AMD Carrizo notebook-APU preview: flinke stap vooruit

28 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Excavator
  3. 3. GPU
  4. 4. Videomogelijkheden
  5. 5. HSA compatible
  6. 6. Energiebesparing
  7. 7. In vergelijking met Intel
  8. 8. Conclusie
  9. 28 reacties

In vergelijking met Intel

Helaas is het nog even wachten op de eerste Carrizo gebaseerde laptops, waardoor we nog geen eigen benchmarks hebben om de nieuwe chips te vergelijken met de concurrentie van Intel. AMD's presentatie heeft de nodige vergelijkingen, maar de standaard waarschuwingen zijn hier natuurlijk op z'n plek: AMD zal uiteraard alleen scenario's tonen waar men duidelijk beter presteert dan de concurrentie. Bekijk de grafieken dus met een gezonde dosis wantrouwen.

Allereerst geeft AMD aan dat de 3D-prestaties aanzienlijk beter zijn dan bij Intel. In onderstaande grafiek de AMD A8, A10 en FX processors uit de Carrizo generatie die worden afgezet tegen Intel Core i3, i5 en i7 CPU's uit de nieuwste Broadwell-generatie en dan beide in het 15W TDP segment. In alle gevallen is AMD naar eigen zeggen een stuk sneller.

De APU's moeten volgens AMD sowieso snel genoeg zijn om populaire online games als Dota 2, League of Legends en Counter Strike Global Offensive te spelen op een laptop zonder losse GPU, getuige onderstaande grafieken:

Waar AMD het tot nu toe altijd tegen Intel moest afleggen is bij video transcoding, aangezien Intels QuickSync encoder veel sneller was dan AMD's VCE-encoder en Intels H.264 decoder eveneens veel sneller was dan die dan van AMD. Dat is nu voorbij. Althans, AMD beweert dat het transcoderen van H.264 video op een Carrizo APU sneller gaat dan op een Broadwell. 

Overigens toont onderstaande slide voor de oplettende kijkers een screenshot van de Handbrake open-source videocompressie software. AMD geeft aan dat er binnen nu en een aantal maanden een VCE-compatible versie van Handbrake op de markt moet komen, de code wordt nu bij AMD intern getest.

0