3D Printing: Hoe, wat en waarom eigenlijk?

9 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Verschillende 3d printing methodes
 3. 3. RepRap open source printer
 4. 4. De fysieke werking van een FDM 3D-printer
 5. 5. Printmaterialen PLA en ABS
 6. 6. Scherpe prijsdalingen
 7. 7. Wat gaan we printen?
 8. 8. Online bibliotheken met 3D modellen
 9. 9. 3D prints bestellen
 10. 10. Conclusie
 11. 9 reacties

RepRap open source printer

Veel van de goedkopere 3D-printers die nu te koop zijn, vinden hun oorsprong in het RepRap project van de University of Bath uit het Verenigd Koninkrijk. RepRap, een afkorting van Replicating Rapid Prototyper, werd gestart in 2005 en is een project waarbij gebruik gemaakt wordt van een volledig open ontwerp, waarbij de software onder GNU General Public Licence wordt verspreid zodat de broncode voor iedereen beschikbaar is en iedereen er zijn eigen toevoegingen aan kan maken. De aansturing van RepRap printers gebeurt met elektronica gebaseerd op het – eveneens open source – Arduino-platform. Ook het fysieke ontwerp van de printers zelf is gratis beschikbaar. De gedachte achter het project is dat de printers uiteindelijk in staat moeten zijn om volledig zelfreplicerend te zijn; inmiddels kunnen ze al een groot deel van hun onderdelen zélf printen, maar een gedeelte moet nog via traditionele methoden vervaardigd worden.

Het RepRap project heeft inmiddels meerdere 3D-printers opgeleverd. Het originele ‘Darwin’ model werd in 2009 opgevolgd door de verbeterde ‘Mendel’. Doordat het hele RepRap project open source is, zijn er echter ook tal van printers op de markt gekomen die afgeleid zijn van RepRap, maar los van het originele project zijn ontwikkeld en uitgebracht. Bekende voorbeelden zijn printers van het Nederlandse Ultimaker, Up! 3D-printer, PrintrBot en de eerste generaties printers van Makerbot.


De ‘Darwin’ was de eerste open source 3D-printer die voortkwam uit het RepRap project, en is de basis van veel andere 3D-printers.

0