AMD Carrizo notebook-APU preview: flinke stap vooruit

28 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Excavator
  3. 3. GPU
  4. 4. Videomogelijkheden
  5. 5. HSA compatible
  6. 6. Energiebesparing
  7. 7. In vergelijking met Intel
  8. 8. Conclusie
  9. 28 reacties

Conclusie

De beloftes zijn mooi: als we alle techniek even buiten beschouwing laten en puur kijken naar de getoonde grafieken, belooft AMD bij APU's met een 15W TDP zo'n 65% betere prestaties in 3DMark11 (primair GPU workload) en 55% betere prestaties in Cinebench (100% CPU workload). Dat is echt een gigantische stap vooruit, waarmee AMD - als het waar is - de achterstand op Intel voor een groot gedeelte zou inlopen. De Carrizo chip en de daarin verwerkte Excavator CPU-cores zijn geoptimaliseerd voor een TDP van ordegrootte van 15W. Bij de 35W modellen voor snellere laptops zijn de prestatiewinsten in 3DMark11 en Cinebench 11 ten opzichte van de vorige generatie naar verluidt nog maar zo'n 15%. Maar dan nog: zelfs dat is een grotere stap dan wat Intel bij de laatste generaties heeft laten zien.

AMD's grootste probleem zal echter niet zozeer de techniek maar veel meer de samenwerking met notebookfabrikanten zijn. Het krijgen van zogenaamde design wins, oftewel het fabrikanten daadwerkelijk zo ver krijgen om de AMD A-processors toe te gaan passen in modellen, bleek bij de voorgaande generaties lastig en de beperkte financiële slagkracht van AMD zal hier ook zeker niet helpen. Aan de andere kant, hoe beter het product, hoe makkelijker het moet zijn om een fabrikant te overtuigen om het te gaan gebruiken.

Men richt zich met de nieuwe chips zoals gezegd op de markt van laptops met een prijskaartje tussen de pak 'm beet 400 en 750 euro. AMD zegt op alle prijspunten een betere prijs/prestatie-verhouding te kunnen bieden dan Intel, ook vergeleken met de nieuwste generatie Intel Broadwell chips.

De komende maanden moet de eerste Carrizo laptops op de markt komen. We zullen dan zien of AMD deze mooie beloftes waar kan maken.

0