EVGA GeForce GTX 980 Ti Superclocked+ ACX 2.0+ review

69 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties
 3. 3. Test
 4. 4. Benchmarks: 3DMark / Battlefield 4
 5. 5. Benchmarks: GRID Autosport / Metro Last Light
 6. 6. Benchmarks: Total War Rome II / Watch Dogs
 7. 7. Benchmarks: Hardware.Info Prestatiescore
 8. 8. Koeling, geluidsproductie en stroomverbruik
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

EVGA wist als eerder een custom-videokaart gebaseerd op de Nvidia GeForce GTX 980 Ti in ons testlab af te leveren. Het gaat om de Superclocked+ ACX 2.0+, een af-fabriek overgeklokte kaart met EVGA's nieuwste dual-fan koeler. Door het forse stroomverbruik moest de referentiekoeler flink aan de slag onder load; we maten 53,8 dB(A) en daarmee schreeuwt de GTX 980 Ti eigenlijk om een betere - vooral stillere - koeler. We zijn dan ook benieuwd hoe EVGA het ervan afbrengt.


Lees ook: Nvidia GeForce GTX 980 Ti review: de betaalbare Titan X

ACX 2.0+ is een relatief nieuwe iteratie van EVGA's Active Cooling Xtreme-koeler, die pas sinds dit jaar op videokaarten wordt toegepast. Twee double-ball-bearing fans blazen koele lucht op het koelblok, waar de hitte van de GPU via drie rechte 8mm-heatpipes naartoe wordt getransporteerd. Er is een backplate aanwezig en ook de geheugenchips en de MOSFET's zijn voorzien van een koelplaatje, zodat ze hun warmte makkelijker kwijt kunnen. Zoals we anno 2015 gewend zijn, vallen de ventilatoren stil zodra de temperatuur van de GPU onder de 60 graden Celsius komt.

EVGA GeForce GTX 980 Ti Superclocked+ ACX 2.0+ 6GB

De dual-slot videokaart maakt gebruik van Nvidia's referentie-PCB en dus ook van de standaard stroomvoorziening, die bestaat uit 6+2 fasen. EVGA heeft wel de klokfrequenties opgevoerd, waardoor de GPU standaard op 1.102 MHz loopt en kan boosten tot 1.190 MHz, een overklok van ruim 10 procent. Het geheugen is ongemoeid gelaten op 1.752 MHz en is afkomstig uit de Hynix-fabrieken.

Qua aansluitingen krijg je uiteraard twee SLI-connectors en twee PEG-aansluitingen, waarvan één met zes pinnen en één met acht. Ten slotte is ook voor de monitoruitgangen het referentie-ontwerp aangehouden, met een DVI-poort, een HDMI-aansluiting en drie DisplayPorts.

EVGA GeForce GTX 980 Ti Superclocked+ ACX 2.0+ 6GB

Op het moment van schrijven is de EVGA GeForce GTX 980 Ti Superclocked+ ACX 2.0+ nog nergens op voorraad, maar je kunt de kaart wel al pre-orderen voor gemiddeld 812 euro. Dat is ruim 60 euro meer dan wat een referentiemodel van hetzelfde merk moet opbrengen. Op zijn eigen site meldt EVGA een prijs van € 769, dus waarschijnlijk zakken de prijzen nog wat als de verkrijgbaarheid beter wordt.

Specificaties

In onderstaand overzicht vind je de volledige specificaties van de kaart:

Algemeen
 
MerkEVGA
ProductnaamGeForce GTX 980 Ti Superclocked+ ACX 2.0+ 6GB
Productcode06G-P4-4995-KR
DetailsProductinfo
Chip
GPUNvidia GeForce GTX 980 Ti
GPU serieNvidia GeForce 900
GPU fabrikantNvidia
Klokfrequentie GPU1102 MHz
Klokfrequentie turbo1190 MHz
Aantal rekenkernen2816
Geheugen
Geheugengrootte6144 MB
Geheugensnelheid1752 MHz
GeheugentypeGDDR5
Geheugenkoeling
Geheugenchips (merk)Hynix
Functionaliteit
DirectX versieDirectX 12
Nvidia SLI/NVLink-compatible
AMD Crossfire-compatible
Kaartontwerp
InterfacePCI-Express 3.0 x16
GPU koelingActief (2x)
PEG stroomaansluiting
Type power connector(s)PEG6+PEG8
Aantal slots2
Lengte26.8 cm
Hoogte11.12 cm
Low profile
Aansluitingen
D-Sub uitgang
DVI uitgang
Aantal DVI uitgangen1
HDMI uitgang
HDMI-versie2.0
DisplayPort uitgang
DisplayPort-versie1.2
Aantal DisplayPort uitgangen3
Meegeleverd
DVI -> D-Sub plug
DVI -> HDMI plug
HDMI -> DVI plug
Afstandsbediening

Test

Wij testen videokaarten op een testsysteem bestaande uit deze onderdelen:

Voor videokaarten zoals uitgebracht door de partners van AMD en Nvidia draaien we een subset van de benchmarks die we gebruiken wanneer er een nieuwe GPU op de markt komt: 3DMark, aangevuld met een vijftal games.

 • 3DMark Fire Strike
 • Battlefield 4
 • Metro Last Light
 • Watch Dogs
 • Total War: Rome II
 • GRID Autosport

Deze games draaien we in twee resoluties en twee verschillende instellingen:

 • 1920x1080 (Full HD) Medium / Normal
 • 1920x1080 (Full HD) Highest / Ultra + 4x MSAA
 • 3840x2160 (Ultra HD) Medium / Normal
 • 3840x2160 (Ultra HD) Highest / Ultra + 4x MSAA

Naast de prestaties meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van videokaarten.

In deze review vergelijken we de EVGA-kaart met de referentiemodellen van de 980 Ti en Titan X.

In de grafieken is de EVGA GeForce GTX 980 Ti Superclocked+ ACX 2.0+ te herkennen aan rode balkjes en de andere geteste kaarten aan blauwe balkjes.

Benchmarks: 3DMark / Battlefield 4

In onderstaande grafieken zie je de resultaten van de 3DMark en Battlefield 4 tests.

We zien dat de EVGA GTX 980 Ti Superclocked+ ACX 2.0+ duidelijk sneller is dan het referentiemodel, met meestal tussen de 5 à 10 procent verschil.

Benchmarks: GRID Autosport / Metro Last Light

In onderstaande grafieken vind je de resultaten van de GRID Autospot en Metro Last Light benchmarks. Het beeld van de vorige pagina zien we hier opnieuw: de EVGA is in alle benchmarks meetbaar sneller dan de referentiekaart.

Benchmarks: Total War Rome II / Watch Dogs

Ten slotte vind je in onderstaande grafieken de prestaties in Total War Rome II en Watch Dogs.

Benchmarks: Hardware.Info Prestatiescore

De Hardware.Info Videokaart Prestatiescore is het rekenkundig gemiddelde van alle game benchmarks van de vorige pagina's, exclusief 3DMark dus. De resultaten vind je in onderstaande grafiek.

Helaas hebben we de Prestatiescore niet van Nvidia's referentie-980 Ti, maar deze grafiek zal in toekomstige reviews natuurlijk voller zijn.

Koeling, geluidsproductie en stroomverbruik

De temperatuur van videokaarten meten we na twee benchmarkrondes Metro Last Light, gebruikmakend van GPU-Z dat door de drivers gerapporteerde temperaturen toont. 

Na twee rondjes benchmarken meten we 75 graden, een prima temperatuur voor een high-end videokaart en duidelijk minder warm dan het referentiemodel, dat 84 graden werd.

De geluidsproductie van videokaarten meten we in een geluidsdichte box, zowel idle als onder load. In beide gevallen meten we op een afstand van 10 centimeter, waarbij we de meter schuin op de videokaart richten. De load test is gedurende een gemiddelde van 1 minuut gemeten tijdens een verlengde 3DMark Fire Strike Extreme run, nadat de kaart daarvoor een kleine 10 minuten in dezelfde benchmark is opgewarmd. 10 dB(A) verschil wordt door de mens beschouwd als een verdubbeling van de hoeveelheid geluid.

Zoals gezegd vallen de fans van de EVGA-kaart in idle stil en we meten dan ook keurig 18 dB(A), het minimum van onze testopstelling. Onder load komt de EVGA-videokaart uit op 47,7 dB(A). Dat durven we niet 'stil' te noemen, maar het is in ieder geval een pak minder luidruchtig dan wat videokaarten met Nvidia's standaard koeler doen.

Ten slotte vind je in onderstaande grafiek het stroomverbruik. Door de wat hogere klokfrequenties onder load meten we uiteraard wat meer dan bij het referentiemodel, maar 354 watt is voor een GTX 980 Ti een net resultaat. In idle is het verbruik net zo laag als dat van de niet-overgeklokte kaart.

Conclusie

Het aantal verkrijgbare modellen van Nvidia-partners op basis van de GTX 980 Ti begint langzaamaan groter te worden. Wat ons betreft is de EVGA Superclocked+ ACX 2.0+ een goede keuze: hij is duidelijk een tikje sneller dan de referentiekaart, doet zijn werk een stuk stiller en is bovendien volledig onhoorbaar in idle. Tegelijkertijd wordt de GPU bijna 10 graden koeler gehouden, wat laat zien dat de ACX 2.0+ een potente koeler is.

We weten alleen nog niet precies wat de prijs gaat worden van de EVGA-kaart. Op dit moment betaal je er 812 euro voor en daarmee is er toch wel een flinke meerprijs boven een standaarduitvoering, maar als de prijzen uiteindelijk meer rond de adviesprijs van 769 euro komen te liggen, lijkt het ons een no-brainer om die paar tientjes extra uit te geven voor deze versie. Je krijgt er immers een betere kaart voor terug, die er dankzij de backplate ook nog eens strak uitziet.


EVGA GeForce GTX 980 Ti Superclocked+ ACX 2.0+


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent EVGA GeForce GTX 980 Ti Superclocked+ ACX 2.0+ 6GB

EVGA GeForce GTX 980 Ti Superclocked+ ACX 2.0+ 6GB

 • Nvidia GeForce GTX 980 Ti
 • 1190 MHz
 • 6144 MB
Niet verkrijgbaar
0
*