Samsung Portable SSD T1 1TB review: razendsnelle externe SSD

22 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Techniek
 3. 3. Testresultaten
 4. 4. Real-world benchmarks
 5. 5. Conclusie
 6. 3 besproken producten
 7. 22 reacties

Testresultaten

We hebben de Samsung T1 1TB getest op een systeem gebaseerd op een Intel Core i3 Haswell processor, ASRock Z97 Extreme6 moederbord en Windows 8.1 als besturingssysteem. Om er zeker van zijn dat bij de file-copy tests (zie verderop) de geteste schijf niet de bottleneck vormt, hebben het systeem voorzien van een OCZ RevoDrive 350 PCI-Express SSD als bootschijf.

De Samsung T1 is zoals gezegd compatible met UASP ofwel het USB Attached SCSI Protocol. Hierbij worden SCSI-commando's gebruikt om data van en naar een extern opslagapparaat te versturen. Hierdoor worden hogere snelheden behaald dan met het traditionele USB Bulk-Only Transport (BOT) protocol. Windows 7 biedt standaard nog geen ondersteuning voor UASP, maar de meeste moederbordfabrikanten bundelen speciale USB 3.0 drivers bij hun borden om de hogere snelheden ook in dit oudere besturingssysteem mogelijk te maken. Windows 8 en 8.1 bieden direct ondersteuning voor UASP. Heb je Windows 8(.1) of Windows 7 met juiste drivers, dan hoef je verder niets te doen: controller en aangesloten apparaten komen automatisch overeen of UASP wel of niet gebruikt kan worden en gaan dan automatisch op de hogere snelheid werken. Overigens geeft Samsung aan dat de T1 onder Windows 7 met UASP-drivers nog een fractie beter presteert vanwege lagere OS-overhead, dat is echter iets wat we niet geverifieerd hebben.

Synthetische benchmarks

Allereerst hebben we wat synthetische benchmarks gedraaid, te beginnen bij Atto, wat de doorvoersnelheid test bij verschillende blokgroottes, telkens met vier I/O-requests tegelijkertijd. We zien dat met 1MB datablokken de leesssnelheid boven de 460 MB/s uitkomt en de schrijfsnelheid boven de 420 MB/s, de beloftes zijn daarmee waargemaakt. Met 4 kB datablokken zitten de prestaties net onder de 100 MB/s.

Samsung T1 1TB

Crystal DiskMark komt vanwege het feit dat standaard met queue-depth 1 wordt getest (ofwel één parallelle I/O-request) op ietwat lagere, maar voor externe opslag nog altijd zeer hoge waardes uit: sequentieel komen we op 424 MB/s lezen en 398 MB/s schrijven. Met 4 kB datablokken behaalt de drive 23 MB/s lezen en 41 MB/s schrijven.

Samsung T1 1TB

AS SSD doet vergelijkbare tests als Crystal DiskMark, maar dan met comprimeerbare data. De resultaten bij de sequentiële en 4k tests zijn vrijwel identiek, waardoor we dus mogen concluderen dat de Samsung drive geen voordeel haalt bij comprimeerbare data.

Samsung T1 1TB


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Gold Award Samsung T1 1TB

Samsung T1 1TB

 • 1000 GB
 • Micro-USB 3.0
Niet verkrijgbaar
Samsung T1 250GB

Samsung T1 250GB

 • 250 GB
 • Micro-USB 3.0
Niet verkrijgbaar
Samsung T1 500GB

Samsung T1 500GB

 • 500 GB
 • Micro-USB 3.0
Niet verkrijgbaar
0
*