Eerste indruk Windows 10 Build 9926

38 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Startmenu / Startscherm
  3. 3. Taakbalk / Cortana
  4. 4. Notificaties
  5. 5. Settings
  6. 6. Settings (vervolg)
  7. 7. Reacties

Inleiding

Vandaag stelde Microsoft build 9926 van Windows 10 beschikbaar. Deze build bevat al het een en ander van de vernieuwingen die Microsoft eerder deze week aankondigde tijdens de presentatie van Windows 10.

De nieuwe build is beschikbaar via Windows Update als je al Windows 10 aan het testen was, maar ook via de website Insider.Windows.com. Als je de nieuwe build geïnstalleerd hebt, dan is direct duidelijk dat Microsoft ook sterk aan de buitenkant heeft geschaafd. Wil je nog even terugkijken wat Microsoft allemaal te vertellen had deze week, scroll dan even naar beneden naar de uitzending van Hardware.Info TV van vandaag of lees dit bericht over de presentatie van Windows 10.

Zo is Nederlands nu een van de beschikbare talen. Het startsmenu/startmenu is nu ook ingebouwd. Verder is spraakassistent Cortana ingebouwd (Nederland en Nederlands wordt nog niet ondersteund) en ook het nieuwe notificatiepaneel maakt zijn opwachting, evenals het nieuwe settings-overzicht en ook de taakbalk heeft een nieuwe look gekregen. Sommige nieuwigheden zoals de nieuwe browser Spartan zijn nog niet in deze build verwerkt. 

Uiteraard hebben we de nieuwe build vanavond al gedownload en zijn we ermee aan de slag gegaan. Dit is geen uitgebreid verslag, maar je moet het zien als een eerste indruk waar we nog wel het een en ander aan gaan toevoegen.

Uiteraard zijn we ook erg benieuwd naar jullie ervaringen. 

Startmenu / Startscherm

Het startscherm kun je met behulp van het icoontje met pijltjes in de rechterhoek vergroten naar de tabletversie, oftewel het startmenu. 

Taakbalk / Cortana

De taakbalk heeft een nieuwe look gekregen. De iconen zijn kleiner en ook heb je direct toegang tot een zoekveld. Waarmee je je pc en het web kunt doorzoeken. 

Dat is ook de plaats waar je de digitale assistent Cortana kan vinden. Die heeft echter nog niet haar cursus Nederlands gehad en en is dus officieel nog niet in functie. 

Notificaties

Het nieuwe notificatiescherm geeft een overzicht van de meldingen en laat je net als de oude charms van Windows 8.1 een aantal functies van het systeem gebruiken. Zo vind je hier een link om naar het nieuwe Settings-scherm gaan. Ook kun je hier schakelen tussen standaard en tablet-mode. In de tabletmode worden de vensters standaard in volledig scherm-mode weergegeven. 

Settings

Hoewel het vertrouwde Configuratiescherm gewoon nog aanwezig is, kun je ook gebruikmaken van het vernieuwde instellingen / settings overzicht. Het ziet er een stuk beter uit dan de versie in Windows 8.1, ook is er meer functionaliteit ingebouwd. Hieronder vind je een overzicht van een aantal de schermen. 

Settings (vervolg)

Een van de opmerkelijke toevoegingen is het scherm met kaartfunctionaliteit zoals je dat hieronder kunt zien. 

0
*