Tado Smart Thermostat review: mobiele thermostaat

27 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Onderdelen en aanschafkosten
  3. 3. Installatie
  4. 4. De app en GPS
  5. 5. Zelflerend
  6. 6. Ervaringen
  7. 7. Conclusie
  8. 8. Besproken producten
  9. 9. Reacties

Inleiding

Slimme thermostaten beginnen langzamerhand op de markt te komen. De Tado Smart Thermostat is na de Nest de tweede die ons testlab bereikt heeft. We hebben onze thermostaat thuis vervangen door de Tado en zijn ermee aan de slag gegaan.

Kort gezegd is de Tado (door het bedrijf zelf overigens geschreven als tado°) Smart Thermostat een thermostaat die je ophangt en waar je vervolgens niet meer naar om hoeft te kijken. Het basisprincipe is ogenschijnlijk eenvoudig: de thermostaat is gekoppeld aan het GPS-signaal van je smartphone. Als je thuis bent, gaat de verwarming aan en zodra je buiten de deur stapt, stopt de ketel met het verwarmen van je radiatoren. Dat is potentieel erg handig, aangezien het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking toch altijd een smartphone op zak heeft. Let wel, de Tado is nog wel een traditionele thermostaat in die zin dat hij alleen de temperatuur regelt in de ruimte waar je hem ophangt. Geen onderverdeling in meerdere zones of ruimtes dus.

Tado Smart Thermostat V1

In dit artikel bespreken we hoe de Tado Smart Thermostat het er tijdens onze test vanaf heeft gebracht. Aangezien we hier te maken hebben met een product dat is gericht op een markt waar erg veel variatie in zit (onder andere op het gebied van thermostaten en cv-ketels), is het niet gezegd dat met name de installatie van het product overal even eenvoudig of juist ingewikkeld is.

Voor we het eigenlijke product gaan bespreken, eerst nog even een weetje over de naam van het apparaat. De naam 'tado' is samengesteld uit twee Japanse begroetingen, zo leert de website van Tado ons: 'tadaima' en 'okaeri'. Deze begroetingen betekenen 'Ik ben thuis' en 'Welkom thuis'.

Tado Smart Thermostat V1

Onderdelen en aanschafkosten

De Tado Smart Thermostat bestaat uit maximaal drie onderdelen: de thermostaat zelf, een bridge voor de verbinding met je thuisnetwerk en een optionele Extension Kit, met daarin de Extension Box. Dat laatste heb je nodig als je nu geen thermostaat hebt of als je op dit moment een draadloze thermostaat in je huis hebt. Je sluit deze Extension Kit dan met een kabel aan op je cv-ketel. Wij hebben de Smart Thermostat getest in een woning met een bekabelde thermostaat, dus de Extension Kit hebben wij niet nodig gehad. De thermostaat werkt op batterijen, evenals de Extension Box. De bridge moet wel op een stopcontact aangesloten worden.

Tado Smart Thermostat V1
De Extension Box heb je niet nodig als je een bekabeld aangesloten thermostaat hebt.

De basiskit van thermostaat en bridge kost 249 euro. Voor de complete set, dus inclusief de Extension Kit, ben je 348 euro kwijt. Je kunt er ook voor kiezen om te gaan huren. Dat kost respectievelijk 6,99 euro en 9,98 euro per maand. Dat laatste is gedaan voor het geval je het eerst wilt proberen. Ook als je huurt en niet zeker weet of je de thermostaat mee mag of kan nemen naar je volgende woning kan dit handig zijn. Het is echter niet zo dat je per maand op kunt zeggen: je gaat per jaar een contract aan. 

Als je de installatie zelf doet, dan zijn dit alle kosten. Heb je er niet zoveel vertrouwen in dat je het kunt, of is jouw specifieke situatie dermate ingewikkeld dat het niet verstandig is om het zelf te doen (iets wat naar verluidt af en toe gebeurt), dan is het op dit moment nog niet mogelijk om een installatiemonteur via Tado te bestellen. Dat zou vanaf het begin van het volgende stookseizoen (herfst 2015) wel het geval moeten zijn. 

Installatie

Je installeert de Tado Smart Thermostat via tado.com/login, waar je stap voor stap door de installatieprocedure wordt geleid. Het eerste wat je moet doen is de bridge aan je router of switch koppelen. Hou er hierbij rekening mee dat je de bridge uit het zicht plaatst: de helwitte leds op de bridge zijn namelijk onnodig fel. Vervolgens plaats je de batterijen in de thermostaat en vervang je je huidige exemplaar. Schakel voor je dit doet wel even je cv-ketel uit. Heb je geen of een draadloze thermostaat, dan plaats je na het ophangen van de Tado de Extension Box in de buurt van je ketel. De verbinding tussen de twee wordt draadloos gelegd, evenals de verbinding met de bridge. Deze verbindingen wordt gelegd via de 800MHz-band (868 MHz om precies te zijn), dus hebben een relatief groot bereik.

Tado Smart Thermostat V1

De leveromvang is lekker compleet, dus inclusief schroeven en pluggen. Er zit zelfs een schroevendraaiertje in de doos. In ons geval kon de Tado op exact dezelfde locatie geplaatst worden als de oude thermostaat. We konden ook gebruikmaken van de al aanwezige schroefgaten, dus bij ons was de installatie zo gedaan. Qua formaat valt de Tado ook alles mee. Het is een vierkant doosje van ongeveer 15 bij 15 centimeter en is maar een paar centimeter dik.

Tijdens het installatieproces moet je invullen welk type thermostaat en cv-ketel je hebt (in ons geval een Honeywell Chronotherm IV en Vaillant hrSOLIDE VHR-C), waarna er een daarop gebaseerde installatiehandleiding wordt gegenereerd. Toen wij de thermostaat installeerden, enkele maanden geleden, was de handleiding voor onze situatie nog niet beschikbaar. Je kunt dan niet verder met de installatie en krijgt de melding dat er speciaal voor jou een handleiding wordt gemaakt en dat je die binnen een dag binnen hebt. Dat is erg netjes. Bij ons klopte de uiteindelijke handleiding alleen niet helemaal, dat is dan weer jammer. Je moet deze informatie uiteraard verstrekken voor je de bestaande thermostaat loskoppelt, anders zou je zonder verwarming zitten of de thermostaat voor niets losgekoppeld hebben.

De Tado is compatibel met vrijwel alle verwarmingssystemen met een eigen cv-ketel, zowel met modulaire en aan/uit-regeling en kan ook overweg met het OpenTherm-protocol. Gebruikt jouw ketel een propriëtair protocol (zoals veel Nefit-ketels dat doen bijvoorbeeld), dan doe je er goed aan om even na te vragen bij Tado hoe het zit met de ondersteuning hiervan.

De app en GPS

Als laatste onderdeel van de installatieprocedure van de Tado Smart Thermostat wordt je gevraagd om de Tado Heating App te downloaden. Alleen hiermee kun je optimaal gebruikmaken van de thermostaat. Hij was in eerste instantie alleen beschikbaar voor Android en iOS, maar inmiddels ook voor Windows Phone. Dit betekent overigens niet dat je de thermostaat alleen vanaf mobiele apparaten kunt bedienen. Je kunt hem namelijk vanaf alle apparaten met een browser en een internetverbinding op afstand bedienen via je persoonlijke pagina op my.tado.com.

Wat je mist als je geen gebruikmaakt van de app, is datgene wat de Tado speciaal maakt, namelijk de koppeling van de app met het GPS-signaal van je smartphone. Op basis van je locatie bepaalt de thermostaat hoe warm het moet worden in je huis. Naar eigen zeggen gebruikt Tado de GPS-gegevens alleen op het moment zelf om te bepalen waar je bent en slaat het de gegevens niet op. 

Tado Smart Thermostat V1
Thuis en aan het verwarmen...

Die app is op het eerste gezicht niet overdreven ingewikkeld en uitgebreid. Dat is een goede zaak, want het regelen van je verwarming moet ook zeker niet ingewikkeld zijn. Er zijn feitelijk maar twee schermen, een hoofdscherm en een instellingenscherm. Het hoofdscherm bestaat uit drie panelen. Op de bovenste staan notificaties van de thermostaat, op de middelste de huidige temperatuur, de streeftemperatuur en of je thuis, op bed of weg bent en op de onderste zie je waar je je bevindt ten opzichte van je huis. De Tado maakt namelijk gebruik van geofencing. Hij past de temperatuur dus aan op basis van je locatie. De twee onderste panelen kunnen naar links geveegd worden, waarna er nog wat extra informatie te zien is, onder andere de besparing die je tot dan toe hebt gerealiseerd die dag. 

Tado Smart Thermostat V1
...thuis en in de 'nachtstand'...

Het hoofdscherm kan drie verschillende kleuren aannemen. Geel als je thuis bent en de thermostaat staat in de 'dagstand', blauw als je thuis bent en hij staat in de 'nachtstand' en groen als het op basis van je GPS-locatie duidelijk is dat je niet thuis bent. In de meeste voorbeelden zie je telkens maar één smartphone gekoppeld, maar je kunt de Android- en iOS-smartphones van alle gezinsleden aan de thermostaat koppelen.

Tado Smart Thermostat V1
...buitenshuis met automatisch ingestelde temperatuur.

Tado Smart Thermostat V1
Als er twee smartphones zijn waarop de app geïnstalleerd is, dan zie je dat ook in de app.

De thermostaat neemt een groot gedeelte van het werk over, maar je moet zelf nog wel wat basisinstellingen doorvoeren. Dat doe je door vanaf het hoofdscherm naar van links naar rechts te vegen. Je geeft in dat scherm een schema op en een nacht- en dagtemperatuur. Je kunt het schema per dag instellen, maar ook onderverdelen in weekdagen en weekends, of de hele week hetzelfde schema aanhouden. Hou er wel rekening mee dat de thermostaat ervoor zorgt dat de ruimte waar hij hangt op temperatuur is rond de tijd die je instelt als 'wektijd'. Gaan jij en eventuele huisgenoten na die tijd meteen weg voor de rest van de dag, dan heeft dat dus niet zoveel zin. Verder kun je hier inschakelen of je gebruik wilt maken van de GPS-functionaliteit van de thermostaat en kun je invoeren wat je stookkosten waren gedurende een bepaalde periode.

Tado Smart Thermostat V1

Een belangrijke instelling die we nog niet hebben genoemd, is Comfort Level. Als je het comfort op hoog zet, is de kamer waar de thermostaat hangt al helemaal op temperatuur op het moment dat jij hebt ingesteld. Zet je de schuif meer naar links, dan is dat steeds minder het geval. Daarmee bespaar je uiteraard meer. Met de schuif stel je indirect ook de temperatuur in die Tado aanhoudt als je niet thuis bent. Deze temperatuur bepaalt hij verder automatisch, maar hij houdt dus wel rekening met deze instelling. 

Tado Smart Thermostat V1

Om een overzicht te krijgen, hoef je de smartphone alleen even te kantelen naar landschapsmodus. 

Tado Smart Thermostat V1

Zelflerend

Naast de instellingen die je zelf doet en wellicht ook af en toe aanpast naargelang je ervaringen, is de Tado Smart Thermostat ook deels zelflerend. Geofencing is daar een goed voorbeeld van. Dan gaat het er niet zozeer om dat hij in de gaten heeft dat je weg bent, want dat gaat gewoon via de app en GPS. Naar eigen zeggen leert de thermostaat echter ook hoe het verwarmen op basis van je locatie zo efficiënt mogelijk kan gebeuren. Dit doet hij op basis van hoe het voorgaande keren is gegaan en op basis van hoe ver je verwijderd bent van huis.

Tado Smart Thermostat V1
Middels geofencing houdt de thermostaat bij welk stookpatroon hij aan moet houden.

De thermostaat is ook gekoppeld aan het weerbericht. Volgens de website van Tado gebruikt hij weersvoorspellingen om energie te besparen en te voorkomen dat je huis te heet wordt. Als het een zonnige dag wordt, dan zorgt de zon deels voor het op peil houden van de temperatuur en kan er dus anders gestookt worden. Hij gebruikt de weerinformatie soms ook voor het geven van behulpzame tips. Wij zagen 's ochtends toen we wakker werden een keer staan dat we er goed aan zouden doen om een paraplu mee te nemen, aangezien het regende.

Niet ieder huis is hetzelfde, zowel qua structuur als verwarmingssysteem. Ieder huis moet dus volgens een eigen stookpatroon verwarmd worden. Op basis van hoe snel een pand zijn warmte verliest, is het mogelijk om een dergelijk stookpatroon aan te leren. Dat doet de Tado Smart Thermostat dus ook volgens de makers. In de praktijk betekent dit dat het bij slecht geïsoleerde, vaak oudere huizen vaak handiger is om vrij agressief te stoken terwijl het bij goed geïsoleerde huizen juist efficiënter is om de temperatuur structureel wat hoger te houden.

Tado Smart Thermostat V1
Je kunt ervoor kiezen om de thermostaat handmatig te bedienen.

Als je even geen gebruik wilt of kunt maken van alle hippe automatische en zelflerende trucjes van de Tado, dan kun je hem natuurlijk ook gewoon handmatig bedienen, via de app, website of de thermostaat zelf. Om dat laatste te doen, druk je op de fysieke knop tot je bij de temperatuurregeling bent, waarna je middels capacitieve knoppen de temperatuur bij kunt regelen. 

Ervaringen

We zijn de Tado Smart Thermostat nu enkele maanden aan het gebruiken en zijn er over het algemeen redelijk goed over te spreken. Het is erg handig om een thermostaat te hebben die automatisch aan gaat als je thuis komt en uit gaat op het moment dat je het huis verlaat. Je vergeet in ieder geval nooit meer om de verwarming uit te schakelen. Je hoeft ook niet per se rekening te houden met een vooraf ingesteld schema. Gebruik je een wat meer traditionele thermostaat waarop je al wel schema's aan kunt maken, dan vergeet je nog wel eens om die schema's aan te passen op het moment dat er iets verandert, waardoor je huis af en toe voor niets verwarmd wordt. Bij de Tado zijn de app en het GPS-signaal van je smartphone echter belangrijker dan het schema dat je hebt ingesteld. Als je er niet bent en er staat wel een schema ingepland, dan zal de verwarming niet aanslaan.

Tado Smart Thermostat V1

Over de besparende aspecten van de Tado (naar eigen zeggen zo'n 30 procent) kunnen we op dit moment eigenlijk nog niet bijster veel zinnigs zeggen. Dat zal moeten blijken uit de jaarafrekening en hangt uiteraard ook af hoeveel er überhaupt gestookt moet worden. Gedurende onze test is het ons vooralsnog niet echt opgevallen dat de Tado anders is gaan verwarmen. Het huis waarin we het getest hebben stamt uit 1928 en is geen ster in het vasthouden van zijn warmte. In dat soort gevallen is een relatief agressief stookpatroon over het algemeen te verkiezen. Dat wil zeggen dat het over het algemeen beter is om stevig te stoken om het huis relatief snel op te warmen en de temperatuur dus behoorlijk te laten zakken op de momenten dat je niet thuis bent. Proberen om de temperatuur continu hoger te houden komt neer op 'stoken voor de mussen', want die warmte houdt het huis toch niet vast.

Vanaf het begin heeft de Tado een dergelijk agressief stookpatroon toegepast, dus er viel op dat punt niet veel te leren voor de thermostaat. Als je de 'Comfort settings' niet helemaal richting zo comfortabel mogelijk zet, overdrijft de Tado het wat ons betreft soms echter wel wat. Hij laat de aan te houden temperatuur regelmatig zakken naar 13 graden. Als die temperatuur nooit wordt bereikt, is dat op zich geen probleem, want dan weet je in ieder geval zeker dat de ketel niet aanslaat. Het resulteert echter ook soms in een huis waarin het ook echt 13 graden is en dus steenkoud aanvoelt bij thuiskomst. In dat soort gevallen is het simpelweg onmogelijk om de temperatuur nog op een behaaglijke 20 graden te krijgen voor het tijd is om naar bed te gaan. We zijn dus regelmatig genoodzaakt om al enige tijd voor we naar huis gaan de thermostaat op handmatig te zetten en zelf een temperatuur in te voeren. Daar lijkt de thermostaat echter niet echt iets van te leren, iets wat juist wel handig zou zijn.

Tado Smart Thermostat V1

Geofencing werkt wat wisselend. We hebben situaties meegemaakt waarin we twee keer achter elkaar de app openden, op een paar honderd meter van elkaar, met extreem uiteenlopende resultaten. Waar we eerst in de buitenste ring zaten, zaten we de tweede keer in de binnenste.  

Conclusie

De Tado Smart Thermostat is wat ons betreft een interessante slimme thermostaat als je weinig omkijken naar het verwarmen van je huis(-kamer) wilt hebben. Als je een thermostaat zoekt die de temperatuur in allerlei uithoeken van je huis op de gewenste temperatuur houdt, dan is de Tado niet het apparaat voor jou. Dit is echt een vervanger voor je huidige thermostaat, die grotendeels hetzelfde doet, alleen dan slimmer. Wil je wel graag de temperatuur in meerdere ruimtes afzonderlijk kunnen regelen, dan kom je uit bij een (veel duurder) systeem als Honeywell evohome. Je kunt de Tado het best vergelijken met Nest, maar dan nog iets 'slimmer'. Waar Nest leert door te analyseren hoe je de temperatuur aanpast, neemt Tado je ook dat uit handen. Nest biedt je echter wel wat meer 'randzaken' als extra's, bijvoorbeeld Nest Protect en Dropcam. Bij Tado is de thermostaat op dit moment alles wat het bedrijf in de aanbieding heeft.

Tado Smart Thermostat V1

De Tado Smart Thermostat presteert over het algemeen redelijk goed, maar het zelflerende aspect is wat ons betreft nog niet bijzonder goed doorontwikkeld. Het huis koelt simpelweg te veel af, waardoor het niet meer goed op temperatuur te krijgen is. Wat we hier echter nog wel expliciet willen vermelden, is dat het tijdens het testen gedurende enkele maanden geen enkele keer is voorgekomen dat we geen verbinding konden maken met de thermostaat. Het is dus in ieder geval een zeer stabiel systeem. In ons geval was de installatie van de thermostaat erg eenvoudig, maar dat kan per geval verschillen. Met name als je de Extension Box zelf nog aan moet sluiten op je cv, wordt het naar verluidt wat ingewikkelder.  

Op basis van onze test moeten we concluderen dat de Tado Smart Thermostat nog niet helemaal levert wat er beloofd wordt. Een GPS-gebaseerde thermostaat is echter wel erg handig. Of het ook echt een besparing oplevert, kunnen we op dit moment nog niet met zekerheid zeggen. Het is ten slotte een oplossing voor een enkele kamer. Voor slimme meerkamerverwarming moet je vooralsnog elders zijn. We hebben te horen gekregen van Tado dat multizone vanaf komend najaar naar de thermostaat komt. Wat dat exact inhoudt, is ons nog niet duidelijk.

De prijs is vooralsnog niet laag, met 249 euro voor de basiskit van thermostaat en bridge. Heb je de Extension Kit nodig, dan ben je 348 euro kwijt. Huren kost respectievelijk 6,99 euro en 9,98 euro per maand.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Tado Smart Thermostat V1

Tado Smart Thermostat V1

Niet verkrijgbaar
0
*