Acer Predator XB270HU review: eerste 144Hz IPS monitor

46 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. AHVA
 3. 3. Acer Predator XB270HU
 4. 4. Het voordeel van IPS (en PLS en AHVA)
 5. 5. Testmethodiek
 6. 6. Testresultaten helderheid en contrast
 7. 7. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 8. 8. Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid
 9. 9. Testresultaten reactietijd en input lag
 10. 10. Testresultaten energieverbruik
 11. 11. Foto's
 12. 12. Specificaties
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 46 reacties

Conclusie

De Acer XB270HU levert iets waar heel wat gamende computergebruikers al lang op zitten te wachten: een combinatie van beeldkwaliteit en snelheid die tot dusver niet getoond is. Het gebruikte "IPS" ofwel AHVA-paneel werkt zoals je mag verwachten van een goed IPS-paneel: uitstekende kleurweergave en zeer goede kijkhoeken. De snelheid is ondertussen vergelijkbaar met die van snelle TN-panelen, al zien we dat het nog iets achterblijft, zowel qua responstijd als qua overshoot. Desalniettemin zou alleen de grootste die-hard gamer nog zonder nadenken moeten kiezen voor een TN-model. Iedereen die ook wel eens iets anders doet met zijn of haar PC, zou op zijn minst eens hard moeten nadenken over een scherm als dit. Zeker omdat het prijsverschil met 144Hz TN-monitoren zeer gering tot afwezig is.

Echter, de prijs is wel een obstakel voor veel mensen. We hebben eerder al aangekaart dat G-sync eigenlijk niet de meest logische combinatie is met 144Hz schermen; juist bij 60Hz kan het de vloeiende weergave bieden, die bij 144Hz al veel eenvoudiger te realiseren is. Gezien de meerprijs van een G-sync module is de vraag of dit scherm niet een stuk goedkoper was geweest als Acer ervoor had gekozen die feature weg te laten. Bovendien was het dan niet alleen voor bezitters van een Nvidia videokaart interessant geweest.

Daar komt bij, dat het potentieel voor de kleurweergave groter is, dan wat uit de doos gerealiseerd wordt. Bij een vraagprijs als deze zou kalibratie eigenlijk standaard moeten zijn uitgevoerd. Acer is nu de eerste, maar of het over een paar maanden ook de beste is, is een vraag die we niet zo snel zouden durven beantwoorden. Dat gezegd hebbende, is het bedrijf wel degelijk de eerste die deze significante verbetering naar de markt heeft kunnen brengen. Op dit moment is de XB270HU een uniek product in zijn combinatie van twee zeer sterke punten en voor de kapitaalkrachtige gamer annex liefhebber van goed beeld, in bezit van een Nvidia videokaart, de beste keuze.

Acer Predator XB270HUbprz


Acer XB270HUbprz


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Gold Award Acer Predator XB270HUbprz

Acer Predator XB270HUbprz

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • Nvidia G-Sync
 • 144 Hz
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*