Edifier S760D review: overtreffende trap

68 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Satellieten
 3. 3. Subwoofer
 4. 4. Console
 5. 5. In de praktijk
 6. 6. Foto's
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Een goede speakerset was ooit een vanzelfsprekend onderdeel van een PC configuratie, maar anno 2015 is de markt gereduceerd tot goedkope exemplaren, modellen die er vooral mooi uit moeten zien en headsets. De eenzame audioliefhebber die toch nog een set zoekt met de kwaliteit en kracht van legendarische speakers als de Creative Gigaworks S750 of Logitech Z-5500, moet uitwijken naar hifi-componenten of tweedehands sites afstruinen - of toch niet? Eén merk levert nog altijd een high-end speakerset voor bij de PC met op papier de vereiste specificaties. Wij legden enige maanden ons oor te luister bij de Edifier S760D en doen verslag.

Edifier is een merk dat zich in Nederland met wisselend succes in the picture speelt. Sommige producten komen uitstekend uit onze tests, andere vallen wat tegen. Deze van oorsprong Chinese fabrikant heeft in veel andere landen meer succes, maar hier in Nederland wil het nog niet echt doorbreken, ondanks dat aartsconcurrent Logitech voornamelijk steken laat vallen als het om PC audio gaat. 

Edifier S760D
Edifier S760D

Waar de kwaliteit bij Bluetooth-speakers en in het instap- en middensegment in het verleden nog wel eens wisselvallig is geweest, is de Edifier S760D onderdeel van de premiumlijn van het merk en daar worden heel weinig compromissen gesloten. Enige jaren geleden bespraken we al de 2.1 S730 en verzuchtten we dat we deze graag als 5.1 set wilden zien, compleet met Dolby en DTS decoding. Het heeft even geduurd en daarna nog wat langer eer een set ons lab bereikte, maar de S760D vervult op vrijwel alle vlakken de wensdroom van de PC audioliefhebber.Vooruitlopend op de conclusie kunnen we zeggen dat je maar alvast moet gaan sparen, als je de ultieme speakerset begeert, want gemiddeld kost de Edifier S760D 600 euro.

Winkel

Prijs BE

Caseking.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
2,00 €
2,00 €
4,00 €
1,00 €
0,00 €

662,84 €

Prijsinformatie
609,98 €
52,86 €
662,84 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 609,98 € Verzendkosten BE : 52,86 € Totaalprijs : 662,84 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 1-3 werkdagen

681,47 €

Prijsinformatie
666,52 €
14,95 €
681,47 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 666,52 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 681,47 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 7 dagen

702,95 €

Prijsinformatie
699,00 €
3,95 €
702,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 699,00 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 702,95 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: meer dan 10 werkdagen

712,95 €

Prijsinformatie
702,95 €
10,00 €
712,95 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 702,95 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 712,95 €

Daar krijg je wel wat voor terug, zoals we op de volgende pagina's zullen laten zien. Waar je je rekenschap van moet geven, is dat je ruimte nodig gaat hebben, want satellieten noch subwoofer zijn klein: deze set is gebaseerd op klassieke speakertechniek en dat betekent dik en massief hout, voldoende ruimte om lucht in beweging te brengen en aparte speakers voor hoge, midden en lage tonen. 

Kortom, het kost een klein vermogen en vermoedelijk ben je een middagje bezig met een nette installatie (ook om de kabels naar de satellieten weg te werken), maar dan heb je ook een speakerset voor, met wat geluk, de rest van je leven.

Satellieten

Als we het hebben over 'de doos' van de Edifier S760D bedoelen we eigenlijk twee dozen. Samen met de verpakking weegt de hele set namelijk ruim 35 kilo en moderne ARBO-normen verbieden postbodes en bezorgers om dat soort gewicht te torsen. De satellieten en de subwoofer zijn dan ook apart verpakt. Om een idee te geven: de satellieten wegen samen 11,5 kilo voor vijf surroundspeakers en een center, ofwel net geen 2 kilo per stuk, en de subwoofer weegt ruim 22 kilo.

Edifier S760D

Verder treffen we in de doos een bedieningsconsole en een standaard daarvoor, een uit de kluiten gewassen draadloze afstandsbediening, een fikse hoeveelheid speakerkabel en een zwik kabels om apparatuur aan te sluiten. Zelfs een optische kabel is aanwezig.

De speakers zijn opgetrokken uit dik MDF. Edifier wijst er zelf ook op dat 'mindere' sets nogal eens spaanplaat met folie willen gebruiken, maar dat is dus niet het geval bij de 760D. Het MDF is bekleed met een laagje kunststof of iets wat daarop lijkt, met een soort druppelpatroon erin.

Edifier S760D
Links: MDF; rechts: spaanplaat

Zoals gezegd zijn er vijf satellieten en een aparte centerspeaker. De satellieten zijn voor zover we konden ontdekken identiek, de center bevat een extra midrange driver: waar de satellieten er een hebben, heeft deze er twee. Daardoor worden stemmen, die bij meerkanaalsopnames doorgaans over de center worden gestuurd, duidelijker weergegeven. Alle satellieten bevatten naast de 92 mm drivers ook een 25 mm silk dome tweeter.

Edifier S760D
Standaard zijn de satellieten aan de voorzijde voorzien van een frame waarover een zwart stoffen beschermlaag is gespannen. In het echt zien ze er dus minder 'aanwezig' uit dan op deze foto.

Verder bevatten de satellieten een crossover filter om het audiosignaal te splitsen tussen tweeter en midrange driver. Zowel de elektronica als de kabelverbindingen zijn van aanmerkelijk hogere kwaliteit dan we doorgaans zien op PC speakers.

Edifier S760D

Subwoofer

Edifier S760D

De subwoofer van de Edifier S760D is zoals gezeg een bakbeest: bijna veertig centimeter hoog, bijna vijftig centimeter diep en ruim 35 centimeter breed. De sub bevat een 26 cm woofer plus twee (!) passieve radiatoren.

Edifier S760D
De 26 cm woofer heeft een indrukwekkende magneet.

Edifier S760D
Een van de twee passieve radiatoren.

Daarnaast zit in deze indrukwekkende kubus alle elektronica voor de versterker en de aansluitingen. De satellieten worden aangestuurd met 60W bij 4 ohm, de sub met 240W bij 8 ohm. Ook bevat de elektronica een decoder-bord voor Dolby Digital, DTS en Dolby Pro Logic II. 

Edifier S760D

Qua aansluitingen treffen we op de achterzijde de aansluitpunten voor de satellieten, in de vorm van klemverbindingen. Verder vinden we een analoge 5.1 ingang, twee stereo-ingangen voor andere bronnen, drie optische en een coaxiale digitale ingang. De RS232-aansluiting is voor de controller. Verder is er een fysieke aan-uitknop. Een relatief klein koellichaam voert warmte van de versterker af.

Edifier S760D

Console

Waar de kwaliteit van de speakers van de Edifier S760D zelf zonder meer overtuigt, is het zwakke punt van de set ongetwijfeld de bedieningsconsole. Deze is vervaardigd uit plastic en staat los op een wat wankel ogend plastic voetje. Op de foto ziet het er nog aardig uit, in de praktijk is het minder indrukwekkend. Ook het design doet wat 'goedkoop' aan. De bedieningsconsole wordt verbonden met een vaste RS232-kabel met de subwoofer (waarop alle aansluitingen en inputs zitten). Die kabel is niet erg lang, amper 1,5 meter. Prima voor een opstelling bij het bureau, maar als je de sub graag in een hoekje wegzet, is dit niet handig. Je kan een losse seriële verlengkabel kopen, maar dat betekent een dikke extra kabel die je moet wegwerken. Zeker bij plaatsing in de huiskamer als alternatief voor een home cinemaset is dit even iets om rekening mee te houden.

Edifier S760D

De console bevat ook een infraroodontvanger voor de grote afstandsbediening. Je kan hiermee alle functies van de set bedienen en dat zijn er nogal wat. Zo kan je per kanaal het volume regelen om bijvoorbeeld te compenseren voor een asymmetrische plaatsing ten opzichte van je luisterpositie, je kan wisselen van input en de toonbalans regelen. Daarbij kan je zowel hoog en laag van de hele set aanpassen, als het subvolume opschroeven of doen afnemen. Het display is verlicht en je kan de verlichting in drie stappen regelen van dim tot wat feller - maar heel storend fel is de hoogste stand niet. Het grote display geeft verder aan wat voor ingangssignaal de set ontvangt, dus stereo of meerkanaals. Een hoofdtelefoonaansluiting zit er ook op, handig voor als je de console op een bureau hebt staan. 

In de praktijk

Het aansluiten van een 5.1 kanaalsset heeft altijd wat meer voeten in de aarde dan een stereosetje en de Edifier S760D is geen uitzondering. We gebruikten de set in een huiskamer in een opstelling van ongeveer 3x3 meter en de meegeleverde kabel is ruim voldoende om de rear speakers aan te sluiten; de lengte van de front speaker kabels is duidelijk korter, maar nog altijd meer dan voldoende om een breed stereobeeld te creëren. Sluit je de set bij een PC op een bureau aan, dan zal je zeker voldoende kabel hebben in de meeste scenario's. Omdat standaard speakerkabel gebruikt wordt, kan je uiteraard altijd kabels op maat maken en aansluiten.

We testten de Edifier S760D gedurende langere tijd met een mix van gebruiksdoelen: games (ook in combinatie met een Xbox 360), films en muziek. Aanvankelijk met de standaardinstellingen, met enige compensatie voor het volume van de satellieten die wat verder weg stonden van de luisterpositie, maar al snel met wat extra volume voor de center en frontspeakers, want in de standaardinstelling leken stemmen wat 'ver weg' te zijn bij onze luisterpositie van circa 2 meter van deze speakers. 

De subwoofer is verantwoordelijk voor frequenties van 35 tot 110 Hz, de satellieten van 160 tot 20.000 Hz. Op papier zit er dus een klein gat tussen 110 en 160Hz, in de praktijk merk je daar eigenlijk niets van. 

Games

Voor games is de set in de standaardinstelling eigenlijk wat subtiel. De subwoofer is namelijk amper hoorbaar, tenzij je hem geheel wegdraait: dan realiseer je je dat het laag opeens een stuk minder aanwezig is. Het is echter zeer subtiel en dit is dus zeker geen sub die je bonkend alle hoeken van de kamer laat zien - tenzij je het subvolume omhoog draait, dan bonkt het nog altijd niet maar voel je het laag en wel zo sterk dat wie er gevoelig voor is, daar daadwerkelijk last van ondervindt, zo bleek bij onze luistersessies. Bij Project Gotham Racing 4 is de audio-ervaring een genot, met grommende motoren en een fantastische plaatsing van het geluidsbeeld. Ook geluidseffecten van wapens in GTA IV zijn kraakhelder en gestoken scherp, terwijl explosies je horen en zien laten vergaan. Maar ook de sfeervolle ambiance van Fallout 3 en Morrowind komt prachtig tot zijn recht. Zoals een goed beeldscherm een extra visuele dimensie aan games verleent, zo zorgt deze speakerset voor een aanmerkelijk meer meeslepende ervaring.

Video

Met alle extra ingangen die de S760D bevat zou het zonde zijn deze louter in combinatie met PC en spelconsole te gebruiken. We gebruikten hem dan ook een tijd als standaard audio-installatie voor films en series, waar hij zich uitstekend van zijn taak kwijt. Zoals gezegd was wat extra volume voor de center nuttig om stemmen nog beter uit de verf te laten komen, maar afgezien daarvan niets dan lof. De hoofdrol in de moderne Sherlock Holmes adaptatie Elementary wordt gekenmerkt door een behoorlijke diepe stem, die op veel speakers slecht verstaanbaar is omdat de bas daar onnodig aan het werk wordt gezet. Bij de S760D is daar geen sprake van. Dialogen zijn uitstekend te volgen, terwijl muziek en achtergrondgeluiden uitstekend gedefinieerd worden weergegeven. Pakken we er een actiescène bij zoals de beroemde lobbyscène van The Matrix, dan is elk schot en elke inslag te horen - in plaats van een geluidsbrij zoals mindere speakersets hier opleveren. De gecontroleerde werking van de subwoofer is werkelijk uitmuntend - zoals gezegd kan je hem desgewenst wat oppeppen door het volume op te draaien, maar in de standaardinstelling ben je verzekerd van aanwezig, maar niet opdringerig laag. Dat is niet alleen een natuurlijker weergave, ook zullen de buren je het in dank afnemen. Het adagium van een goede sub die je alleen merkt als je hem uitschakelt, is hier beslist van toepassing. Een film die voornamelijk uit vuurgevechten en explosies bestaat zoals White House Down is daardoor een stuk vermakelijker, in plaats van een vermoeiende ervaring.

Muziek

De zwaarste test voor een 5.1 set is ongetwijfeld muziekweergave, want daar openbaart zich doorgaans het gemis van een echte woofer en moet de sub taken verrichten waar hij eigenlijk niet voor bestemd is. De Edifier S760D laat echter zien dat een heel behoorlijke muziekweergave zeker mogelijk is, waarbij de grote satellieten met gescheiden tweeter en midrange driver zich uitstekend staande houden, en de sub louter enige body verleent waar dat vereist is. Bij Black Mambo van Glass Animals is het getokkel in het hoog perfect in balans met de zware baslijn en de stem van de zanger, terwijl de extra diepe bas in de eerste bridge door de subwoofer keurig strak wordt neergezet. Als je hetzelfde nummer vervolgens beluistert op de geheel niet slechte Logitech Z-2300 (een oudere set die qua kwaliteit nog altijd uitstekend in zijn klasse is), dan mis je toch definitie. Hal van Yasmine Hamdan (uit de bijzondere vampierfilm Only Lovers Left Alive van Jim Jarmusch) is een verre van eenvoudige klus voor een standaardspeakerset om weer te geven, maar de S760D kwijt zich hier zo goed van deze taak, dat het stuk een bijna magische dimensie verkrijgt. Summertime Sadness van Lana Del Rey klinkt tamelijk vlak op een eenvoudige speakerset, maar op de S760D komt de dynamiek van het nummer uitstekend tot zijn recht. Hetzelfde geldt voor Lordes Royals. Radioactive van Imagine Dragons, Will Do van TV On The Radio hebben we eveneens door heel wat speakers gereduceerd horen worden tot een onaangename mengelmoes, maar hier klonken ze als nieuw. Cucurucu van Nick Mulvey klinkt sprankelend, zonder te lichtvoetig te worden dankzij het imposante laag dat deze set weet te produceren. En Testament van Bram Vermeulen, waar een subwoofer bij de meeste sets al snel storend doordreunt, klinkt ingetogen en rauw, zoals het hoort.

Kortom, ook voor muziek is de S760D een uitstekende speakerset. Natuurlijk, het is geen high end stereo set, maar je moet een zeer kritische luisteraar zijn om nog aparte stereo speakers naast deze surroundset te willen.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Edifier S760D. Een deel hiervan is afkomstig van Edifier zelf.

Specificaties

Algemeen
 
MerkEdifier
ProductnaamS760D
ProductcodeS760D
DetailsProductinfo
Beschrijving
Subwoofer
Aantal kanalen/satellieten5 kanalen
Satelliet speaker diameter tweeter2.54 cm
Satelliet speaker diameter9.2 cm
Center speaker diameter tweeter2.54 cm
Center speaker diameter9.2 cm
Rear satelliet speaker diameter tweeter2.54 cm
Rear satelliet speaker diameter9.2 cm
Subwoofer speaker diameter26 cm
Afmeting satelliet - Breedte11.6 cm
Afmeting satelliet - Hoogte20.3 cm
Afmeting satelliet - Diepte16 cm
Afmeting center - Breedte31.6 cm
Afmeting center - Hoogte11.7 cm
Afmeting center - Diepte15.7 cm
Afmeting subwoofer - Breedte36.7 cm
Afmeting subwoofer - Hoogte39.7 cm
Afmeting subwoofer - Diepte48.9 cm
Gewicht subwoofer22.1 kg
Gewicht totaal33.7 kg
Wandmontage mogelijk
Ingebouwde accu
Werkt op batterijen
Aansluitingen
Kabel lijningang verwisselbaar
Lijn ingang tulp
Lijn ingang 3,5mm jack
Aux ingang
Digitaal-in optisch
Digitaal-in coaxiaal
Hoofdtelefoon / lijnuitgang
Bluetooth A2DP
Bluetooth Apt-X
Bediening
Volume
Bassboost
Bass (lage tonen)
Treble (hoge tonen)
Balans
Input
DSP mode / equaliser
Accessoires
Afstandsbediening draad
Afstandsbediening draadloos
Geïntegreerde decoder Dolby Digital
Geïntegreerde decoder DTS
THX certificaat
3D functie
Type speaker kabelaansluitingenklem
Specificaties
Type satelliet2-weg
Type center2-weg
Type subwooferBass reflex
RMS vermogen totaal540 W
RMS vermogen satelliet60 W
RMS vermogen center60 W
RMS vermogen subwoofer240 W
Frequentiebereik - Laag35 Hz
Frequentiebereik - Hoog20000 Hz
Testresultaten
Toon / frequentie test9
Sweep / crossover test10
Ruis9
Vervorming10
Game10
Muziek8
Film10

Conclusie

Veel worden er niet meer gemaakt: high-end speakersets. Als je circa 300 euro te spenderen hebt, is de Logitech Z906 eigenlijk de enige optie. De Edifier S760D kost het dubbele, terwijl op papier het vermogen vergelijkbaar is. Ook qua functionaliteit en aansluitingen zijn de twee vergelijkbaar. Echter, de praktijk laat duidelijke verschillen zien. De S760D is beslist een klasse beter, zowel qua constructiekwaliteit (ook de Z906 wordt geplaagd door een middelmatig geconstrueerde console) als qua geluidskwaliteit. Waar de sub van de Z906 behoorlijk aanwezig is, gedraagt die van de S760D zich zoals dat hoort, en de grotere satellieten zetten een nauwkeuriger, breder geluidsbeeld neer. Ook de fameuze Z-5500 delft het onderspit in een rechtstreekse vergelijking. 

Daar moet je dus wel diep voor in de buidel tasten, maar aan de andere kant: een HiFi set die deze geluidskwaliteit biedt kost nog heel wat meer. Natuurlijk lever je in die vergelijking met de S760D wel in op gebruiksgemak (alle aansluitingen op de sub met de bijbehorende kabelspaghetti, in plaats van op een basis-unit) en op functionaliteit (HDMI-ingangen tref je op deze speakerset niet aan). Wil je HD audio decoders en HDMI-ingangen, dan kan je beter naar een thuisbioscoopset kijken, maar dan wel de betere sets met losse componenten, want een alles-in-een doos van een paar honderd euro komt qua weergave niet in de buurt bij de S760D. Heb je die niet nodig en wil je gewoon het beste geluid voor bij je PC, dat je ook kan gebruiken in de huiskamer, dan is de S760D een uitstekende koop.

Dit is duidelijk een set voor een kleine niche van gebruikers, maar die zal er wel erg gelukkig van worden. Wij nemen in elk geval met enige pijn in het hart afscheid van deze speakers, waarbij de wat moeizame verbinding met de console de enige pleister op de wonde is - een sub die je niet een beetje uit het zicht kan zetten is in de huiskamer nu eenmaal niet handig. Desalniettemin past maar één award bij deze superlatieve speakerset: Edifier mag met goud naar huis.


Edifier S760D

Edifier S760D


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Edifier S760D

Edifier S760D

 • Subwoofer
 • 5 kanalen
Niet verkrijgbaar
0
*