Seagate Archive HDD 8TB review: veel TB's voor weinig geld

47 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Inspiratie bij dakpannen
 3. 3. Langzamer
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten: HD Tune Read en Write
 6. 6. Testresultaten: Atto Random Read en Write
 7. 7. Testresultaten: PCMark7
 8. 8. Testresultaten: PCMark7 (deelscores)
 9. 9. Testresultaten: PCMark8
 10. 10. Testresultaten: PCMark8 (deelscores)
 11. 11. Stroomverbruik
 12. 12. Geluidsproductie
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Seagate kondigde vorig jaar de 8 TB Archive HDD aan en sinds kort zijn deze schijven daadwerkelijk beschikbaar. Opvallend naast de zeer hoge opslagcapaciteit is de relatief lage prijs per gigabyte. Hoe bokst Seagate dat voor elkaar en is de Archive HDD een goede keuze voor je PC of NAS? Je leest het in deze review.

De maximale opslagcapaciteit van harde schijven neemt sinds de uitvinding ervan ieder jaar toe, maar de laatste tijd is het tempo van vernieuwingen afgenomen. Dat komt enerzijds natuurlijk door de opkomst van SSD's, maar anderzijds ook doordat de fabrikanten van harde schijven langzaam tegen fysieke beperkingen aanlopen. Met gebruikelijke technieken lijkt een capaciteit van 1 TB à 1,2 TB per platter (de interne magnetische disks waaruit harde schijven zijn opgebouwd) zo'n beetje met maximaal haalbare. Tegelijkertijd is met conventionele methodieken mogelijk om maximaal vijf of zes van dergelijke platters in een 3,5" schijf onder te brengen. Western Digitals 6TB schijven maken bijvoorbeeld gebruik van vijf platters van 1,2TB per stuk. 

Seagate Archive HDD 8TB
Seagate Archive HDD 8TB

Meer dan zes platters in een 3,5" schijf plaatsen is vanwege vibraties eigenlijk niet mogelijk. HGST heeft echter al enige tijd professionele, op servers gerichte 8TB schijven die gebruikmaken van zeven 1,2TB platters. De fabrikant heeft deze UltraStar He8 disks luchtdicht gesealed en gevuld met helium. Dat zorgt ervoor dat er minder resonantie is bij de platters en dus dat ze dichter bij elkaar geplaatst kunnen worden. Het maakt de disks wel erg duur. Met helium gevulde schijven is vooralsnog geen oplossing voor op consumenten gerichte schijven, die natuurlijk een vriendelijker prijs per gigabyte moet hebben.

De nieuwe Seagate Archive HDD 8TB heeft zonder meer een vriendelijk prijskaartje: gemiddeld kost de schijf zo'n € 288, vrijwel even veel als een Western Digital Red 6TB. Hoe krijgt Seagate het voor elkaar om een schijf met een dergelijke hoge capaciteit aan te kunnen bieden, terwijl de prijs juist relatief laag is? Het antwoord is een technologie die luistert naar de naam Shingled Magnetic Recording.

Inspiratie bij dakpannen

Zoals bekend wordt data binnen een harde schijf op magnetische disks opgeslagen. Dit gebeurt in ronde sporen die door lees- en schijfkoppen worden afgetast. Die sporen kun je in feite vergelijken met groeven op een ouderwetse langspeelplaat.

De laatste jaren is de datadichtheid van de platters steeds verder toegenoemen, wat maakt dat de sporen steeds dichter bij elkaar zijn komen te liggen en dat binnen de sporen opeenvolgende bits ook steeds dichter bij elkaar liggen. Op beide vlakken lijken met de conventionele limieten de grenzen bereikt.

Nu is het zo dat dankzij de verregaande miniaturisatie harde schijffabrikanten de leeskoppen van de disks smaller hebben kunnen krijgen dan de schrijfkoppen. Ofwel: als het puur op lezen aankomt, zouden de spoorbreedtes in feite smaller kunnen zijn dan de spoorbreedte die nodig is voor schrijfacties. Dit is duidelijk te zien in onderstaande afbeelding.

In dit gegeven zit 'm de truc die gebruikt wordt bij de technologie die Shingled Magnetic Recording wordt genoemd. Bij SMR-schijven, zoals deze Seagate Archive HDD, worden de sporen gedeeltelijk over elkaar gelegd, vergelijkbaar met hoe dakpannen ook gedeeltelijk over elkaar worden gelegd. Shingle is dan ook het Engelse woord voor dakpan. De sporen zijn dus smaller en hebben geen tussenruimte meer, waardoor er veel meer sporen op de schijf passen en er dus meer opslagcapaciteit geboden kan worden. En omdat leeskoppen juist erg smal zijn, maakt het voor het lezen van data niets uit.

Wanneer data wordt geschreven is er echter een uitdaging. Aangezien schrijfkoppen breder zijn, wordt wanneer je spoor X beschrijft de data in het daarnaast gelegen spoor ook overschreven of op zijn minst aangetast. Dat maakt dat wanneer je nieuwe data op spoor X zet, dat spoor X+1 ook opnieuw beschreven moet worden met de oorspronkelijke data. 

En zo gaat dat natuurlijk door, want als spoor X+1 opnieuw wordt beschreven, moet X+2 ook, daarna X+3 en in feite zo verder tot het eind van de schijf. Dat is gelukkig niet het geval, aangezien er om de zoveel sporen een breder spoor wordt geplaatst, dat net zo breed is als de schrijfkop. Hoeveel overlappende sporen er tussen de bredere varianten zitten wil Seagate niet zeggen. 

SMR maakt het dus mogelijk dat de datadichtheid van schijven flink verhoogd wordt. De platters van de Archive HDD 8TB bieden 1333 GB per stuk en naar verluidt zullen in de toekomst nog veel hogere datadichtheden mogelijk zijn. De keerzijde van de medaille is dus dat voor iedere schrijfopdracht er potentieel data op meerdere sporen opnieuw geschreven moet worden. Dat kost iedere keer natuurlijk een aantal extra omwentelingen van de schijf, wat maakt dat schrijfopdrachten bij SMR-schijven langzamer gaan dan bij conventionele disks.

Langzamer

Seagate is er open en eerlijk over dat de SMR-technologie lagere schrijfsnelheden tot gevolg heeft en geeft aan dat de Archive HDD schijfopdrachten zo'n 25% langzamer verwerkt dan conventionele schijven. Men raadt de disks dan ook puur aan voor gebruiksdoelen waarbij de opslag van veel data tegen lage kosten het belangrijkste is. Ofwel: als schijf om je inmiddels veel te uitgebreide collectie foto's, muziek of video's op op te slaan, waarbij er vaker gelezen dan geschreven wordt.

Dat laatste klinkt natuurlijk al snel als een schijf voor een NAS en dat is zeker een gebruiksdoel waar de schijven geschikt voor zijn. Let wel, er zijn nog maar weinig NAS'en waar voor de disks officieel zijn gevalideerd. En een ander type schijf is wellicht een betere keuze als je je NAS gebruikt voor complexere zaken dan data-opslag (een TV-server, een iSCSI-server, enzovoorts).

Specificaties en prijzen

De Seagate Archive HDD 8TB maakt dus gebruikt van een zestal platters van 1333 GB per stuk. De schijf heeft een Serial ATA 600 interface. Om de lagere schrijfsnelheden als gevolg van de SMR-technologie deels te compenseren heeft Seagate de disk voorzien van 128 MB buffergeheugen. Omdat hardeschijffabrikanten een gigabyte opvatten als 1000 * 1000 * 1000 bytes, in plaats van 1024 * 1024 * 1024, zijn de beloofde 8TB opslag in de praktijk 7452 GB. De schijf heeft 3 jaar garantie.

De gemiddelde prijs bedraagt € 288, ofwel omgekerend 3,6 cent per GB. Dat is in het segment van schijven met vele TB's opslagcapaciteit erg weinig te noemen.

Algemeen
 
MerkSeagate
ProductnaamArchive HDD 8TB
ProductcodeST8000AS0002
DetailsProductinfo
Specificaties
Harddisk of SSDHarddisk
Opgegeven capaciteit8000 GB
Platter grootte1333 GB
Rotatiesnelheid5900 rpm
Cache geheugen128 MB
InterfaceSerial ATA 600
Beschikbare capaciteit in Windows7452 GB
Native Command Queuing
TRIM ondersteuning
4K native mode
Garantie3 jaar
NAS harddisk
Fysieke eigenschappen
Form-factor3.5 inch
Hoogte26 mm
Gewicht768 gram

Winkel

Prijs BE

kamera-express.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 2-5 werkdagen

304,00 €

Prijsinformatie
304,00 €
0,00 €
304,00 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 304,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 304,00 €

Foka.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 1,3%
0,00 €
0,00 €
25,00 €
0,00 €
Shop: 3-6 werkdagen

304,00 €

Prijsinformatie
304,00 €
0,00 €
304,00 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 304,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 304,00 €

Testprocedure

Wij testen harde schijven onder Windows 7 x64 met een testsysteem bestaande uit een Intel Core i3 3220 CPU en een Intel Z77 chipset moederbord. Uiteraard is bij de tests AHCI ingeschakeld en hebben we de Intel RST drivers geïnstalleerd.

Het grootste gedeelte van onze testprocedure bestaat uit prestatiebenchmarks. De HD Tune benchmark toont ons onder meer de gemiddelde doorvoersnelheid en de gemiddelde toegangstijd van de schijven. Via de Atto benchmark zien we hoe snel schijven zijn bij het lezen en schreven van kleine (4 kB) en grotere (1 MB) datablokken met vier tegelijk.

Naast prestatietests hebben we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie gemeten, zowel idle als in gebruik tijdens een random access test. De geluidsproductie hebben we gemeten in een geluidsdichte kast op een afstand van 10 centimeter.

In de grafieken vergelijken we de Seagate Archive HDD 8TB met andere 3,5" schijven van 5 TB of meer. In de grafieken herken je de Archive HDD aan rode balkjes. Daarnaast hebben we ook een aantal snelle 7200 rpm en/of SSHD schijven toegevoegd, om het verschil in prestaties duidelijk te maken. Die schijven hebben we groene balkjes gegeven.

Testresultaten: HD Tune Read en Write

Met HD Tune doen we de standaard sequentiële lees- en schrijftests en ook een toegangstijdtest. Bij zo'n sequentiële lees- en schrijftest wordt het hele schijfoppervlak van begin tot eind verwerkt.

De gemiddelde leessnelheid van de Archive HDD 8TB bedraagt 151 MB/s en dat is gemiddeld te noemen voor schijven met een hoge capaciteit en sowieso sneller dan de Western Digital Red 6TB. Vergeet overigens niet: als je de schijf in een NAS stopt zul je in de praktijk dankzij de Gigabit-netwerkverbinding toch niet meer dan zo'n 110 MB/s halen. De gemiddelde toegangstijd bedraagt 13 ms volgens HD Tune, prima.

Ook als we kijken naar de gemiddelde schrijfsnelheid komen we uit op 146,4 MB/s, een binnen het segment gemiddeld resultaat. De HD Tune toegangstijd test bij schrijfacties toont een onrealistisch lage waarde, vermoedelijk vanwege een incompatibiliteit met caching algoritmes.

Testresultaten: Atto Random Read en Write

Met Atto meten we hoe snel de schijven willekeurige lees- en schrijfopdrachten kunnen verwerken. Dan doen we zowel met kleine blokgroottes (4 kB) als grote blokgroottes (1 MB). De 4 kB snelheden zijn vooral van belang om inzicht te krijgen in de schijf prestaties wanneer je deze als disk voor je OS en andere programma's gebruikt. De 1 MB tests geven juist meer een maat door dataopslag van bestanden van beperkte grootte.

De random leessnelheid bij kleine datablokken (4 kB) met queue-depth 4, komt neer op 96,6 MB/s. Daarmee is de Archive HDD 8TB geen strepentrekker, maar nog altijd sneller dan de Western Digital Red 6TB. Bij 1 MB datablokken blijken de prestaties niet hoger uit te komen: hier zien we een duidelijke bottleneck.

Bij het schrijven van 4 kB datablokken op willekeurige plekken met vier tegelijk meten we circa 67 MB/s. Hier zien we heel duidelijk het negatieve effect van de SMR-technologie. Bij grote datablokken valt dat echter in het niet en weegt de hoge datadichtheid weer tegen de nadelen op. 191,7 MB/s is een uitstekend resultaat.

Testresultaten: PCMark7

De Archive HDD 8TB is door Seagate uitdrukkelijk niet bedoeld om te gebruiken voor opslag van programmabestanden. Waar we de real-world benchmarks PCMark 7 en PCMark 8, gebaseerd op zogenaamde traces van echte software, normaal gesproken het belangrijkste vinden, tonen we ze in deze review puur ter referentie. 

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op software uit het Windows 7 tijdperk. Een verschil met de oudere PCMark Vantage benchmark is dat PCMark7 de traces real-time afspeelt. Daardoor liggen de scores veel dichter bij elkaar, maar zijn ze wel uitstekend naar de realiteit te vertalen. Een twee keer zo hoge score in PCMark7 betekent dat een dergelijke taak in de praktijk ook echt twee keer zo snel gaat.  De PCMark7 score wordt bepaald op basis van het gemiddelde van drie runs. 

We komen uit op een totaalscore van 2404 punten, in lijn met de andere "grote" harde schijven. Sterker nog: het is zelfs beter dan 7200 rpm schijven als de Western Digital Caviar Black of Seagate Barracuda 7200.14. 

Testresultaten: PCMark7 (deelscores)

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopieerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Testresultaten: PCMark8

De storage benchmark van PCMark8 is opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3. De totaalscore wordt bepaald door het meetkundig gemiddelde van de verschillende onderdelen te nemen. Opnieuw worden de traces 'real time' afgespeeld, dus inclusief idle tijd. De score is een gemiddelde drie runs.

Ook hier geldt weer dat de Seagate Archive HDD 8TB niet is bedoeld voor gebruik als systeemschijf, dus we tonen deze scores puur ter referentie. PCMark8 geeft naast de standaard score ook een gemiddelde snelheid waarmee de harde schijf activiteit van de traces is afgespeeld. Dit is dus weer zonder idle tijd.

In vergelijking met andere grote opslagschrijven zijn de resultaten van de 8TB disk prima. 

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

Testresultaten: PCMark8 (deelscores)

Batllefield 3

De Battlefield 3 trace bevat het opstarten van Battlefield 3, inloggen en laden van een save game en het starten van het betreffende level. De trace bevat 887 MB aan leesopdrachten en 28 MB aan schrijfopdrachten.

World of Warcraft

De World of Warcraft trace bevat het opstarten van het spel, het inloggen en het starten van een level. De trace bevat 390 MB aan leesopdrachten en 5 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Light

Deze trace bevat het starten van Photoshop, het openen van 14 afbeeldingen en het op elk daarvan uitvoeren van een zevental bewerkingen. De trace bevat 313 MB aan leesopdrachten en 2336 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Heavy

Deze trace is gebaseerd op het bewerking van een hoge resolutie foto en het daarmee maken van een hi-res poster voor print. De trace bevat 468 MB aan leesopdrachten en 5640 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe InDesign

In deze trace wordt een publicatie met een groot aantal afbeeldingen gemaakt in InDesign.De trace bevat 401 MB aan leesopdrachten en 624 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe After Effects

In deze trace wordt een eerder gemaakte video gerenderd.De trace bevat 311 MB aan leesopdrachten en 16 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe Illustrator

In deze trace wordt een presentatie gemaakt op basis van een groot aantal in Photoshop gemaakte afbeeldingen.De trace bevat 373 MB aan leesopdrachten en 89 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Word

In deze trace wordt een groot aantal bewerkingen gedaan aan een groot academisch Word-bestand.De trace bevat 107 MB aan leesopdrachten en 95 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Excel

Deze trace bevat werkzaamheden aan een zeer grote Excel-tabel.De trace bevat 73 MB aan leesopdrachten en 15 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft PowerPoint

Deze trace bevat een aantal bewerkingen aan een groot PowerPoint bestand met veel afbeeldingen. De trace bevat 83 MB aan leesopdrachten en 21 MB aan schrijfopdrachten.

Stroomverbruik

Kijken we naar het stroomverbruik dan zien we dat de schijf uitermate goed presteert. Met 3,6W idle en 5,8W actief is de schijf zuiniger dan alle andere disks in de grafieken. Ideaal dus voor een NAS waar de schijven 24/7 draaien. 

Geluidsproductie

Bij de geluidsproductie van harde schijven meten we zoals geschreven op 10 centimeter afstand binnen een geluidsdichte box. Ook hier weinig klachten: idle meten we 33,8 dB(A) en dat is bijna onhoorbaar stil. In gebruik meten we 36 dB(A) en dat is ook nog altijd zeer stil te noemen.

Conclusie

8 TB op één harde schijf kunnen opslaan is natuurlijk top: in een 2-bay NAS kun je op die manier 16 TB aan opslagcapaciteit kwijt, in een 4-bay NAS zelfs 32 TB. Wil je je data graag veilig stellen door middel van een mirror array, dan zijn 8 TB respectievelijk 16 TB capaciteit voor een 2-bay en 4-bay NAS natuurlijk ook top: tot nu moest je voor dergelijke capaciteit veel duurdere NAS'en met meer bays aanschaffen. En daar komt nog bij dat Seagate de opslagcapaciteit met een zeer vriendelijke prijs per gigabyte aanbiedt: 3,6 cent pet GB is helemaal niets op aan te merken.

Om 8TB op een betaalbare wijze aan te bieden moet men dus gebruikmaken van de SMR-technologie. De lagere prestaties waar Seagate voor waarschuwt vallen flink mee. Enkel bij de Atto 4 kB random read- en write-scores zien we duidelijke verschillen, maar bij de sequeantial scores zijn de schijven even vlot als andere disks van formaat en de PCMark benchmarks - hoewel de Archive HDD's niet bedoeld zijn om gebruikt te worden als systeemschijf - tonen aan dat de prestaties in de praktijk ook weinig afwijken van wat normaal is. Vergeet niet: deze disks zal je vermoedelijk in een NAS stoppen, waar je sowieso beperkt bent tot de snelheid van je Gigabit LAN-verbinding en je er vermoedelijk primaire grotere bestanden van enkele megabytes of meer op zal plaatsen. Dat de schijf langzamer is bij random lees- en schrijfacties met kleine blokgroottes is juist gezien het gebruiksdoel eigenlijk niet boeiend.

Qua prijs en prestaties is er eigenlijk geen reden om de Archive HDD niet aan te raden. De enige reden voor wellicht enige huivering zou zijn dat de SMR-technologie zich nog niet in de praktijk heeft bewezen. Wij hebben geen reden om aan te nemen dat SMR-disks minder betrouwbaar zijn dan conventionele schijven maar tegelijkertijd is het tegendeel natuurlijk ook nog niet bewezen. Als je de schijf in een RAID 1 of RAID 5 configuratie in je NAS zet, staat je data natuurlijk sowieso veilig. Ofwel: wie lekker veel opslagcapaciteit voor z'n NAS zoekt zouden we deze schrijf prima durven aanraden!


Seagate Archive HDD 8TB


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value Seagate Archive HDD 8TB

Seagate Archive HDD 8TB

 • Harddisk
 • 8000 GB
 • 5900 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

304,00 €

1 winkel
0
*