Computex booth tour: FSP

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Ion Mate
  3. 3. Emergy
  4. 4. Op de achtergrond
  5. 5. In en om het huis en onderweg
  6. 6. Nieuwe PC-voedingen
  7. 7. Reacties

Inleiding

Vorig jaar mochten we een blik achter de schermen werpen in het test- en certficeringslab van FSP in Taiwan. Dat leverde een grote berg informatie en nog meer foto's op van een indrukwekkend bedrijf dat zowel voor tal van bekendere merken als onder eigen naam voedingen produceert. Dat gaat echter een stuk verder dan alleen de kubus die je in je PC schuift, en op Computex hadden we de gelegenheid om wat meer te zien van de producten waarvoor je bij FSP terecht kunt.


Daarbij viel op dat FSP inmiddels echt heel veel verschillende producten van stroom kan voorzien, zij het in de vorm van een voeding, accu of UPS. Natuurlijk had het óók nieuwe PC-voedingen in het assortiment, maar dat het bedrijf meer te bieden heeft werd weer eens duidelijk. Niet voor niets had het de stand voor een groot deel ingericht als een huiskamer!

Ion Mate

Het eerste product dat FSP ons liet zien is meteen een van de grootste: de Ion Mate is een 'thuisbatterij' met een capaciteit van 10,5 kilowattuur - volgens FSP voldoende om een gewoon huishouden twee dagen van elektriciteit te voorzien. De Ion Mate kan opgeladen worden met zonnepanelen of bijvoorbeeld met laagtarief stroom, om dan op momenten dat er geen zon is of juist tijdens hoogtarief voordelige stroom te bieden. Daarnaast is het natuurlijk een grote back-up bij stroomuitval. De Ion Mate is hiermee vergelijkbaar met de thuisaccu's die Tesla onlangs aankondigde; een prijs is nog niet bekend, maar FSP wil die zo laag mogelijk houden door niet teveel tussenpersonen in de verkoopketen te hebben. 


De FSP Ion Mate


Bovenop zit een bedieningspaneel


Aan de achterkant kan je zo een stekkerblok inprikken; rechtsboven is de aansluiting voor bijvoorbeeld zonnepanelen.

Emergy

Het tweede paradepaardje van FSP dat we te zien kregen was eenzelfde concept als de Ion Mate, maar dan draagbaar - of in elk geval verplaatsbaar. De Emergy is een verrolbare, 17 kilo wegende noodstroomvoorziening met een capaciteit van 870 Wh - voldoende om een 400W airco een uurtje of twee draaiend te houden, zo vertelde men ons. Dat kunnen we ons voorstellen als nuttige toepassing hier in het warme Taipei, maar voor landen met een milder klimaat zijn ook genoeg toepassingen te bedenken.

De Emergy is voorzien van zowel een standaard 110/230V aansluiting (er komen uitvoeringen voor diverse landen) als USB-connectors, zodat je ook je smartphone of tablet kunt opladen - hoe lang je dan met deze noodaccu doet kan eerder in maanden dan in dagen worden uitgedrukt. 

De kleinere PP0915ADN/EZN, zoals het product formeel heet, heeft ook een grote broer, de DP2415ADN/DP2415EZN (resp. de 100-120V en de 220-240V uitvoering), met een capaciteit van 2,4 kWh.. Beide zijn speels vormgegeven als een rolkoffer, maar zijn dus wel degelijk serieuze producten, met een indrukwekkende 90% efficiëntie, en voorzien van alle denkbare beveligingen, waaronder tegen te ver opladen, te ver ontladen, oververhitten, onderkoeling, te hoge stroomsterkte en kortsluiting. 

De kleinere uitvoering kost al 4000 dollar, dus vooralsnog zijn dit eerder producten die in een bedrijfsomgeving dan thuis zullen worden ingezet - maar voor wie het kan betalen is het een stil en schoon (qua uitstoot) alternatief voor een generator, zij het met een kortere werkingstijd.


FSP PP0915ADN/EZN


De fan op de achtergrond draait op de Emergy 'kofferaccu' op de voorgrond


FSP DP2415ADN/DP2415EZN

Op de achtergrond

FSP is inmiddels ook leverancier van voedingen voor LED-verlichting. Deze aansturing luistert bijzonder nauw - wie wel eens een goedkope LED-lamp heeft gebruikt, weet wellicht dat die geen onverdeeld lichtplezier bieden. Vreemde kleuren en fluctuerende helderheid zijn zaken die je niet wenst in je verlichting. Op de stand op Computex liet FSP een voeding zien die niet alleen stabiele verlichting met hoge helderheid garandeert, maar ook desgewenst op afstand te bedienen is, bijvoorbeeld via WiFi. Hoewel FSP zelf vooralsnog geen verlichtingsproducten maakt, is het dus wel goed mogelijk dat je het merk aantreft in een lamp van een derde fabrikant.


Een geavanceerde LED-verlichtingvoeding.

Ook voor televisies en soundbars maakt FSP voedingen - bij beide is de uitdaging dat de voeding compact moet zijn, maar wel van hoge kwaliteit. Bij televisies moeten ze bovendien erg plat zijn en niet teveel warmte produceren, dus zo efficiënt mogelijk zijn. Van beide markten is het merk duidelijk thuis.


In deze speakerbar...


...zit deze FSP voeding


En deze voeding...


...past in deze televisie

Ten slotte attendeerde men ons nog op een Qnap NAS-apparaat dat beeld en geluid voor de huiskameropstelling op de stand aanleverde - juist, ook hierin zit een FSP-voeding. Nu komen we FSP al sinds jaar en dag tegen als OEM-fabrikant bij behuizingen die compleet met voeding worden geleverd, maar ook Qnap is kennelijk in zee met het bedrijf. De eisen aan een NAS-voeding zijn hoog: ze moeten compact zijn, zeer efficiënt en stil. Aan die eisen voldoet dit exemplaar klaarblijkelijk.


Qnap NAS...


...FSP voeding

In en om het huis en onderweg

Voor in en om het huis en kantoor heeft FSP eveneens de nodige producten. Zoals een reeks UPS-apparaten, waarvan we de Champ-serie vertegenwoordigd zagen. Ze zijn er in 3KVA, 2KVA en 1 KVA-uitvoeringen, met een output factor van 0,9. Ze zijn compatible met generatoren en  hebben een handig display om de status uit te lezen.

Niet voor nood, maar wel voor dagelijks gebruik zijn de compacte laptop- en NUC-voedingen van het merk. Ze kwamen eerder ook goed bij ons uit de test en ze zijn er van heel klein tot heel groot. Deze Twinkle 65 adapter is 91% efficiënt, maar levert wel 65W.

Bijzonder aan de NBH-modellen zijn de ingebouwde USB-poorten, inclusief een USB 3.0 upstream poort - de adapter functioneert daarmee als een hub, maar je kan er ook gewoon 3 apparaten mee opladen. Hij is er in een 110W en een 65W uitvoering. 

Ook aardig is deze 6-poorts oplader voor thuis - een van de poorten is geschikt voor Qualcomm QuickCharge 2.0. Daarmee wordt automatisch het optimale oplaadvoltage aangeleverd. Mits een apparaat het ondersteunt, kan je hiermee zeer snel opladen.

Die QC 2.0 USB-aansluiting heeft FSP overigens ook voor in de auto, het kleine adaptertje op de foto kan tot 16 watt aanleveren.

Nieuwe PC-voedingen

Uiteraard had FSP ook nieuwe PC-voedingen om te laten zien. Naast de al bestaande Hydro-ljin introduceert het ook de Hydro G-lijn. Het is de eerste reeks van het merk met semi-passieve koeling: zolang de temperatuur het toelaat, staat de 13,5 cm fan stil en werkt de voeding in volstrekte stilte. Aangezien de geluidsproductie bij onze laatste tests het voornaamste kritiekpunt is op de voedingen van FSP, zjin we benieuwd hoe deze het in de praktijk doen. 

De Hydro G is leverbaar in 650, 750 en 850W uitvoeringen, volledige modulair (met ribbon kabels) en heeft een single-rail design. Aardig zijn de extra stickers die je erbij krijgt, om de kleuraccenten gelijk te trekken met de inrichting van je systeem.

0