AMD Carrizo notebook-APU preview: flinke stap vooruit

28 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Excavator
  3. 3. GPU
  4. 4. Videomogelijkheden
  5. 5. HSA compatible
  6. 6. Energiebesparing
  7. 7. In vergelijking met Intel
  8. 8. Conclusie
  9. 28 reacties

Inleiding

AMD introduceert vandaag op Computex officieel haar zesde generatie APU's, codenaam Carrizo. De nieuwe chips zijn primair ontwikkeld voor laptops en komen (vooralsnog) ook enkel hiervoor op de markt. De komende maanden zullen onder meer HP, Acer, Toshiba, Lenovo en ASUS laptops met Carrizo op de markt brengen. Pas zodra die laptops daadwerkelijk beschikbaar zijn, zullen we kunnen testen wat de prestaties zijn, vandaag nemen we wel al een frisse duik in de techniek.


AMD noemt Carrizo zoals gezegd de 6de generatie APU, waarbij de langzamere, op goedkopere apparaten gerichte Kabini en Beema chips ook zijn meegerekend. In het segment van mid-range laptops waar Carrizo op gericht wordt, is de chip de vierde generatie APU, na Llano, Trinity en Kaveri.

AMD richt zich met de chip op laptops in het $400 tot $700 segment, wat we voor het gemak dus ook maar even als het €400-€800 segment zullen zien. Carrizo is opgebouwd uit vier CPU-cores van de Excavator generatie, wat weer de 4de generatie van de Bulldozer architectuur is. Daarnaast bevat de APU een geïntegreerde GPU gebaseerd op GCN 1.2 architectuur (en dus geschikt voor DirectX 12) die onder meer voorzien is van een H.265 / HEVC decoder en een versnelde H.264 decoder, zodat de chip volledig is voorbereid op Ultra HD video. 

Bij de ontwikkeling heeft AMD naar verluidt grote stappen gemaakt qua prestaties, maar vooral ook qua energieverbruik. Men noemt het zelfs de grootste stap qua efficiëntie uit de historie van AMD. Een dergelijk statement is natuurlijk niet mis.

De chip wordt gemaakt middels een 28nm procedé bij Global Foundries. Het gebruikte procedé is in feite geoptimaliseerd voor GPU's en is één van de redenen dat AMD de nieuwe generatie een stuk zuiniger heeft gekregen dan zijn voorloper.

Een belangrijke vernieuwing bij Carrizo ten opzichte van de voorlopers is dat het een zogenaamde SoC is. Oftewel, alle functionaliteit van de chipset is volledig geïntegreerd in de APU, inclusief de controllers voor bijvoorbeeld Serial ATA 600 en USB 3.0. Het feit dat er geen chipset meer nodig is, heeft ook een positief effect op het stroomverbruik van het complete systeem, zoals we verderop zullen zien.

De APU bevat verder een dual-channel DDR3-2133 geheugencontroller en een PCI-Express 3.0 x8 controller voor het aansluiten van een optionele losse mobiele GPU.

0