3D Printing: Hoe, wat en waarom eigenlijk?

9 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Verschillende 3d printing methodes
 3. 3. RepRap open source printer
 4. 4. De fysieke werking van een FDM 3D-printer
 5. 5. Printmaterialen PLA en ABS
 6. 6. Scherpe prijsdalingen
 7. 7. Wat gaan we printen?
 8. 8. Online bibliotheken met 3D modellen
 9. 9. 3D prints bestellen
 10. 10. Conclusie
 11. 9 reacties

Printmaterialen PLA en ABS

De meeste 3D-printers die momenteel te koop zijn maken gebruik van PLA (Poly Lactic Acid) of ABS (Acrylonitril Butadieen Styreen) filaments, of kunnen met beide overweg. Het materiaal wordt als een ‘draad’ met een diameter van 1,75 of 3 mm aangeleverd op rollen die meestal 1 kg wegen. Hoewel zowel PLA als ABS beide kunststofsoorten zijn, hebben ze wel andere eigenschappen. Eén van de meest opvallende verschillen is de geur die wordt afgegeven bij verhitting. ABS geeft een echte ‘plasticlucht’ wanneer het tijdens het printen verhit wordt. Hoewel dit geen gevaar oplevert, is het wel aan te raden om ruimtes waar met ABS geprint wordt goed te ventileren. PLA heeft eerder een licht zoetige geur en ruikt over het algemeen veel minder sterk dan ABS.


De rollen printbaar materiaal worden doorgaans aan de buitenkant van de printer opgehangen en via de bovenkant aan de printkop gevoed.

Een belangrijker verschil dan de geur is echter de nauwkeurigheid waarmee de materialen geprint kunnen worden. ABS heeft bij afkoeling sterk te neiging om van vorm te veranderen. Wanneer er grote platte objecten op het printbed geprint worden, uit zich dit vaak doordat de hoeken licht omhoog buigen. Dit probleem kan grotendeels ondervangen worden door gebruik te maken van een verwarmd printbed dat het geprinte object warm houd. PLA heeft veel minder last van vervorming bij afkoeling en kan ook goed geprint worden zonder verhit printbed. PLA worden tijdens het printen bovendien vloeibaarder dan ABS, waardoor het mogelijk is om kleinere details te printen. PLA wordt daarnaast gemaakt van plantaardige materialen en is daarom in potentie milieuvriendelijker dan ABS, dat zijn oorsprong heeft in aardolie. 

Het klinkt dus alsof PLA een beter printmateriaal is dan ABS, maar dat is niet in alle gevallen zo. ABS is namelijk sterker én flexibeler en kan beter tegen hoge temperaturen, omdat het smeltpunt hoger ligt. ABS kan bovendien eenvoudig geschuurd of geveild worden voor eventuele nabewerking, iets dat met PLA vrijwel onmogelijk is. Naast PLA en ABS kunnen sommige printers ook met andere filaments werken, zoals PVA, PET en Nylon of zelfs eetbare filaments zoals chocola.


Het printmateriaal, de ‘filaments’ worden op rol verkocht. Vooral PLA is in veel verschillende kleuren leverbaar.

0