4 NAS besturingssystemen in de praktijk

23 reacties
4 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Amahi
 3. 3. Amahi: toegang van buitenaf
 4. 4. Amahi opslagsysteem: Greyhole
 5. 5. Amahi screenshots
 6. 6. FreeNAS
 7. 7. FreeNAS bestandssysteem
 8. 8. FreeNAS screenshots
 9. 9. OpenMediaVault
 10. 10. OpenMediaVault screenshots
 11. 11. Windows Storage Server
 12. 12. Windows Storage Server opslag
 13. 13. Windows Storage Server screenshots
 14. 14. Feature tabel
 15. 15. Conclusie
 16. 4 besproken producten
 17. 23 reacties

Inleiding

NAS-apparaten komen op deze pagina’s en op onze website regelmatig aan bod. Ook geven we regelmatig advies voor de bouw van een eigen thuisserver, voor wie meer flexibiliteit wil. Wat daarbij doorgaans ontbreekt is de software om die zelfbouw NAS of thuisserver aan te sturen. We heten niet voor niets Hardware.Info – maar toch bespreken we in dit artikel vier besturingssystemen voor je zelfgebouwde thuisserver.


Eerder bespraken we al uitgebreid de installatie van de Synology DSM software op een gewoon computer systeem in de vorm van XPEnology. In dit artikel gaan we in op een aantal andere opties die wat minder avontuurlijk zijn dan aangepaste Synology software. Die software is immers wel heel gelikt, maar niet officieel ondersteund voor gebruik op een PC. Dat zijn de vier waarmee we hier aan de slag gaan wél: Amahi, FreeNAS, OpenMediaVault en Windows Storage Server 2012 R2 Standard.

Daarbij bekijken we de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheden van de genoemde besturingssystemen. Uiteraard bespreken we ook het belangrijkste aspect van een NAS / thuisserver OS: het opslagsysteem. We testen de besturingssystemen op een zelf samengesteld systeem op basis van het Intel Avoton platform in de vorm van een ASRock C2550D4I bordje in combinatie met een 240 GB Sandisk Extreme II SSD voor het OS en acht 500 GB Western Digital Caviar Blue harddisks voor de data. Deze relatief kleine disks kozen we om het creëren van diverse storage volumes te versnellen – bij disks van meerdere terabytes wordt dat erg tijdrovend. Het geheel huisvestten we in een compacte SilverStone DS380 behuizing, die ruimte biedt aan maar liefst 12 harde schijven.

SilverStone DS380
De SilverStone DS380: een klein kastje met érg veel interne ruimte.

Test

We hebben alle systemen ook getest met onze standaard tests voor NAS-apparaten. De resultaten zijn eenduidig en daarom gaan we er niet in detail op in: alle configuraties behalen een maximale doorvoersnelheid van 100-110 MB/s, waarbij de beperking duidelijk de gigabit netwerkinterface is. Dit zijn hoe dan ook uitstekende prestaties, vergelijkbaar met high-end NAS-apparaten. Wil je nog hogere prestaties, dan moet je meerdere netwerkinterfaces tegelijk gebruiken (teamen). Die functie zit vaak op luxere NAS devices en ook het door ons gebruikte platform biedt die mogelijkheid.


4 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Amahi Amahi

Amahi Amahi

 • Amahi
 • Volledige versie
Niet verkrijgbaar
FreeNAS FreeNAS

FreeNAS FreeNAS

 • FreeNAS
 • Volledige versie
Niet verkrijgbaar
Microsoft Windows Storage Server 2012 R2 Standard

Microsoft Windows Storage Server 2012 R2 Standard

 • Windows Storage Server
 • Volledige versie
Niet verkrijgbaar
OpenMediaVault OpenMediaVault

OpenMediaVault OpenMediaVault

 • OpenMediaVault
 • Volledige versie
Niet verkrijgbaar
0