GPU prijs/prestatieverhouding Q2 2015: welke kaart moet je hebben?

60 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. 1920x1080 Medium
 3. 3. 1920x1080 Ultra
 4. 4. 3840x2160
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

De afgelopen maanden heeft voornamelijk Nvidia een aantal nieuwe videokaarten op de markt gebracht, waaronder de GeForce GTX 960 en de GeForce GTX Titan X. Daarnaast hebben we diverse nieuwe games getest. Tijd om een tussenbalans op te maken: welke typen videokaarten bieden op dit moment de beste prijs/prestatie-verhouding?

Voor dit artikel hebben we onze testresultaten van een 23-tal videokaarten van de huidige en vorige generaties gepakt bij een tiental games en in vier combinaties van resolutie en game-instellingen: 1920x1080 met medium settings, 1920x1080 met hoogste settings (vaak aangeduid met Ultra of Extreme), 3840x2160 met medium settings en 3840x2160 met hoogste settings. Ons testsysteem maakt gebruik van een Intel Core i7 5960X processor geklokt op 4 GHz, 16GB Corsair DDR4-2133 geheugen, een MSI X99 Gaming 9 moederbord en een Samsung 840 Evo 1TB SSD.

Nvidia GeForce GTX Titan X
Dat de GeForce GTX Titan X de snelste kaart van dit moment is, verbaast niemand. Maar welke kaart biedt de beste prijs/prestatie-verhouding?

De resultaten van alle afzonderlijke benchmarks vind je terug in onze online productdatabase door in het productenoverzicht onderaan deze review door te klikken naar specifieke GPU's of juist een vergelijkingstabel op te vragen. Voor deze review maken we gebruik van de Hardware.Info GPU prestatiescore Q2 2015, wat voor elk van de resoluties het gemiddelde is van de framerates gehaald in de verschillende games.

De volgende 10 games zijn opgenomen in de Hardware.Info GPU Prestatiescore Q2 2015, een mix van wat oudere populaire games en gloednieuwe titels:

 • Alien: Isolation
 • Battlefield 4
 • Civilization: Beyond Earth
 • Far Cry 4
 • Metro Last Light
 • Watch Dogs
 • GRID Autosport
 • Evolve
 • Total War: Atilia
 • GTA V

In de grafieken op de volgende pagina’s vind je deze prestatiescores op de Y-as geplot tegenover de gemiddelde prijzen van de betreffende videokaartsoorten op de X-as. Om dat laatste even precies te definiëren: de gebruikte prijs is het gemiddelde van de gemiddelde prijzen van alle videokaarten gebaseerd op de specifieke GPU in de Hardware.Info Prijsvergelijker, bepaald op 6 mei 2015. Laat dus duidelijk zijn: als je op zoek gaat naar de goedkoopste aanbieder van de goedkoopste uitvoering van een bepaalde kaart, dan kun je uiteraard op aanzienlijk lagere bedragen uitkomen, maar de door ons gebruikte bedragen geven een goed algemeen beeld.

In de grafieken hebben we met een blauw stippellijn de zogenaamde trendlijn getekend, een lijn waarvan je mag zeggen dat het de gemiddelde prijs/prestatie-verhouding is. De helft van de GPU’s zit dan ook links van de lijn, de ander helft rechts. In feite kun je zeggen: hoe verder een bolletje linksboven van de lijn is gepositioneerd, hoe beter de prijs/prestatie-verhouding en hoe verder een bolletje rechtsonder van de lijn is gepositioneerd hoe slechter de prijs/prestatie-verhouding.

Wanneer een kaart voor een bepaalde resolutie/instellingen-combinatie een gemiddelde heeft van 60 of meer zijn de meeste games gewoon volledig soepel te spelen. Zodra het gemiddelde richting de 100 gaat, zal je eigenlijk nooit problemen hebben.

1920x1080 Medium

De eerste grafiek toont aan dat je voor rond de € 125 à € 150 een kaart koopt die geschikt is om te gamen in Full HD resolutie met medium settings. We zitten dan in het segment van de Radeon R7 260X en GeForce GTX 750 Ti kaarten. Van de vier heeft de Radeon R7 260X de beste prijs/prestatie-verhouding, al zijn de verschillen niet groot. Gezien de beperkte prijsverschillen zijn de 260X en 750 Ti sowieso betere keuzes dan hun niet-X en niet-Ti soortgenoten. De beste keuze in het segment is wellicht echter nog wel de AMD Radeon R9 270: de goedkoopste uitvoeringen hiervan krijg je al voor minder dan € 150 en je moet je best doen om een game te vinden die je niet prima in Full HD resolutie kunt spelen met deze kaart.

Alle AMD Radeon R9 260X kaarten in de Hardware.Info Prijsvergelijker

Alle Nvidia GeForce GTX 750 Ti kaarten in de Hardware.Info Prijsvergelijker

Alle AMD Radeon R9 270 kaarten in de Hardware.Info Prijsvergelijker

Een segment hoger zien we dat de nieuwe GeForce GTX 960 gemiddeld ruim 10% sneller is dan voorganger GTX 760. Heel eerlijk: we hebben wel eens grotere stappen gezien van generatie op generatie. Wat wel bijzonder is, is dat men dit prestatieniveau weet te bereiken met een stroomverbruik dat tientallen watts lager is dan de GTX 760 en in vergelijking met AMD kaarten in hetzelfde segment is het verschil nóg groter. Dat maakt weer dat Nvidia’s partners zeer stille kaarten op de markt kunnen brengen, zoals ook te zien in onze vergelijkingstest van GTX 960 kaarten. In vergelijking met de Radeon R9 280, 280X of de geflopte 285 is die GTX 960 dan wat ons betreft ook de beste keuze, al lopen de kaarten qua prijs/prestatie-verhouding weinig uit elkaar. 

Alle Nvidia GeForce GTX 960 kaarten in de Hardware.Info Prijsvergelijker

Alle AMD Radeon R9 280(X) kaarten in de Hardware.Info Prijsvergelijker

1920x1080 Ultra

Wie wil gamen in Full HD met hogere of zelfs hoogste settings zal minimaal in dit segment van de GTX 960 of de Radeon R9 280(X) moeten winkelen. In onze review van de GTX 960 kaart zagen we al dat ruwweg de helft van de games prima in hoogste settings speelbaar is, bij de andere helft zul je een klein stapje terug moeten doen qua beeldkwaliteit, bijvoorbeeld door anti-aliasing uit te schakelen. Opvallend is dat in 1920x1080 met Ultra settings de Radeon R9 280 juist gemiddeld een fractie sneller in plaats van langzamer is dan de GTX 960, wellicht te verklaren door de grotere hoeveelheid geheugen van deze kaarten. Voor wie zich op dit segment richt hebben de Radeon R9 280 en 280X zeer duidelijk de beste prijs/prestatie-verhouding, al moet je je natuurlijk wel realiseren dat het stroomverbruik veel hoger is. Wie dat voor lief neemt krijgt met een 280X een kaart die maar een fractie duurder is dan een GTX 960, maar wel duidelijk sneller is. 

Alle Nvidia GeForce GTX 960 kaarten in de Hardware.Info Prijsvergelijker

Alle AMD Radeon R9 280(X) kaarten in de Hardware.Info Prijsvergelijker

Wie vrijwel altijd 1920x1080 met hoogste settings wil kunnen gebruiken of juist op wat hogere resolutie (WQHD) wil gaan spelen, moet zijn heil een segment hoger zoeken. Twee kaarten hebben daar een duidelijk uitstekende prijs/prestatie-verhouding, de AMD Radeon R9 290 en de Nvidia GeForce GTX 970, waarbij eerst genoemde gemiddeld een paar tientjes goedkoper, maar ook wat langzamer is. Zeker bij deze kaarten is het aanbiedingen spotten: op het moment van schrijven kost de allergoedkoopste R9 290 in onze prijsvergelijker € 271 en dat is gezien het prestatieniveau echt een koopje. De goedkoopste GTX 970 kost zo’n € 336. De R9 290X kun je echt beter in de winkel laten liggen; beide eerder genoemde bieden vergelijkbare prestaties voor veel minder geld. De GTX 970 heeft ten opzichte van de R9 290 natuurlijk weer als voordeel het veel lagere stroomverbruik en daarmee ook dat er verschillende zeer stille kaarten verkrijgbaar zijn. Zie daarvoor onze vergelijkingstest van GeForce GTX 970 kaarten. Eenzaam aan de top in de bovenstaande grafiek vinden we de GeForce GTX 980, maar de recent geïntroduceerde GeForce GTX Titan X is natuurlijk nóg sneller, maar zou ervoor zorgen dat we de x-as tot over de € 1000 moeten oprekken, wat de leesbaarheid niet ten goede zou komen. 

Alle Nvidia GeForce GTX 970 kaarten in de Hardware.Info Prijsvergelijker

Alle AMD Radeon R9 290 kaarten in de Hardware.Info Prijsvergelijker

De steeds populairder wordende WQHD resolutie (2560x1440 pixels) bevat ruim 70% meer pixels dan Full HD. Nu schaalt de benodigde rekenkracht niet helemaal lineair met het te berekenen aantal pixels, maar wel bijna. Ofwel: om een goede inschatting te krijgen van dat prestatieniveau kun je ruwweg tweederde van het prestatieniveau van Full HD nemen. Voor WQHD op hoogste settings is een GTX 980 dus geen overbodige luxe. Overigens doen we sinds kort meer en meer game-benchmarks op Hardware.Info ook in WQHD. Vanaf volgend kwartaal kunnen we zodoende hopelijk ook een WQHD prestatiescore berekenen.

Alle Nvidia GeForce GTX 980 kaarten in de Hardware.Info Prijsvergelijker

3840x2160

Gamen in Ultra HD resolutie vraagt heel wat meer van de GPU: een 4K-scherm heeft vier keer zo veel pixels als een Full HD scherm en kort door de bocht mag je dus concluderen dat een videokaart dan ook vier keer zoveel werk heeft. Ultra HD met hoogste settings blijft iets wat op een enkele game na niet mogelijk is met slechts één videokaart, met de GeForce GTX Titan X bij een enkele game als enige uitzondering op die regel. Enkel wie zijn spaarvarken stuk slaat en twee, drie of zelfs vier GTX 980’s of GTX Titan X'en gaat combineren kan Ultra HD met hoogste settings speelbaar maken. De nieuwe generatie monitoren bieden voor AMD en Nvidia voldoende reden om te blijven innoveren.

Ultra HD met Medium settings is in de regel wél mogelijk met een enkele videokaart, maar ook enkel als je in het topsegment gaat kijken. De GeForce GTX 980 en GTX Titan X zijn de enige kaarten die gemeten met de 10 games gemiddeld ruim boven de 60 fps of hoger uitkomen. De GeForce GTX 970 en AMD Radeon R9 290X zitten gemiddeld rond die 60 fps.

Alle Nvidia GeForce GTX 970/980 kaarten in de Hardware.Info Prijsvergelijker

Alle AMD Radeon R9 290(X) kaarten in de Hardware.Info Prijsvergelijker

Alle GeForce GTX Titan X kaarten in de Hardware.Info Prijsvergelijker

Conclusie

Het prestatieverschil tussen de GTX 960 en diens voorloper GTX 760 valt tegen, dat schreven we al in onze review. Toch is de GTX 960 op dit moment onze favoriet in het middensegment. In vergelijking met de AMD Radeon R9 280 is de GTX 960 zuiniger en biedt hij een veel beter overklokpotentieel en zaken als een H.265 video decoder. Als we echter puur kijken naar prijs/prestatie-verhouding is de Radeon R9 280X duidelijk de winnaar. Met elk van beide heb je alles in huis om prima te gamen in Full HD resolutie.

Wil je naar WQHD of Full HD op hoogste settings spelen, dan moet je een segment hoger gaan kijken. De AMD Radeon R9 290 en Nvidia GeForce GTX 970 bieden een vrijwel even goede prijs/prestatie-verhouding, waarbij we moeten aantekenen dat de 970 iets sneller, maar ook iets duurder is. Voor Ultra HD kan je kaart eigenlijk niet snel genoeg zijn: met een GTX 980 kun je al uit de voeten, maar de peperdure GTX Titan X is vooralsnog geen overbodige luxe.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

AMD Radeon R7 240

AMD Radeon R7 240

 • Oland
 • 320 cores
 • 780 MHz
 • 2048 MB
 • 128 bit
 • DirectX 12 fl 11_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
AMD Radeon R7 250

AMD Radeon R7 250

 • Oland
 • 384 cores
 • 1000 MHz
 • 1024 MB
 • 128 bit
 • DirectX 12 fl 11_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
AMD Radeon R7 260

AMD Radeon R7 260

 • Bonaire
 • 768 cores
 • 1000 MHz
 • 1024 MB
 • 128 bit
 • DirectX 12 fl 12_0
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
AMD Radeon R7 260X

AMD Radeon R7 260X

 • Bonaire
 • 896 cores
 • 1100 MHz
 • 2048 MB
 • 128 bit
 • DirectX 12 fl 12_0
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
AMD Radeon R9 270

AMD Radeon R9 270

 • Curacao
 • 1280 cores
 • 925 MHz
 • 2048 MB
 • 256 bit
 • DirectX 12 fl 11_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
AMD Radeon R9 270X

AMD Radeon R9 270X

 • Curacao
 • 1280 cores
 • 1050 MHz
 • 2048 MB
 • 256 bit
 • DirectX 12 fl 11_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
AMD Radeon R9 280

AMD Radeon R9 280

 • Tahiti
 • 1792 cores
 • 827 MHz
 • 3072 MB
 • 384 bit
 • DirectX 12 fl 11_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
AMD Radeon R9 280X

AMD Radeon R9 280X

 • Tahiti
 • 2048 cores
 • 950 MHz
 • 3072 MB
 • 384 bit
 • DirectX 12 fl 11_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
AMD Radeon R9 285

AMD Radeon R9 285

 • Tonga
 • 1792 cores
 • 918 MHz
 • 2048 MB
 • 256 bit
 • DirectX 12 fl 12_0
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
AMD Radeon R9 290

AMD Radeon R9 290

 • Hawaii
 • 2560 cores
 • 947 MHz
 • 4096 MB
 • 512 bit
 • DirectX 12 fl 12_0
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
AMD Radeon R9 290X (Uber Mode)

AMD Radeon R9 290X (Uber Mode)

 • Hawaii
 • 2816 cores
 • 1000 MHz
 • 4096 MB
 • 512 bit
 • DirectX 12 fl 12_0
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 750

Nvidia GeForce GTX 750

 • GM107
 • 512 cores
 • 1020 MHz
 • 1024 MB
 • 128 bit
 • DirectX 12 fl 11_0
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 750 Ti

Nvidia GeForce GTX 750 Ti

 • GM107
 • 640 cores
 • 1020 MHz
 • 2048 MB
 • 128 bit
 • DirectX 12 fl 11_0
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 760

Nvidia GeForce GTX 760

 • GK104
 • 1152 cores
 • 980 MHz
 • 2048 MB
 • 256 bit
 • DirectX 12 fl 11_0
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 770

Nvidia GeForce GTX 770

 • GK104
 • 1536 cores
 • 1046 MHz
 • 2048 MB
 • 256 bit
 • DirectX 12 fl 11_0
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 780

Nvidia GeForce GTX 780

 • GK110
 • 2304 cores
 • 863 MHz
 • 3072 MB
 • 384 bit
 • DirectX 12 fl 11_0
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 780 Ti

Nvidia GeForce GTX 780 Ti

 • GK110
 • 2880 cores
 • 876 MHz
 • 3072 MB
 • 384 bit
 • DirectX 12 fl 11_0
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 960 2GB

Nvidia GeForce GTX 960 2GB

 • GM206
 • 1024 cores
 • 1126 MHz
 • 2048 MB
 • 128 bit
 • DirectX 12 fl 12_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 960 4GB

Nvidia GeForce GTX 960 4GB

 • GM206
 • 1024 cores
 • 1126 MHz
 • 4096 MB
 • 128 bit
 • DirectX 12 fl 12_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 970

Nvidia GeForce GTX 970

 • GM204
 • 1664 cores
 • 1050 MHz
 • 4096 MB
 • 256 bit
 • DirectX 12 fl 12_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 980

Nvidia GeForce GTX 980

 • GM204
 • 2048 cores
 • 1127 MHz
 • 4096 MB
 • 256 bit
 • DirectX 12 fl 12_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX Titan

Nvidia GeForce GTX Titan

 • GK110
 • 2688 cores
 • 837 MHz
 • 6144 MB
 • 384 bit
 • DirectX 12 fl 11_0
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX Titan X

Nvidia GeForce GTX Titan X

 • GM200
 • 3072 cores
 • 1000 MHz
 • 12288 MB
 • 384 bit
 • DirectX 12 fl 12_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
0
*