Arctic Accelero Xtreme IV videokaartkoeler review: laatste der Mohikanen

31 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Montage
  3. 3. Test met Radeon R9 290X
  4. 4. Conclusie
  5. 1 besproken product
  6. 31 reacties

Test met Radeon R9 290X

Wij testten de Accelero Xtreme IV met de single-GPU videokaart met op dit moment het hoogste stroomverbruik, de AMD Radeon R9 290X. Juist mensen die toen deze kaart net uitkwam een exemplaar met referentiekoeler hebben gekocht zijn de primaire doelgroep voor de Accelero Xtreme IV, aangezien AMD's referentiekoeler enerzijds de temperatuur laat oplopen tot 95 °C en anderzijds ook vrij veel geluid produceert. Wij testten de koeler om precies te zijn op een Gigabyte Radeon R9 290X WindForce OC 4GB kaart. Vanzelfsprekend vergelijken we de resultaten van de Arctic Accelero Xtreme IV met zowel de AMD 290X referentiekaart als Radeon R9 290X kaarten met fabrikantspecifieke koelers.

Arctic Accelero Xtreme IV

Let op: aangezien we op Hardware.Info niet producten uit verschillende productgroepen (in dit geval videokaarten en videokaartkoelers) in één en dezelfde grafieken kunnen tonen, bevatten de grafieken hieronder puur het vergelijkingsmateriaal. De Artic Accelero Xtreme IV staat dus niet in de grafieken, maar de resultaten daarvan plaatsen we in de tekst.

Koeling

De temperatuur van videokaarten meten we na twee rondes van onze Metro 2033 benchmark. Zoals gezegd loopt die bij een Radeon R9 290X referentiekaart op tot 95 graden. De ASUS Radeon R9 290X uit onderstaande grafiek (te herkennen aan het rode balkje) is zo'n referentiekaart en komt dus op deze temperatuur. Bij de tests van andere R9 290X kaarten hebben we gezien dat videokaartfabrikanten deze koeling flink kunnen verbeteren. Bij de Gigabyte kaart die we voor deze test van de Arctic koeler hebben voorzien loopt de temperatuur met de eigen WindForce koeler op tot 81 °C. De best koelende Radeon R9 290X is de MSI Lightning uitvoering, waarbij we 60 °C meten na twee benchmarkrondes.

Wanneer we de Arctic Accelero Xtreme IV laten werken met 12V spanning voor de ventilators komen we uit op een GPU-temperatuur van 59 °C na twee rondes Metro 2033. Dat is dus nog een fractie beter dan de Lightning. Op 7V, waarbij de koeler zoals we verderop zullen zien een stuk stiller is, komen we uit op 64 °C en dat is op de Lightning na nog altijd beter dan alle R9 290X kaarten zoals je ze kant-en-klaar in de winkel koopt.

Geluidsproductie

Dan de geluidsproductie. Je kunt de ventilators dus laten werken op 12V of 7V, maar in beide gevallen draaien ze constant op vaste snelheid. Dat is wel iets om in het achterhoofd te houden, want normaal gesproken is bij videokaarten de draaisnelheid van de ventilator(s) afhankelijk van de belasting en/of temperatuur van de GPU.

Gemeten op 10 centimeter afstand in onze geluidsdichte box meten we 33,5 dB(A) wanneer de ventilators op 7V werken. Dat is heel erg stil, maar net boven de grens van 30 dB(A) die we als "onhoorbaar stil" bestempelen. Op 12V zijn de ventilators echter alles behalve stil: we meten dan 48 dB(A) en dat is leuk voor overklokkers, maar voor normaal gebruik is het toch wat te veel van het goede.

Vergelijken we deze resultaten met de Radeon R9 290X kaarten die we getest hebben, dan zijn dit zeer mooie waardes. Idle zijn slechts twee kaarten nog significant stiller. Het grote verschil zit hem onder load: alle door ons geteste R9 290X zijn luidruchtig tot zeer luidruchtig, met waardes van 48,6 dB(A) of meer. Arctic weet de kaart met de beperkte geluidsproductie van 33,5 db(A) echter prima op de zeer lage temperatuur van 64 °C te houden.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Silver Award Arctic Accelero Xtreme IV

Arctic Accelero Xtreme IV

  • Aluminium
  • 2000 rpm
  • 991 gram

€ 86,94

1 winkel
0