Seagate Archive HDD 8TB review: veel TB's voor weinig geld

47 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Inspiratie bij dakpannen
 3. 3. Langzamer
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten: HD Tune Read en Write
 6. 6. Testresultaten: Atto Random Read en Write
 7. 7. Testresultaten: PCMark7
 8. 8. Testresultaten: PCMark7 (deelscores)
 9. 9. Testresultaten: PCMark8
 10. 10. Testresultaten: PCMark8 (deelscores)
 11. 11. Stroomverbruik
 12. 12. Geluidsproductie
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 47 reacties

Inspiratie bij dakpannen

Zoals bekend wordt data binnen een harde schijf op magnetische disks opgeslagen. Dit gebeurt in ronde sporen die door lees- en schijfkoppen worden afgetast. Die sporen kun je in feite vergelijken met groeven op een ouderwetse langspeelplaat.

De laatste jaren is de datadichtheid van de platters steeds verder toegenoemen, wat maakt dat de sporen steeds dichter bij elkaar zijn komen te liggen en dat binnen de sporen opeenvolgende bits ook steeds dichter bij elkaar liggen. Op beide vlakken lijken met de conventionele limieten de grenzen bereikt.

Nu is het zo dat dankzij de verregaande miniaturisatie harde schijffabrikanten de leeskoppen van de disks smaller hebben kunnen krijgen dan de schrijfkoppen. Ofwel: als het puur op lezen aankomt, zouden de spoorbreedtes in feite smaller kunnen zijn dan de spoorbreedte die nodig is voor schrijfacties. Dit is duidelijk te zien in onderstaande afbeelding.

In dit gegeven zit 'm de truc die gebruikt wordt bij de technologie die Shingled Magnetic Recording wordt genoemd. Bij SMR-schijven, zoals deze Seagate Archive HDD, worden de sporen gedeeltelijk over elkaar gelegd, vergelijkbaar met hoe dakpannen ook gedeeltelijk over elkaar worden gelegd. Shingle is dan ook het Engelse woord voor dakpan. De sporen zijn dus smaller en hebben geen tussenruimte meer, waardoor er veel meer sporen op de schijf passen en er dus meer opslagcapaciteit geboden kan worden. En omdat leeskoppen juist erg smal zijn, maakt het voor het lezen van data niets uit.

Wanneer data wordt geschreven is er echter een uitdaging. Aangezien schrijfkoppen breder zijn, wordt wanneer je spoor X beschrijft de data in het daarnaast gelegen spoor ook overschreven of op zijn minst aangetast. Dat maakt dat wanneer je nieuwe data op spoor X zet, dat spoor X+1 ook opnieuw beschreven moet worden met de oorspronkelijke data. 

En zo gaat dat natuurlijk door, want als spoor X+1 opnieuw wordt beschreven, moet X+2 ook, daarna X+3 en in feite zo verder tot het eind van de schijf. Dat is gelukkig niet het geval, aangezien er om de zoveel sporen een breder spoor wordt geplaatst, dat net zo breed is als de schrijfkop. Hoeveel overlappende sporen er tussen de bredere varianten zitten wil Seagate niet zeggen. 

SMR maakt het dus mogelijk dat de datadichtheid van schijven flink verhoogd wordt. De platters van de Archive HDD 8TB bieden 1333 GB per stuk en naar verluidt zullen in de toekomst nog veel hogere datadichtheden mogelijk zijn. De keerzijde van de medaille is dus dat voor iedere schrijfopdracht er potentieel data op meerdere sporen opnieuw geschreven moet worden. Dat kost iedere keer natuurlijk een aantal extra omwentelingen van de schijf, wat maakt dat schrijfopdrachten bij SMR-schijven langzamer gaan dan bij conventionele disks.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Great Value Seagate Archive HDD 8TB

Seagate Archive HDD 8TB

 • Harddisk
 • 8000 GB
 • 5900 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
0