AMD Carrizo notebook-APU preview: flinke stap vooruit

28 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Excavator
  3. 3. GPU
  4. 4. Videomogelijkheden
  5. 5. HSA compatible
  6. 6. Energiebesparing
  7. 7. In vergelijking met Intel
  8. 8. Conclusie
  9. 28 reacties

GPU

De GPU in de Carrizo chips zal afhankelijk van het model APU luisteren naar de naam Radeon R6 of R7. Hij is opgebouwd uit een achttal SIMD-segmenten, door AMD compute units genoemd. Deze bestaan weer elk uit 64 shader units, waardoor de GPU dus in totaal 512 shader units heeft. Let wel: Kaveri had ook al 8 compute units, maar bij de 15W exemplaren waren er daarvan slechts zes ingeschakeld. Bij Carrizo zijn ook bij de 15W APU's alle 8 CU's actief.

De GPU maakt gebruik van de "derde generatie" GCN 1.2 architectuur, net als AMD's nieuwste generatie losse GPU, de Tonga chip van de Radeon R9 285. GCN 1.2 maakt dat de GPU compatible is met DirectX 12 feature level 12_0. De nieuwste generatie GCN biedt verder verbeterde prestaties bij tesselation en maakt gebruik van lossless compressie voor texture data, waardoor er veel efficiënter kan worden omgesprongen met geheugenbandbreedte.

De GPU moet onder de streep flink sneller zijn dan bij de voorlopers. Bij 15W APU's en identiek stroomverbruik moet Carrizo in 3DMark11 volgens AMD een resultaat neerzetten dat zo'n 65% beter is dan Kaveri. Zo'n 30% daarvan komt voor rekening van hogere klokfrequenties die het 28nm procedé mogelijk maken. Zo'n 25% komt voor rekening van het grotere aantal ingeschakelde shader units en een additionele 10% door andere oorzaken, waaronder snellere CPU-cores.

Bij 35W modellen zijn de voordelen voor wat betreft hogere klokfrequentie een stuk minder en is het aantal CU's identiek. Maar ook bij deze APU's moet de 3DMark11 score ruim 15% hoger zijn dan bij Kaveri.

0