Apple MacBook review: kleiner, dunner, lichter

62 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. De kunst van het weglaten
 3. 3. Keyboard en Force Click touchpad
 4. 4. Verbeterd Retinascherm
 5. 5. PowerMark Accutest 
 6. 6. 3DMark
 7. 7. Windows Prestaties: Cinebench R15
 8. 8. Windows Prestaties: PC Mark 8
 9. 9. Specificaties en prestaties
 10. 10. Foto's
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Wie in de markt is voor een Apple laptop had tot voor kort twee keuzes: een krachtige MacBook Pro voor het zware werk, of een lichte en dunne MacBook Air als je een zo draagbaar mogelijk model wilde hebben. Nu is daar een extra smaak bijgekomen. Apple lanceerde onlangs namelijk de nieuwe MacBook. Geen MacBook Pro of MacBook Air dus, maar gewoon ‘MacBook.’ En hoewel de naam het wellicht niet doet vermoeden is deze MacBook aanzienlijk dunner, lichter en kleiner dan zelfs de kleinste MacBook Air.


De MacBook is volgens Apple ‘gebaseerd op de lessen die het bedrijf heeft geleerd met de iPhone en de iPad’. Dat zien we niet alleen terug in de het ontwerp van de MacBook, maar bijvoorbeeld ook in het feit dat je als consument kunt kiezen uit verschillende kleurstellingen. De belangrijkste conclusie die Apple getrokken heeft lijkt echter toch vooral dat het apparaat klein en licht moet zijn. En dat is gelukt. De nieuwe MacBook heeft een 12 inch scherm en meet toch maar 28,1 bij 19,7 centimeter, kleiner dan een velletje A4 papier dus. Daarmee is het apparaat ook dunner en lichter dan Apple’s eigen MacBook Air 11,3 inch. Toch maakt de nieuwe MacBook de Air-modellen niet overbodig.

Apple MacBook 12" Retina Space Grey (MJY32N/A)
De Apple MacBook (12 inch Retina)

Om het compacte formaat en lage gewicht mogelijk te maken heeft Apple namelijk een aantal interessante keuzes gemaakt. Recente MacBook Air modellen waren weliswaar dun en licht, maar waren desondanks ‘complete’ machines die beschikten over relatief snelle Core i5 processors, meerdere USB poorten, Displayport en veelal ook over Thunderbolt en HDMI aansluitingen. Bij de nieuwe MacBook is daar flink in gesneden Kloppend hart is een relatief trage Intel Core M 5Y31 processor en de enige twee aansluitingen die we op de laptop tegenkomen zijn een USB Type C connector en een headsetuitgang. Tegenover deze potentiële beperkingen staat bovendien een fors prijskaartje. De goedkoopste variant van de MacBook 12 inch die wij testen kost maar liefst 1450 euro, terwijl je een MacBook Air koopt voor 1000 euro. Tijd om uit te zoeken wat het idee achter deze bijzondere MacBook is, en voor wie dit apparaat bedoeld is.

De kunst van het weglaten

De MacBook is net als alle Apple laptops tegenwoordig opgetrokken uit aluminium. De unibody is ondanks de geringe dikte stevig, het apparaat voelt zeer solide aan. Bij de ontwikkeling van de nieuwe MacBook heeft Apple er alles aan gedaan om het apparaat zo compact mogelijk te maken. Eén van de meest controversiële keuzes die het daarbij heeft gemaakt, is het schrappen van vrijwel alle aansluitingen. Apple zegt hier overigens bewust voor gekozen te hebben. Volgens Apple is het namelijk prima mogelijk om het apparaat draadloos met randapparatuur zoals printers te koppelen. Dat klopt uiteraard ten dele, maar bijvoorbeeld het aansluiten van een tweede scherm gaat toch een stuk lastiger zonder kabels, en ook veel gebruikte USB accessoires, sticks en geheugenkaartjes vereisen nog altijd fysieke verbindingen. Apple stapt hier wat ons betreft iets te gemakkelijk overheen.


De MacBook heeft één USB-C poort, die tevens dienst doet als voedingsaansluiting

Aan de rechterzijkant vinden we een 3.5 mm aansluiting voor een headset, terwijl we links één USB Type C aansluiting tegenkomen. Deze kan gebruikt worden om data uit te wisselen via het USB protocol en – met gebruik van adapterkabels – ook dienst kan doen als DisplayPort, HDMI of VGA-uitgang. Deze aansluiting dient echter ook meteen om het apparaat van voeding te voorzien. Heb je de voedingsadapter aangesloten, dan kan je dus niet zomaar een andere apparaat aansluiten. Speciale adapter/splitterkabels zijn uiteraard los verkrijgbaar, maar deze zijn bepaald niet goedkoop. De USB-C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter, met USB-C USB 3.1 en HDMI, kost bijvoorbeeld 89 euro.


De USB-C naar Digitale AV multipoort adapter kost 89 euro, en is feitelijk een vereiste accessoire.

Apple heeft het systeembord met daarop de processor, het werk- en opslaggeheugen en alle IO-functionaliteit ook sterk verkleind ten opzichte van het ook al kleine PCB uit de MacBook Air. De gebruikte Core M processor wordt bovendien passief gekoeld, zodat de ruimte die een ventilator inneemt uitgespaard kon worden. Ook het toetsenbord is aangepakt. Apple maakt bij de nieuwe MacBook gebruik van nieuw ontworpen toetsen met een ‘vlindermechanisme’ in plaats van traditionele schaartoetsen. Het voordeel is volgens Apple dat de toetsen zowel stabieler als ook dunner zijn geworden. Naar eigen zeggen is de breedte van de MacBook vooral bepaald door die van het full-size keyboard, dat inderdaad vrijwel tot aan de randen van de behuizing doorloopt.

Apple MacBook 12" Retina Space Grey (MJY32N/A)
Het moederbord van de Apple MacBook is érg klein, waardoor er veel ruimte is voor de accu's.

Al die ruimtebesparingen hebben ervoor gezorgd dat we naast het relatief kleine moederbord vooral héél veel accu in de MacBook vinden. De accu bestaat feitelijk uit zes losse eenheden, die elk bovendien uit meerdere dunne lagen bestaan. Door die lagen in grootte te laten variëren, is het Apple gelukt om de accu met de contouren van de behuizing mee te laten ‘buigen’. Hierdoor lopen de accu’s door tot aan de randen van de behuizing, waar deze veel dunner is dan in het midden. De totale accucapaciteit van de MacBook komt hierdoor uit op 39,7 Wh. Absoluut gezien is dat niet zo groot, maar gezien het formaat van de behuizing is het een knappe prestatie.

Keyboard en Force Click touchpad

Op de vorige pagina beschreven we kort dat de MacBook voorzien is van een nieuw toetsenbord met toetsen die geen traditioneel schaarmechanisme hebben, maar een vlindermechanisme. Apple’s claim dat de toetsen hierdoor stabieler zijn geworden klopt inderdaad. Als we de aanslag van de nieuwe MacBook vergelijken met die van de huidige MacBook Air, bieden ze inderdaad meer stabiliteit. Volgens Apple is het voordeel hiervan dat, ook als je de toets aan de rand indrukt, de aanslag nauwkeurig wordt geregistreerd. In de praktijk vinden wij het voordeel echter beperkt, of zelfs afwezig. Ook normale schaartoetsen werken prima en een nadeel van de nieuwe vlindertoetsen is dat de travel, ofwel de diepte waarmee je de toets kunt indrukken, minder is geworden. Wellicht is het een kwestie van wennen, maar wij vinden dit niet direct een prettiger gevoel geven.

Apple MacBook 12" Retina Space Grey (MJY32N/A)

Naast het keyboard heeft Apple ook het touchpad onder handen genomen. Het nieuwe ‘Force Touch’ touchpad is niet alleen drukgevoelig, zodat je met een hardere druk een ander commando kunt geven dan met een licht aanraking, het is ook voorzien van elektronisch instelbare feedback. Andere touchpads met een klikfunctie scharnieren doorgaans aan de bovenzijde van het touchpad. Hierdoor is het gemakkelijker om het touchpad aan de onderkant in te drukken, dan aan de bovenkant. Bij de MacBook is gekozen voor een touchpad dat overal hetzelfde klikgevoel geeft, een gevoel dat bovendien instelbaar is. De feedback die het touchpad geeft voelt verrassend natuurlijk aan. Pas al je de computer uitzet valt op dat je het touchpad niet meer in kunt drukken, en het feitelijk dus elektrisch opgewekte feedback is die je voelt.

Apple MacBook 12" Retina Space Grey (MJY32N/A)

Omdat het touchpad drukgevoelig is, kan je onder Mac OS X bovendien gebruikmaken van zogenaamde Force Touch features. Klik je bijvoorbeeld een datum in een email of een chat aan en druk je door, dan krijg je een pop-up om daar een agenda item van de maken. Force click je op een adres, dan krijg je een pop-up van een kaart met de betreffende locatie. In Safari zorgt een force click op een woord ervoor dat je een preview van de betreffende Wikipedia link te zien krijgt. Wat ons betreft prima functionaliteit die echt meerwaarde biedt.

Verbeterd Retinascherm

Eén van de eyecatchers van de nieuwe MacBook is ongetwijfeld het 12 inch grote Retina beeldscherm. Met een resolutie van 2304x1440 pixels en een aspectratio van 16:10 is dit scherm een buitenbeentje in de notebookwereld. Apple claimt dat het gebruikte LCD paneel meer licht doorlaat dan dat van zijn voorgangers, waardoor er een minder krachtige backlight nodig is. In de praktijk is het scherm van de MacBook echt een juweeltje. Kleuren zijn goed verzadigd en de kijkhoeken zijn indrukwekkend goed. Zoals we van Apple gewend zijn is het wel een spiegelend scherm.

Uiteraard hebben we het scherm doorgemeten met  behulp van SpectraCal Calman 5 analysesoftware en een X-Rite i1 Display Pro colorimeter. De meetresultaten bevestigen wat we met het blote oog ook al zagen: De gemiddelde Delta E afwijking voor het grijsverloop ligt met 2,7 ruim onder het punt waar kleurafwijkingen voor het menselijk oog zichtbaar worden, en dat geldt ook voor de kleurafwijkingen voor de primaire en secondaire kleuren. De hoogste Delta E die ze zien is 2,28 voor cyaan, terwijl het gemiddelde van alle kleuren uitkomt op een zeer goede 1,9. Uitstekend dus!

De maximale helderheid van het scherm is met 372 candela per vierkante meter ook prima, de minimale helderheid van 0,38 Cd/m² laat licht te wensen over. Desondanks is het daadwerkelijk gemeten contrast 979:1, een prima score.

 Apple MacBook 12" Retina Space Grey (MJY32N/A)

 Apple MacBook 12" Retina Space Grey (MJY32N/A)

PowerMark Accutest 

De werktijd op de accu is heel erg goed. De combinatie van de zuinige Core M processor, het efficiëntere beeldscherm en de relatief hoge accucapaciteit maken dat de MacBook het bij licht werk bijna tien uur volhoudt op één acculading.

3DMark

De gebruikte Core M processor beschikt over een ingebouwde Intel HD Graphics 5300 GPU. De prestaties hiervan zijn - zoals bekend - niet geweldig. Zeker in combinatie met de hoge resolutie van het beeldscherm van de MacBook, levert dat dus matige 3D prestaties op.

Windows Prestaties: Cinebench R15

De Core M5Y31 staat qua prestaties op gelijke voet met de Core M 5Y10 die bijvoorbeeld in de ASUS UX305 gebruikt wordt, en is zoals gezegd geen hardloper. 

Windows Prestaties: PC Mark 8

PC Mark 8 bootst het gebruik van systemen onder verschillende werkomstandigheden na, en is daarmee een goede graadmeter voor real world performance. Ook hier zien we dat de MacBook geen hardloper is.

Specificaties en prestaties

Op deze pagina vind je alle specificaties en prestaties van de Apple MacBook 12"

Algemeen
 
MerkApple
ProductnaamMacBook 12" Retina Space Grey (MJY32N/A)
ProductcodeMJY32N/A
DetailsProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeLaptop
ToetsenbordindelingQwerty US
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core M
Processor typeIntel Core M 5Y31
Processor klokfrequentie1.1 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)2.4 GHz
Aantal processorcores2
Geheugen capaciteit8 GB
Type geheugenDDR3
Geheugen klokfrequentie1600 MHz
Werkgeheugen uitbreidbaar tot8 GB
Scherm
Scherm diagonaal12 inch
Resolutie2304x1440
Verhouding16:10
Pixeldichtheid226 ppi
Scherm type (mat/glans)Glanzend
PaneeltypeIPS
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Graphics
GPU typeIntel HD Graphics 5300
Geïntegreerde / losse GPUGeïntegreerd
Opslag
Totale opslagcapaciteit256 GB
SSD opslagcapaciteit256 GB
Harddisk toerental0 rpm
Beschikbaar opslaggeheugen233 GB
Aantal harddisks / SSD's1
Harddisk/SSD 1 capaciteit256 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Optische drive merk/product
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
LAN adapter
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.0
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
PC-Card Type II0
ExpressCard (type)
Smartcard
USB 3.1 Gen1 (Type-C)1
USB 3.1 Gen2 (Type-A)1
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)1
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Micro HDMI-uitgang
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie0.3 MPixel
Flitser
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (mAh)52.63 mAh
Accu capaciteit (Wh)39.7 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal920 gram
Afmeting - Breedte28.1 cm
Afmeting - Diepte19.7 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte1.3 cm
Software
BesturingssysteemApple Mac OS X 10.10
Besturingssysteem (serie)Mac OS
Windows benchmarks
3DMark064909
3DMark - Ice Storm25323
3DMark - Cloud Gate2543
3DMark - Fire Strike564
Cinebench 10 (Multi-CPU, 32-bit)7070
Cinebench R15 - Multi208
Opstarttijd20.7 sec.
PCMark 8 v2 - Home1741
PCMark 8 v2 - Creative1730
PCMark 8 v2 - Work2293
Notebook Performance Index
NPI - Gaming29
NPI - Entertainment47
NPI - Internet, e-mail en social media90
NPI - Werk en studie75
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.3 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0 W
Energieverbruik idle6.7 W
Powermark Productivity (zonder dock)599 min.
Powermark Entertainment (zonder dock)264 min.
Testresultaten beeldscherm
Kleurtemperatuur6690 K
Helderheid wit372 cd/m²
Helderheid zwart0.38 cd/m²
Contrast978.9 : 1
Gamma2.34
Gamma (afwijking van 2,2)0.14
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)1.86
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)2.17
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)1.77
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)2.28
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)1.94
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)1.67
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)1.9
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)2.7

Foto's

Op deze pagina vind je alle foto's van de Apple MacBook 12"

Conclusie

Technisch gezien is de nieuwe MacBook zonder twijfel een hoogstandje. Zijn prima full size keyboard, het innovatieve, drukgevoelige touchpad met haptische feedback én het uitstekende beeldscherm zijn in combinatie met het lage gewicht en de geringe afmetingen echt een pluim waard. De werktijd op de accu is bovendien prima, wat in het licht van de geringe afmetingen ook een uitstekende prestatie is.

Toch zijn er ook zwaarwegende nadelen aan de nieuwe MacBook. Zo is de gebruikte Core M processor geen hardloper. Op zich geen probleem als je het apparaat alleen voor licht kantoorwerk gebruikt, maar bijvoorbeeld foto- of videobewerken is geen feest op dit apparaat. Ook de keuze om de MacBook te voorzien van slechts één USB C aansluiting is wat ons betreft niet de beste. Middels adapterkabels is deze weliswaar te gebruiken om ook normale USB-apparaten en externe monitoren aan te sluiten, maar één aansluiting die tegelijk ook voor de voeding gebruikt wordt is gewoon (nog) niet handig. Apple’s visie dat de MacBook draadloos verbinding legt met andere apparaten is mooi in theorie, maar in de praktijk worden met name normale USB-aansluitingen toch écht gemist. De Macbook is zijn tijd eigenlijk (ver) vooruit.

En dan is er uiteraard nog het puntje van de prijs. De door ons geteste instapversie met een 256GB SSD en 1,1 GHz processor kost maar liefst 1449 euro. Er is ook een versie met een 1,2 GHz processor en een 512 GB SSD, waarvoor je 1799 euro moet neerleggen. In beide gevallen is dat is gewoon héél veel geld voor het gebodene. Het is niet alleen minimaal anderhalf keer zoveel dan wat je voor een (krachtiger) MacBook Air betaalt, je koopt er bijvoorbeeld ook twee ASUS UX305 notebooks voor die zich in het zelfde segment begeven.

Apple MacBook 12" Retina Space Grey (MJY32N/A)


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Apple MacBook 12" Retina Gold (MK4M2N/A)

Apple MacBook 12" Retina Gold (MK4M2N/A)

 • 8 GB
 • 12 inch
 • 2304x1440
 • Intel HD Graphics 5300
 • 256 GB
 • 0.92 kg
 • Mac OS
Niet verkrijgbaar
Apple MacBook 12" Retina Gold (MK4N2N/A)

Apple MacBook 12" Retina Gold (MK4N2N/A)

 • 8 GB
 • 12 inch
 • 2304x1440
 • Intel HD Graphics 5300
 • 512 GB
 • 0.92 kg
 • Mac OS
Niet verkrijgbaar
Apple MacBook 12" Retina Silver (MF855N/A)

Apple MacBook 12" Retina Silver (MF855N/A)

 • 8 GB
 • 12 inch
 • 2304x1440
 • Intel HD Graphics 5300
 • 256 GB
 • 0.92 kg
 • Mac OS
Niet verkrijgbaar
Apple MacBook 12" Retina Silver (MF865N/A)

Apple MacBook 12" Retina Silver (MF865N/A)

 • Intel Core M 5Y51
 • 8 GB
 • 12 inch
 • 2304x1440
 • Intel HD Graphics 5300
 • 512 GB
 • Qwerty
 • 0.92 kg
 • Mac OS
Niet verkrijgbaar
Apple MacBook 12" Retina Space Grey (MJY32N/A)

Apple MacBook 12" Retina Space Grey (MJY32N/A)

 • Intel Core M 5Y31
 • 8 GB
 • 12 inch
 • 2304x1440
 • Intel HD Graphics 5300
 • 256 GB
 • Qwerty
 • 0.92 kg
 • Mac OS
Niet verkrijgbaar
Apple MacBook 12" Retina Space Grey (MJY42N/A)

Apple MacBook 12" Retina Space Grey (MJY42N/A)

 • 8 GB
 • 12 inch
 • 2304x1440
 • Intel HD Graphics 5300
 • 512 GB
 • 0.92 kg
 • Mac OS
Niet verkrijgbaar
0
*