[Pro] Intel P3700 400GB PCIe SSD review: eerste ervaring met NVMe overtuigt

22 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Drie series 
 3. 3. Test
 4. 4. Iometer: 4k random read/write
 5. 5. Iometer: 1 MB sequential read/write
 6. 6. Iometer: Fileserver / Databaseserver simulatie (mixed workloads)
 7. 7. OLTP (TPC-C) database test
 8. 8. AS SSD
 9. 9. AS SSD (deelscores)
 10. 10. Continutests - Steady State Performance
 11. 11. Performance consistentie
 12. 12. Hardware.Info SSD Prestatiescore 2013-2015
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 22 reacties

Inleiding

Intel lanceerde halverwege vorig jaar met de P3700, P3600 en P3500 de eerste SSD’s die gebruikmaken van de PCI-Express interface met vier lanes en het moderne NVMe protocol. Deze combinatie zorgt ervoor dat deze professionele SSD’s tot veel hogere prestaties in staat zijn dan conventionele op Serial ATA en AHCI gebaseerde modellen. Wij testten het 400 GB exemplaar van topmodel P3700.

Intel DC P3700 400GB (PCIe x4)
Intel DC P3700 400GB in PCI-Express x4 HLHH uitvoering

In de desktopwereld is een high-end PC zonder SSD al bijna niet meer denkbaar en ook in de serverwereld nemen SSD’s in rap tempo de plek in van traditionele harde schijven. De aanzienlijk hogere prestaties van SSD’s bij sequentiële lees- en schrijfacties, maar vooral ook bij random workloads, zorgen ervoor dat de overstap naar SSD’s veel servertaken aanzienlijk kan versnellen. Zeker toepassingen als webservers – waar veel clients tegelijkertijd aanspraak maken op veel kleine bestanden – en database servers – waarbij er per definitie veel random lees- en schrijfacties zijn – kunnen flink profiteren van SSD’s. Dat kunnen we ook bevestigen vanuit onze eigen ervaring met de servers van Hardware.Info.

De meeste server SSD’s tot nu toe zijn uitgevoerd in 2,5” formaat en maken gebruik van de Serial ATA interface, net als in de desktopwereld. Dat is niet zo vreemd: door gebruik te maken van een bestaande form factor en interface zijn SSD's een drop-in replacement voor harde schijven. De Serial ATA bus, ook de courante SATA600 variant, is echter zoals bekend inmiddels een grote bottleneck voor SSD’s. De interface is beperkt tot 600 MB/s, in de praktijk eerder tot 550 MB/s, wat moderne SSD’s door het parallel aansturen van meerdere flashchips met twee vingers in de neus halen. Een Serial ATA 1200 standaard ligt niet in het verschiet, dus hebben SSD fabrikanten collectief hun zinnen gezet op PCI-Express als nieuwe interface. PCI-Express 3.0 met twee lanes is in staat snelheden tot 2 GB/s te behalen, PCI-Express 3.0 x4 gaat zelfs tot 4 GB/s.PCI-Express 3.0 x4 biedt in theorie snelheden tot 4000 MB/s

Maar de SATA-interface is niet de enige bottleneck. Het daarbovenop gebruikte AHCI protocol is ontwikkeld in een tijd voordat SSD's op de markt kwamen en is niet bedacht op storage met zeer lage lantecy die geschikt is voor het parallel verwerken van veel I/O-transacties. Vandaar dat een consortium met daarin zo’n beetje alle partijen die een rol van betekenis spelen in de markt voor SSD’s, in 2011 kwam met een opvolger voor AHCI getiteld NVMe. NVMe biedt veel voordelen boven AHCI. Allereerst is de CPU-overhead veel lager. Om dat concreet te maken: onder Linux kost een enkele I/O-operatie bij AHCI zo’n 26.000 CPU-cycles, bij NVMe zijn dat slechts 10.000 I/O cycles. Een moderne quad-core processor is met zijn 400.000 Iops zodoende omgerekend al volledig belast met puur het aansturen van de storage, bij NVMe zou een enkele core dat aantal moeten kunnen halen.

De Intel P3700, P3600 en P3500 SSD’s maken gebruik van PCI-Express 3.0 x4 als interface. Nu zijn het zeker niet de eerste PCI-Express gebaseerde SSD’s, maar veel oplossingen tot nu toe waren in feite gebaseerd op een SATA RAID-controller in combinatie met meerdere conventionele SATA SSD-controllers, alle ondergebracht op één kaart. De Intel P-serie SSD’s zijn voorzien van een native PCIe x4 controller en ook direct de eerste die geschikt zijn voor NVMe. Die controller is in staat tot zeer hoge prestaties onder meer door het parallel kunnen aansturen van tot 18 flashchips. Ter vergelijking: SATA SSD-controllers gaan in de regel tot 8 kanalen.

Om de SSD te kunnen gebruiken hoeft de server op zich niet aan bijzondere eisen te voldoen. Wel is een relatief modern besturingssysteem vereist. Microsoft heeft ondersteuning voor NVMe sinds Windows 8.1 en Windows Server 2012 R2. Bij Linux is ondersteuning ingebakken sinds kernel-versie 3.10. Booten heeft vooralsnog wat meer voeten in de aarde: dat kan wanneer je een UEFI BIOS hebt die compatibel is met UEFI standaard 2.3.1 of hoger. Nu zullen in de server-wereld de moderne SSD’s in eerste instantie vermoedelijk primair als secundaire storage worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het opslaan van database bestanden. Het kunnen booten is dan niet van belang. Wil je er wel van booten dan doe je er goed aan om in de handleiding van de server en/of het moederbord specifiek te onderzoeken of booten vanaf NVMe-apparaten wordt ondersteund.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Gold Award Intel DC P3700 400GB (PCIe x4)

Intel DC P3700 400GB (PCIe x4)

 • 400 GB
 • 2700 MB/s
 • 1080 MB/s
Niet verkrijgbaar
0