13 80-100 euro headsets review: beter luisteren

74 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Geluidskwaliteit
 3. 3. Testmethode
 4. 4. ASUS Strix Pro
 5. 5. Corsair Gaming H1500
 6. 6. Creative Soundblaster Evo USB
 7. 7. Func HS-260
 8. 8. Kingston Hyper X Cloud
 9. 9. Logitech G430
 10. 10. Plantronics Rig System
 11. 11. Razer Kraken 7.1 Chroma
 12. 12. Roccat Kave XTD Stereo
 13. 13. Sennheiser PC 330
 14. 14. Steelseries Siberia V3
 15. 15. tT eSports Dracco Captain
 16. 16. Turtle Beach Ear Force Z60
 17. 17. Testresultaten - frequentierespons
 18. 18. Conclusie
 19. 19. Besproken producten
 20. 20. Reacties

Inleiding

Verreweg de meeste gamers geven de voorkeur aan een headset en het aanbod in de markt is dan ook enorm. Hardware.Info testte 13 modellen in het prijssegment tussen de 80 en 100 euro. Dit deden we niet alleen met een uitgebreide luistertest, maar ook met een gloednieuwe testopstelling die we in samenwerking met Alpha-Audio.nl ontwikkelden.

De besproken klasse is niet goedkoop, maar nog wel betaalbaar en dé categorie waar je goede kwaliteit mag verwachten, zowel qua geluidsweergave, draagcomfort en de microfoon. In deze review bespreken we de fysieke aspecten, meten én beluisteren we de headsets en beoordelen we de microfoon.

Ontwerp

Headsets draag je vaak langere tijd, dus draagcomfort is cruciaal. De meeste fabrikanten kiezen dan ook voor een ‘over-ear’ model, waarvan de oorschelpen over de oren vallen. Toch zijn er grote verschillen, mede door verschillende materialen en dikte van de kussens.

Verder kan je kiezen tussen een gesloten en een open ontwerp. Een open headset oefent minder geluidsdruk uit op de oren, waardoor je deze langer kunt gebruiken. Het nadeel is dat deze veel meer geluid ‘lekt’. Een gesloten model heeft doorgaans een meer uitgesproken basweergave, en hiermee een wat warmer geluid. Ook zal je omgeving minder snel mee kunnen genieten.

USB met surround

Headsets hebben een USB-aansluiting of een stel analoge 3,5 mm stekkers. De eerste groep heeft een ingebouwde geluidskaart en kan daarmee surround toevoegen. Dit 3D geluid is overtuigender met een hoofdtelefoon, doordat er gebruik gemaakt wordt van HRTF. Een voorbeeld dat je zelf kan beluisteren om het verschil tussen speakers en een headset te horen is The Virtual Barber Shop op Youtube. Deze functie is zinnig voor gaming, want een ruimtelijke weergave zorgt ervoor dat je de tegenstander in een FPS game makkelijker kan lokaliseren. Helaas is de geluidskwaliteit van de USB-geluidskaarten doorgaans minder goed, zelfs minder dan die van een onboard geluidskaart. Daardoor is bijvoorbeeld ruis eerder hoorbaar en komen harmonische afwijkingen vaker voor, die de weergave van het geluid minder helder maken. USB heeft dus voor- en nadelen.

Logitech G430 Surround Sound Gaming Headset
Een voorbeeld van een USB-geluidskaart die surround-weergave mogelijk maakt.

Microfoon

We zien heel wat verschillende microfoonimplementaties. De meeste zitten op een arm, maar sommige zijn los te koppelen, of je kan ze omhoog klappen. In een model in deze test is de microfoon in de oorschelp ingebouwd. Het moge duidelijk zijn dat een microfoon die voor de mond geplaatst kan worden de beste geluidskwaliteit en demping van het omgevingsgeluid biedt. Schuimrubber om de microfoon (een ‘plofkap’) kan ongewenste blaasgeluiden tegengaan, al is dit niet altijd nodig.

Sommige microfoons voegen ruis toe aan de opname, maar gelukkig komt dat in de hier besproken hogere prijsklasse niet vaak voor. Headset met USB hebben meestal een sidetone, wat ervoor zorgt dat je jezelf licht terug hoort in de koptelefoon, waardoor je niet te hard gaat praten.

Geluidskwaliteit

Het belangrijkste aspect is de geluidskwaliteit. Dat wordt in hoge mate bepaald door de gekozen onderdelen en het fysieke ontwerp, dat bepalend is voor resonantie en vibraties. Doorgaans is in iedere oorschelp één speaker verwerkt, die zowel de lage, midden- als hoge tonen tegelijk moet weergeven, een zogeheten full-range driver. Dat is lastig, want voor hoge tonen moet de speaker snel bewegen, voor lage juist langzaam. Een oplossing is aparte speakers voor hoge en midden- en lage tonen gebruiken, maar dat komt niet vaak voor. De frequentieweergave is hierdoor een zaak van balans. Een headset met een zeer sprekende basweergave laat in de regel minder detail horen in het midden- en hoog. Een model met een sprankelend midden en hoog mist vaak volume in de lage tonen. Deze balans kunnen we beluisteren en vergelijken met een referentiemodel, maar we kunnen het tegenwoordig ook meten.

Dat geldt ook voor de harmonische afwijking. Naast de frequentiebalans is er namelijk verschil in de zuiverheid van de weergave. Een headset met een nauwkeurige weergave reproduceert het geluid zo natuurgetrouw mogelijk. Als tonen doorklinken in de daaropvolgende frequenties, is dat hoorbaar; een headset klinkt dan minder zuiver. Een enkele harmonische afwijking is altijd aanwezig, maar het wordt storend als dit op meerdere frequenties plaatsvindt bij een hoog geluidsniveau. In het ergste geval wordt de weergave rommelig zonder duidelijke definitie van de tonen.

Testen

Tot dusver brachten we de frequentiebalans op het gehoor in kaart en konden we weinig concreets melden over harmonische afwijking, maar dankzij een nieuwe testopstelling kunnen we hier nu meer over zeggen. Deze construeerden we in samenwerking met Alpha-Audio.nl met als doel om headsets en hoofdtelefoons op een betrouwbare en een-op-een vergelijkbare manier te testen en vergelijken.

Testmethode

Onze testopstelling voor headsets bestaat uit een piepschuimen hoofd met daarin een trillingsvrij opgehangen Dayton Audio EMM-6 microfoon, gekoppeld aan een Icon NeoPreAmp microfoon-voorversterker. Deze is aangesloten op de microfoon-ingang van een Asus Xonar Essence STX geluidskaart. Die regelt ook het uitgangssignaal naar de headset. Het programma Audiotester produceert testtonen, waarvan we met behulp van de opstelling kunnen meten hoe nauwkeurig die worden weergegeven door de headset. We meten in een geluidsdichte box, waardoor de nauwkeurigheid aanzienlijk hoger is dan bij metingen in een open ruimte.

Een sweep-meting die iedere frequentie opeenvolgend weergeeft, geeft ons een duidelijk inzicht in de verdeling van de tonen, die getoond wordt in een frequentiecurve. De White Noise meting, die alle toonhoogtes tegelijk uitstuurt, doet hetzelfde voor de stabiliteit van de weergave. Als deze frequentiecurve veel afwijkt van de sweep-meting, is de kans groot dat er bijvoorbeeld een duidelijke harmonische afwijking aanwezig is. Die harmonische afwijking zelf meten we dan ook, in procenten, en geven we aan in de waarde THD+N in de testresultaten.

THD+N

Om met die laatste te beginnen: een harmonische afwijking weerklinkt in de daaropvolgende frequentie. Bijvoorbeeld: een uitgestuurde 80Hz die je terughoort op 160Hz, 240Hz of zelfs 320Hz. Harmonische afwijkingen verschillen per headset in aantal en volume, maar een kleine harmonische afwijking is altijd aanwezig. Een headset die op een laag geluidsniveau alleen de daaropvolgende frequentie laat horen, heeft in de test een laag percentage.

We doen deze meting in 150 stappen van 20Hz tot 22Khz en brengen van iedere stap de afwijking in kaart. Kleine, niet hoorbare afwijkingen blijven onder de 1 procent. Echter, afwijkingen tot zo’n 4 procent zijn niet per se storend en tot 6 procent is het nog acceptabel. Daarboven mag je echt spreken van een onzuivere weergave. Afwijkingen komen het meest voor in de laagweergave van een headset. Doordat deze lage frequenties doorklinken in de hogere regionen, kan de basweergave voller klinken, maar deze is dan niet zo zuiver als gewenst.


De blauwe lijn in de grafiek is een voorbeeld van ernstige harmonische vervorming; de rode lijn geeft een voorbeeld van beperkte, niet storende vervorming.

Frequentiecurve

Naast de THD-waarde laat onze test per frequentie zien wat de geluidsterkte is in dB. Door deze waardes te verzamelen en in een grafiek te plaatsen, krijgen we een curve die de verhouding tussen laag, midden en hoog weergeeft. Hiermee kunnen we dus zien of een headset veel of weinig definitie heeft in de hoge tonen, of dat de basweergave bijvoorbeeld is aangezet. Samen met de test van de harmonische afwijking krijgen we zo een beeld van hoe zuiver de weergave is.


Een voorbeeld van twee frequentiecurves; de blauwe volgt de gewenste lijn bijzonder goed, de bruine laat een duidelijke afwijking in het laag zien en vertoont ook verder de nodige afwijkingen.

De testresultaten van de frequentiecurve zijn onderverdeeld in de frequentiegebieden laag, midden en hoog, plus de totaalweergave van 20 tot 16000Hz. Deze worden weergegeven als standaardafwijking van de dB-waarde. Hoe kleiner dit getal is, des te minder schommeling is er aanwezig in de weergave van het geluid. Een laag getal vertaalt zich in een strakke weergave van het aangegeven frequentiegebied, maar vertelt niet hoever dat frequentiegebied van de nullijn verwijderd is. De standaardafwijking van de totaalweergave geeft het beste aan hoeveel schommeling er aanwezig is. Voor een echt goede vergelijking moet je echter de daadwerkelijke geluidscurves van de headsets met elkaar vergelijken. Je kunt dus aan de hand van de cijfers een globaal beeld krijgen van de prestaties van een headset, maar meer dan een leidraad is het niet.

Daarnaast geven we niet de afwijkingen van 16 tot 22Khz weer, omdat dat een vervormd beeld oplevert van de standaard afwijking: iedere headset in dat gebied vertoont een sterke afloop. Wat we verder vaak zien in de test is dat zeker bij lagere prijsklassen de weergave vanaf 1KHz afneemt in volume tot circa 4KHz, waarna het weer toeneemt tot 6KHz. Daardoor mist er duidelijk definitie in dat gebied. Ook dit vind je terug in de testresultaten als 'Merkbare dip bij 4KHz'.


Bij de white noise-meting zie je het effect van THD op de frequentiecurve: de afwijking in het laag valt nog hoger uit (dit zijn dezelfde headsets als bij de frequency response grafiek).

Luistertest

Uiteraard beluisteren we zoals altijd ook iedere headset individueel en vergelijken we deze met een referentie-exemplaar. Getoonde afwijkingen in onze testresultaten hoeven in de praktijk namelijk niet per se een nadeel te zijn. De ervaring telt dus zeker zo zwaar als de meting (mits die binnen acceptabele afwijkingen blijft). Ons referentie-exemplaar is de Kingston HyperX Cloud, die we ook meenemen in deze test. Deze headset heeft namelijk de meest uitgebalanceerde weergave van alle headsets in deze test.

In de testresultaten van de luistertest zie je plus- en minpunten. Een score van nul geeft aan dat de geluidsweergave op in het betreffende toongebied hetzelfde is als van het referentie-exemplaar en dus mooi uitgebalanceerd. Minpunten geven aan dat de desbetreffende toonhoogte ondervertegenwoordigd is en pluspunten juist meer.

ASUS Strix Pro

De ASUS Strix Pro is onderdeel van de nieuwe gaming-lijn van het merk, waarvan het ontwerp refereert aan een uilensoort: de Strix. We bespraken de Strix-producten al eerder in een aparte review. Bij deze headset is dat goed zichtbaar bij het platklappen van de oorschelpen, waarna twee uilenogen je aanstaren. Hoewel de headset geheel van plastic is, is deze toch erg stevig dankzij het forse formaat van de oorschelpen, nodig voor de 60mm drivers. Hierdoor zal je ze eerder binnens- dan buitenshuis gebruiken.

Asus Strix Pro Gaming Headset

ASUS levert een korter en een langer snoer mee. Het eerste kan je aansluiten op een smartphone, maar ook op het langere snoer waarin een grote volumeregelaar met microfoon dempfunctie is opgenomen. In dit kastje is ook noise cancellation voor de microfoon verwerkt, om omgevingsgeluiden weg te filteren. Dat werkt prima. De hoofdband verstelt automatisch bij het opzetten, maar kan te krap zijn voor grote hoofden. Ook de oorkussens zijn niet heel comfortabel.

In vergelijking met ons referentie-exemplaar toont de Strix Pro beduidend minder basweergave, met iets meer definitie in de midden- en hoge tonen. Wel is hoorbaar dat in het gebied tussen de midden en hoge tonen in een gedeelte mist. Dat zien we ook terug in onze testresultaten, maar is in deze prijsklasse niet ongebruikelijk. In de laagweergave is enige vervorming te zien, maar deze is niet storend aanwezig. De afneembare microfoon heeft een geruisloze opname en klinkt helder, maar vertoont wel een storend sissende boventoon.

Asus Strix Pro Gaming Headset

Asus Strix Pro Gaming Headset

Asus Strix Pro Gaming Headset

Corsair Gaming H1500

De H1500 is goed herkenbaar als een Corsair-product, al onderscheidt hij zich met geel-accenten en stoffen oorkussens met een lichte structuur. Afwezig zijn de aluminium accenten van de eerdere modellen: dit model is volledig opgebouwd uit grof ogend plastic. Hierdoor komt de H1500 minder chique over dan de andere headsets in deze test.De hoofdband is voorzien van een dikke laag schuim en is verstelbaar met een kliksysteem. Samen met de zachte oorkussens heeft dit model daardoor een uitstekend draagcomfort.

De H1500 is voorzien van een USB-aansluiting en heeft dus een ingebouwde geluidskaart. In het extreem lange snoer is een kleine volumeregelaar verwerkt, waarmee je ook de opklapbare microfoon kan dempen. De Dolby Headphone surround-functie verbetert de plaatsing van omgevingsgeluiden in games en films; ook de open geluidsweergave van betoont hier zijn waarde. De onnodig aanwezige echo doet echter afbreuk aan de surround-implementatie. 

Corsair H1500

De geluidsweergave is qua verhouding tussen laag, midden en hoog vergelijkbaar met de Strix Pro. Er is alleen net iets minder detail aan het begin van het middengebied, zoals te zien is in de geluidscurve-grafiek, waarbij tussen 700Hz en 900Hz een zeer steile stijging van 13dB te zien is. Dit zien we in deze extreme mate niet terug bij andere headsets in deze test. De microfoon heeft wel een prettig heldere opname, maar vertoont daarnaast helaas wel de meeste ruis van alle microfoons in deze test.

Corsair H1500

Corsair H1500

Corsair H1500

Creative Soundblaster Evo USB

De Creative Evo USB is met een vanafprijs van ruim 107 euro relatief duur. De bouwkwaliteit is in elk geval uitstekend en ook is er de nodige extra functionaliteit. Zo zijn de oorschelpen te draaien en kunnen deze tegen de hoofdband geklapt worden voor een compacter formaat.

Voor gebruik met de computer is er zoals de naam aangeeft een USB-aansluiting, maar je kan de Evo USB ook via een aparte kabel met 4-polige stekker met een smartphone gebruiken. Een knop op de rechteroorschelp dient dan om telefoongesprekken aan te nemen. Deze knop drukt echter veel te makkelijk in, waardoor je bij het op- en afzetten van de headset ook de muziek ongewenst uitzet. Een draaiwieltje op deze oorschelp bedient het volume, maar alleen bij gebruik van de USB-kabel. Een groot nadeel van die kabel is dat hij stug is en de beweging ervan doorklinkt in de headset. Ook het draagcomfort valt tegen. De oorkussens vallen net niet over de oren en drukken deze dus plat, wat op de lange draagtermijn gaat irriteren.

Creative Sound Blaster Evo USB

In de geluidsweergave missen we duidelijk weergave in het laag en definitie in de hoge tonen. Hierdoor is alleen het middengebied enigszins aanwezig, met een erg doffe weergave. We zien meer harmonische afwijking in het laag dan gebruikelijk. Ook de surround-functie van deze headset is niet de beste in deze test, mede door de matige definitie in de hoge tonen. De microfoon zit verwerkt in de rechteroorschelp en is voorzien van noise cancellation. Daar merken we alleen zeer weinig van; er is een duidelijke ruis aanwezig en de stemopname klinkt niet helder. Kortom, zeker voor deze prijs niet echt een aanrader.

Creative Sound Blaster Evo USB

Creative Sound Blaster Evo USB

Creative Sound Blaster Evo USB

Func HS-260

De verstellers van de Func HS-260 lopen plat langs de hoofdband, waardoor hij er meer uitziet als één geheel dan de andere headsets in deze test. Bijzonder, maar we hebben onze twijfels over de constructiekwaliteit, die toch wat minder is dan van andere exemplaren in deze test.

Een voordeel is wel dat de afneembare microfoon en de kabel naar wens van kant gewisseld kunnen worden. De volumeregelaar bevindt zich onderop de linker oorschelp in de vorm van een draaiwieltje. De dempknop voor de microfoon vinden we op de microfoon zelf. Het draagcomfort is vergelijkbaar met de Corsair H1500 en is daarmee prima geschikt voor langere gamesessies.

Func HS-260

In de laag- en middenweergave is de HS-260 vergelijkbaar met ons referentie-exemplaar. In het hoog is het volume wat lager, maar dat maakt de weergave juist iets rustiger. Helaas zien we wel weer dezelfde dip tussen de midden en hoog weergave als bij diverse andere headsets in de test, waardoor de weergave daar ook definitie mist. Een positief resultaat is dat deze headset in deze vergelijkingstest een van de laagste harmonische afwijkingen heeft over het hele frequentiebereik.

Naast de stoffen oorkussens worden er ook neplederen meegeleverd die de laagweergave nog iets meer versterken. Over de microfoon zijn we iets minder tevreden, zo klinkt deze een beetje snerpend door te weinig laagweergave en wordt omgevingsgeluid te snel meegenomen. Ruis is echter haast niet aanwezig.

Func HS-260

Func HS-260

Func HS-260

Kingston Hyper X Cloud

De Hyper X Cloud van Kingston is het referentie-exemplaar in deze test en met reden: we beloonden hem eerder al met een Hardware.Info Gold Award vanwege zijn uitstekende prestaties, die we in onze meting bevestigd zien. De vormgeving zorgt ervoor dat je hem ook zonder schroom in het openbaar kan gebruiken. Voor een meer open geluidsweergave worden naast de leren oorkussens ook stoffen exemplaren meegeleverd. We hebben met beide oorkussens metingen uitgevoerd, zodat je de verschillen kan zien. Je vindt de extra metingen in de lightbox op deze pagina.

Kingston HyperX Cloud

De headset is stevig gebouwd en wordt geleverd met een arsenaal aan accessoires. Zo is hij te gebruiken met smartphones, is hij voorzien van twee verlengkabels en een vliegtuigadapter inclusief draagtas. Met een knop op het bedieningspaneel kan je zowel je smartphone bedienen als het volume regelen en de microfoon dempen. De microfoon op steel is los te koppelen en voorzien van een plofkapje tegen blaasgeluiden.

Deze headset heeft een mooie, uitgebalanceerde geluidsweergave. Op 4KHz zien we wel een dip in de frequentiecurve; laten we die buiten beschouwing, dan heeft de Kingston Hyper X Cloud de laagste standaardafwijking in deze test. Ook de harmonische afwijking is gering. Met de stoffen oorkussens krijgen de midden en hoge tonen duidelijk meer ruimte. De opname van de microfoon is mooi helder en bevat slechts een zeer zachte ruis die op een normaal geluidsniveau niet hoorbaar is.

Kingston heeft inmiddels een HyperX Cloud II uitgebracht, die we nog afzonderlijk zullen bespreken. Deze is qua geluidskarakteristiek en prestaties identiek, alleen is een aparte USB geluidskaart gebundeld.

Kingston HyperX Cloud

Kingston HyperX Cloud

Kingston HyperX Cloud

Logitech G430

Logitech heeft al langere tijd de G230 en G430 headsets in het assortiment. Deze producten hebben als voornaamste verschil dat de G430 voorzien is van een extra USB-geluidskaart. Daarnaast zijn de oorschelpen plat te klappen en zijn deze voorzien van stoffen oorkussens, net zoals de hoofdband. Het gebruikte stof voelt rondom de oren wat ruw aan. De headset klemt niet en zit comfortabel. Door het gebruikte plastic en de metalen verstellers voelt het geheel stevig aan. In het extreem lange snoer van 3,2 meter vinden we een volumeregelaar, waarop zich ook een dempknop voor de neerklapbare microfoon bevindt.

Logitech G430 Surround Sound Gaming Headset

De surround-functie van deze headset is redelijk goed te noemen, maar er is wel duidelijk een onnodige echo aanwezig. De geluidsweergave heeft net iets meer basweergave vergeleken met de midden en hoge tonen. Tegenover onze referentie klinkt de G430 daardoor iets doffer. We zien deze headset hierdoor voornamelijk als een geschikte match voor iemand die op zoek is naar extra basweergave. Helaas is de laagweergave niet helemaal zuiver, we meten een duidelijk aanwezige harmonische afwijking op meerdere frequenties van 5 procent THD+N. Ook merkten we helaas een lichte ruis op bij een iets hoger geluidsvolume vanuit de USB-geluidskaart. De microfoon heeft verder een prima heldere opname, maar heeft wel ruis tijdens het spreken. De ruis wordt netjes gedempt wanneer je niet spreekt.

Logitech G430 Surround Sound Gaming Headset

Logitech G430 Surround Sound Gaming Headset

Logitech G430 Surround Sound Gaming Headset

Plantronics Rig System

De Plantronics Rig, die we eerder al afzonderlijk reviewden, is de meest uitgebreide headset in de test. Het is zelfs mogelijk om ermee een telefoongesprek te voeren tijdens het gamen en daarbij de chat via bijvoorbeeld Ventrilo te dempen. Ook kan het spelvolume en chatvolume los van elkaar geregeld worden en is er een ingebouwde equalizer aanwezig. Daarvoor is voorzien in een USB geluidskaart en analoge ingang. Ook kan je de Rig gebruiken met spelconsoles, waarvoor een s/pdif-aansluiting aanwezig is en een 2,5mm microfoon jack-uitgang.

Plantronics Rig System Headset Black

De headset zelf is volledig opgebouwd uit plastic, met stoffen oorkussens. Het draagcomfort is prima, maar we maken ons wel enige zorgen over de wat mindere bouwkwaliteit. Je hebt de keus uit twee microfoons. Die in het snoer heeft een knop om een smartphone te bedienen, maar pikt duidelijk achtergrondgeluid mee en mist definitie in de hoge tonen.

De microfoon op boom doet het een stuk beter, maar klinkt wel dof en blikkerig. De weergave van deze headset komt erg overeen met ons referentie-exemplaar wanneer aangesloten op USB. Wel zien we in deze modus op veel plekken harmonische afwijking in het midden en hoog van gemiddeld 2 procent, wat meer dan gebruikelijk in deze test. Analoog aangesloten vertoont de headset een van de laagste harmonische afwijkingen, maar is er duidelijk minder laag en hoog weergave aanwezig. In beide gevallen merken en zien we geen dip tussen het midden- en hooggebied, zoals bij veel van de headsets in deze test wel het geval is.

Plantronics Rig System Headset Black

Plantronics Rig System Headset Black

Plantronics Rig System Headset Black

Razer Kraken 7.1 Chroma

Razer doet mee met de Kraken 7.1 Chroma. Deze headset is volledig opgebouwd uit zwart plastic dat stevig aanvoelt. De uitzondering is de hoofdband, die is opgebouwd uit een aantal dunne lagen plastic, wat minder stevig aanvoelt. Op de zijkant van de oorschelpen vinden we het Razer logo terug dat in meerdere kleuren kan pulseren of een vaste kleur kan weergeven. Leuk voor bijvoorbeeld op een LAN, maar verder stelt het niet veel voor.

Het draagcomfort is redelijk, maar de neplederen oorkussens drukken gedeeltelijk op de oren, wat op den duur kan gaan irriteren. Verder is er geen volumebediening aanwezig; de inschuifbare microfoon kan je wel dempen met een knopje op het uiteinde van de microfoon. Daarvoor is ook een statusledje aanwezig.

Razer Kraken 7.1 Chroma

De surround-functie van deze USB-headset is redelijk goed, maar het gemis in de hoge tonen van deze headset gooit roet in het eten. De laagweergave is overdonderend aanwezig, terwijl definitie in het midden en hoog ontbreekt. We meten bovendien flinke harmonische afwijkingen in het laag van tegen de 11 procent, waardoor deze tonen doorklinken over het hele bereik van de headset. Hierdoor is de reproductie rommelig en dof. Je zal begrijpen dat we om deze reden de Kraken 7.1 niet kunnen aanraden. De mooi heldere, geruisloze opname van de microfoon verandert daar niets aan.

Razer Kraken 7.1 Chroma

Razer Kraken 7.1 Chroma

Razer Kraken 7.1 Chroma

Roccat Kave XTD Stereo

De Roccat XTD Stereo is vormgegeven met het voor het merk kenmerkende blauw in het snoer en in accenten op de ronde oorschelpen. Deze laatstgenoemde zijn voor het grootste deel gesloten, maar tonen aan de onderzijde drie gleuven om de druk op de oren te verlagen. De bouwkwaliteit is uitstekend te noemen en het draagcomfort van de stoffen oorkussens is ook goed voor de lange duur, al is de structuur een beetje ruw.

De microfoon is zowel afneembaar als omhoog te klappen. In het redelijk stugge snoer bevindt zich een stevige volumeregelaar met dempknop voor de microfoon.

Roccat Kave XTD Stereo

Het is duidelijk dat de laagweergave van deze headset een stuk minder is dan van ons referentie-exemplaar. Hierdoor lijken de middentonen, maar ook de hoge tonen, sterker aangezet. Dat maakt deze headset tot een van de ruimtelijkste in deze test, maar hij mist ook wat warmte. Bovendien ontbreekt, maar dat komt bij veel exemplaren in deze test voor, definitie in het gebied tussen de midden en hoge tonen in. De harmonische afwijking is echter zeer gering. De microfoon heeft een heldere opname, maar toont wel een duidelijk storende ruis.

Roccat Kave XTD Stereo

Roccat Kave XTD Stereo

Roccat Kave XTD Stereo

Sennheiser PC 330

De PC 330 van Sennheiser heeft een gesloten ontwerp en leunt gedeeltelijk op de oren. Hij is voorzien van zilveren accenten en een rechteroorschelp die naar achter kan scharnieren, zodat het rechteroor makkelijk vrijkomt. Verder is de microfoon fors gebouwd en dempt deze automatisch wanneer je hem omhoog klapt.

Op de rechter oorschelp bevindt zich de volumeregelaar in de ronding van de oorschelp. Dat is in gebruik niet zo eenvoudig te bedienen als we zouden willen. De koptelefoon sluit goed af, maar oefent veel druk uit op de oren, waardoor deze op de lange termijn niet comfortabel blijft. De bouwkwaliteit is wel erg goed, waardoor we ons geen zorgen maken over de duurzaamheid.

Sennheiser PC 330

De geluidsweergave toont duidelijk minder laag, waardoor het geluid minder warm is dan voor ons gevoel prettig is. Er is hierdoor wel extra definitie aanwezig in de middentonen, maar daartegenover is de hoogweergave net is minder. Hierdoor klinkt muziek een beetje leeg, maar wel detailrijk. De microfoon heeft daarnaast wel een mooi heldere opname zonder ruis.

Sennheiser PC 330

Sennheiser PC 330

Sennheiser PC 330

Steelseries Siberia V3

De Siberia headsets van Steelseries is een bekende reeks die ondertussen al op versie drie is beland. Deze koptelefoons worden in het wit geleverd met een hoofdband die zichzelf instelt bij het opzetten. Deze soepele constructie zorgt voor een comfortabel draagcomfort, al is deze net zoals de Strix Pro van Asus mogelijk wat krap voor een groter hoofd. De oorschelpen zijn gedeeltelijk open en de bouwkwaliteit is prima.

De microfoon is inschuifbaar en heeft een dempschakelaar achterop de linker oorschelp. In het snoer zit geen volumeregelaar, je kan het wel gebruiken met een smartphone, door de 4-polige stekker. Het meegeleverde verlengsnoer verlengt het snoer naar een zeer riante 3,3 meter en voorziet in een gescheiden analoge aansluiting voor microfoon en koptelefoon.

SteelSeries Siberia v3 White

Het geluid toont een sterke laagweergave, met een duidelijk minder sterk midden en hoog. Die verhouding zal niet iedereen aanspreken. Positief is de lage harmonische afwijking, waardoor de basweergave in elk geval zuiver is. Toch zouden we eerder de Logitech G430 aanraden als je op zoek bent naar een headset met iets meer bas: die is beter in balans en voorzien van surround-functie. De microfoon heeft een heldere opname met weinig ruis.

SteelSeries Siberia v3 White

SteelSeries Siberia v3 White

SteelSeries Siberia v3 White

tT eSports Dracco Captain

Van het gaming-merk van Thermaltake bekijken we de Dracco Captain. Deze is voorzien van rode accenten en een hoofdband bedekt met iets wat lijkt op een stevig sinasappelnetje. De oorschelpen kunnen platgedraaid worden en in de hoofdband klappen om de headset compact te vervoeren. De materiaalkeuze is redelijk goed, met stevige metalen hoofdband-verstellers, maar de scharnier van de neerklapbare microfoon draait veel te zwaar.

De oorkussens zijn bedekt met nepleer, net als de bovenkant van de hoofdband. Het draagcomfort is zeker voor langere gebruikstijd niet ideaal, omdat de binnenkant van de headset tegen je oorschelp aandrukt. In het lange snoer van 3,15 meter vinden we een volumeregelaar met dempknop voor de microfoon.

Tt eSports Dracco Captain

De laagweergave van deze headset is erg duidelijk aanwezig, met minder nadruk op midden en hoog. Wel horen we van de laatste twee bij deze headset meer terug dan bij de Siberia V3, met een minder groot gat tussen de midden en hoge frequenties. Een onoverkomelijk nadeel is echter de harmonische afwijking van een niet geringe 9 procent in het laag, waardoor de basweergave niet zuiver is. Daar staat tegenover dat de kwaliteit van de microfoon prima is, met een heldere opname en weinig ruis. Dat verhelpt het vervormde laag uiteraard echter niet.

Tt eSports Dracco Captain

Tt eSports Dracco Captain

Tt eSports Dracco Captain

Turtle Beach Ear Force Z60

De Ear Force Z60 is een van de weinige headsets in het assortiment van Turtle Beach die niet voor consoles bestemd is. We bespraken hem eerder in een aparte review. De mat plastic hoofdband en glimmende oorschelpen zijn bedekt met een zacht stof en doordat de Z60 niet klemt is het draagcomfort prima, ook bij langer gebruik.

De headset is analoog aan te sluiten op een smartphone met de vierpolige stekker, maar voor het verbinden met een PC is het bedoeling dat je de meegeleverde USB geluidskaart gebruikt. Dan kan je de DTS surround-functie gebruiken, die zeker bekoort met verschillende standen voor films, muziek en games. De microfoon is los te koppelen en geplaatst op een zeer flexibele steel. Ook positief is dat je chatgeluid en gamegeluid gescheiden van elkaar kan regelen, met twee losse audiokanalen.

Turtle Beach Ear Force Z60

Analoog aangesloten overheerst de laagweergave, waarbij midden en laag volledig wegvallen. Aangesloten op de USB geluidskaart is het geluid meer in balans, maar alsnog blijven midden en hoog wat onderbelicht. Een slimme truc is dat de surround-functie af en toe het baskanaal alsnog opschroeft, waardoor op de juiste momenten gebruik gemaakt wordt van het grote basbereik. Daarbij is positief dat er vrijwel geen harmonische afwijking aanwezig is, dus het geluid is wel zuiver. Deze eigenschappen maken het samen met de prima surroundfunctie een ideale gamersheadset. De opname van de microfoon klinkt bovendien warm en heeft een zeer lichte ruis.

Turtle Beach Ear Force Z60

Turtle Beach Ear Force Z60

Turtle Beach Ear Force Z60

Testresultaten - frequentierespons

Op deze pagina zie je vier grafieken met de frequentiecurve van alle testdeelnemers. In elke grafiek is de Kingston Hyper X Cloud opgenomen, plus een aantal geteste modellen.

Conclusie

Onze nieuwe testopstelling illustreert op duidelijke wijze de verschillen die we ook horen tussen de headsets. De beste aanwijzen wordt hierdoor nog wat eenvoudiger. De beste muziekweergave heeft de Kingston Hyper X Cloud; bovendien krijg je de nodige handige extra’s bij deze headset, die dan ook met een Gold Award naar huis mag.

Ook de Plantronics Rig System overtuigt, zeker wanneer aangesloten via USB, met goede geluidsweergave en veel mogelijkheden. De analoge weergave van deze headset is wat minder mooi uitgebalanceerd, maar de Rig ontvangt wel een Silver Award. Die is er ook voor de Func HS-260, die zuivere muziekweergave combineert met uitstekend draagcomfort en een aantrekkelijke prijs.

Voor gamers ten slotte is de Turtle Beach Ear Force Z60 de beste keuze. Naar onze mening is een goede surround-functie belangrijk voor een optimale spelervaring en op dat gebied blinkt de Ear Force Z60 duidelijk uit. Voor allround muziekweergave is deze minder geschikt, door het overheersende laag, maar een Silver Award is op zijn plaats: voor games is het een aanrader.

Kingston HyperX Cloud Func HS-260
Plantronics Rig System
Turtle Beach Ear Force Z60

Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus Strix Pro Gaming Headset

Asus Strix Pro Gaming Headset

 • Over-ear
 • 2 kanaals

129,47 €

2 winkels
Corsair H1500

Corsair H1500

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Creative Sound Blaster Evo USB

Creative Sound Blaster Evo USB

 • On-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Silver Award Func HS-260

Func HS-260

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Gold Award Kingston HyperX Cloud

Kingston HyperX Cloud

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Logitech G430 Surround Sound Gaming Headset

Logitech G430 Surround Sound Gaming Headset

 • Over-ear
 • 2 kanaals

54,90 €

10 winkels
Silver Award Plantronics Rig System Headset Black

Plantronics Rig System Headset Black

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Razer Kraken 7.1 Chroma

Razer Kraken 7.1 Chroma

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Roccat Kave XTD Stereo

Roccat Kave XTD Stereo

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Sennheiser PC 330

Sennheiser PC 330

 • On-ear
 • 2 kanaals
 • Ruisonderdrukking
Niet verkrijgbaar
SteelSeries Siberia v3 White

SteelSeries Siberia v3 White

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Tt eSports Dracco Captain

Tt eSports Dracco Captain

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Silver Award Turtle Beach Ear Force Z60

Turtle Beach Ear Force Z60

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
0
*