LG Music Flow review: multiroom-audio van LG

5 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. LG Music Flow HS6 Soundbar (LAS650M)
 3. 3. LG Music Flow H5 (NP8540), H7 (NP8740) en R1 (MR140)
 4. 4. Music Flow Player
 5. 5. Geluidskwaliteit HS6
 6. 6. Geluidskwaliteit H5 en H7
 7. 7. De concurrentie
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Multiroom-audiosystemen beginnen langzamerhand wat meer ingeburgerd te raken. Naast Sonos en Denon (met de Heos-apparaten) is ook LG in die markt gestapt, met een systeem dat Music Flow genoemd wordt. Wij testten de HS6, H5 en H7.

LG neemt geen halve maatregelen als het gaat om Music Flow. Het Koreaanse bedrijf komt niet met zomaar een paar speakers, maar met een complete line-up. Allereerst is er de HS6, een soundbar voor bij de televisie, inclusief draadloze actieve subwoofer. Daarnaast zijn er nog de H3, H5 en H7, losse enkele speakers, en de R1, een bridge waar je meerdere speakers draadloos mee aan kunt sturen. Inmiddels zijn er nog enkele (hoger gepositioneerde) soundbars toegevoegd aan de line-up.

Met uitzondering van de bridge, zijn alle andere onderdelen zelfstandig of in combinatie met elkaar te gebruiken. Je kunt ze dus combineren zoals jij dat wilt. Het is mogelijk om de speakers te groeperen, bijvoorbeeld als je in meerdere kamers dezelfde muziek wilt laten horen. Als je de HS6 en twee losse speakers hebt, kun je die ook in een surround-opstelling zetten. Ook hier is een willekeurige combinatie van speakers mogelijk (met uitzondering van de HS6), al is het uiteraard aan te raden om twee speakers van hetzelfde type te nemen als surround-speakers. Dat zorgt voor het beste geluidsbeeld. Alle speakers in deze line-up ondersteunen (FLAC- en WAV-)bestanden tot 24-bit/192kHz.

In wat volgt bespreken we de HS6 eerst los, waarna we de twee losse speakers en de bridge die wij ter test hebben opgestuurd gekregen (de H5 en H7) bespreken. Daarna bespreken we de algemene werking van Music Flow en de prestaties van het systeem. 

LG Music Flow HS6 Soundbar (LAS650M)

De HS6 bestaat dus zoals gezegd uit twee onderdelen, de soundbar en de actieve draadloze subwoofer. Beide zijn gemaakt van grijs plastic, waarbij de soundbar is voorzien van een glanzende afwerking. Die laatste is 1,02 meter breed, 10 centimeter diep en 4,5 centimeter hoog. De subwoofer meet 18x38x44 (hxbxd) centimeter. De onderkant van de soundbar is duidelijk gemaakt met het oog op het plaatsen van de soundbar op een ondergrond, maar hij is ook op te hangen. De brackets hiervoor worden meegeleverd. Verder zien we in de doos ook nog een netsnoer en een afstandsbediening inclusief batterijen, naast de nodige boekjes uiteraard. De voeding van deze soundbar is niet geïntegreerd, dus je moet nog wel even een klein baksteentje wegwerken. 

De HS6  is een behoorlijk veelzijdige speaker. Hij is in eerste instantie uiteraard bedoeld om bij een tv geplaatst te worden, maar je kunt hem ook via Bluetooth aansluiten. Achterop zien we verder nog twee HDMI-aansluitingen (een ingang en een uitgang), een 3,5mm-aansluiting en een optisch digitale aansluiting. Een netwerkaansluiting zit er ook op, evenals wifi. NFC ondersteunt de HS6 eveneens, maar niet zoals gebruikelijk door een compatibele smartphone of ander mobiel apparaat tegen de speaker aan te houden. LG levert een sticker mee die je onder het klepje van de afstandsbediening plakt, waarna je het mobiele apparaat daar tegenaan kunt houden.

Bovenop de HS6 is een rij knoppen aangebracht. Naast een powerknop, volumeknoppen en een inputknop zitten er nog twee: een knop voor het instellen van de wifi-verbinding en eentje om in te drukken als je de HS6 wilt toevoegen aan de Music Flow-app. We komen later nog terug op deze app. Het display midden op de soundbar houdt je op hoogte van de status van de verbinding en ook welke verbinding er geselecteerd is. In de al eerder aangehaalde app kun je aangeven dat dit display na drie seconden uitgeschakeld wordt.

De afstandsbediening ziet er niet bijzonder aantrekkelijk uit wat ons betreft, maar ligt wel lekker in de hand en huisvest lekker veel knoppen. Het valt op dat hier niet alleen rekening gehouden is met uitsluitend het regelen van de audio afkomstig van de tv, maar ook met de playback van muziek. Centraal op de afstandsbediening zitten knoppen om van nummer te wijzigen, nummers te herhalen en willekeurig af te spelen.

In de soundbar heeft LG vier drivers geplaatst, twee links en twee rechts. De tweetallen zitten helemaal aan de uiteinden, dus er zit bijna een meter tussen. In combinatie met de subwoofer levert dit systeem een opgegeven vermogen van 320 watt.

LG Music Flow H5 (NP8540), H7 (NP8740) en R1 (MR140)

Nu komen we aan bij de onderdelen van LG Music Flow die primair zijn bedoeld voor muziekweergave. Je kunt de H5 en H7 koppelen aan de HS6, aan de R1, maar ook aan elkaar. Uiterlijk lijken de H5 en H7 sprekend op elkaar; de H5 is een kleinere uitvoering van de H7, respectievelijk 20x34x9 en 23x37x11 centimeter (hxbxd). Wij vinden ze behoorlijk stijlvol, maar dat moet iedereen voor zichzelf bepalen natuurlijk.

Bovenop deze speakers zit een vrij grote draaischijf voor het volume. Je kunt die indrukken om te wisselen tussen wifi en Bluetooth en om de speakers uit te schakelen. Achterop zien we bij de H5 en H7 deels dezelfde aansluitingen en knoppen zitten die ook op de HS6 zitten. De wifi-setup-knop en de 'toevoeg'-knop zien we zitten, evenals een netwerkaansluiting en een 3,5mm-ingang. Bovenop zit de NFC-tag. De H5 heeft een opgegeven vermogen van 40 watt, de H7 van 70 watt. 


De H5 en H7 zijn qua vormgeving identiek

De R1 is een vierkant doosje van 11 bij 11 centimeter en 3 centimeter hoog. Naast een 'toevoeg'-knop zitten hier twee netwerkaansluitingen op. Dankzij deze passthrough verlies verlies je dus geen netwerkaansluiting op je router of switch. Zoals al eerder aangehaald, heb je deze bridge niet per se nodig. Aangezien je voor het groeperen van meerdere speakers ten minste één onderdeel bekabeld aangesloten moet hebben, kan een dergelijke bridge wel van pas komen, al was het maar omdat je op de plek waar je de speakers neer wilt zetten geen netwerkkabel hebt liggen. 

Music Flow Player

Ga je meerdere LG Music Flow-producten installeren, dan heb je de Music Flow Player-app nodig. De app leidt je stap-voor-stap door het toevoegen van de speakers heen, waarbij je aan kunt geven of je een draadloze of bekabelde verbinding wilt. Soms werkt dit goed, maar het gaat vaker niet dan wel goed jammer genoeg. Zo heeft onze HS6 na enkele updates grote problemen om bekabeld verbinding met het netwerk te maken. Zodra je de kabel achter in de soundbar prikt, gaat hij in een schijnbaar oneindige reboot-lus. Als je alles draadloos aansluit, werkt het over het algemeen wel, maar zeker niet altijd. Je kunt dan echter niet optimaal gebruikmaken van de groepeerfunctie. Ook met behulp van de bridge kregen we geen fatsoenlijk functionerende bekabelde aansluiting. Het rebooten van het hele thuisnetwerk bood eveneens geen soelaas. Wij hebben het na verloop van tijd opgegeven en hebben de speakers dus allemaal draadloos getest. 

Als je alles eenmaal aan de praat hebt, kun je in de lijst met speakers kiezen welke met elkaar samen moeten werken. Heb je geen HS6, dan is groeperen om tegelijkertijd dezelfde muziek af te spelen de enige mogelijkheid. Bij de HS6 zie je nog een surround-optie. Een en ander werkt via mesh-technologie, waarbij de dual-band wifi van alle speakers samenwerkt om een goed signaal te kunnen garanderen.

De app vraagt je verder ook naar je voorkeuren en stemming. Hij gebruikt die informatie om muziek te selecteren die je wellicht leuk zou kunnen vinden. De installatie verloopt over het algemeen vlotjes. Je krijgt ook meteen na het koppelen een melding als er een nieuwe firmware beschikbaar is voor een aangesloten speaker. Voor mensen die niet tegen ledjes en andere verlichting kunnen is er overigens goed nieuws. Je kunt bij alle speakers de leds uitschakelen met behulp van de app.

De app biedt koppelingen aan met enkele muziekdiensten: TuneIn, Deezer, Napster en Spotify. De eerste drie draaien in de app, als je Spotify selecteert open je die app op je smartphone, waarna je via Spotify Connect je Music Flow speaker of speakers kunt selecteren. Je gebruikt je smartphone dan alleen als afstandsbediening, een beetje zoals je Netflix gebruikt in combinatie met een Chromecast. Dat heeft als extra voordeel dat de streaming via wifi gaat en niet via Bluetooth, dus dat er meer bandbreedte beschikbaar is. Wij hebben gemerkt dat Bluetooth niet altijd geschikt is voor de playback van Spotify in extreme kwaliteit (320 kbps), een probleem dat je hiermee sowieso omzeilt. Naast deze diensten biedt de app ook de mogelijkheid om via DLNA muziekbestanden op het netwerk te benaderen. AirPlay wordt niet ondersteund.

Over het algemeen werkt de app behoorlijk goed, al lijkt hij wel af en toe de op het netwerk aangesloten speakers kwijt te zijn. Je moet dan even wachten voor hij ze weer weergeeft. Music Flow Player is vertaald in het Nederlands, al is dat wellicht wat te veel eer voor het taalgebruik in de app. Daar mag wat ons betreft nog wel een correctieronde overheen.

Geluidskwaliteit HS6

Als je alles eenmaal hebt ingesteld zoals je het wilt hebben, kun je gaan luisteren. Dat hebben wij ook behoorlijk uitgebreid gedaan. We bespreken hieronder kort onze indrukken. Voor het beoordelen van de kwaliteit hebben we dezelfde muziek en in het geval van de HS6 ook videobestanden gebruikt die we ook gebruikten bij onze test van soundbases. We testen de muziekweergave van de speakers met behulp van Spotify Connect, waarbij we muziek in 'Extreme' kwaliteit streamen, wat bij Spotify neerkomt op 320 kbps. Dit was overigens niet altijd een pretje; de speakers waren niet altijd zichtbaar. Het lijkt erop dat Spotify Connect een voorkeur heeft voor de speaker die je als eerste hebt toegevoegd aan de app. Let wel, de Music Flow-speakers kunnen HD-audio afspelen (24-bits). Dat hebben we echter vanwege de beschikbare tijd niet kunnen testen. We hebben de DHT-T100 van Denon, een van onze favorieten uit de hierboven genoemde test, als referentie gebruikt om de prestaties van de HS6 te kunnen beoordelen.

HS6 als tv-speaker

Het voornaamste probleem van vrijwel alle LG home cinema-producten die we tot nu toe getest hebben, is de overdreven aanwezige bas, die ook nog eens behoorlijk bonkt. Daar is de HS6 jammer genoeg geen uitzondering op. Veel midden (bijvoorbeeld van dialogen) wordt richting het laag gestuurd, waardoor nieuwslezers en bijvoorbeeld ook de hoofdpersoon van de serie Elementary diep blaffend je kamer binnen komen. De intro van House of Cards levert een geluid op wat richting een brij gaat. De definitie ontbreekt. Let wel, het probleem is dus niet zozeer dat de bas overheerst - dat is voor een deel ook een kwestie van smaak - maar meer dat hij niet goed klinkt. Wij draaiden de bas, die standaard op standje +6 stond, weg tot aan -8 voor de balans wat ons betreft acceptabel was. Je hebt dan echter weer bijna geen laagweergave meer over. Het midden en hoog weten verder ook niet voor veel levendigheid te zorgen in de weergave en echt veel definitie konden we ook niet bespeuren. De actiescenes uit de laatste Transformers-film gingen voor ons in ieder geval niet leven. Wat je bij een dergelijke film wel behoorlijk goed merkt is dat de speakers in de soundbar dermate ver uit elkaar zitten dat je bepaalde geluiden goed kunt plaatsen.

HS6 in combinatie met Spotify Connect

Het zal geen verrassing zijn dat de HS6 ook bij de weergave van muziek behoorlijk bas-happy is. Muzieksoorten waarbij bass drums aanwezig zijn in de ritmesectie zijn niet bepaald een feest om te beluisteren. Daar overheerst hij simpelweg te veel. Hou je van (wat modernere) trance of andersoortige elektronische muziek waarbij het vrijwel uitsluitend draait om de beat, dan kun je redelijk uit de voeten met deze speaker plus subwoofer, al bonkt de bas ook hier merkbaar (niet zo erg als bij gebruik als tv-speaker overigens). De wat 'hangende' basgitaar-lijn in Hurt van Johnny Cash doet juist weer echt pijn aan de oren. Met name in akoestische nummers zoals Hurt hoor je echter wel een duidelijke plaatsing van de instrumenten vanwege de grote afstand tussen de speakers in de soundbar. In het algemeen ontbreekt het de HS6 aan bereik en aan definitie. Met name het midden is ondervertegenwoordigd in de weergave. Luister je dezelfde muziek op de Denon DHT-T100, dan is het echt een wereld van verschil. Die klinkt veel 'opener' en produceert een veel breder geluidsbeeld.  

Geluidskwaliteit H5 en H7

We hebben de H5 en H7 alleen getest in combinatie met Spotify, omdat het vrijwel onmogelijk bleek om de surroundopstelling te maken samen met de HS6. De geluidskwaliteit van de H5 bij het afspelen van muziek lijkt in geen velden of wegen op die van de HS6. Dat betekent niet dat we dit wel goed vinden klinken. De H5 klinkt eigenlijk nog iets minder. Je krijgt het gevoel alsof je naar een uitvergrote smartphone- of tabletspeaker aan het luisteren bent. Het klinkt erg schel en naar het laag moet je goed zoeken. De verschillende frequentiegebieden lijken ook in elkaar over te lopen, waardoor er van scheiding niet veel sprake is. Akoestische en klassieke muziek is op deze speakers prima te beluisteren, maar wat meer 'geproduceerde' muziek klinkt een stuk minder. Aan trance of hiphop, of andere muziek waarbij de beat meer is dan alleen het ritme van de muziek, moet je met deze speaker helemaal niet beginnen.

De H7 klinkt gelukkig vele malen beter. Deze speaker brengt een nette scheiding aan in het geluidsbeeld en geeft vergeleken met de H5 ook een veel breder geluidsbeeld. De H7 gaat richting kamervullend (om maar eens een marketingterm te gebruiken) Ook de verdeling tussen hoog, midden en laag is veel beter en is ook objectief gezien vrij goed te noemen. Dit is een speaker waar we graag wat langer muziek op beluisteren. Dit in tegenstelling tot de HS6 en H5. Het enige echte minpuntje dat we de speaker gezien het prijspunt aanrekenen, is dat hij net dat tikje definitie mist; nu klinkt hij af en toe wat omfloerst. 

De concurrentie

We kunnen geen artikel publiceren over multiroom-audio zonder het in ieder geval even kort over de concurrentie te hebben en dan met name Denon (Heos) en Sonos. Het is kennelijk logisch om je speakers oneven cijfers te geven als typenummers; er is bijvoorbeeld ook een Heos 3, 5 en 7 en een Sonos Play: 3 en 5. Sonos begint 'gewoon' bij 1 om haar speakers aan te duiden. De prijzen van de LG H3, H5 en H7 zitten structureel zo'n 100 euro onder die van de Sonos Play:1, 3 en 5 en zo'n 200 euro onder die van de Heos 3, 5 en 7. Qua gebruiks- en installatiegemak zou LG goed mee kunnen komen, mits alles naar behoren werkt. Dat is op dit moment (in ieder geval tijdens onze test) nog lang niet het geval, wat bij ons voor behoorlijk wat ergernissen heeft gezorgd tijdens het testen. De speakers van Sonos zijn op dit punt nog altijd ongeëvenaard overigens. Van de Heos-producten kunnen we op basis van een korte kennismaking overigens ook zeggen dat daar nog wel wat te verbeteren valt op het gebied van gebruiks- en installatiegemak, maar zo bont als LG maakt Denon het bij lange na niet op dit punt.

Qua geluidskwaliteit kunnen we niet echt een één-op-één vergelijking maken, simpelweg omdat we de verschillende modellen niet naast elkaar hebben beluisterd. We hebben in het verleden uiteraard wel eens geluisterd naar Sonos- en Heos-producten, dus we kunnen er in het algemeen wel iets over zeggen. En dan hebben we het met name over hoe de H7 van LG zich kan meten met de concurrenten van Denon en Sonos. De H5 zouden we sowieso niet aanraden, ongeacht hoe concurrerende modellen presteren. Voor de HS6 hebben de twee andere merken eigenlijk niet echt een alternatief, of je moet de Playbar plus losse Sub zo noemen. Waar de HS6 niet meer dan 500 euro moet kosten (voor soundbar plus subwoofer), ben je voor die combinatie bij Sonos zo'n 1400 euro kwijt. Daar krijg je ontegenzeggelijk een veel beter klinkende combinatie voor, maar dat mag ook wel voor een meerprijs van 900 euro.

Qua prijs staat de H7 tegenover de Heos 3 en de Play:3. We waren tijdens het beluisteren van de Heos-spullen van Denon behoorlijk onder de indruk van de prestaties van de Heos 3. Hij klinkt wat ons betreft beter dan de H7, maar heeft wat minder 'body'. Met de H7 kun je waarschijnlijk een grotere ruimte vullen met geluid. Als het op het vullen van een ruimte aankomt, is de Play:3 echter de meest indrukwekkende van de drie. Sonos produceert wel een wat meer processed geluid, iets waar je van moet houden.  

Conclusie

Onze eerste kennismaking met de LG Music Flow-producten laat ons met een gemengd gevoel achter. We vinden het design van de componenten zeker niet verkeerd. Met name de speakers zijn niet bijzonder opvallend, maar hebben toch een duidelijk eigen smoel. De zeer brede soundbar valt natuurlijk wat meer op. Die kun je overigens ook ophangen, mocht dat beter uitkomen in jouw situatie. 

De installatie van de verschillende componenten van deze set zou in theorie erg eenvoudig moeten zijn, maar in de praktijk is ons dat bepaald niet meegevallen. Er zitten nog te veel bugs en andere onverklaarbare zaken in het samenspel van app en componenten om hier echt positief over te zijn. Het gekke is dat opeenvolgende speaker-updates de werking van de speakers eerder minder goed dan beter hebben gemaakt. 

De algemene werking van Music Flow is gelukkig iets waar LG nog wat aan kan en wat ons betreft moet doen. Waar het waarschijnlijk achteraf niet bijster veel meer aan kan doen, is de geluidskwaliteit van de verschillende onderdelen. Zowel de HS6 als de H5 zijn wat ons betreft op dat punt geen aanraders. Die laten simpelweg te veel steken vallen. Met name de H5 valt tegen. De H7 klinkt daarentegen juist wel goed. Als je overweegt om Music Flow aan te schaffen, dan zijn wat ons betreft alleen de H7's een aanrader om aan te schaffen. Althans, van de componenten die wij hebben getest. Over de H3 en de nieuwere soundbars kunnen we geen uitspraken doen, omdat we die niet hebben beluisterd.

Als je voor de H7's gaat, dan heb je natuurlijk niet de extra functionaliteit van de HS6, namelijk die van soundbar bij je tv (en de mogelijkheid om een surroundopstelling te maken), maar voor de 500 euro die dat apparaat moet kosten, kun je makkelijk een andere, betere soundbar of soundbase kopen. De H7 is met een gemiddelde prijs van 299 euro weliswaar zo'n 90 euro duurder dan de H5, die extra uitgave is hij wat ons betreft echter zeker waard. 


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

LG LAS650M

LG LAS650M

Niet verkrijgbaar
LG Music Flow H5

LG Music Flow H5

 • Bluetooth
 • WiFi
Niet verkrijgbaar
LG Music Flow H7

LG Music Flow H7

 • Bluetooth
 • WiFi
Niet verkrijgbaar
0
*