Corsair Carbide 100R Silent review: prijzige 'instapper'

12 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Corsair introduceerde enige tijd geleden een nieuwe telg in de Carbide-familie. Deze lijn van betaalbare behuizingen is uitgebreid met een model onderin de range, de 100R. Deze is verkrijgbaar in een 'gewone' en een 'Silent' versie - die laatste is onderwerp van deze review.


Het kastenaanbod van Corsair is sinds de eerste behuizing van het merk uit 2009, de Obsidian 800D, enorm gegroeid. We hebben al veel modellen de revue zien passeren op deze pagina's, maar Corsair vond blijkbaar nog plaats in het gamma en wel onderaan de Carbide-lijn.

Corsair Carbide 100R Silent

De 100R is een uitbreiding aan de onderkant en lijkt primair bedoeld voor systeembouwers die wel de bekende Corsair-kwaliteit willen bieden, maar dan voor een zo laag mogelijke prijs. Nu is de gemiddelde prijs van behuizingen met dank aan de slechte dollar-eurokoers wel wat gestegen, dus de Carbide 100R is niet de goedkoopste behuizing die we ooit testten.

De gewone uitvoering vinden we in de Prijsvergelijker voor gemiddeld net geen 60 euro, de Silent-versie die we hier bespreken kost gemiddeld een tientje meer. De minimumprijzen liggen dan weer in beide gevallen zo'n 10 euro lager. De 100R Silent is zo'n 15 euro goedkoper dan de 330R, waar we zeer enthousiast over waren. Het is dan ook interessant om te zien hoeveel concessies Corsair heeft moeten doen om het prijspunt te halen.

In de vergelijking

We vergelijken de Carbide 100R met een flink aantal andere behuizingen die zo'n beetje tussen de 50 en 80 euro moeten kosten. Het is goed te zien dat het in die lineup een van de kleinere kasten is, sterker - het is de kleinste met externe dimensies van net iets meer dan 40 dm³.

Uiterlijk

Het exterieur van de Corsair Carbide 100R spreekt, hoe zullen we het zeggen, niet enorm tot de verbeelding. Met wat goede wil kunnen we het 'strak' noemen, maar heel spannend is het uiterlijk niet. Een zwarte doos met een gesloten voorpaneel, met aan weerszijden luchtinlaten als enig frivool aspect.

Corsair Carbide 100R Silent

Het voorpaneel is basaal: twee keer USB 3.0, plus audio in- en uitgangen. Een soort tuimelschakelaar dekt zowel reset- als powerknop af. In de close-up is te zien dat het plastic van het voorpaneel is voorzien van een patroontje dat op geborsteld aluminium lijkt, maar dat is het natuurlijk niet.

Corsair Carbide 100R Silent

De achterzijde laat zien dat er ruimte is voor 7 uitbreidingskaarten, de voeding wordt onderin geplaatst. De zijpanelen zijn met duimschroeven vastgezet. Openingen voor custom waterkoeling ontbreken, maar verwachten we ook niet echt in een kast als deze (het nut van die openingen is gezien de minuscule markt voor custom waterkoeling als standaardvoorziening sowieso discutabel).

De uitbreidingskaarten worden vanaf buiten vastgezet, met een bracket dat met twee schroeven op zijn plaats wordt gehouden. Over dat soort constructies zijn we nooit heel enthousiast, maar het werkt wel. Dit bracket is ook het enige punt waar we wat scherpe randjes aantreffen.

Corsair Carbide 100R Silent

Beide panelen zijn gesloten, dus er is geen venster. De reden daarvoor is dat de zijpanelen beide voorzien zijn van een laag geluidsdempend materiaal. Omdat de panelen wel wat uitgeklopt zijn, kost dit materiaal je geen kostbare millimeters voor de plaatsing van een hoge CPU-koeler.

Corsair Carbide 100R Silent

Hoewel de 100R van tamelijk dun staal gemaakt is, is de constructie van de net geen 5 kilo wegende kast best solide. De zijpanelen torderen niet noemenswaardig en ook het chassis zelf is voldoende stevig. Ook scherpe randen zijn - afgezien van bij het bracket op de achterzijde - niet aanwezig, alles is netjes afgevijld.

Intern en koeling

Van binnen ziet de Corsair Carbide 100R er wat karig uit. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de loshangende kabeltrossen en de afwezigheid van rubbers die de vele openingen in de moederbordplaat bij luxere modellen verhullen. Intern lijkt de 100R verder behoorlijk op de 300R, maar het is wel duidelijk allemaal een maatje kleiner en in wat dunner staal uitgevoerd. Er zijn twee in plaats van drie extern toegankelijke 5,25" ruimtes, maar wel net als bij de 300R vier sledes voor 3,5" (of 2,5") disks of drives.

De opening in de moederbordplaat is niet zo gigantisch als we soms zien, maar de meeste backplates van CPU-koelers zou je probleemloos moeten kunnen bevestigen. Er is 15 cm ruimte voor een torenkoeler - de meeste modellen kan je dan wel kwijt, maar niet de allergrootste.

Voor videokaarten is er alle ruimte, want de hardeschijfkooi is maar halfhoog. Prima, want vier disks lijkt ons voor de meeste systemen voldoende, en zeker voor een instap- of midrange systeem als in deze kast gebouwd zal worden. Zo heb je toch nog 41 cm tot je beschikking; ter hoogte van de kooi is dat 27,5 cm - te weinig voor de langste kaarten, maar de kans dat je een SLI/CFX-configuratie inbouwt in deze kast is niet bijzonder groot.

Corsair Carbide 100R Silent

De ruimte achter het rechterpaneel, achter de moederbordplaat, is bescheiden. Je kan hier wel wat kabels kwijt, maar heel veel plek is er niet. Gelukkig zijn er wel bevestigingspunten uitgestanst om kabelbinders mee vast te zetten. Te zien is dat er aan deze kant geen bevestigingsmechanisme is voor 5,25" stations. Dat zien we vaker, maar zorgt niet voor een erg stabiele bevestiging. Uiteindelijk moet je vaak dan alsnog schroeven.

Corsair Carbide 100R Silent

De sledes voor de harde schijven zijn een zwak punt - ze zijn van erg dun plastic gemaakt. Je moet ze om de drives heen vouwen, maar heel stabiel houden ze deze niet vast. Er is ook geen geluidsdempend materiaal aanwezig.

Corsair Carbide 100R Silent

Corsair levert twee 12 cm fans mee, een aan de achterzijde...

Corsair Carbide 100R Silent

...en een aan de voorzijde. Hoeveel lucht die kan aanvoeren is de vraag, want het voorpaneel is gesloten. Lucht moet via twee zij-inlaten komen. Aan de voorkant is ook ruimte voor twee 12 cm of twee 14 cm fans. Verder kan je bovenin nog twee 12 cm fans kwijt. Achterop zit een eenvoudige fan controller met drie standen, waarop je drie fans kunt aansluiten, met een aparte SATA-voedingstekker voor extra stroom.

Ruimte voor waterkoeling is er niet echt, al kan je wellicht een 120 mm radiator monteren aan de voorkant boven de hardeschijfkooi. Corsair zelf rept er met geen woord over, dus dat doe je voor eigen risico. Maar goed, het is dan ook een relatief instapkast - hoe doet hij het met de standaardkoeling?

Corsair Carbide 100R Silent

Testprocedure

We hanteren altijd dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

Bij 200W warmte belasting met de fans op volle draaisnelheid meten we 26,7 graden voor de Corsair Carbide 100R. Dat is niet slecht en beter dan heel wat duurdere kasten. Echter, het is ook niet heel veel beter dan de vergelijkbaar geprijsde Sharkoon T28, en iets minder goed dan de marginaal duurdere Cooler Master N600. Ook een goedkopere Spire Savit 6003 koelt beter; de Zalman Z11 Plus kost hetzelfde en koelt beter, de Z12 Plus van hetzelfde merk kost minder en koelt nóg beter. De meeste andere concurrenten die beter koelen zijn duurder.

200 W 7 V

Als we de fans langzamer laten draaien (7V) zien we een vergelijkbaar beeld. Zalman troeft Corsair hier duidelijk af, maar de Z11 en Z12 zijn onderhand behoorlijk oud. De 15 euro duurdere Carbide 300R doet het duidelijk een heel stuk beter.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Met een twee keer zo hoge warmtebelasting zien we dat de Corsair Carbide 100R het met de fans op volle draaisnelheid moeilijker krijgt, we meten dan 35,7 graden Celsius.

400 W 7 V

Laten we de fans langzamer draaien, dan komen we bij onze zwaarste test. De 100R heeft dan een interne temperatuur van meer dan 40 graden, dat zouden we niet adviseren voor langdurig gebruik.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn.

De Corsair Carbide 100R valt hier lelijk door de mand - we meten ook bij herhaalde metingen maar liefst 38,8 dB(A) - de hardeschijfophanging is daar duidelijk debet aan. Dat is niet extreem luid, maar wel veel luidruchtiger dan de concurrentie. Met een WD Black 7200 rpm harde schijf meten we 31,8 dB(A) - dus je hoeft je niet bij alle disks zorgen te maken over vibratie, maar als je pech hebt, versterkt de 100R de vibraties helaas flink.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de Corsair Carbide 100R toch onderaan de grafiek - het gerammel van de ophanging overstemt hier de fans. Ook hier is deze kast dus luider dan de concurrentie.

12 V

Pas op hoge draaisnelheid van de fans worden deze luider dan het lawaai van de hardeschijfkooi. Voor de positie in de grafiek maakt het niet heel veel uit, al is 43,5 dB(A) niet heel luid, de meeste concurrenten zijn stiller.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Corsair Carbide 100R.

Specificaties

Algemeen
 
MerkCorsair
ProductnaamCarbide 100R Silent
ProductcodeCC-9011077-WW
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatATX
MateriaalStaal
KleurZwart
Afmeting - Breedte20 cm
Afmeting - Diepte47.1 cm
Afmeting - Hoogte43 cm
Deurtje in voorpaneel
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)40.51 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern2
5,25 inch intern0
2,5 inch intern totaal4
3,5 inch intern totaal4
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten7
Low profile
Maximale lengte videokaart41.4 cm
Maximale hoogte CPU-koeler15.0 cm
Maximale lengte voeding23.0 cm
Formfactor voedingATX
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities3
140 mm fan posities2
180 mm fan posities0
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans2 fans
Totaal aantal fan posities3
Type fanaansluiting3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator0
Ruimte voor 140 mm radiator0
Ruimte voor 240 mm radiator0
Ruimte voor 280 mm radiator0
Ruimte voor 360 mm radiator0
Ruimte voor 420 mm radiator0
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieVoorpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)0
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler

Conclusie

De Corsair Carbide 100R is een aardige kast, met een prijs die goed aansluit bij de prestaties. Er zijn wat concurrenten die vergelijkbare prestaties op hetzelfde prijspunt bieden, maar die zijn overwegend ouder of minder compleet qua features (bijvoorbeeld geen USB 3.0). Toch aarzelen we om de 100R aan te raden, want de hardeschijfophanging is erg lawaaiig. Mogelijk is dat te corrigeren met wat rubbers, maar onze ervaring is wel dat dat niet altijd werkt. Hoe dan ook is het niet hoe de kast geleverd wordt.

We hebben de harde schijf in meerdere posities gemonteerd om zo de 100R nog een extra kans te geven, maar hij blijft ook dan lawaai maken. Gebruik je SSD's of een minder vibrerende disk dan ons notoir luidruchtige testexemplaar, dan zal je hier allicht minder last van hebben. Echter, gelijke monniken, gelijke kappen: als vrijwel alle andere behuizingen het geluid beter dempen en veelal ook nog wat beter koelen, moet je dit zeker in overweging nemen.

Ten slotte zouden we ernstig in overweging geven om net iets meer uit te geven en de 300R aan te schaffen als je een behuizing van Corsair zoekt die niet te duur mag zijn - die kast is in vrijwel alle opzichten superieur, zowel qua koelprestaties als qua geluidsproductie. Ook de constructie is duidelijk beter en 15 euro zou dan niet het verschil moeten maken.

Corsair Carbide 100R Silent


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Corsair Carbide 100R

Corsair Carbide 100R

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster

47,99 €

13 winkels
Corsair Carbide 100R Silent

Corsair Carbide 100R Silent

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans

55,99 €

11 winkels
0
*