The Witcher 3 review: getest met 24 GPU's

72 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testmethode en beeldkwaliteit
 3. 3. Testresultaten: Full HD (1920x1080)
 4. 4. Testresultaten: WQHD (2560x1440)
 5. 5. Testresultaten: Ultra HD (3840x2160)
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

The Witcher 3: Wild Hunt is een door de Poolse developer CD Projekt RED ontwikkelde actie role-playing game in een mythologische wereld. We hebben van doen met een zogenaamde open world game en dan zijn bij veel PC-gamers natuurlijk de oren gespitst: juist open world games vergen vaak veel van je hardware. We hebben duidelijk van doen met een moderne game: naast voor de PC is The Witcher 3 enkel uitgebracht voor de Xbox One en de PlayStation 4. Zoals we wel vaker zien is het feit dat een game juist niet ontwikkeld is voor de vorige generatie consoles een teken dat het met grafische pracht en praal wel goed zit.


Je speelt de game vanuit third person perspectief. Volgens de makers mag je minimaal 100 uur uittrekken om de game helemaal uit te spelen. En de vele spelelementen moeten dat ook 100 zeer vermakelijke uren maken. Game reviewers lijken het daarmee eens te zijn: scores van 92% bij GameRankings en 93% bij Metacritic bewijzen dat we met een prima spel van doen hebben. De game doet qua concept een beetje denken aan de Assassin's Creed reeks: als je die games leuk vindt, is de The Witcher 3 voor jou ook een goede keuze.

The Witcher 3: Wild Hunt (PC)

De game maakt gebruik van de door de makers zelf ontwikkelde REDengine 3, die volgens de makers juist is geoptimaliseerd voor non-linear role-playing games in een open wereld. De nieuwe versie van de engine is verder geoptimaliseerd om assets (textures, geluiden, etc.) streaming en zonder vertraging in te laden terwijl je je door de soms vrijwel eindeloze wereld begeeft. In onze PC-wereld is The Witcher 3 geadopteerd door Nvidia. Alle GeForce GTX Titan X bezitters kunnen de game gratis downloaden en Nvidia bundelt de game op dit moment bij diverse andere kaarten. Tegelijkertijd maakt de game ook gebruik van diverse Nvidia GameWorks effecten. Het zal een verklaring zijn waarom de prestaties van AMD-kaarten in de game vriendelijk gezegd voor verbetering vatbaar zijn. Deze review heeft zelfs even op zich laten wachten omdat een enigszins voor de game geoptimaliseerde Catalyst driver even op zich liet wachten.

Nvidia heeft er onder meer voor gezorgd dat de HairWorks technologie is geïntegreerd, die personen en beesten in de game realistischer haren of een mooiere vacht kan geven. Ook Nvidia's HDBAO+ Ambient Occlusion algoritmes, die zorgen voor zeer mooie belichting- en schaduweffecten zijn in de game verwerkt. Nvidia heeft een uitgebreide pagina met veel uitleg en screenshots over deze twee en andere in de game gebruikte effecten.

Testmethode en beeldkwaliteit

Wij hebben The Witcher 3 getest met 24 verschillende videokaarten, uiteenlopend van een instap Radeon R7 240 tot een vrijwel onbetaalbare Nvidia GeForce GTX Titan X. 

Wij testten de game op ons nieuwe GPU-testsysteem, in zowel Full HD (1920x1080), WQHD (2560x1440) als Ultra HD/4K (3840x2160) resolutie. Ons testsysteem bestaat uit een Intel Core i7 5960X @ 4.0 GHz, MSI X99S Gaming 9 AC moederbord16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 geheugen @ 2133 MHz 13-13-13-36-2T, Samsung 840 Evo 1TB SSDSeasonic Platinum Series 1200W PSU, NZXT Kraken X60 CPU-koeler en een Cooler Master Test Bench. Voor AMD kaarten gebruikten we de Catalyst 15.5, voor Nvidia videokaarten gebruikten we driver versie 352.90.

De game heeft geen ingebouwde benchmark, daarom hebben we telkens met de FRAPS de framerate gemeten tijdens een door de game-engine gerenderde en iedere keer identiek cut-scene tijdens het eerste gedeelte van de game. We hebben ons ervan vergewist dat de prestaties tijdens deze cut-scene in lijn liggen met de in-game prestaties.

Naast framerates hebben we ook frametime metingen gedaan. We tonen de zogenaamde 99ste percentielwaarde, ofwel de tijd waarbinnen 99% van de berekende frame voltooid kunnen zijn. Een eenvoudig vuistregel is dat bij een 99ste percentielframetijd van 30 ms of lager een game volledig soepel te spelen is.

Zoals gebruikelijk hebben we de game getest in Medium en Ultra settings. In onderstaande tabel zie je welke settings we hebben gebruikt. Je ziet hier ook de instellingen voor Low; dat hebben we niet gebenchmarkt, maar wel screenshots van gemaakt.

Game Settings Low Medium Ultra
Graphics   
Vsync Off Off Off
Maximum Frames Per Second Unlimited Unlimited Unlimited
Display Mode Full Screen Full Screen Full Screen
NVIDIA HairWorks Off Off Off
Number of Background Characters Low Medium Ultra
Shadow Quality Low Medium Ultra
Terrain Quality Low Medium Ultra
Water Quality Low Medium Ultra
Grass Quality Low Medium Ultra
Texture Quality Low Medium Ultra
Foliage Visibility Range Low Medium Ultra
Detail Level Low Medium Ultra
Hardware Cursor Off Off Off
Post Processing   
Motion Blur Off On On
Blur Off On On
Anti-aliasing Off On On
Bloom On On On
Sharpening Off low High
Ambient Occlusion None SSAO HBAO+
Depth of Field Off Off On
Chromatic Aberration Off Off On
Vignetting On On On
Light Shafts Off Off On

In onderstaande screenshots kun je bij drie scènes uit de games de verschillen tussen Low, Medium en Ultra settings bekijken. Die verschillen zijn aanzienlijk. Allereerst zie je dat bij Medium en Ultra aanzienlijk meer objecten worden gerenderd. Dat zie je voornamelijk duidelijk bij de tweede set screenshots: kijk maar eens naar het aantal bomen in de bergen! Maar ook bij screenshot 1 neemt de vegetatie bij hogere instellingen duidelijk toe.

De gebruikte textures zijn bij Medium en Ultra ook duidelijk scherper. Bekijk bij de tweede set screenshots bijvoorbeeld maar eens de pilaren, waarin op Medium en Ultra aanzienlijk meer detail is te zien.

Ook de licht- en schaduw-effecten zijn bij Medium, maar vooral bij Ultra duidelijk mooier, mede dankzij SSAO ambient occlusion bij Medium en HBAO+ bij Ultra. De verschillen zijn soms wellicht subtiel, maar zeker als je de de donkere, derde set screenshots bekijkt, zal je moeten concluderen dat Ultra er toch echt wel beter uit ziet dan Medium, etc.

Klik op de screenshots voor vergrotingen.

In de console wereld draait The Witcher 3 vast op 30 fps met een beeldkwaliteit die nog het dichtst bij de Low settings van de PC in de buurt komt. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: échte gamers hebben een PC, want wij kunnen dus genieten van mooiere beelden, hogere resoluties en soepelere gameplay. Daarvoor is natuurlijk wel een krachtige videokaart nodig. Hoe krachtig? Dat zoeken we uit...

Testresultaten: Full HD (1920x1080)

Om gemiddeld 60 fps te halen in Full HD met medium settings heb je een AMD Radeon R9 280 of een Nvidia GeForce GTX 770 nodig. Gelukkig blijkt uit de frametimes dat soepel spelen ook al met een goedkopere kaart mogelijk is. De betaalbaare Radeon R9 280 en de GeForce GTX 760 zitten ook al onder een 99ste percentiel frametijd van 30 ms en de GeForce GTX 750 Ti en de Radeon R7 260X komen op z'n minst in de buurt. 

Met Ultra settings zijn de resultaten duidelijk lager. Enkel de nieuwste high-end kaarten van Nvidia, de GTX 970 en sneller, weten de 60 fps grens te slechten. De Titan X gaat zoals te verwachten aan kop met 92 fps. De Radeon R9 295X2 met twee GPU's schaalt niet en presteert zelfs minder dan een enkele 290X. Kijken we naar de 99ste percentiel frametijden, dan mogen we concluderen dat de instelling soepel speelbaar is vanaf een GeForce GTX 960 of een Radeon R9 285.

Testresultaten: WQHD (2560x1440)

De WQHD resolutie vergt natuurlijk wat meer rekenkracht. Met een Radeon R9 290 of GeForce GTX 780 Ti zit je ruwweg op de 60 fps grens. Kijken we naar de 99ste percentiel frametijden, dan zien we echter dat je met een lager gepositioneerde kaart ook al prima uit de voeten kunt. Een GeForce GTX 960 of AMD Radeon R9 280/285 is voldoende om de game in WQHD met Medium settings soepel te spelen.

WQHD in Ultra settings is een territorium waar enkel Nvidia meespeelt: geen enkele AMD kaart weet een 99ste percentiel frametijd van minder dan 30 ms neer te zetten, al komt de Radeon R9 290X in de buurt. Zoals te verwachten zetten de GeForce GTX Titan X en GTX 980 Ti opnieuw de beste scores neer.

Testresultaten: Ultra HD (3840x2160)

Ten slotte Ultra HD. Geen enkele kaart komt in de buurt van een gemiddelde van 60 fps, zelfs niet met Medium settings. Met een Titan X of een GTX 980 Ti is 4K met Medium settings echter wel prima te spelen, want de 99ste percentiel frametijd zit ruim onder de 30ms. Een GTX 980 of GTX 970 gaat ook nog net. 

Ultra HD met Ultra settings is voor een enkele GPU echt te veel gevraagd, al hikken de GTX 980 Ti en GTX Titan X wel tegen het speelbare aan. 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

The Witcher 3: Wild Hunt (PC)

The Witcher 3: Wild Hunt (PC)

 • PC
 • RPG
Niet verkrijgbaar
The Witcher 3: Wild Hunt, Premium Edition (PC)

The Witcher 3: Wild Hunt, Premium Edition (PC)

 • PC
 • RPG
Niet verkrijgbaar
0
*