AMD Carrizo notebook-APU preview: flinke stap vooruit

28 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Excavator
  3. 3. GPU
  4. 4. Videomogelijkheden
  5. 5. HSA compatible
  6. 6. Energiebesparing
  7. 7. In vergelijking met Intel
  8. 8. Conclusie
  9. 28 reacties

Videomogelijkheden

De belangrijkste vernieuwing zitten echter niet zozeer in de 3D-pipeline als wel in de geïntegreerde UVD video-unit, die inmiddels toe is aan versie 6. Nieuw is de aanwezigheid van een volledig hardwarematige H.265 ofwel HEVC decoder. Deze nieuwe generatie video-codec (klik hier voor een artikel waarin we alle ins en outs uit de doeken doen) kan dezelfde kwaliteit leveren als de op dit moment veel gebruikte H.264 codec, alleen dan met de helft van de bandbreedte. Dat maakt H.265 uitermate geschikt voor het streamen van video in Ultra HD resolutie.

De H.264 decoder is versneld. Was deze bij huidige AMD APU's enkel geschikt voor video in Full HD resolutie, nu kan AMD ook H.264 video in Ultra HD resolutie hardwarematig decoderen. 

Voor wie enkel Full HD video bekijkt, biedt de snellere H.264 decoder echter ook voordelen. Doordat het decoderen van een frame vier keer zo snel gaat, wordt bij het bekijken van Full HD H.264 video de UVD 6 decoder zo'n 75% van de tijd uitgeschakeld om stroom te besparen. Het maakt dat je volgens AMD bij een "gemiddelde" laptop, wat dat ook mag zijn, zo'n half uur langer video zou moeten kunnen kijken.

0