI Gaming kaarten: beide presteren prima, zijn scherp geprijsd en zeer stil. De Gigabyte en Inno 3D kaarten zijn weliswaar standaard sneller, maar zijn naar onze smaak te luidruchtig. De Zotac is qua uiterlijk bijzonder, maar erg duur; de speciale overklokfeatures op de PCB zorgen niet voor betere OC-resultaten. Eerder andersom, zoals blijkt uit de vorige pagina.

Bij de GeForce GTX 980 kaarten is de Palit Super JetStream onze eerste keuze: snel, betaalbaar, het stilst van allemaal en met een prima overklokpotentieel. Voor wie 3-way of 4-way SLI wil gaan doen, kan het feit dat de kaart drie slots dik is een probleem zijn en ook de verkrijgbaarheid van de kaart is, laten we het vriendelijk zeggen, voor verbetering vatbaar. Gelukkig is de EVGA Superclocked ACX 2.0 een vrijwel even goed alternatief, waarbij we nog moeten aantekenen dat de ventilators met dubbel kogellagers in theorie een langere levensduur zullen hebben, al is dat door ons niet aan te tonen. Op de Strix en Gaming kaarten van ASUS en MSI is weinig aan te merken. Gigabyte en Inno3D zijn naar onze smaak veel te luidruchtig. De Zotac kaart is zeker het vermelden waard omdat het de snelste van het stel is, met een uitstekende overklokpotentieel en nog altijd een prima geluidsproductie. De ASUS Poseidon is aan te raden wanneer je zeker weet dat je de kaart in een custom waterkoelingset gaat opnemen. Zo nee is deze kaart te duur en te luidruchtig. De ASUS Matrix is een bijzondere kaart voor de doelgroep van die-hard overklokkers. In een losse review komen we daar spoedig nog op terug!


ASUS GeForce GTX 970 Strix 4GB
MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB
Palit GeForce GTX 980 Super JetStream 4GB
EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 4GB


ASUS GeForce GTX 980 Strix 4GB
MSI GeForce GTX 980 Gaming 4GB

 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Asus GeForce GTX 970 Strix OC 4GB

Asus GeForce GTX 970 Strix OC 4GB

  • Nvidia GeForce GTX 970
  • 1253 MHz
  • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
Asus GeForce GTX 980 4GB

Asus GeForce GTX 980 4GB

  • Nvidia GeForce GTX 980
  • 1216 MHz
  • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
Gold Award Asus GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB

Asus GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB

  • Nvidia GeForce GTX 980
  • 1342 MHz
  • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
Silver Award Asus GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB

Asus GeForce GTX 980 Poseidon Platinum 4GB

  • Nvidia GeForce GTX 980
  • 1279 MHz
  • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
Silver Award Asus GeForce GTX 980 Strix OC 4GB

Asus GeForce GTX 980 Strix OC 4GB

  • Nvidia GeForce GTX 980
  • 1279 MHz
  • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
Gold Award EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 4GB

EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 4GB

  • Nvidia GeForce GTX 980
  • 1367 MHz
  • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming 4GB

Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming 4GB

  • Nvidia GeForce GTX 970
  • 1329 MHz
  • 4096 MB

355,95 €

2 winkels
Gigabyte GeForce GTX 980 G1 Gaming 4GB

Gigabyte GeForce GTX 980 G1 Gaming 4GB

  • Nvidia GeForce GTX 980
  • 1329 MHz
  • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
Inno3D GeForce GTX 970 iChill Ultra 4GB

Inno3D GeForce GTX 970 iChill Ultra 4GB

  • Nvidia GeForce GTX 970
  • 1329 MHz
  • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
Inno3D GeForce GTX 980 iChill Ultra 4GB

Inno3D GeForce GTX 980 iChill Ultra 4GB

  • Nvidia GeForce GTX 980
  • 1367 MHz
  • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
Gold Award MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB

  • Nvidia GeForce GTX 970
  • 1253 MHz
  • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
Silver Award MSI GeForce GTX 980 Gaming 4GB

MSI GeForce GTX 980 Gaming 4GB

  • Nvidia GeForce GTX 980
  • 1291 MHz
  • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
Gold Award Palit GeForce GTX 980 Super JetStream 4GB

Palit GeForce GTX 980 Super JetStream 4GB

  • Nvidia GeForce GTX 980
  • 1304 MHz
  • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
Silver Award Zotac GeForce GTX 970 AMP! Extreme Edition 4GB

Zotac GeForce GTX 970 AMP! Extreme Edition 4GB

  • Nvidia GeForce GTX 970
  • 1355 MHz
  • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
Zotac GeForce GTX 980 AMP! Extreme Edition 4GB

Zotac GeForce GTX 980 AMP! Extreme Edition 4GB

  • Nvidia GeForce GTX 980
  • 1393 MHz
  • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
0
*