AMD Carrizo notebook-APU preview: flinke stap vooruit

28 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Excavator
  3. 3. GPU
  4. 4. Videomogelijkheden
  5. 5. HSA compatible
  6. 6. Energiebesparing
  7. 7. In vergelijking met Intel
  8. 8. Conclusie
  9. 28 reacties

Energiebesparing

AMD geeft te kennen dat laptops met een Carrizo APU een stuk langer mee moeten gaan op hun accu dan bestaande modellen met Kaveri APU. Hier zijn meerdere redenen voor. Allereerst zijn de Excavator CPU-cores zoals geschreven een stuk zuiniger dan hun Steamroller voorlopers. Ook de GPU is een stuk zuiniger. Het maakt dat de nieuwe APU's in totaliteit zuiniger zijn dan hun voorlopers en dat terwijl AMD ook nog eens de hele chipset functionaliteit heeft geïntegreerd. Het stroomverbruik van die chipset vervalt, wat ook een significante bijdrage is aan de verlaging van het totaalverbruik. Een combinatie van andere factoren, zoals het beter in slaapstand brengen van geheugenmodules en het enkel verversen van het display wanneer strikt noodzakelijk, maakt dat het algehele stroomverbruik van het complete systeem in idle modus volgens AMD met zo'n 40% is gereduceerd. 

Juist ook bij de geïntegreerde GPU is flink gewerkt aan een verlaging van het stroomverbruik. We schreven al dat de UVD videodecoder is versneld en daardoor bij het bekijken van Full HD video zo'n 75% van de tijd wordt uitgeschakeld. Maar men gaat nog een stap verder. Bij bestaande APU's werd de specifieke UVD-engine immers weliswaar gebruikt voor het decoderen van video, maar werden voor alle vormen van post-processing de GPU shader-units ingeschakeld. Het resultaat was dat data twee keer naar en van het geheugen getransporteerd moest worden. De nieuwe UVD6 kan de belangrijkste vormen van post-processing, denk daarbij primair aan het schalen van video naar de gewenste resolutie, ook hardwarematig doen, zodat de shader units niet meer noodzakelijk zijn. Het maakt dat een Carrizo chip met minder dan 2W verbruik een 1080p H.264 film kan afspelen, waar Kaveri daar bijna 5W voor nodig had. Let wel, zodra je complexere post-processing als verscherping, ruisonderdrukking of kleurcorrectie gaat toepassen, moeten de shader units alsnog ingeschakeld worden en vervalt dit voordeel.

Met de overige voordelen van minder geheugenverkeer, het ontbreken van de chipset en het slimmer aansturen van het display meegerekend, is het totale stroomverbruik van een laptop bij het bekijken van Full HD H.264 video volgens AMD met 50% afgenomen ten opzichte van de Kaveri generatie. Dat is echt een bijzondere prestatie.

Om verder energie te besparen heeft AMD ervoor gezorgd dat de CPU-cores, de GPU-cores en het chipset gedeelte van de APU's alleen op een eigen, onafhankelijk in te stellen dynamisch voltage kunnen werken. Daardoor kunnen alle chiponderdelen zo efficiënt mogelijk werken. 

0