ASUS GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB review: meest extreme GTX 980 tot nu toe

6 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. PCB
 3. 3. Specificaties
 4. 4. Test
 5. 5. Benchmarks: 3DMark / Battlefield 4
 6. 6. Benchmarks: GRID Autosport / Metro Last Light
 7. 7. Benchmarks: Total War Rome II / Watch Dogs
 8. 8. Koeling, geluidsproductie en stroomverbruik
 9. 9. Overklokken
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

ASUS heeft de GeForce GTX 980 Matrix Platinum geïntroduceerd, hun meest extreme variant van de GeForce GTX 980 en misschien zelfs überhaupt wel de meest extreme GTX 980 die je kunt kopen. Wij hebben de kaart uitvoerig getest én overklokt.

 

Traditiegetrouw richt ASUS zich met de Matrix-kaarten op de doorgewinterde overklokkers. De kaarten hebben een koeler, maar in feite is het idee dat die er zo snel mogelijk vanaf moet om daarna met waterkoeling of extreme methodes als vloeibare stikstof mooie resultaten te bieden. Daartoe heeft ASUS het PCB-ontwerp van de GTX 980 ook geheel herzien.

Asus GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB

Laten we bij de basis beginnen: net als alle andere GeForce GTX 980 kaarten heeft ASUS de kaart voorzien van 4 GB GDDR5-geheugen. De kaart biedt drie DisplayPort 1.2 aansluitingen, naast DVI en HDMI 2.0. Uiteraard zijn er twee SLI-aansluitingen om de kaarten in 2-way, 3-way of zelfs 4-way SLI opstellingen te plaatsen. De GPU is standaard overklokt, naar 1241 MHz basisklokfrequentie en 1342 MHz Boost-klokfrequentie. Hoewel dat duidelijk hoger is dan de GTX 980 referentiekaarten, hebben we het wel eens hoger gezien. De bedoeling is dan ook duidelijk om zelf verder te gaan.

De DirectCU II koeler die ASUS op deze kaart gebruikt past met zijn zwart-rode kleurstelling helemaal in de Republic of Gamers serie. De koeler maakt gebruik van een tweetal ventilators, waarvan de voorste van het zogenaamde CoolTech type is. Deze fan blaast niet alleen naar onderen, maar ook naar de zijkanten. Volgens ASUS is dat een ideale manier om alle componenten op de onderliggende PCB voldoende te koelen. Het onderliggende koelblok is zwartgespoten en maakt gebruik van 10mm dikke heatpipes die ook zijn voorzien van matzwarte lak, wat het bijzondere uiterlijk van de kaart compleet maakt. Achterop de kaart vinden we nog een stalen bracket. Aan de zijkant is de koeler voorzien van LED-verlichting die verkleurt afhankelijk van de belasting van de kaart. De koeler staat overigens in tegenstelling tot die van de Strix-kaarten niet stil bij lage belasting

Asus GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB

PCB

Als we de koeler verwijderen, zien we dat ASUS duidelijk een speciaal PCB voor deze overklokkers GTX 980 kaart heeft ontwikkeld. Bijzonder is dat de kaart een 14-fase stroomvoorziening heeft, waarbij ASUS - het zou ook eens niet zo zijn - uiteraard beweert dat het van de best mogelijke componenten gebruikmaakt. Om voldoende stroom naar de fasen te loodsen heeft de kaart een tweetal 8-pin PEG-connectors. De lay-out van de PCB is dusdanig dat niets de plaatsing van een LN2-pot in de weg zit.

Asus GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB

Aan de zijkanten van de PCB vinden we diverse extra mogelijkheden. Allereerts zijn er dip-switches voor de zogenaamde LN2-modus en de memory defroster. Om deze beide functies te kunnen gebruiken moet je overigens eerst twee soldeerpuntjes met een beetje soldeertin met elkaar verbinden. ASUS doet dit zodat op die manier de kaart duidelijk (hoewel simpel) gemodificeerd moet worden om de extreme features te gebruiken, waardoor je als gebruiker impliciet je garantie opgeeft. De LN2-modus zorgt ervoor dat alle beveiligingen als OVP (over voltage protection) en OCP (over current protection) worden uitgeschakeld. De memory defroster zorgt ervoor dat de geheugenmodules worden opgewarmd, zodat je tijdens LN2-sessies geen last krijgt van coldbug in geheugenchips.

Asus GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB

Achterop heeft de kaart een Safe Mode knop, waarmee je de instellingen in één keer terug krijgt naar standaard. Die zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken als de kaart tijdens het overklokken geen beeld meer wil geven, maar bijvoorbeeld ook om na een suicide run snel terug te gaan naar stabiele settings om een screenshot te maken.

Asus GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB

Achterop vinden we naast de twee 8-pin PEG-connectors zes soldeerpunten om de kaart via VGA-hotwire aan te sluiten op RoG-moderborden om zo voltages te monitoren. De echte die-hard overklokkers met de juiste contacten binnen ASUS kunnen via andere soldeercontacten de kaart aansluiten op de losse Matrix Panel. Dit slimme PCB'tje, dat helaas niet los verkrijgbaar is en waarvoor je dus echt de 06 van een ASUS medewerker moet hebben, biedt je de mogelijkheid om alle voltages (GPU, geheugen en PLL) te monitoren én aan te passen via +/- knoppen, voltages van twee kaarten te synchroniseren bij een SLI-opstelling, overvoltage in te schakelen en eenvoudig een externe multimeter aan te sluiten. 

Asus GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB

Asus GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB

De kaart wordt gebundeld met de ASUS GPU Tweak software, helemaal vormgegeven in ROG-stijl, waarmee het mogelijk is om de drie belangrijke voltages (GPU, geheugen en PLL) ook via software in te stellen.

De prijs is wellicht even schrikken: op het moment van schrijven staat de gemiddelde prijs boven de € 750, al is de kaart ook al voor € 658 te bestellen. Dat is nog altijd bijna 100 euro meer dan een ASUS GeForce GTX 980 Strix. In onderstaande tabel vind je up-to-date prijzen uit de Hardware.Info Prijsvergelijker:

Specificaties

In onderstaande tabel vind je de specificaties van de ASUS GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB.

Algemeen
 
MerkAsus
ProductnaamGeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB
Productcode90YV07J0-M0NA00
DetailsProductinfo
Chip
GPUNvidia GeForce GTX 980
GPU serieNvidia GeForce 900
GPU fabrikantNvidia
Klokfrequentie GPU1241 MHz
Klokfrequentie turbo1342 MHz
Aantal rekenkernen2048
Geheugen
Geheugengrootte4096 MB
Geheugensnelheid1753 MHz
GeheugentypeGDDR5
Geheugenkoeling
Geheugenchips (merk)Samsung
Functionaliteit
DirectX versieDirectX 12
Nvidia SLI/NVLink-compatible
AMD Crossfire-compatible
Kaartontwerp
InterfacePCI-Express 3.0 x16
GPU koelingActief (2x)
PEG stroomaansluiting
Type power connector(s)2x PEG8
Aantal slots2
Lengte29.7 cm
Breedte29.7 cm
Hoogte15.2 cm
Low profile
Aansluitingen
D-Sub uitgang
DVI uitgang
Aantal DVI uitgangen1
HDMI uitgang
HDMI-versie2.0
DisplayPort uitgang
Aantal DisplayPort uitgangen3
Meegeleverd
DVI -> D-Sub plug

Test

Wij testen videokaarten sinds kort op een nieuw testsysteem, bestaande uit deze onderdelen:

Voor videokaarten zoals uitgebracht door de partners van AMD en Nvidia draaien we een subset van de benchmarks die we gebruiken wanneer er een nieuwe GPU op de markt komt: 3DMark, aangevuld met een vijftal games.

 • 3DMark Fire Strike
 • Battlefield 4
 • Metro Last Light
 • Watch Dogs
 • Total War: Rome II
 • GRID Autosport

Deze games draaien we in twee resoluties en twee verschillende instellingen:

 • 1920x1080 (Full HD) Medium / Normal
 • 1920x1080 (Full HD) Highest / Ultra + 4x MSAA
 • 3840x2160 (Ultra HD) Medium / Normal
 • 3840x2160 (Ultra HD) Highest / Ultra + 4x MSAA

Naast de prestaties meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van videokaarten.

In deze review vergelijken we de ASUS GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB met alle eerder door ons geteste GeForce GTX 980 en 970 kaarten. Wie geïnteresseerd is in de prestaties van de GeForce GTX 980 in vergelijking met andere soorten videokaarten, verwijzen we graag terug naar onze uitgebreide GeForce GTX 980 / 970 review

De kaart is getest met Nvidia GeForce-driver versie 344.75. Let wel: dat is een wat nieuwe driver dan de GTX 980 en 970 kaarten die we vlak na lancering testten, wat zeker een positief gevolg op de prestaties heeft..

In de grafieken op de volgende pagina's is de ASUS GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB te herkennen aan rode balkjes. Eerder geteste GTX 970 kaarten zijn groen en GTX 980 kaarten zijn blauw.

Benchmarks: 3DMark / Battlefield 4

In onderstaande grafieken zien we dat de prestaties op standaard snelheid in lijn liggen met andere GTX 980 kaarten. De Matrix Platinum heeft standaard zeker niet de hoogste klokfrequenties en vinden we zodoende dus ook zeer zeker niet bovenaan in de grafieken.

Benchmarks: GRID Autosport / Metro Last Light

Ook in de racegame GRID Autosport en de shooter Metro Last Light presteert de ASUS GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB zoals te verwachten in lijn met andere GTX 980 kaarten.

Benchmarks: Total War Rome II / Watch Dogs

Ook Total War Rome II en Watch Dogs tonen eenzelfde beeld.

Koeling, geluidsproductie en stroomverbruik

De temperatuur van videokaarten meten we na twee benchmarkrondes Metro Last Light, gebruikmakend van GPU-Z dat door de drivers gerapporteerde temperaturen toont. 

Na twee rondes Metro meten we bij de Matrix Platinum kaart een temperatuur van 62 °C, een prima waarde die duidelijk wat lager is dan ASUS' Strix-kaart. 

De geluidsproductie van videokaarten meten we in een geluidsdichte box, zowel idle als onder load. In beide gevallen meten we op een afstand van 10 centimeter, waarbij we de meter schuin op de videokaart richten. De load test is gedurende een gemiddelde van 1 minuut gemeten tijdens een verlengde 3DMark Fire Strike Extreme run, nadat de kaart daarvoor een kleine 10 minuten in dezelfde benchmark is opgewarmd. 10 dB(A) verschil wordt door de mens beschouwd als een verdubbeling van de hoeveelheid geluid.

In tegenstelling tot de Strix staat de koeler van de Matrix Platinum bij lage load niet stil. We meten dan 36,5 dB(A) en dat is zeer zeker niet luidruchtig, maar wel net hoorbaar. Op één uitzondering na zijn alle eerder door ons geteste GTX 980 kaarten idle stiller. Ook onder load is de Matrix kaart duidelijk niet getuned op lage geluidsproductie, maar eerder op koeling. 51,4 dB(A) meten we; enkel de kaarten van Inno3D en Gigabyte maakten nog wat meer lawaai.

Het stroomverbruik van de kaart is relatief hoog. Een verklaring hiervoor zal zeker de speciale PCB-layout zijn. 

Overklokken

Voor onze overkloktest gebruiken we hetzelfde testsysteem als voor de normale benchmarks, maar dan met de Core i7 5960X nog wat verder overklokt naar 4,5 GHz. 

Allereerst zijn we gaan overklokken met de standaard koeler en nog zonder zaken als LN2-modus ingeschakeld. Gebruikmakend van 1,21V spanning voor de GPU krijgen we deze overklokt tot een Boost-frequentie van 1510 MHz. Het geheugen wil zijn werk stabiel doen op 1875 MHz. Dat is een prima overklokpotentieel al onderscheidt ASUS zich hier zeker niet mee van andere leveranciers, getuige deze vergelijkingstabel. Uiteindelijk komen we op een 3DMark Vantage score van 62908 punten, 3DMark 11 score van 20994 punten en 3DMark Fire Strike score van 14086 punten.

Asus GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB

Asus GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB

Asus GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB

Vervolgens zijn we extremer te werk gegaan. We hebben de kaart aangesloten op een Larkooler waterkoelset en de LN2-modus ingeschakeld waardoor hogere voltages mogelijk zijn en onder meer de OVP en OCP beveiligingen verleden tijd zijn. Met de GPU op 1,45V, het geheugen op 1,8V en de PLL op 1,2V wisten we een GPU Boost-frequentie van 1640 MHz en een geheugen klokfrequentie van 2200 MHz te bereiken en dat is ruim meer dan met alle eerder geteste GTX 980's. Het resulteerde in een 3DMark Vantage score van 65434 punten, een 3DMark11 score van 23283 punten en een 3DMark Fire Strike score van 16066 punten.

Asus GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB

Asus GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB

Asus GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB

Conclusie

Met de GeForce GTX 980 Matrix Platinum richt ASUS zich op een doelgroep van die-hard overklokkers en voor die doelgroep blijkt de kaart ook zeer geschikt. Zoals we op de vorige pagina al hebben gezien weten we zelfs met waterkoeling al zeer indrukwekkende overklokresultaten te bereiken zodra we de LN2-modus van de kaart inschakelen: 1640 MHz voor de GPU en 2200 MHz voor het geheugen is niet mis. Het maakt ons alleen maar benieuwder naar wat deze kaart met sub-zero koeling zou kunnen.

Ben je geen die-hard overklokken, dan is de kaart voor jou direct ook geen geschikte keuze. Met de standaard koeler is het overklokpotentieel niet beter dan de meeste andere GTX 980 kaarten die we hebben getest. Daar komt bij dat de koeler ook nog zeer luidruchtig is. Ofwel: koop je de kaart primair om te gamen en ga je hooguit beperkt overklokken, dan zijn er betere keuzes te maken, zoals ook al beschreven in onze recente vergelijkingstest van GeForce GTX 980 en 970 kaarten.

Als je extreme overklokker bent en het aanschafbedrag is geen bezwaar, dan ga je veel lol aan deze kaart beleven. Je moet wel nog even een telefoonnumer van een ASUS medewerker zien te achterhalen om een Matrix Panel te bemachtigen...


ASUS GeForce GTX 980 Matrix Platinum

 


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Asus GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB

Asus GeForce GTX 980 Matrix Platinum 4GB

 • Nvidia GeForce GTX 980
 • 1342 MHz
 • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
0
*