Samsung S34E790C monitor review: curved op je bureau

26 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Samsung S34E790C
 3. 3. Testmethodiek
 4. 4. Testresultaten helderheid en contrast
 5. 5. Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid
 6. 6. Testresultaten reactietijd en input lag
 7. 7. Testresultaten energieverbruik
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 26 reacties

Samsung S34E790C

De Samsung S34E790C is zoals de naam al aangeeft een 34-inch monitor. Dat klinkt best groot en dat is het ook, maar doordat het scherm een 21:9-verhouding heeft, oogt hij toch minder groot dan een 16:9 32-inch beeldscherm. Waar een groeiend aantal modellen in dat laatste formaat op de markt komt met een Ultra HD resolutie, telt de S34E790C net wat minder pixels: 3440x1440, in plaats van 3840x2160. Het maakt het scherm een stuk beter aan te sturen door een enkele (high-end) videokaart in games en dat is dan ook zeker een toepassing waarvoor de gebogen vorm best geschikt is. Het paneel is een S-PVA-exemplaar van eigen makelij. Dat impliceert in elk geval goede zwartwaardes, waar we in de testresultaten op terugkomen.

De S34E790C staat op een in hoogte verstelbare voet. Qua uiterlijk lijkt hij op die van de U28D590D, maar materiaal en afwerking zijn duidelijk beter. Echt metaal in plaats van metaalkleurig plastic zorgt voor een solide constructie die er, naar onze mening althans, fraai uitziet.

Samsung S34E790C

De aansluitingen zitten alle aan de achterzijde en steken recht naar achteren. Gezien de voet en de curve is dat niet zo'n probleem; in de voet is ook een mogelijkheid om kabels te geleiden. We zien twee HDMI-aansluitingen, plus DisplayPort. Verder een USB-ingang en vier USB host-aansluitingen, en ten slotte audio in- en uitgangen, alsmede de aansluiting voor de externe voeding. Speakers zijn eveneens ingebouwd, met 2x 7W zijn die wat krachtiger dan meestal het geval is en we hebben ze wel eens slechter gehoord.

Samsung S34E790C

Voor de bediening van het on-screen display zit er aan de rechterzijde van de achterkant een joystickje. De meningen kunnen verschillen, maar wij zijn wel te spreken over deze bediening. Het werkt behoorlijk vlot en intuïtief, dat zien we vaak een stuk slechter. Het menu is erg uitgebreid en biedt onder meer Picture-in-Picture en Picture-by-Picture mogelijkheden. In AV-modus kan je ook aangeven dat beeld met 21:9 verhouding moet worden weergegeven, zo kan je breedbeeldfilms beeldvullend tonen.

Vooruitlopend op de testresultaten zien we bij de meting van de kleuren van de S34E790C dat bij standaardinstellingen de weergave een groter bereik dekt dan standaard sRGB. Dat klinkt goed, maar betekent feitelijk dat met name groen en rood oververzadigd worden weergegeven. Eigenlijk liggen alleen cyaan en blauw min of meer waar je het zou wensen (de vierkantjes zijn de ideale waarden, de bolletjes de meetwaarden). Toch komen in gebruik de meeste kleuren aardig overeen met wat ze zouden moeten zijn, alleen geel heeft een duidelijk groenzweem en 100% wit vertoont een licht blauwzweem. De kleurafwijkingen zijn iets hoger dan we zouden wensen, maar kalibratie kan hier uitkomst bieden.

Samsung S34E790C

Verplaatsen we de blik naar de gammawaardes, dan zien we daar toch wel flinke afwijkingen; rood loopt flink uit de pas met groen en blauw en heeft vanaf 40% helderheid een te hoge waarde waardoor details in donkere delen verloren gaan, groen en blauw zijn over vrijwel de hele linie te laag ten opzichte van de gewenste 2,2 en verliezen daardoor juist detail in lichtere delen. Een en ander is ook duidelijk te zien in de vergelijking van de gemeten waardes en de ideale waardes eronder. Op de volgende pagina's gaan we verder in op de testresultaten.

Samsung S34E790C


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Samsung S34E790C

Samsung S34E790C

 • 34 inch
 • 110 ppi
 • Gebogen scherm
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 300 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*