4 NAS besturingssystemen in de praktijk

23 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Amahi
 3. 3. Amahi: toegang van buitenaf
 4. 4. Amahi opslagsysteem: Greyhole
 5. 5. Amahi screenshots
 6. 6. FreeNAS
 7. 7. FreeNAS bestandssysteem
 8. 8. FreeNAS screenshots
 9. 9. OpenMediaVault
 10. 10. OpenMediaVault screenshots
 11. 11. Windows Storage Server
 12. 12. Windows Storage Server opslag
 13. 13. Windows Storage Server screenshots
 14. 14. Feature tabel
 15. 15. Conclusie
 16. 16. Besproken producten
 17. 17. Reacties

Inleiding

NAS-apparaten komen op deze pagina’s en op onze website regelmatig aan bod. Ook geven we regelmatig advies voor de bouw van een eigen thuisserver, voor wie meer flexibiliteit wil. Wat daarbij doorgaans ontbreekt is de software om die zelfbouw NAS of thuisserver aan te sturen. We heten niet voor niets Hardware.Info – maar toch bespreken we in dit artikel vier besturingssystemen voor je zelfgebouwde thuisserver.


Eerder bespraken we al uitgebreid de installatie van de Synology DSM software op een gewoon computer systeem in de vorm van XPEnology. In dit artikel gaan we in op een aantal andere opties die wat minder avontuurlijk zijn dan aangepaste Synology software. Die software is immers wel heel gelikt, maar niet officieel ondersteund voor gebruik op een PC. Dat zijn de vier waarmee we hier aan de slag gaan wél: Amahi, FreeNAS, OpenMediaVault en Windows Storage Server 2012 R2 Standard.

Daarbij bekijken we de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheden van de genoemde besturingssystemen. Uiteraard bespreken we ook het belangrijkste aspect van een NAS / thuisserver OS: het opslagsysteem. We testen de besturingssystemen op een zelf samengesteld systeem op basis van het Intel Avoton platform in de vorm van een ASRock C2550D4I bordje in combinatie met een 240 GB Sandisk Extreme II SSD voor het OS en acht 500 GB Western Digital Caviar Blue harddisks voor de data. Deze relatief kleine disks kozen we om het creëren van diverse storage volumes te versnellen – bij disks van meerdere terabytes wordt dat erg tijdrovend. Het geheel huisvestten we in een compacte SilverStone DS380 behuizing, die ruimte biedt aan maar liefst 12 harde schijven.

SilverStone DS380
De SilverStone DS380: een klein kastje met érg veel interne ruimte.

Test

We hebben alle systemen ook getest met onze standaard tests voor NAS-apparaten. De resultaten zijn eenduidig en daarom gaan we er niet in detail op in: alle configuraties behalen een maximale doorvoersnelheid van 100-110 MB/s, waarbij de beperking duidelijk de gigabit netwerkinterface is. Dit zijn hoe dan ook uitstekende prestaties, vergelijkbaar met high-end NAS-apparaten. Wil je nog hogere prestaties, dan moet je meerdere netwerkinterfaces tegelijk gebruiken (teamen). Die functie zit vaak op luxere NAS devices en ook het door ons gebruikte platform biedt die mogelijkheid.

Amahi

Amahi HDA (Home Digital Assistant) is een opensource OS dat naar eigen zeggen wordt ontwikkeld met gebruiksvriendelijkheid en eenvoud in het achterhoofd. Het is gebaseerd op de Fedora 19 Linux distributie. De installatie van Amahi maakt dan ook gebruik van een aangepaste Fedora installatieprocedure.

Amahi Amahi

Hoewel deze met een grafische interface is uitgevoerd en niet al te ingewikkeld is, worden er wat ons betreft niet altijd zinnige configuratievragen aan de gebruiker gesteld. Zo wordt er tijdens de installatie gevraagd welke harddisks er gebruikt mogen worden, maar niet welke voor het OS bestemd is (de SSD in ons geval) en welke voor data. In de installatie-instructies op de Amahi wiki staat dat de eerste schijf volledig wordt gewist en voor het OS wordt gebruikt. As we echter de installer zijn gang laten gaan, lijkt het er op dat de eerste schijf (de SSD) alleen voor de opstartpartitie wordt gebruikt, terwijl het OS zelf op de eerste Western Digital harddisk terechtkomt. Dat is niet handig. De overige schijven blijven ongebruikt en moeten we dus zelf later als dataschijven toevoegen. De standaard aangemaakte gedeelde mappen worden opmerkelijk genoeg ook op de OS-schijf geplaatst.

Amahi Amahi

Aan het einde van de installatie moet je een installatiecode invoeren. Die dien je aan te maken op de Amahi website, door aldaar een account te registreren en wat (lokale) netwerkconfiguratie-opties in te vullen. Na het invoeren van de resulterende code is de installatie voltooid en wordt het systeem herstart.

Na de herstart maakt het systeem verbinding met de Amahi website waar het zichzelf vervolgens aanmeldt als nieuwe Amahi HDA server en het de eerder ingevulde netwerkconfiguratie-opties downloadt. Die zijn nodig omdat het de bedoeling is dat je je Amahi HDA server als DHCP en DNS server gaat gebruiken in plaats van je router. Via die weg haalt Amahi HDA wat trucs uit om de server niet alleen via zijn IP-adres, maar ook via meerdere lokale hostnames bereikbaar te maken.

De trucs die Amahi HDA uithaalt zijn nodig om de webinterfaces te kunnen bereiken van de apps die je op de Amahi kunt installeren. Deze zijn namelijk alleen via die hostnames bereikbaar en niet via het IP-adres. Het vragen om deze netwerkopties en het uitzetten van de DHCP server in je router vinden wij een wat gebruikersonvriendelijke aanpak. Wie technisch minder onderlegd is, zal hier moeite mee hebben. Dit terwijl Amahi toch aangeeft gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel te hebben. Overigens zullen ook mensen die wel verstand hebben van netwerkconfiguraties er niet altijd blij mee. Gelukkig kan je de DHCP en DNS trucs via de geavanceerde instellingen in de webinterface uitzetten.

Amahi: toegang van buitenaf

Om ook buiten je thuisnetwerk makkelijk bereikbaar te zijn, maakt je Amahi HDA server verbinding met de servers van Amahi en wordt er een subdomein van amahi.net voor je server beschikbaar gesteld. Dit vinden we dan wel weer een leuke voorziening. Je moet hiervoor overigens wel zelf de poort(en) in je router openzetten. De verbinding met Amahi’s servers resulteert er ook in dat je op de Amahi.org website ook met je Amahi account kunt inloggen om de status van je server te zien. Daarvan, en van het feit dat je je dient te registreren, zijn we dan weer wat minder gecharmeerd.

Als je via een hostname, domeinnaam of IP adres in je browser naar je Amahi HDA server navigeert, krijg je een strakke en simpele webinterface te zien. Je wordt niet overweldigd met opties en menu’s en alles is makkelijk te vinden. De minimalistische opzet resulteert er wel in dat er weinig geavanceerde configuratie mogelijk is. Als je een optie niet kan vinden in de UI kan je altijd nog de command line induiken om daar met standaard Linux commando’s aan de gang te gaan. Iets wat, zoals we verderop zullen zien, nog wel eens nodig kan blijken. Er zijn overigens ook Android en iOS apps beschikbaar om onderweg met je server te verbinden. Deze bieden de mogelijkheid om je media op je HDA server te bekijken, maar hebben geen configuratie functionaliteit.

Amahi Amahi
De web interface van Amahi is strak en simpel.

Amahi opslagsysteem: Greyhole

Van zichzelf doet Amahi geen software RAID, maar dankzij de Linux basis kan je dit eventueel wel zelf configureren. Dat is niet heel gebruiksvriendelijk. Ook het toevoegen van een nieuwe dataschijf (met of zonder RAID) dien je handmatig via de command line te doen. Dat is evenmin gebruiksvriendelijk, en ook niet wat je verwacht gezien de simpele webinterface. Amahi stelt geen eisen aan de bestandssystemen van je data-opslagschijven, zolang Fedora er maar mee overweg kan; zelfs NTFS is mogelijk (met wat handmatige configuratie).

Amahi Amahi

Hoewel Amahi geen RAID heeft ingebouwd, heeft het wel een zeer flexibele manier om schijven samen te voegen tot een volume, in de vorm van 'Greyhole', dat waar gewenst ook redundantie biedt. Greyhole werkt als volgt: je voegt een aantal gewone mappen toe aan de Greyhole ‘pool’. Dit kunnen willekeurige mappen zijn: mappen op dataschijven, complete disks, zelfs netwerkmappen zijn mogelijk. Vervolgens voeg je de Greyhole plugin toe aan de configuratie van Samba, de software die je gedeelde mappen via SMB/CIFS beschikbaar maakt als netwerkmappen. Deze plugin houdt een log bij van alle veranderingen die via Samba aan de toegevoegde netwerk map(pen) worden gedaan. Een Greyhole service werkt op de achtergrond deze log af en verplaatst nieuwe of aangepaste bestanden naar een van de Greyhole pool-mappen en plaatst een ‘symlink’ hier naartoe in de originele gedeelde map (de ‘landingzone’). Het verwijderen van een bestand resulteert in het verwijderen van de symlink en het verplaatsen van het echte bestand naar een ‘trash’ map. Dit werkt ook voor meerdere data schijven/mappen in de Greyhole pool, waardoor deze feitelijk als een volume zichtbaar zijn via Samba. Greyhole verdeelt de data over de verschillende pool-mappen op basis van de hoeveelheid beschikbare opslagruimte. Desgewenst kan je per ‘landingzone’ een minimaal aantal pool-mappen aangeven, waarheen alle bestanden moeten worden gekopieerd: op die manier kan je data redundant opslaan.

Het mooie van deze oplossing is dat je op elk moment direct meer datamappen of schijven kunt toevoegen, en dat deze ook buiten Greyhole gewoon uit te lezen zijn, bijvoorbeeld in het geval dat het Amahi OS het begeeft. Ook hoef je niet lang te wachten op het herstellen van een RAID array na een gefaalde schijf. Het nadeel is dat elke aanpassing vertraagd naar de datamappen wordt weggeschreven (al merk je hier in de praktijk weinig van). Ook heb je niet het snelheidsvoordeel van een echte RAID-opstelling. Helaas geldt ook voor Greyhole dat je het handmatig in Amahi moet configureren, ondanks dat het als Amahi feature geadverteerd wordt. Als alternatief kan je een betaalde Amahi app met Greyhole UI aanschaffen.

Amahi Amahi
Je moet betaalde apps installeren om alles uit Amahi te halen

Standaard zijn je Amahi gedeelde mappen alleen bereikbaar via het SMB/CIFS protocol. Om je opslagruimte te benutten als meer dan alleen een netwerkschijf, kan je Amahi uitbreiden met apps. Dit zijn veelal verpakte versies van bestaande software. Populaire thuisserverprogramma's als ownCloud, BitTorrent Sync, Plex en verschillende download-gerelateerde software zijn te vinden in de Amahi ‘Marketplace’. Een groot deel dient echter betaald te worden. Jammer, zeker omdat de meeste software gratis of opensource is! Amahi stelt dat je niet betaalt voor de software zelf, maar voor het gemak van een ‘one-click installation’. Gelukkig kan je door de Fedora basis de software ook zelf installeren alsof het Fedora betreft, alleen hier komt wat Linux ervaring wel goed van pas.

Al met al lijkt Amahi een mooi initiatief met een aantal goede ideeën. Helaas zitten er wel aardig wat ruwe randjes aan waardoor we de indruk krijgen dat het systeem nog niet helemaal af is. We zouden het voor nu dan ook alleen aanraden als je het leuk vindt om je in Linux te verdiepen en de moeite wil nemen om alles goed te configureren via de command line. Toch is het een interessant project om in de gaten te houden.

Amahi screenshots

FreeNAS

Waar Amahi voornamelijk gericht is op thuisgebruikers, is FreeNAS ook zeer geschikt voor bedrijven. Het is al wat langer in ontwikkeling en heeft dus wat minder ruwe kantjes. Het OS is gebaseerd op FreeBSD (een Unix variant). Het installatieproces verloopt zonder grafische interface, maar is verder wel zeer eenvoudig.

Dat FreeNAS geavanceerder en zakelijker is zie je gelijk terug in de webinterface. Deze is zeer zakelijk en uitgebreid van opzet, wat beginners af zou kunnen schrikken. De interface geeft toegang tot erg veel en complexe opties. Er is een wizard beschikbaar die wat basistaken voor je uitvoert en je helpt met een eerste datavolume en gedeelde map, maar de meeste zaken zal je zelf moeten configureren. Dit zal daardoor wel even duren, want het vereist de nodige technische kennis. Gelukkig zijn het systeem en de opties goed gedocumenteerd op de website.

FreeNAS FreeNAS
FreeNAS biedt zeer veel en geavanceerde opties.

Uiteraard is er ondersteuning voor het delen van mappen via het netwerk met behulp van AFP (Apple), SMB/CIFS (Windows) en NFS (Linux/Unix). Verder is er voor webtoegang onder andere voorzien in FTP en WebDAV. Voor een bedrijfsomgeving is er ook Active Directory, LDAP, Kerberos en iSCSI ondersteuning.

FreeNAS bestandssysteem

De dataschijven die je op bovenstaande manieren kunt bereiken worden in FreeNAS met het ZFS bestandssysteem geformatteerd. Over de mogelijkheden en werking van ZFS zijn letterlijk boeken vol geschreven, we gaan er hier dus maar kort op in. Bij ZFS staat dataveiligheid centraal. Het heeft daartoe zeer veel mogelijkheden, waaronder een software RAID-laag, de mogelijkheid tot volledige schijfencryptie, het de-dupliceren (niet dubbel opslaan) van data, en het maken van ‘snapshots’.

De ZFS software RAID-implementatie ondersteunt configuraties die lijken op RAID 0, 1, 5, 6 maar ook weer niet helemaal hetzelfde zijn. ZFS snapshots zijn een soort on-the-fly te maken data herstelpunten. Een snapshot maken geeft je de mogelijkheid om naar die versie van de data terug te keren. Het maken en herstellen van snapshots gebeurt bijna zonder vertraging. Tenslotte kan je je ZFS volume uitbreiden (zonder dataverlies) met meer schijven door deze te ‘stripen’ (RAID 0) met een identieke RAID-configuratie voor een soort 10 of 50 RAID-configuratie. Het aanmaken van RAID-volumes gebeurt redelijk rap, er is geen lang 'resync' process nodig. Ook het vervangen van een uitgevallen schijf gebeurt sneller dan bij een gewone RAID-configuratie, omdat het niet de hele schijf in afgaat maar alleen het deel dat gebruikt wordt. Zelfs als je schijf met het besturingssysteem het begeeft en je een nieuwe installatie uitvoert, kun je je bestaande ZFS-volumes importeren.

FreeNAS FreeNAS
ZFS volumes maken in FreeNAS is zo gepiept.

Al deze mogelijkheden hebben wel hun gevolgen voor de systeemeisen. Gebruik van ZFS vraagt de nodige CPU-kracht en, bovenal, werkgeheugen. De vuistregel is 1 GB RAM per 1 TB opslag. Dit betekent dat je een wat luxere thuisserver nodig zult hebben, wil je optimaal van FreeNAS gebruik maken. Eerdere versies van FreeNAS boden de mogelijkheid om het UFS bestandssysteem, zonder alle features van ZFS, te gebruiken. Sinds versie 9.3 van FreeNAS (op het moment van schrijven de nieuwste) is de mogelijkheid om UFS partities te maken echter verdwenen. Je kunt nog wel je UFS-dataschijven importeren, evenals NTFS- en FAT32-schijven.

Heel veel apps zijn er niet voor FreeNAS, maar de populairste thuisserver software is vertegenwoordigd. BitTorrentSync, ownCloud, Plex Media Server en verschillende backup- en downloadsoftware zijn allemaal van de partij, en tevens gratis te installeren. Je kunt eventueel natuurlijk ook met de FreeBSD basis aan de slag. Je kunt hiervoor ook FreeBSD ‘Jails’ gebruiken, een soort tussenweg tussen een sandbox en een virtuele machine die het basis besturingssysteem deelt.

FreeNAS vergt wat meer technische kennis, maar dan heb je ook een zeer flexibel en geavanceerd systeem in handen. Heb je behoefte aan de geboden functionaliteit, dan is FreeNAS zeker een volwassen oplossing.

NAS4Free

Een aantal jaren geleden splitste (‘forkte’) FreeNAS een aparte versie af die is doorontwikkeld onder de naam NAS4Free. Deze deelt veel mogelijkheden met FreeNAS, maar heeft een wat overzichtelijkere web interface met wat minder uitgebreide opties. Ook is er ondersteuning voor meer bestandssystemen, waardoor het geheugen verslindende ZFS niet meer een vereiste is. Helaas zijn er voor NAS4Free geen apps of plugins beschikbaar, maar als dit geen probleem is en FreeNAS toch al je aandacht heeft, is het zeker een blik waard.

FreeNAS screenshots

OpenMediaVault

OpenMediaVault is gestart door een ex-ontwikkelaar van FreeNAS. Net als Amahi is het voornamelijk bedoeld voor thuisgebruik. De basis wordt gevormd door de Debian 7 Linux distributie, wat onder andere terug te zien is in de installatieprocedure. Deze is niet grafisch uitgevoerd en stelt net als bij Amahi wat ons betreft teveel overbodige vragen. De installatie installeert alleen het OS en doet nog niks met je dataschijven.

Na de installatie en een herstart kunnen we OpenMediaVault bereiken via de tijdens de installatie gekozen gekozen hostname of op het IP-adres. De webinterface lijkt in eerste instantie op die van FreeNAS, maar er zit wel degelijk verschil in. De verschillende opties vinden wij wat beter ingedeeld en vormgegeven, waardoor deze onze voorkeur geniet. De interface vereist wat minder kennis dan FreeNAS, maar toch wel iets van technisch vernuft om alles te begrijpen. Daarmee komt het systeem tussen Amahi en FreeNAS te liggen.

OpenMediaVault OpenMediaVault
De web interface in OpenMediaVault is wat eenvoudiger dan die van FreeNAS.

De bekende netwerkprotocollen worden ondersteund: SMB/CIFS, NFS, FTP en TFTP. In die lijst ontbreken Apple’s AFP en iSCSI, maar deze kunnen met een plugin worden toegevoegd. Voor de opslag kan standaard gebruikt worden gemaakt van Linux software RAID, dat in OpenMediaVault lineair RAID en RAID 0, 1, 5, 6 en 10 ondersteunt. Het aanmaken van een RAID volume is kinderlijk eenvoudig dankzij de simpele webinterface. Na twee uur wachten (voor een RAID 5 opstelling met 4 500 GB schijven) moesten we het volume nog wel zelf formatteren met een bestandssysteem. Hiervoor worden EXT3, EXT4, JFS en XFS ondersteund. Voor het uitlezen van extern geformatteerde schijven worden ook de FAT32- en NTFS-bestandssystemen ondersteund om je data te importeren.

OpenMediaVault OpenMediaVault
Het aanmaken van een RAID volume neemt aardig wat tijd in beslag.

Na een bestandssysteem te hebben aangemaakt kan je hier gedeelde mappen op definiëren met, des gewenst, zeer uitgebreide toegangsopties per gebruiker of groep. Je dient de gedeelde map daarna nog wel via de gewenste netwerkprotocollen bereikbaar te maken. We hadden graag een optie gezien om dit gelijk bij het aanmaken van de gedeelde map aan te geven.

Mocht een schijf uit het RAID array het begeven, dan zal je deze moeten vervangen door een andere en het array laten repareren. Dit duurde in ons geval 80 minuten voor een gesimuleerde uitval van een 500 GB schijf. Mocht het OS het begeven, dan kan je de RAID array importeren in een nieuwe installatie, of in een ander Linux besturingssysteem.

Plugins

OpenMediaVault is relatief nieuw. De eerste als stabiel gekwalificeerde versie, 1.0, is september 2014 uitgegeven. Dat verklaart wellicht het beperkte aanbod van plugins voor het systeem. Door de Debian 7 basis kan je zelf aan de slag met Debian pakketten maar er is een interessantere optie. Op de website omv-extras.org zijn heel wat meer onofficiële plugins te vinden. Je downloadt een omv-extras plugin die het mogelijk maakt om vanuit de standaard plugins-pagina van de OpenMediaVault webinterface de plugins van omv-extras te installeren. Hiermee is er toegang tot onder andere ownCloud, Bit Torrent Sync, Plex Media Server, en de gebruikelijke backup- en downloadsoftware. Een interessante plugin die je hier ook vindt installeert het bij Amahi besproken Greyhole, inclusief (gratis) configuratiepagina, in de OpenMediaVault webinterface.

Voor thuisgebruik lijkt OpenMediaVault ons een betere optie dan Amahi. De afweging tussen FreeNAS en OpenMediaVault is een lastige. Voor FreeNAS zal wat meer technische kennis nodig zijn, maar deze biedt ook meer mogelijkheden. De web interface van OpenMediaVault geniet onze voorkeur en de Debian basis is misschien wat makkelijker aan te passen dan die van FreeBSD.Ook zijn daarvoor meer softwarepakketten beschikbaar en zijn deze vaak makkelijker te installeren.

OpenMediaVault screenshots

Windows Storage Server

Als laatste installeerden we Windows Storage Server 2012 R2 Standard op onze thuisserver. Zoals te verwachten is dit OS gebaseerd op Windows 8.1. Je kunt dan ook gewone Windows applicaties installeren. De installatieprocedure is zo goed als hetzelfde als ‘gewoon’ Windows: grafisch uitgevoerd en simpel te doorlopen.

Eenmaal geïnstalleerd word je tijdens de eerste start begroet door het ‘Server Manager’ programma. Hiermee configureer je alle server-gerelateerde zaken van het OS. Het is een gewoon desktopprogramma en er is helaas geen web based variant. Je zal de instellingen dus op het apparaat zelf, of via Remote Desktop moeten aanpassen. Voor thuisgebruikers wellicht jammer, maar voor een bedrijfsomgeving over het algemeen geen probleem.

Dat het OS bedoeld is voor een bedrijfsomgeving is ook duidelijk te zien aan de Server Manager interface en alle geboden mogelijkheden. Hier zijn er aardig wat van. Gelukkig zijn ze niet allemaal tegelijk geïnstalleerd en heeft Microsoft met een verdeling in ‘Roles’ en ‘Features’ een overzichtelijke indeling kunnen maken.

Een van die rollen is ‘File and Storage Services’ waaronder je ondersteuning vindt voor NFS en iSCSI. Zoals op elk Windows systeem is SMB/CIFS ook ondersteund en via de IIS web server software van Microsoft kan je FTP toevoegen. Al deze services kunnen gekoppeld worden aan het uitgebreide gebruiker- en groepenmanagement, alsmede aan een verscheidenheid aan andere zakelijke services.

Microsoft Windows Storage Server 2012 R2 Standard
De management interface van Windows Server is erg zakelijk en alleen via de (remote) desktop beschikbaar.

Windows Storage Server opslag

De gedeelde data kan je middels Microsoft’s ‘Storage Spaces’ optimaal opslaan. Het betreft hier een storage oplossing vergelijkbaar met ZFS. Je voegt meerdere fysieke schijven (SATA, maar ook USB-schijven) samen tot een ‘Storage Pool’. Op de Storage Pool maak je vervolgens een ‘Virtual Disk’, welke verschillende ‘layouts’ kan hebben. De ondersteunde layouts zijn ‘Simple’ (vergelijkbaar met RAID 0), ‘Mirror’ (vergelijkbaar met RAID 1) en ‘Parity’ (vergelijkbaar met RAID 5 en 6 afhankelijk van het aantal gebruikte fysieke schijven). Je kan op een Storage Pool meerdere virtuele schijven maken, zelfs met verschillende layouts. De virtuele schijven krijgen een capaciteit gespecificeerd en kunnen of de hele capaciteit in een keer reserveren op de Storage Pool, of alleen de hoeveelheid ruimte die door de virtuele schijf daadwerkelijk voor data gebruikt wordt. De Storage Pools en Virtual Disks kunnen eenvoudig en zonder wachten uitgebreid worden met meer fysieke schijven en opslagruimte. Ook is het vervangen van een beschadigde schijf en het repareren van de virtuele disks kinderspel en snel gedaan. Je kunt zelfs fysieke schijven toevoegen als ‘Hot Spare’, wat betekent dat deze automatisch beschadigde schijven vervangen. Ook na een herinstallatie van het OS pikt Windows de Storage Pool weer gewoon op.

Microsoft Windows Storage Server 2012 R2 Standard
Windows helpt je door de Storage Spaces procedures.

Windows Storage Server is een mooi systeem, maar duidelijk meer gericht op de zakelijke markt. Hier hangt dan ook een zakelijk prijskaartje van meer dan 600 euro aan. Voor de helft van de prijs heb je Windows Server 2012 R2 Essentials met praktisch dezelfde functionaliteit. Ook dit zal voor de meeste thuisgebruikers de prijs niet waard zijn. In zo’n geval is FreeNAS een interessant (albeit een ietwat minder gebruiksvriendelijk) alternatief.

Een andere mogelijkheid is gewoon Windows 8 of 8.1 in te zetten, daar maakt Storage Spaces ook deel van uit. Je mist dan wel veel van de managementmogelijkheden. Een ander nadeel is dat de performance van Windows 8.1 een stuk lager lijkt dan bij de Server-versie. Waarbij bij de laatste de snelheid over het algemeen prima is (we haalden zo rond de 100 MB/s bij het schrijven en lezen), blijft de snelheid van Windows 8.1 hangen tussen de 30 en 50 MB/s bij het schrijven. Het is ons op dit moment nog niet duidelijk waar dit aan ligt.

Windows Storage Server screenshots

Feature tabel

In deze tabel zie je de verschillende features van de besturingssystemen die standaard (zonder command line of extra software) beschikbaar zijn. De meeste '-' gaten kunnen met handmatige configuratie via de command line of installatie van extra software wel gevuld worden.

 AmahiFreeNASOpenMediaVaultWindows Storage Server 2012 R2 Standard
Netwerkprotocollen        
SMB/CIFS Ja Ja Ja Ja
NFS - Ja Ja Ja
AFP - Ja - -
FTP - Ja Ja Ja
TFTP - Ja Ja -
iSCSI - Ja - Ja
Bestandssystemen        
EXT4 Ja - Ja -
EXT3 Ja Lezen Ja -
FAT32 Lezen Lezen Lezen Ja
JFS - - Ja -
NTFS - Lezen Lezen Ja
UFS - Lezen - -
XFS - - Ja -
ZFS - Ja - -
Redundantie        
RAID -(/Greyhole) 0, 1, Z1, Z2, Z3 Lineair, 0, 1, 5, 6, 10 Storage Spaces: 'Simple', 'Mirror', 'Parity'
Toegangsbeheer        
Gebruiker Ja Ja Ja Ja
Groepen - Ja Ja Ja

Conclusie

We hebben een aantal NAS of opslagserver besturingssystemen de revue laten passeren. Van de vier zijn FreeNAS en Windows Server duidelijk meer gericht op zakelijke situaties, hoewel FreeNAS voor de technisch gevorderde gebruiker ook een mooi alternatief is. Het is stabiel en heeft standaard veel mogelijkheden aan boord en bovenal meer dan 600 euro goedkoper dan Windows.

Voor de minder avontuurlijke gebruiker zijn Amahi en OpenMediaVault wat gebruiksvriendelijker. Amahi heeft een mooie visie, maar aan de uitwerking moet wat ons betreft nog heel wat gebeuren. Tenzij je flink investeert in apps en plug-ins, is het weinig gebruiksvriendelijk. Daarom zouden we dit systeem links laten liggen, tenzij je van klussen en uitzoeken houdt. OpenMediaVault is een mooi systeem met voldoende mogelijkheden zonder overweldigend te zijn. Ook vinden wij de combinatie met Greyhole een interessante.

Deze besturingssystemen vormen een mooie basis voor een thuisserver systeem. Het systeem waarop wij de software uitprobeerden is te koop vanaf zo’n 890 euro (exclusief data schijven). Dat bedrag is vergelijkbaar met dat van een high-end NAS van merken als Synology, Qnap of Asustor. Net als dergelijke kant-en-klare NAS-systemen is het systeem ook snel genoeg om de gigabit-verbinding volledig te benutten. Uiteraard werken de besturingssystemen ook op goedkopere configuraties. Ons thuisserver PC advies is bijvoorbeeld al te koop vanaf zo’n 250 euro (exclusief data schijven). Dergelijke systemen in combinatie met de besproken software kunnen een mooi en flexibel alternatief zijn voor een gewone NAS, maar het voordeel van een moderne NAS van een merk zoals genoemd is uiteraard dat die een bijzonder gebruiksvriendelijke en uitgebreide webinterface bieden, waar geen van de hier besproken opties zich echt mee kan meten.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Amahi Amahi

Amahi Amahi

 • Amahi
 • Volledige versie
Niet verkrijgbaar
FreeNAS FreeNAS

FreeNAS FreeNAS

 • FreeNAS
 • Volledige versie
Niet verkrijgbaar
Microsoft Windows Storage Server 2012 R2 Standard

Microsoft Windows Storage Server 2012 R2 Standard

 • Windows Storage Server
 • Volledige versie
Niet verkrijgbaar
OpenMediaVault OpenMediaVault

OpenMediaVault OpenMediaVault

 • OpenMediaVault
 • Volledige versie
Niet verkrijgbaar
0
*