23- en 24-inch monitoren review: een voordelige verse blik

38 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Paneeltechniek
 3. 3. Acer B246HLymdr
 4. 4. Acer G246HYLbid
 5. 5. AOC E2460SH
 6. 6. BenQ BL2410PT
 7. 7. Iiyama ProLite GE2488HS-B1
 8. 8. Iiyama ProLite XB2483HSU-B1
 9. 9. LG 23MP75HM
 10. 10. LG 24MB35PY-B
 11. 11. Philips 247E6QDSD
 12. 12. Samsung S24D300H
 13. 13. Samsung S24D590PL
 14. 14. Testmethodiek
 15. 15. Testresultaten helderheid en contrast
 16. 16. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 17. 17. Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid
 18. 18. Testresultaten reactietijd en input lag
 19. 19. Testresultaten energieverbruik
 20. 20. Conclusie
 21. 21. Besproken producten
 22. 22. Reacties

Inleiding

Hoewel het de moeite loont om wat meer dan het absolute minimum uit te geven aan een beeldscherm, heeft niet iedereen 400 euro of meer aan een beeldscherm te besteden. Hardware.Info testte 11 betaalbare modellen.


Een monitor gaat in veel gevallen langer mee dan de computer waaraan hij hangt. Aangezien je toch dagelijks naar het scherm kijkt, is het zinvol om een kwalitatief goed exemplaar te kopen. Voor wie beeldkwaliteit belangrijk vindt is een model met een goed paneel en goede kleurechtheid van belang, voor gamers zijn lage responstijden en input lag belangrijke factoren. Daarnaast is een in hoogte verstelbare voet aan te raden voor een ergonomisch verantwoorde positie. Ga je voor betere prestaties en hogere kwaliteit, dan kom je wel al gauw uit in de prijsklasse van 3 à 400 euro, als je kijkt naar het grootste segment van de 23 en 24-inch modellen, waar we ons in dit artikel mee bezighouden.

Niet iedereen heeft dat te besteden. Ook als je bijvoorbeeld een scherm voor ‘erbij’ wilt, of gewoon een voordelige configuratie wilt samenstellen, zal je eerder kijken naar het segment eronder. Nu is het mogelijk om al rond de 100 euro een monitor te kopen met de genoemde afmeting, maar onze ervaring is dat je dan wel rekening moet houden met serieuze beperkingen. Vanaf zo’n 140 euro kan je echter al een prima beeldscherm kopen, zo blijkt ook uit deze test van 11 modellen die je al voor minder dan 200 euro kan kopen. Feitelijk is er geen reden meer om achter een 17-inch 1280x1024 exemplaar te blijven zitten van tien jaar oud of meer. Ook dat ooit zo mooie 20-inch 1680x1050 scherm van een jaartje of zes terug, is onderhand wel aan vervanging toe!

Zo is een belangrijk voordeel van alle geteste modellen dat ze erg zuinig zijn. Zelfs het model dat het meeste verbruikt, houdt het onder de 30 watt. De daling is mogelijk gemaakt door de nu alomtegenwoordige en steeds efficiëntere LED-verlichting van de panelen. De zuinigste modellen in deze test verbruiken amper meer dan 20 watt. Dat is ruim 15 watt minder dan bijvoorbeeld de ooit zeer populaire 1680x1050 pixels tellende Samsung 226BW uit 2007.

Paneeltechniek

We hebben het al vaker gezegd: een beeldscherm dat op alle punten ‘perfect’ is, bestaat niet. De gebruikte paneeltechniek bepaalt in hoge mate de eigenschappen, al zien we dat alle ook beter worden op hun respectieve zwakke punten. Voor snelle beeldwisselingen blijft TN echter superieur, terwijl IPS de beste kijkhoeken biedt en AMVA het beste contrast heeft. Helaas geven de fabrikanten alleen in het geval van IPS weliswaar vrijwel altijd aan welke techniek gebruikt is, maar bij AMVA komt dat minder voor en TN wordt zelden genoemd.

Bovenal geldt echter dat de aansturing en afstelling een enorm verschil maken in de uiteindelijke kwaliteit. Ook in de test zien we dat met name op dat vlak de verschillen groot zijn.

Marketing versus realiteit

De informatie die de fabrikanten wél geven, kan je met een korreltje zout nemen, of zelfs een heel pak. Voor alle modellen in deze test claimen ze een contrastverhouding van 1000:1 of hoger, maar blijkens onze testresultaten halen heel wat modellen dat zelfs niet in het gunstigste geval. Hetzelfde geldt voor de kijkhoeken, de responstijden en de maximale helderheid: op papier zijn de geteste modellen vrijwel identiek, in de praktijk is dat bepaald niet het geval. Dat betekent dat testen in elk geval de moeite waard is!

Laat je dan ook niet gek maken door fabrikantopgaves. Met een contrast van 500:1 is ook prima te werken, een helderheid van 250 cd/m² is oogverblindend fel in de doorsnee omgeving en responstijden van 1 ms hebben geen enkele connectie met de realiteit.

Testdeelnemers

We hebben bij alle leveranciers van monitoren in de Nederlandse markt testexemplaren aangevraagd, waarbij elk merk desgewenst twee modellen mocht insturen. Dell is de grote afwezige in de test: het merk geeft aan geen samples voor de Nederlandse markt beschikbaar te hebben. Jammer, gezien de populariteit onder onze lezers. Ook ASUS kon uiteindelijk geen modellen ter beschikking stellen. Eizo en NEC richten zich vooral op de professionele markt en hadden geen modellen in de prijsklasse waar we naar keken. Verder zijn alle grote merken met in ieder geval één model vertegenwoordigd. Alle modellen hebben een 16:9 verhouding en Full HD-resolutie (1920x1080): in deze prijsklasse komt de 16:10 verhouding (1920x1200 pixels) niet voor.

Acer B246HLymdr

De Acer B246HLymdr is op papier een interessant model: het design, de naam en de in hoogte verstelbare voet geven aan dat het bestemd is voor de zakelijke markt, maar de gemiddelde prijs valt met iets meer dan 180 euro erg mee. Bovendien staat dit scherm al voor 177 euro in onze Prijsvergelijker. Helaas wordt het maar bij een klein aantal shops aangeboden. Het paneel is voorzien van VESA-bevestigingspunten en heeft alleen een VGA en een DVI-ingang, alsmede een audio-ingang en ingebouwde luidsprekers.

Acer B246HLymdr

Acer heeft een TN-paneel gebruikt en dat heeft consequenties voor de verticale kijkhoeken, die erg beperkt zijn en uiteraard kleurverschuiving laten zien. De uniformiteit is daarentegen niet slecht en opmerkelijk genoeg geldt dat ook voor de kleur- en grijswaardeafwijkingen. Ook de gammawaarde is heel acceptabel, evenals de kleurtemperatuur. Het contrast houdt met 797:1 niet over, maar is zeker niet het slechtste in de test. Dit wordt vooral veroorzaakt door de relatief hoge zwartwaarde van 0,35 cd/m². Ook opvallend is de afwezigheid van overdrive, waardoor de responstijden te hoog zijn voor snelle beelden in games: we meten ruim 23 ms bij de 20%-80%-20% meting. Hierdoor zou het voor all-round thuisgebruik niet onze eerste keuze zijn, maar wie een voordelig scherm zoekt voor het (thuis)kantoor, heeft aan deze Acer een prima keuze.

Acer B246HLymdr

Acer G246HYLbid

Acer stuurde ons ook een consumentenmodel, in de vorm van de gunstig geprijsde IPS-monitor G246HYLbid. Diens dunne paneel staat op een kruisvormige eenvoudige voet, waarop het scherm alleen kan kantelen. De aansluitingen steken recht naar achteren, wat makkelijk is met aansluiten maar er niet altijd even fraai uitziet. Aansluiten kan via HDMI, DVI en VGA. Verder zitten er geheel geen aansluitingen op, wat een beetje karig is. Ook zijn VESA-bevestigingspunten niet aanwezig. Op een scherm van zo’n 168 euro verwachten we toch iets meer, op zijn minst een hoofdtelefoonaansluiting voor het HDMI-geluid.

Acer G246HYLbid

Gelukkig zijn de testresultaten overwegend goed. Zo is de helderheidsverdeling prima en zijn de kijkhoeken alleszins acceptabel. De waarden voor zowel de hoogste als laagste helderheid zijn netjes en het contrast is dan ook prima, net onder de 1000:1. Bovendien is de kleurtemperatuur een keurige 6646K en is de kleurafwijking te laag om met het blote oog te detecteren. De grijsafwijking is iets hoger, maar vooral de gammawaarde van 2,53 is helaas veel te hoog, waardoor details in middentonen verloren gaan. Daar komt bij dat de responstijden weliswaar erg laag zijn, maar er zijn wel duidelijk zichtbare overshoot-artefacten aanwezig bij snelle bewegingen: de overdrive kan niet aangepast worden. Kan je daarmee leven, dan is de G246HYLbid een voordelige keuze voor een IPS-gebaseerd gaming scherm.

Acer G246HYLbid

AOC E2460SH

De voordeligste monitor in de test is de AOC E2460SH, al te koop voor minder dan 160 euro. Dat betekent wel dat het gebruikte paneel van het TN-type is, met daardoor kleurverschuivingen wanneer je het onder een hoek bekijkt. Het staat op een eenvoudige voet, die er best fraai uitziet door het erin verwerkte patroontje. Drie aansluitingen (VGA, DVI en HDMI) zijn prima, de VESA-bevestigingspunten zijn mooi meegenomen om het scherm desgewenst op een verstelbare arm te plaatsen. Verder zijn geen speakers of andere functies ingebouwd, maar voor de vraagprijs mag dat niet verbazen.

AOC E2460SH

De gemeten maximale helderheid van het scherm van 262 cd/m² is prima, het contrast is met 845:1 redelijk; de vrij zwartwaarde is hoger dan wenselijk. De veel te lage gammawaarde draagt er aan bij dat zwart er eerder als grijs uitziet. De helderheidsverdeling is uitstekend gelijkmatig, maar de verticale kijkhoeken zijn erg klein – typerend voor de gebruikte techniek. De kleurweergave is nog heel redelijk, ook al is de kleurtemperatuur wat te hoog, de kleur- en grijsafwijking zijn beperkt, zeker voor een TN-scherm. De E2460SH blinkt uit door zijn responstijden, de beste in de test, met amper zichtbare overdrive-artefacten. Ook de gemeten input lag is niet bijzonder hoog. Dat maakt dit scherm vooral interessant voor wie graag snelle games speelt. Voor andere doeleinden kan je beter verder lezen.

AOC E2460SH

BenQ BL2410PT

Het duurste model in de test is afkomstig van BenQ; de BL2410PT kost gemiddeld bijna 250 euro en is eigenlijk op de zakelijke markt gericht, maar ook voor consumenten interessant. Het gebruikte paneel is een AMVA-exemplaar. Dat betekent een hoog contrast met een lage zwartwaarde. Onze metingen bevestigen dat. Voor we daarop doorgaan, de fysieke eigenschappen: een zakelijke vormgeving, met een in hoogte verstelbare voet waarop het paneel ook kan roteren naar portretstand. Naast DVI en VGA is er een DisplayPort-aansluiting, alsmede een USB-hub en audio in- en uitgangen. Ook zijn speakers ingebouwd, evenals een automatische dimfunctie die zich aanpast aan omgevingslicht en een ergonomie-notificatie: een prettig complete monitor, dus. Bovendien heeft de BL2410PT een speciale modus om blauw licht te reduceren en BenQ levert handige software mee om per toepassing naar een andere voorkeurinstelling te schakelen.

BenQ BL2410PT

Zoals gezegd is het contrast van deze monitor inderdaad uitstekend, het een-na-beste van het testveld. Ook de helderheid en helderheidsverdeling zijn prima, evenals de kijkhoeken. We zijn minder enthousiast over de kleurtemperatuur, die standaard te hoog en daardoor te ‘blauw’ is bij de standaardinstelling. De grijsafwijking is te hoog, maar de kleurafwijking kan nog door de beugel. De responstijden zijn voldoende snel dat een spelletje ook nog wel lukt. Kortom, het kost wat, maar dan heb je ook wat.

BenQ BL2410PT

 

Iiyama ProLite GE2488HS-B1

Iiyama heeft een interessante 120/144Hz-monitor in de vorm van de GB2488, en stuurde ons voor deze test een aanmerkelijk goedkoper 60Hz-model, dat ook voor gamers interessant moet zijn. De GE2488 heb je al voor 159 euro, gemiddeld is hij met 190 euro ook niet bijzonder duur. Als gaming-scherm beschikt het over een TN-paneel en alle aansluitingen zijn voorhanden, behalve DisplayPort. Het scherm staat op een erg eenvoudige voet, waarop het alleen kan kantelen. Een VESA-beugelbevestiging maakt gebruik van een alternatieve standaard mogelijk. De randen rondom het scherm zijn niet bijzonder dun, dus voor een multimonitoropstelling is het niet de beste keuze.

Iiyama ProLite GE2488HS-B1

Van een TN-scherm verwachtten we al niet anders: de verticale kijkhoeken zijn extreem laag. De uniformiteit is echter prima, evenals het contrast en de maximale en minimale helderheid zijn ook netjes. De gammawaarde van 2,18 is eveneens keurig en de gemiddelde grijswaarde- en kleurafwijking blijven beide onder de 3 mΔuv. Voor een gamingscherm tellen natuurlijk bovenal input lag en responstijd. De eerste is niet noemenswaardig lager dan bij de meeste andere testdeelnemers en dus feitelijk nihil, de tweede is erg goed. Met overdrive in de optimale stand blijven artefacten achterwege en zien we wel keurige, zeer snelle reactietijden. Alleen het scherm van AOC is nog iets sneller.

Iiyama ProLite GE2488HS-B1

 

Iiyama ProLite XB2483HSU-B1

Het tweede model van Iiyama is voorzien van een AMVA-paneel en net als de BenQ BL2410PT heeft de XB2483HSU zijn wortels in de zakelijke markt. Toch is dit een scherm dat je beslist een tweede blik moet gunnen. Weliswaar is de vanaf-prijs van zo’n 185 euro niet heel laag, maar wat meer uitgeven kan de moeite lonen. Zo staat het paneel op een in hoogte verstelbare ergonomische voet, met rotatiemogelijkheid. Aansluiten kan via HDMI, DVI of VGA. Daarnaast zijn er audio-aansluitingen, een ingebouwde USB hub en luidsprekers: heel compleet dus.

Iiyama ProLite XB2483HSU-B1

We schreven dat het model van BenQ het een-na-beste contrast had: de eerste plaats gaat met 3588:1 naar deze Iiyama. Ook de kijkhoeken en helderheidsverdeling zijn erg goed, en het gamma van 2,19 is beter dan bij alle concurrenten. Ook de kleurweergave en grijsafwijking zijn het beste. De kleurtemperatuur is met 6944K iets te hoog, maar die afwijking is nog acceptabel. Voor games is dit niet de beste keuze, maar ondanks de marginaal hogere input lag en wat hogere responstijden kan het nog net voor minder veeleisende spellen. Het stroomverbruik is wat hoger dan bij de concurrentie en het design spreekt niet echt tot de verbeelding, maar gezien de functionaliteit en de testresultaten is dit scherm desalniettemin een echte aanrader.

Iiyama ProLite XB2483HSU-B1

 

LG 23MP75HM

De LG 23MP75HM is een opvallende verschijning, wat vooral komt door de deels transparante voet waarop hij staat. In het donker lijkt het IPS-paneel hierdoor te ‘zweven’. Dit is een 23-inch scherm, in tegenstelling tot de andere testdeelnemers die alle 23,6 tot 24 inch meten. Aangezien de resolutie identiek is, maakt het wat ons betreft feitelijk niet uit. Gemiddeld is dit scherm met zo'n 190 euro aardig aan de prijs, maar het loont de moeite even rond te kijken, want voor nog geen 175 euro kan je het ook kopen. Het scherm heeft twee HDMI-ingangen en een VGA-aansluiting, alsmede audio in- en uitgangen en luidsprekers. Alle aansluitingen steken recht naar achteren, wat betekent dat het opletten is bij gebruik van een aparte monitorarm, waarvoor VESA-bevestiging aanwezig is.

LG 23MP75HM-P

Het scherm heeft aardige, maar niet geweldige kijkhoeken; vooral verticaal verwachten we meer van de IPS-techniek. De uniformiteit van 77% kan ook beter. De maximale helderheid van 173 nits blijft duidelijk achter bij de rest van het testveld, en het contrast van 618:1 valt hierdoor ook tegen. Een te hoog afgesteld gamma van 2,47 kan daar weinig aan veranderen – alles wordt wel donkerder, maar details gaan hierdoor ook verloren. De kleurtemperatuur is aardig, maar met name de grijsafwijking is te hoog. De responstijden zijn redelijk en gelukkig is de overdrive instelbaar, waardoor artefacten grotendeels achterwege blijven.

LG 23MP75HM-P

 

LG 24MB35PY-B

Het tweede scherm van LG is de 24MB35PY, met een gemiddelde prijs van 200 wat duurder dan het hiervoor besproken model. Desalniettemin is dit stevig aan de prijs, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. De 24MB35PY staat op een in hoogte verstelbare voet (een uitzondering bij LG) en beschikt naast DVI- en VGA-ingangen ook over DisplayPort. HDMI is afwezig. Ook is een tweepoorts USB-hub ingebouwd in het verder strakke, zakelijke design. Ook luidsprekers zijn aanwezig.

LG 24MB35PY-B

Het gebruikte paneel is een AH-IPS exemplaar met extreem goede kijkhoeken. Verticaal meten we maar liefst 44% resterende helderheid onder een hoek van 45 graden en dat bijzonder goed. Ook de uniformiteit is prima in orde. Het contrast valt wat tegen met 843:1, wat vooral komt door een zwartwaarde van 0,3 cd/m². De gemiddelde grijswaarde- en kleurafwijking zijn wat hoger dan we zouden wensen, de gammawaarde van 2,26 is nog acceptabel. Alleen de native kleurtemperatuur is met ruim 7500K duidelijk te hoog, met een blauwzweem tot gevolg. Dat zien we vaker in modellen voor de zakelijke markt. De responstijden zijn acceptabel, maar wel met lichte artefacten; de input lag is netjes laag. Het stroomverbruik is dat helaas niet, maar de 30W wordt niet gehaald, dus het valt mee.

LG 24MB35PY-B

 

Philips 247E6QDSD

Philips en AOC komen tegenwoordig bij dezelfde fabricant vandaan, het Chinese TPV. Philips geldt als het wat luxere merk en de 247E6QDSD kost dan ook gemiddeld wat meer dan de AOC, maar je hebt hem al voor iets minder dan 150 euro. Dat is niet slecht voor een model met een IPS-paneel. Het scherm staat op een eenvoudige kantelvoet en biedt naast HDMI, DVI en VGA-aansluitingen alleen een audio-uitgang.

Philips 247E6QDSD

Om met het sterkste punt te beginnen: de kijkhoeken zijn volgens onze metingen uitstekend, de beste in de test. De uniformiteit is met 76% helaas minder overtuigend. De maximale helderheid is met 218 cd/m² relatief bescheiden, maar nog altijd voldoende. Wel resulteert het in een wat lager contrast van 779:1, maar ook dat kunnen we nog als acceptabel kwalificeren. De gammawaarde is wat te laag, wat resulteert in fletsere kleuren. De kleurtemperatuur van 6700K is daarentegen heel netjes en ook de grijswaarde- en kleurafwijkingen komen onder de kritieke grens van 3 mΔuv uit. Het stroomverbruik is keurig laag, een van de beste in de test. Voor games is dit scherm niet echt geschikt, want ook met overdrive actief zijn de grijs-grijs overgangen erg langzaam. Al bij al is dit een interessante voordelige optie voor wie wel eens foto’s bewerkt.

Philips 247E6QDSD

 

Samsung S24D300H

De eerste van de twee Samsung-schermen in de test is de S24D300H. Dit model vinden we nog goedkoper in onze Prijsvergelijker terug dan de AOC, maar gemiddeld is de prijs een respectabele 169 euro. Dat is aan de prijs voor een model met een TN-paneel en een VGA- en een DVI-ingang, zonder verdere extra’s. Die twee aansluitingen steken bovendien recht naar achteren en er is geen VESA-bevestiging mogelijk. Het paneel kan alleen kantelen op de eenvoudige, glimmend zwarte voet.

Samsung S24D300H

Zoals de gebruikte techniek al voorspelt houden de verticale kijkhoeken niet over; de uniformiteit is wel goed. Dat geldt ook voor de maximale helderheid van 305 cd/m² (de hoogste in de test) en het contrast van 984:1. De gammawaarde is iets te laag, maar nog acceptabel. De grijswaardeafwijking is dat ook, maar de kleurechtheid is ondermaats. Aan de pluszijde treffen we de responstijden: mits je gebruik maakt van de juiste overdrive-instelling, zijn die heel netjes en ook van input lag is hoegenaamd geen sprake. Voor een TN-scherm is de S24D300H al bij al niet slecht en als je hem voor onder de 140 euro vindt, is het geen slechte koop. De gemiddelde prijs zorgt er echter voor dat we hem niet kunnen aanraden.

Samsung S24D300H

 

Samsung S24D590PL

De laatste monitor die we bespreken is ook van Samsung, de S24D590PL. Dit is een fraai vormgegeven model dankzij de elegante voet, maar het paneel kan er alleen op kantelen. Samsung gebruikt een zelf ontwikkeld PLS-scherm, dat in de praktijk met IPS vergelijkbaar is. De randen zijn opvallend dun, een effect dat versterkt wordt doordat ze naar voren taps toelopen. Bediening van het on-screen menu gaat met een joystickje aan de achterzijde – dat klinkt onhandig, maar went snel en is dan juist handiger dan veel andere oplossingen. De aansluitingen zijn beperkt: twee keer HDMI, VGA en een audio-uitgang. Ook verder heeft Samsung geen voorzieningen ingebouwd als speakers of een USB hub. Toch vraagt het er een relatief stevig bedrag voor, zo’n 160 euro minimaal, maar gemiddeld ligt de prijs tegen de 190 euro aan.

Samsung S24D590PL

Daarvoor verwachten we het een en ander en eigenlijk worden we dan wat teleurgesteld. Helderheid en contrast zijn zeer goed tot uitstekend, maar de horizontale kijkhoek is erg klein, waardoor zelfs een kleine beweging naar links of rechts voor het scherm al resulteert in een lagere waargenomen helderheid. De helderheidsverdeling kan nog net het predicaat ‘goed’ krijgen. De kleurweergave is ruim voldoende, met een iets te laag gamma en een wat te hoge kleurtemperatuur. De responstijden zijn voldoende, maar alleen met zichtbare overdrive artefacten. Het stroomverbruik is wel indrukwekkend laag.

Samsung S24D590PL

Testmethodiek

We testen monitoren op een aantal manieren. De meeste modellen meten we door met een oudere MicroVision SS220 semi-automatische colorimeter. Deze robot meet niet alleen de kleurweergave en -temperatuur, helderheid, contrast en gamma, maar ook de helderheid onder horizontale en verticale kijkhoeken van 45 graden. Ook bepaalt hij de uniformiteit (helderheidsverdeling) met een vergelijking van de helderheid op 25 punten.

Omdat de accuratesse van de kleurechtheidmeting van de SS220 beperkt is tot de oudere CIE1976 standaard, gebruiken we daarnaast een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de geavanceerde Spectracal Calman 5 software om de monitoren ook hiermee door te meten. Daarbij registreren we maximale en minimale helderheid, contrast, gammawaarde en de kleur- en grijsafwijkingen op basis van CIE1994. Dat doen we omdat de modernere CIE2000 standaard nog altijd minder breed wordt ondersteund en we veel vergelijkingsmateriaal hebben met de oudere standaard. De nieuwe zullen we mettertijd stapsgewijs gaan invoeren in onze testprocedure. We gebruiken de i1 / Calman combinatie standaard voor metingen zoals de schermen uit de doos komen; als er een sRGB-stand is, stellen we het scherm daarop in voor deze meting. Als er een AdobeRGB-stand is, meten we die apart.

Naast de genoemde weergavemetingen, meten we doorgaans ook de reactiesnelheid, de overshoot en undershoot en de input lag. Bij gaming schermen doen we dat sowieso, bij andere schermen waar dit een mogelijk zinvol resultaat oplevert. Voor de eerste drie tests gebruiken we een fotometer in combinatie met een oscilloscoop. Voor de input lag test gebruiken we zowel een visuele vergelijking met een CRT (beeldbuis) monitor met behulp van hogesnelheid foto-opnames, als (waar mogelijk) een Leo Bodnar input lag tester. Die tester is voor het uitgangssignaal beperkt tot 1920x1080 en onze ervaring is dat de resultaten bij schermen met een hogere resolutie slecht reproduceerbaar, cq onvoorspelbaar zijn. Daarom vermelden we die resultaten niet altijd bij hogere resolutieschermen.

Ten slotte meten we het energieverbruik met behulp van gekalibreerde stroommeters, zowel bij weergave van een volledig zwart als een volledig wit beeld, en in de stand-by en uit-stand.

Instellingen voor tests

Voor alle tests geldt dat we de monitoren testen zoals ze uit de doos komen: zo zullen de meeste gebruikers deze ook inzetten. Hierbij maken we deze uitzonderingen: voor de kleurtemperatuurmeting proberen we het scherm in de stand te zetten waarbij de 6500 Kelvin het dichtst wordt benaderd, voor de sRGB- en AdobeRGB-metingen gebruiken we zoals gezegd de standen hiervoor, mits die aanwezig zijn. Als er geen sRGB-stand aanwezig is, doen we de Calman-metingen in de standaard (na herstel naar fabrieksinstellingen) weergave. Verder doen we alle metingen bij 100% helderheid, zowel omwille van een eerlijke vergelijking, als om de test hanteerbaar te houden.

Kalibratie

Vaak vragen lezers om monitoren te kalibreren, ofwel de instellingen zo aan te passen dat kleurweergave, helderheid en contrast geoptimaliseerd zijn. Dat doen we echter niet en wel om twee redenen. In de eerste plaats is het merendeel van de monitoren, vrijwel alle consumentenmodellen, alleen softwarematig te kalibreren. Dit houdt in dat je een kleurprofiel maakt voor je combinatie van videokaart en monitor: dat profiel werkt alleen met die specifieke combinatie en dan bovendien alleen voor het specifieke scherm dat je gebruikt. Ook identieke monitoren kunnen namelijk kleine onderlinge verschillen hebben, die een verschillend profiel vereisen. Hiermee stel je dus feitelijk het signaal van je videokaart bij.

Alleen monitoren voor de professionele markt en dan het gedeelte voor grafische toepassingen beschikt over de mogelijkheid deze hardwarematig te kalibreren. Dan nog blijft staan dat de instellingen die wij gebruiken, niet noodzakelijkerwijs zinnig zijn voor een exemplaar dat de lezer aanschaft. De tweede reden is dat kalibratie een tijdrovend proces is. Wat we wel kunnen doen is melden of onze testresultaten aangeven dat kalibratie zal leiden tot (bijna) perfecte weergave. Kalibratie levert altijd een verbetering op, maar de vereiste colorimeter is voor de meeste gebruikers te duur om dit zelf te doen - goede exemplaren kosten meer dan de meeste consumentenbeeldschermen.

Streefcijfers

Voor helderheid zien we bij voorkeur waardes boven de 250 cd/m² voor maximale helderheid en onder de 0,3 cd/m² voor minimale helderheid. Een helderheid hoger dan 300 cd/m² is feitelijk niet zinvol behoudens voor gebruik in extreem verlichte omgevingen en levert dus geen extra punten op. Maximaal contrast is idealiter boven de 800:1, 1000:1 is goed, daar (ruim) boven is uitstekend. Daarbij moeten we wel opmerken, dat contrastwaardes in niet verduisterde ruimtes veelal veel lager uitvallen en dat een contrast hoger dan 100-300:1 in de praktijk uitzonderlijk is. De gegeven waardes zijn vooral een indicatie van prestaties in gebruik: hoger is beter.

Voor de kleurtemperatuur is een waarde die de 6500 Kelvin zo dicht mogelijk benadert wenselijk; dit komt overeen met normale daglicht belichting. Waardes tussen de 6000 en 7000K zijn goed genoeg voor doorsnee gebruik, daar ver onder of boven levert minpunten op. Waardes tussen de 6400 en 6600K zijn uitstekend.

De gammawaarde dient de 2.2 zo dicht mogelijk te benaderen. Daarbij moeten we wel opmerken dat het hierbij ook van belang is dat de deelmetingen van 10% tot 100% helderheid óók zo dicht mogelijk bij deze 2.2 zitten, want elkaar compenserende uitschieters zijn niet wenselijk.

De kleur- en grijswaarde-afwijking is voldoende als deze lager dan 5 is, goed als deze lager dan 3 is en uitstekend als deze lager dan 2 is. Waardes boven de 5 zorgen ervoor dat we het product niet zullen aanraden voor andere dan incidentele beeldbewerking.

De reactietijden noteren we zowel in delen (rise & fall) als gecombineerd. De belangrijkste waardes zijn niet zozeer de gecombineerde 0%-100%-0% en 20%-80%-20% waardes, als de 'optimale' gemeten waardes. Die geven de resultaten weer van de instelling die zo min mogelijk overshoot en undershoot oplevert, maar wel de minimaal wenselijke snelheid van 16 ms benadert. We noteren zowel de resultaten zonder overdrive als met maximale en optimale overdrive, mits hiervoor instellingen aanwezig zijn. Mits artefacten door under- en overshoot beperkt blijven, zijn waardes van 16ms en lager voldoende, 10ms en lager goed en 6ms en lager uitstekend.

Input lag blijft een fenomeen waarvan de storende werking te betwisten valt, maar waardes hoger dan 16 ms zorgen ervoor dat we een scherm niet voor gaming zullen aanraden. Het is wel van belang te onthouden dat de resultaten van de vergelijking met CRT exlusief de responstijd van het paneel gelezen moeten worden en die van de Leo Bodnar tester inclusief die tijden.

Voor het stroomverbruik hangt het oordeel over de gemeten waarde af van het formaat van het scherm, de resolutie en kleurruimte (AdobeRGB-monitoren verbruiken meer door een complexer backlight). Wat wél vaststaat is dat een stand-by verbruik boven de 0,5W en een uit-verbruik boven de 0W niet wenselijk zijn. Een stand-by verbruik hoger dan 0,5W is bovendien in strijd met de EU wetgeving.

Testresultaten helderheid en contrast

Zoals altijd testen we monitoren zoals ze uit de doos komen. In de grafieken op deze en de volgende pagina's hebben monitoren met een TN-paneel een blauw balkje, met een IPS-technologie paneel een rood balkje en met een VA-paneel een groen balkje.

Helderheid max.

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. De eenheid waarin we die noteren is candela per vierkante meter ofwel cd/m², voorheen ook wel als 'nit' bekend. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m² aangehouden.

De Samsung S24D300H doet het hier het beste, de LG 23MP75HM hobbelt een beetje achteraan.

Helderheid min.

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau (bijvoorbeeld 0,1 cd/m²) een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een even grote toename van het maximale niveau. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Alleen VA-modellen komen daarbij dicht in de buurt.

De modellen met een VA-paneel hebben duidelijk de beste zwartwaarde, maar ook veel IPS-modellen doen het niet slecht. De Acer B246HLymdr presteert het minst goed, maar 0,35 cd/m² is nog wel acceptabel.

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. We delen het scherm op in een aantal zones en meten de helderheid. De vermelde waarde is de helderheid van het minst heldere deel, als percentage van het helderste deel. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, vanaf 80% rekenen we het als 'goed' en boven de 85% is erg goed. 

De achtergrondverlichting van drie modellen blijft onder de 80% hangen, de AOC E2460SH steekt er duidelijk bovenuit.

Contrast (checkerboard)

We doen meerdere contrastmetingen, maar de belangrijkste (want moeilijkste en meest realistische) is de checkerboard-test. Hierin brengt de Iiyama XB2483 het het beste er vanaf.

Kijkend naar het maximale contrast gooien de VA-panelen hier de hoogste ogen, dankzij de lage zwartwaarde. De LG 23MP75HM is hekkensluiter.

Testresultaten helderheid onder kijkhoek

De helderheid onder een kijkhoek zegt iets over de beeldkwaliteit wanneer het scherm niet recht van voren wordt bekeken. TN-panelen verkleuren altijd in meerdere of mindere mate, IPS- en VA-schermen hebben daar veel minder last van. De helderheid neemt altijd af, ongeacht de paneeltechniek. Horizontaal zijn waardes boven de 47% goed en boven de 50% zeer goed, verticaal zijn waardes boven de 10% redelijk, boven de 15% goed en boven de 20% erg goed.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden horizontaal

VA-panelen doen het hier traditioneel wat minder goed, maar in de praktijk is hier uitstekend mee te werken. De Philips en AOC-modellen doen het opvallend goed. De Samsung S24D590PL valt tegen, zeker gezien het feit dat hier een IPS-paneel in zit.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van boven

Verticaal van boven bezien doet de S24590PL het beter, maar de Philips en de LG 24MB35PY doen het nog beter. Zoals te verwachten viel bungelen de TN-modellen onderaan, al kan de LG 23MP75HM zich ook niet echt onderscheiden met zijn IPS-paneel.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van onderen

Ook verticaal van onderen bezien is de helderheid van de TN-exemplaren teleurstellend. De Philips doet het erg goed.

Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid

De kleurweergave beoordelen we aan de hand van een aantal aspecten. Belangrijk om te weten is, dat door middel van kalibratie altijd veel te verbeteren is. Echter, bij het merendeel van de beeldschermen gaat het dan om kalibratie van het videosignaal, in combinatie met de monitor. Het aantal beeldschermen dat in hardware gekalibreerd kan worden is erg klein en deze modellen zijn significant duurder. Om die reden is het niet zinvol beeldschermen te kalibreren voor een test. In plaats daarvan meten we of en in welke mate een monitor middels kalibratie te verbeteren valt. Daarbij gaan we uit van de sRGB-kleurruimte.

Voor deze metingen maken we gebruik van de CALman software van SpectraCal, in combinatie met een X-rite i1 Display Pro colorimeter.

Native kleurtemperatuur

We kijken hoe dicht we zonder kalibratie de 6500 K kunnen benaderen, een kleurtemperatuur die wordt beschouwd als het meest geschikt voor dagelijks gebruik en een die dicht met die van daglicht overeenkomt.

De Samsung S24D300H komt het dichtste in de buurt bij de 6500K, gevolgd door de Acer G246HYLbid. De BenQ BL2410PT heeft duidelijk een te hoge temperatuur, met naar blauw neigende kleuren. Dat zien we vaker bij kantoormodellen.

Gammawaarde

De gemeten gammawaarden variëren behoorlijk. De AOC E2460SH heeft een duidelijk te lage waarde, met te lichten middentonen als gevolg; de BenQ BL2410PT en de Acer G247HYLbid steken er juist bovenuit, met verlies van detail door te donkere middentonen. Ook de LG 23MP75HM heeft een te donkere waarde; de rest van het veld kan ermee door, maar de modellen van Iiyama en de Acer B246HLymdr doen het het beste, gevolgd door de LG 24MB35PY.

Kleurechtheid

De grijswaarde afwijking volgens CIE1976 valt voor alle modellen best mee.

Ook de grijsafwijking op basis van CIE1994 laat heel nette resultaten zien; alleen de BenQ BL2410PT heeft gemiddeld genomen een duidelijk zichtbare afwijking. Maar liefst vijf modellen scoren hier zeer goed tot uitstekend.

De kleurafwijking is ook overwegend klein, de BL2410PT doet het hier een stuk beter. Alleen de Samsung S24D300H scoort hier niet erg goed.

Testresultaten reactietijd en input lag

Reactiesnelheid is de aanduiding voor hoe snel pixels van kleur kunnen veranderen. Een waarde minder dan 16 milliseconden is vereist om voldoende te scoren, onder de 10 is goed, onder de 5 is uitzonderlijk goed. We hebben minder modellen getest met overdrive actief, dus het vergelijkingsmateriaal is daar wat beperkt. De 20%-80%-20% test is lastiger en telt dus zwaarder mee.

De TN-modellen doen het hier, niet geheel verrassend, het beste. Als we kijken naar de belangrijkere 20%-80%-20% meting en de overshoot, dan biedt de Iiyama GE2488HS de beste combinatie van snelheid en weinig artefacten. De AOC E2460SH is een goede tweede, evenals de Samsung S24D300H. De S24D590PL produceert teveel overshoot, evenals de Acer G246HYLbid. Wil je een relatief snel IPS-scherm, dan is de LG 24MB35PY geen slechte keuze.

0%-100%-0%

20%-80%-20%

Overshoot en undershoot

Input lag

Onze metingen met de Leo Bodnar input lag tester zijn voor deze Full HD-schermen consistent. Te zien is dat er weliswaar kleine verschillen zijn, maar dat ze in de praktijk elkaar amper ontlopen. De twee VA-modellen vertonen de meeste input lag, maar dat is hooguit 3 ms ten opzichte van de snelste exemplaren. Bovendien is de totale beeldopbouwtijd zeker niet langzamer dan bij de concurrentie, dus het mag geen naam hebben. Ook onze vergelijking met een CRT-scherm laat geen noemenswaardige input lag noteren.

Testresultaten energieverbruik

Het stroomverbruik van monitoren is de laatste jaren sterk verbeterd. Verbruikte een 27-inch scherm uit 2008 nog ruim 80 watt, anno 2013 meten we een verbruik dat ruimschoots de helft lager ligt. Hoe kleine de beelddiagonaal, des te lager het verbruik. Omdat TFT-beeldschermen feitelijk altijd verlicht zijn, verschilt het stroomverbruik tussen een volledig wit en een volledig zwart beeld niet heel veel. Dynamische verlichting kan van invloed zijn, maar werkt meestal dermate slecht dat we het niet zouden adviseren.

Wel van belang om te weten is dat IPS- en VA-monitoren meer stroom verbruiken bij het weergeven van wit beeld, maar dat de tot dusver meest gebruikte TN-techniek juist bij zwart beeld het meeste verbruikt. Daarnaast is het van belang dat de EU voorschrijft dat monitoren (en veel andere elektrische apparatuur) die vanaf 1 januari 2013 in de markt belanden niet meer dan 0,5 watt in stand-by mogen verbruiken, waar dat in 2012 nog 1 watt was.

Te zien is dat het verschil tussen de zuinigste en de minst zuinige modellen best meevalt, maar het is er wel. Als je het scherm continu aan zou laten staan, 24 uur per dag, 7 dagen per week, zou het neerkomen op een verschil van 14 euro op jaarbasis. Daar kunnen we niet van wakker liggen, in de praktijk zal je dat niet doen. Het verbruik in standby is bij alle modellen gewoon heel laag.

Conclusie

Kijkend naar de testresultaten is er een model dat toch duidelijk de beste is: de Iiyama ProLite XB2483HSU biedt eigenlijk op alle vlakken een uitstekende ervaring. Alleen voor games is het niet de eerste keuze, maar een Silver Award is beslist op zijn plaats. Zijn games het belangrijkste voor je, dan is gooit Iiyama wéér hoge ogen, want de ProLite GE2488 combineert een lage inputlag met korte reactietijden én een verder heel behoorlijk plaatje. Wederom een Silver Award dus.

De AOC E2460SH valt op met zijn lage reactietijden en dito prijs: een voordelige keus voor gamers, die met Bronze naar huis mag. De Philips 247E6QDSD ten slotte verraste met zeer grote kijkhoeken en prima kleurweergave voor een nette prijs. Het contrast kan beter, maar voor de prijs zien we dat door de vingers: nog een keer Bronze, dus.


AOC E2460SH
Philips 247E6QDSD


Iiyama ProLite GE2488HS
Iiyama ProLite XB2483HSU


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Acer B246HLymdr

Acer B246HLymdr

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

146,90 €

6 winkels
Acer G246HYLbid

Acer G246HYLbid

 • 23.8 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Bronze Award AOC E2460SH

AOC E2460SH

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 1 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

118,17 €

3 winkels
BenQ BL2410PT

BenQ BL2410PT

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 250 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award Iiyama ProLite GE2488HS-B1

Iiyama ProLite GE2488HS-B1

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 1 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award Iiyama ProLite XB2483HSU-B1

Iiyama ProLite XB2483HSU-B1

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • HDMI
 • 4 ms
 • 250 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG 23MP75HM-P

LG 23MP75HM-P

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG 24MB35PY-B

LG 24MB35PY-B

 • 23.8 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • DisplayPort
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Philips 247E6QDSD

Philips 247E6QDSD

 • 23.6 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 14 ms
 • 250 cd/m²
 • 2000 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung S24D300H

Samsung S24D300H

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

132,18 €

2 winkels
Samsung S24D590PL

Samsung S24D590PL

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*