AMD Carrizo notebook-APU preview: flinke stap vooruit

28 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Excavator
  3. 3. GPU
  4. 4. Videomogelijkheden
  5. 5. HSA compatible
  6. 6. Energiebesparing
  7. 7. In vergelijking met Intel
  8. 8. Conclusie
  9. 28 reacties

HSA compatible

Carrizo is verder de eerste APU die volledig geschikt is voor de HSA 1.0 standaard. HSA, ofwel Heterogeneous System Architecture, is een standaard die het mogelijk maakt dat CPU- en GPU-cores beter samenwerken binnen dezelfde programmacode. HSA zorgt er onder meer voor dat caches van de CPU- en GPU-cores automatisch coherent blijven, dat CPU en GPU gebruik kunnen maken van identieke geheugenadressen en daarmee dat data dus niet dubbel hoeft te worden opgeslagen in het geheugen en dat CPU-cores eenvoudig taken kunnen uitbesteden aan GPU-cores en andersom.

Verbeteringen bij Carrizo ten opzichte van Kaveri zijn onder meer dat de GPU-cores beter geschikt zijn gemaakt voor multi-tasking. Een zogenaamde context switch, waarbij alle data van programmathread 1 wordt weggehaald en alle data van programmathread 2 wordt binnengehaald, duurt nu nog maar duizenden CPU-cycles, waar dat tienduizenden of zelfs honderdduizenden was. Voor 3D-games was dat nooit een probleem, maar in een wereld waar meer en meer "normale" software GPU-cores gebruikt en dergelijke software ook tegelijkertijd kan draaien is dit langzaamaan geen overbodige luxe meer. 

Helaas moeten we wel concluderen dat de hardware duidelijk voor blijft lopen op de software. Het is inmiddels anderhalf jaar geleden dat AMD met Kaveri de eerste APU geschikt voor HSA op de markt bracht, maar sindsdien is er eigenlijk geen enkel noemenswaardig stuk software op de markt gekomen dat er gebruik van maakt. En zonder te cynisch te willen zijn: je kunt er ook duidelijk vraagtekens bij zetten of dat überhaupt gaat gebeuren zolang Intel de standaard niet omarmt. AMD heeft voor HSA de nodige belangrijke partners, waaronder ARM, maar daar koop je in de PC-wereld natuurlijk niet veel voor.

Tegelijkertijd mogen we ook wel concluderen dat Intel ook meer en meer van de principes achter HSA in haar chips verwerkt, zoals mogelijkheden om CPU- en GPU-cache coherent te houden. Wellicht dat beide kampen over een paar chipgeneraties stap voor stap nader tot elkaar zijn gekomen. Op dit moment lijken we te mogen concluderen dat de HSA-voordelen er voornamelijk in theorie zijn.

0