Mini-Box PicoPSU JPF-bundels review: piepkleine en efficiënte voedingen

32 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Foto's
 3. 3. Hoe test Hardware.Info voedingen?
 4. 4. Aantal connectors
 5. 5. Capaciteit en voltages
 6. 6. Efficiëntie
 7. 7. Verbruik zonder belasting
 8. 8. Ripple
 9. 9. Geluidsproductie
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Wie een klein en zuinig (Mini ITX) PC'tje aan het samenstellen is, kan in plaats van een conventionele voeding met ATX, TFX of SFX form-factor ook kiezen voor een Pico-PSU, een voeding die niet veel groter is dan een 20- of 24-pins ATX-stekker. De Nederlandse importeur JPF Computing bundelt de Pico-PSU's met geschikte externe adapters. Wij testten de vier sets die JPF via verschillende online shops beschikbaar maakt.

Het belangrijkste voordeel van een Pico-PSU is - zoals de naam al aangeeft - het piepkleine formaat. De voedingen maken het mogelijk om PC'tjes te bouwen in behuizingen waar simpelweg niet de ruimte is voor een normale voeding. Geen wonder dat de Pico-PSU's ook geregeld voor industriële toepassingen worden gebruikt. Een bijkomend voordeel is dat de bijbehorende adapter buiten de behuizing zit, zodat er minder warmte binnen de behuizing wordt opgewekt. Een derde voordeel - op papier tenminste - is dat de Pico-PSU's veel efficiënter zijn dan conventionele voedingen, zeker bij extreem lage belastingen. Dat is natuurlijk iets wat we prima kunnen testen.

Mini-Box PicoPSU Power kit 90 + 80W Adapter
Een Pico PSU is zo klein dat 'hij bovenop een ATX-plug zit

Mini-Box PicoPSU Power kit 90 + 80W Adapter
De PicoPSU 90 met gebundelde 80W Seasonic adapter

De Pico-PSU zelf is niets meer en niets minder dan een kleine, efficiënte AC/DC-convertor die letterlijk op de 20- of 24-pin ATX-stekker is geplaatst. Vanuit de kleine module komen weer kabels om bijvoorbeeld een harde schijf of SSD van stroom te voorzien. De 230V wisselspanning uit het stopcontact omzetten naar gelijkspanning doet de Pico-PSU niet zelf: daarvoor heb je een losse, externe adapter nodig. JPF bundelt de verschillende Pico-PSU's met geschikte adapters.

Er bestaan drie varianten, met maximale capaciteiten van 80W, 90W en 150W. De 80W en 90W varianten hebben beide een 20-pin ATX-connector en bieden verder één molex en één SATA-connector. De 90W variant heeft een 4-pin CPU-connector, de 80W variant moet die missen. De 150W uitvoering is modulair uitgevoerd en maakt gebruik van andere componenten om de hogere capaciteit te kunnen bieden.

JPF bundelt de Pico-PSU's met externe 12V adapters met een lagere maximumcapaciteit dan de Pico-PSU's zélf. Dat is op het eerste gezicht gek, maar JPF liet ons weten dat het een weloverwogen keuze is. Allereerst omdat de Pico-PSU's er volgens de importeur niet bepaald goed tegenkunnen als ze langdurig op maximale capaciteit worden belast, anderzijds ook simpelweg om bundels aan te kunnen bieden met een vriendelijk prijskaartje.

Bij 80W en 90W Pico-PSU's bundelt JPF externe adapters van Seasonic met een maximum capaciteit van respectievelijk 60W en 80W. Van de Pico-PSU 150W bestaan twee varianten, één met een Seasonic 80W adapter en de ander met een adapter van het illustere merk Edac Power met een capaciteit van 102W. Dat is bij 12V overigens 8,5A, zo'n beetje het maximale wat je door een barrel jack voedingsaansluiting heen mag loodsen. Wil je een Pico-PSU 150W ook daadwerkelijk 150W of iets wat er in de buurt komt laten leveren, dan zal je hem moeten voeden met twee externe adapters. Overigens heeft die 102W Edac Power adapter een kleine ventilator aan boord, de Seasonic adapters van de andere kits zijn volledig geluidloos.

Mini-Box PicoPSU Power kit 150 + 102W Adapter
De 102W Edac Power adapter die JPF bij de PicoPSU 150 bundelt, heeft een kleine ventilator aan boord.

De prijzen van de kits lopen uiteen van gemiddeld € 54 voor de Pico-PSU 80 met 60W adapter tot gemiddeld € 88 voor de Pico-PSU 150 met 102W adapter. Wij vermoeden dat de Pico-PSU 90 met 80W adapter het meest populair zal zijn, en deze kost gemiddeld net geen € 70.

Wij hebben de drie sets ook daadwerkelijk als kit getest. Ofwel: de getoonde testresultaten qua efficiëntie, ripple en zo verder zijn het resultaat van de combinatie van de Pico-PSU en de gebundelde externe adapter. We hebben niet extra onderzocht of juist de Pico-PSU's of de adapters het meest bijdragen aan het efficiënte verlies; dat is theoretisch wellicht een leuke excercitie, maar het totaalplaatje is natuurlijk waar het om gaat.

Foto's

Hieronder vind je foto's van de vier geteste PicoPSU kits:

Mini-Box PicoPSU Power kit 90 + 80W Adapter

Mini-Box PicoPSU Power kit 80 + 60W Adapter

Mini-Box PicoPSU Power kit 150 + 80W Adapter

Mini-Box PicoPSU Power kit 150 + 102W Adapter

Hoe test Hardware.Info voedingen?

Voor het testen van voedingen maken we gebruik van professionele Stratron load-generatoren, waarmee we voedingen in ons lab tot 1600 watt kunnen belasten. Iedere voeding testen we in stappen van 100 watt tot aan de maximale belasting. Bij iedere stap meten we voltages op de verschillende lijnen. Hoe dichter die waardes liggen bij de officiële waardes van 3,3, 5 en 12 volt, des te beter. Meer dan 5% afwijking is taboe. Bij iedere stap meten we met een professionele Zes Zimmer stroommeter het uit het stopcontact opgenomen vermogen. Op basis daarvan berekenen we de efficiëntie. Een oscilloscoop stelt ons in staat om de ripple, ofwel de fluctuaties op de geleverde gelijkspanningen te meten.

Belangrijk om te weten is dat we in alle gevallen in totaal zo’n 50 watt stroom uit de 3,3 en 5 voltlijnen trekken en de rest uit de 12 voltlijnen. Dat is anders dan de manier waarop bijvoorbeeld de 80 Plus organisatie of de meeste fabrikanten zélf hun voedingen testen, maar staat wel dichter bij de realiteit. In een PC maken alle stroom-verslindende componenten (lees: de CPU en GPU) louter van de 12 voltlijnen gebruik; de 3,3 en 5 voltlijnen hebben slechts een zeer beperkte functie.

Naast de standaard tests vanaf 200 watt doen we sinds kort ook tests bij lage belastingen van 22,5, 50 en 100 watt. Deze waardes en de verdeling van de belasting over de 3,3, 5 en 12 volt rails is gemodelleerd naar een écht systeem gebaseerd op een Intel Core i7 4770K Haswell-processor, een Gigabyte GA-Z87X-UD3H moederbord, twee Corsair Vengeance Pro geheugenmodules, een OCZ Vertex 4 SSD en een CPU-koeler. De 22,5 watt test komt ruwweg overeen met het idle-verbruik van dit systeem, de 50 watt test is gemodelleerd naar een situatie waarbij één CPU-core volledig is belast en de 100 watt test naar een situatie waarbij alle cores volledig belast zijn.

Naast de metingen mét belasting, meten we ook het door de voeding uit het stopcontact onttrokken vermogen zónder belasting. Belangrijk om te weten of een voeding niet te veel sluipvermogen heeft.

Onze geluidstest hebben we geheel herzien. Vanaf nu testen we voedingen in een geluidsdichte box, zodat we waardes vanaf ca. 18 dB(A) nauwkeurig kunnen meten. Onze meter plaatsen we 10 cm van de voeding en we belasten de voedingen met ca. 100W, 300W en 500W.

In de grafieken op de volgende pagina's vergelijken we de vier Pico-PSU bundels met verschillende conventionele voedingen met een maximum capaciteit van 300W.

Aantal connectors

Het aantal beschikbare connectors is misschien wel hét nadeel van een Pico-PSU in vergelijking met een conventionele voeding. Tegelijkertijd; de lage wattages bieden sowieso geen mogelijkheden voor het aansluiten van veel apparatuur. Alle modellen hebben - uiteraard - geen PEG-connectors en verder 1x molex en 1x SATA.

Capaciteit en voltages

Een capaciteit daadwerkelijk kunnen leveren is één, dat op de juiste manier doen is twee. De ATX-specificatie schrijft voor dat voltages maximaal 5% mogen afwijken om stabiliteit te waarborgen. Dat betekent dat de belangrijke 12V-lijnen minimaal 11,40 en maximaal 12,6 volt mogen zijn. Voor de 5V lijn zien we graag voltages tussen de 4,75 en 5,25 volt. 

De grafieken tonen de resultaten bij onze lage belasting tests, 22,5W, 50W en 100W. Zeker de 12V spanning zakt duidelijk in bij de verschillende Pico-PSU combi's, maar alle gemeten voltages blijven zeer ruim binnen de gestelde 5% marges.

Efficiëntie

Normaal gesproken doen we bij voedingen efficiëntie metingen van 200W en hoger. We doen echter sinds enige tijd ook metingen bij lage belastingen van 22,5, 50 en 100 watt en deze metingen zijn ook prima uit te voeren op de Pico-PSU's. Deze waardes en de verdeling van de belasting over de 3,3, 5 en 12 volt rails is gemodelleerd naar een echt systeem gebaseerd op een Intel Core i7 4770K Haswell-processor, een Gigabyte GA-Z87X-UD3H moederbord, twee Corsair Vengeance Pro geheugenmodules, een OCZ Vertex 4 SSD en een CPU-koeler. De 22,5 watt test komt ruwweg overeen met het idle-verbruik van dit systeem, de 50 watt test is gemodelleerd naar een situatie waarbij één CPU-core volledig is belast en de 100 watt test naar een situatie waarbij alle cores volledig belast zijn.

Bij 22,5W belasting zijn de Pico-PSU's gecombineerd met Seasonic adapters aanzienlijk efficiënter dan alle conventionele voedingen die we ooit hebben getest. bijna 85% efficiëntie bij dit zeer lage stroomverbruik is echt bijzonder. Enkel de Pico-PSU 150 met 102W Edac Power PSU is duidelijk minder efficiënt, wat gedeeltelijk te verklaren is door het stroomverbruik van de in de externe adapter geïntegreerde ventilator.

Bij 50W belasting komen de PicoPSU's met Seasonic adapter uit rond de 85% en dat is vergelijkbaar met conventionele voedingen met een 80 Plus Gold certificaat. Vanaf 50W belasting kunnen de PicoPSU's op dit vlak dus niet meer uitblinken. Slechts één van de sets is krachtig genoeg voor 100W belasting, maar is dan duidelijk minder efficiënt dan de conventionele 300W voedingen die we de laatste tijd hebben getest.

Verbruik zonder belasting

Een efficiëntere voeding draagt bij aan een lagere stroomrekening. Misschien nog wel belangrijker is dat een voeding wanneer de PC uit staat - en er dus geen belasting is - niet alsnog veel stroom verbruikt. Daarom doen wij ook altijd een test zonder belasting. 

De PicoPSU's gecombineerd met Seasonic adapter hebben allen een sluipverbruik van maximaal 1W. Het kan allemaal wat beter, maar het is wat ons betreft acceptabel. De ruim 3W sluipverbruik van de set met Edac Power adapter is dat zeer zeker niet.

Ripple

Een voeding hoort strakke spanningen van 3,3, 5 en 12 volt af te leveren. Wie de geleverde spanningen echter analyseert met een oscilloscoop, ziet dat deze gelijkspanning toch altijd een beetje fluctueert. Is dit fluctuatie op lage frequentie, dan spreken we in jargon over ripple, is het op hoge frequentie dan spreken we over noise (ruis). Het is een arbitrair verschil en in alle gevallen geldt: hoe kleiner deze fluctuaties, des te stabieler de voeding. Zeker overklokkers die de grenzen opzoeken van wat chips nog net aankunnen, zijn gebaat bij een zo klein mogelijke ripple.

Met behulp van een oscilloscoop hebben we de maximale ripple gemeten. De Vtt (voltage-top-top) waardes geven het verschil aan tussen de hoogste gemeten voltages. Wanneer de 12 voltlijn een ripple heeft van 50 mVtt betekent het dat deze fluctueert tussen de 11,975 en 12,025 volt.

Waardes rondom de 50 mVtt zijn uitstekend en zorgen ervoor dat je je zelfs bij flink overklokken geen zorgen hoeft te maken over de stabiliteit. Waardes onder de circa 75 mVtt zijn ook nog prima. Zit een voeding daar ver boven, dan is dat echt een minpunt.

De 12V ripple waardes van de verschillende PicoPSU modellen zijn meer dan uitstekend.

Geluidsproductie

Ten slotte de geluidsproductie. Deze hebben we gemeten in een geluidsdichte box op 10 centimeter afstand bij drie belastingen: circa 100W, circa 300W en circa 500W. Waardes rond of onder de 30 dB(A) betekenen dat een voeding onhoorbaar stil is. Alles onder de 35 dB(A) is nog fluisterstil te noemen, daarboven begin je een voeding toch te horen. Een meting van 40 dB(A) of hoger mag je opvatten als zeer duidelijk hoorbaar.

Drie van de vier geteste sets kunnen geen 100W belasting bieden en kunnen we dus niet op de gebruikelijke manier testen. Deze sets hebben echter geen ventilator en ook wanneer we de sets testen op lagere belasting kunnen we geen andere vorm van geluidsproductie zoals coil-whine registreren.

Enige uitzondering is de PicoPsu 150 met Edac Power 102W adapter. De PicoPsu zelf maakt (uiteraard) opnieuw in zijn geheel geen lawaai, maar in de Edac Power adapter zit een kleine ventilator die een significante hoeveelheid geluid produceert.

Conclusie

Een PicoPSU heeft drie voordelen ten opzichte van een conventionele voeding: allereerst is een PicoPSU veel kleiner en wordt er dankzij het gebruik van een externe adapter minder warmte opgewekt binnen een PC-behuizing. Het maakt dat je dankzij een PicoPSU een PC'tje met Mini ITX of nog kleinere (industriële) moederborden in zeer kleine behuizingen kunt plaatsen. Een bijkomend voordeel - op papier althans - is de hoge efficiëntie.

Kijken we naar de vier sets zoals importeur JPF die levert, dan zien we bij een zeer lage belasting - waar de PicoPSU's voor geoptimaliseerd zijn - inderdaad een betere efficiëntie van bij conventionele voedingen. Zo'n 85% efficiënt bij 22,5W belasting is heel knap. Bij 50W belasting bieden PicoPSU's daarentegen al geen efficiëntie-voordeel meer. Maar laten we eerlijk zijn: de mini voedingen zijn gericht op systeempjes waarvan het idle-verbruik eerder lager is dan hoger dan 22,5W. Wie bijvoorbeeld een zo zuinig mogelijke HTPC wil samenstellen kan een PicoPSU overwegen, al zijn de mini-voedingen primair bedoeld voor (semi-)industriële toepassingen.

Van de geteste sets zou de PicoPSU 90 + 80W Seasonic adapter onze voorkeur hebben. In tegenstelling tot de PicoPSU 80 heeft deze een 4-pin CPU-connector en de capaciteit is voldoende voor een zuinig systeem op basis van een Intel of AMD processor met een TDP van 65W of lager, waarin heel wat keuze is. De PicoPSU 150 met 80W adapter heeft wat ons betreft weinig tot geen meerwaarde, en de 150 variant met 102W Edac Power zouden we niet adviseren. Deze adapter is duidelijk veel minder efficiënt dan de Seasonic varianten en maakt ook nog eens redelijk veel geluid.

De PicoPSU Power kit 90 + 80W Adapter kost gemiddeld zo'n € 70, een bedrag vergelijkbaar met een conventionele 300W voeding met 80Plus Gold certificaat. Maar laat duidelijk zijn: het primaire gebruiksdoel van PicoPSU's zijn behuizingen waar een normale voeding niet eens in zou passen.


PicoPSU Power kit 90 + 80W Adapter


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Mini-Box PicoPSU Power kit 80 + 60W Adapter

Mini-Box PicoPSU Power kit 80 + 60W Adapter

 • 60 W
Niet verkrijgbaar
Silver Award Mini-Box PicoPSU Power kit 90 + 80W Adapter

Mini-Box PicoPSU Power kit 90 + 80W Adapter

 • 80 W
Niet verkrijgbaar
Mini-Box PicoPSU Power kit 150 + 80W Adapter

Mini-Box PicoPSU Power kit 150 + 80W Adapter

 • 80 W
Niet verkrijgbaar
Mini-Box PicoPSU Power kit 150 + 102W Adapter

Mini-Box PicoPSU Power kit 150 + 102W Adapter

 • 102 W
Niet verkrijgbaar
0
*