XYZprinting da Vinci 1.0 AiO 3D printer review

5 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en bouwkwaliteit
 3. 3. Installatie, filaments en kalibratie
 4. 4. XYZware printsoftware
 5. 5. Printkwaliteit 3D modellen
 6. 6. XYZscan scansoftware
 7. 7. Foto's en screenshots
 8. 8. Conclusie
 9. 2 besproken producten
 10. 5 reacties

Installatie, filaments en kalibratie

De da Vinci printers worden compleet gebouwd geleverd en zijn ruim voorzien van verpakkings- en ondersteuningsmateriaal om transportschade te voorkomen. Prima uiteraard, maar het zorgt er wel voor dat je even bezig ben om alle (schuim)hulpstukken te verwijderen voordat je aan de slag kunt. Het is bovendien aan te raden om de instructies hierbij in de juiste volgorde op te volgen. Als we de printer eenmaal opgesteld hebben kan de cartridge met filament geplaatst worden. Anders dan veel andere fabrikanten maakt XYZprinting geen gebruik van spoelen waar het materiaal los op gewikkeld is, maar gaat het letterlijk om een cartridge waarin een rol printbaar materiaal verwerkt zit. Deze insteek heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat de cartridge voorzien is van een chip die precies bijhoudt hoeveel materiaal er nog op de rol zit. Hierdoor kan de printer een waarschuwing geven als je een object probeert te printen waarvoor (net) niet voldoende materiaal meer op de rol zit. Een ander voordeel is dat de chip ook aan de printer doorgeeft of de filament van ABS of van PLA gemaakt is, waarna de printer de temperatuur van de nozzle en het printbed automatisch hierop aanpast.

XYZprinting da Vinci 1.0 AiOXYZprinting da Vinci 1.0 AiO
De da Vinci werkt met cartridges met ABS of PLA filament. Een ingebouwde chip vertelt de printer over het materiaaltype en de resterende hoeveelheid op de rol.

Nadelen zijn er echter ook. Zo ben je beperkt tot het aanbod aan PLA en ABS dat XYZprinting zelf levert. Navullen van de cartridges is namelijk niet mogelijk. Ook qua prijs is de oplossing van XYZprinting niet gunstig. Universeel PLA en ABS materiaal kost doorgaans 30 euro tot 50 euro voor een rol van één kilo. De cartridges van XYZprinting bevatten 600 gram PLA of ABS materiaal en kosten 39 euro, wat neerkomt op een kiloprijs van 65 euro. Dat is dus tot ruim dubbel zo duur als generiek materiaal, naar onze mening een hoge prijs waar de voordelen niet tegenop wegen.

XYZprinting da Vinci 1.0 AiO
De cartridge wordt achterin de printer geplaatst, waarna je de filament aan de bovenzijde in de printkop steekt

Na het plaatsen van de cartridge dien je de filamentrol een stukje uit te trekken en het uiteinde in de printkop te steken. De printkop trekt de filament vervolgens naar binnen, waarna het tijd is de printer voor het eerste gebruik te kalibreren. Dat kalibreren is nodig om ervoor te zorgen dat de afstand van de printkop tot het printbed overal gelijk is. Het kalibreren van de da Vinci printers is deels automatisch, maar is daarmee niet per se gemakkelijk. De printkop meet zelf op drie punten linksvoor, rechtsvoor en rechtsachter of het printbed overal even hoog is. Is dat niet het geval, dan kun je het printbed bijstellen met een drietal draaiwieltjes. Duidelijke aanwijzingen hiervoor zijn echter niet aanwezig, er wordt bijvoorbeeld niet aangegeven welk kant je de stelwieltjes op moet draaien, en hoever. Tijdens onze testperiode hebben we de printer een aantal keren opnieuw gekalibreerd, wat steeds een werkje van een minuut of tien was. Na het verplaatsen van de printer binnen ons testlab lukte het echter niet om de kalibratieprocedure succesvol te doorlopen, de kalibratieprocedure bleef errors geven. Uiteindelijk hebben we een trucje uit moeten halen waarbij we de afstand van de printkop tot het printbed handmatig hebben ingesteld buiten de kalibratieprocedure om. Daarna werkte de printer weer probleemloos, maar erg fraai is zo'n noodgreep uiteraard niet.

XYZprinting da Vinci 1.0 AiO
Het verwarmde printbed kan met drie draaiwieltjes op hoogte gesteld worden. Het draaiwiel middenvoor is zichtbaar op deze foto


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
XYZprinting da Vinci 1.0

XYZprinting da Vinci 1.0

 • Fused deposition modeling
Niet verkrijgbaar
XYZprinting da Vinci 1.0 AiO

XYZprinting da Vinci 1.0 AiO

 • 3D scanner aanwezig
 • Fused deposition modeling
Niet verkrijgbaar
0