Sony SRS-X11 review: mini Bluetooth-speaker quicktest

10 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Sony SRS-X11
 3. 3. Praktijk
 4. 4. Specificaties en foto's
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

We hebben inmiddels heel wat Bluetooth-speakers de revue laten passeren op deze pagina's. Vrijwel elke fabrikant in de IT-sector heeft deze producten in het assortiment opgenomen en soms alweer eruit gehaald. De concurrentie is moordend en een speaker in China inkopen is lastiger dan die succesvol marketen en verkopen bij de doelgroep. Soms komen we echter een model tegen dat we toch even willen voorstellen, zoals de Sony SRS-X11.


Bluetooth-speakers en hoofdtelefoons zijn dankbare productgroepen voor IT-fabrikanten in zwaar weer: even snel een graantje meepikken van de 'mobiele hausse' klinkt als een no-brainer tijdens het strategisch overleg. We zien dan ook allerlei fabrikanten die normaal gesproken behuizingen, voedingen of netwerkproducten maken in deze markt stappen. Veelal ofwel door een bestaand klein audiomerk over te nemen, ofwel door gewoon goed in te kopen in China.

De praktijk blijkt weerbarstiger: de traditionele verkoopkanalen van deze fabrikanten lenen zich niet zo goed voor wat voor veel mensen 'lifestyle' producten zijn: niet iets dat primair op kwaliteit, maar op uitstraling wordt gekocht. Daar komt bij dat de standaard doelgroep van de IT-merken behoorlijk kritisch is als het op audio aankomt: het overwegend mannelijke en kapitaalkrachtige publiek laat zich niet zo snel gek maken met hippe kleurtjes en marketingslogans en hecht meer aan bewezen kwaliteit, als het even kan cijfermatige onderbouwing en bovenal een goede reputatie in de markt. 

Wat dat betreft maakt Sony betere kansen met zijn audioproducten dan een kastenfabrikant. De Japanse fabrikant heeft het al jaren moeilijk. Het miste de boot bij de digitale muziekrevolutie, moest zijn notebookdivisie verzelfstandigen en diverse markten doen verlaten, en in de televisiemarkt is al lange tijd geen droog brood te verdienen. Het is dus niet zo gek dat Sony inzet op zijn andere traditioneel sterke tak, audioproducten. We zijn al een paar keer ingegaan op het 'High resolution audio' initiatief van het merk, maar vandaag bespreken we een product dat bovenal een mobiele accessoire is, de SRS-X11 Bluetooth-speaker - verkrijgbaar in zwart, wit, rood, blauw en roze. Wij ontvingen een rood exemplaar voor een test. Hoewel we op Bluetooth-speakergebied inmiddels alles wel zo'n beetje gezien hebben, is de X11 goed genoeg om toch even voor te stellen.

Sony SRS-X11R Red

Sony SRS-X11

De SRS-X11 is een kubus van 6x6x6 cm, die er door zijn afgeronde zijkanten en hoeken uitziet als een dobbelsteen. Hij weegt meer dan je zou verwachten op basis van zijn omvang, ruim 200 gram. Drie kanten bestaan uit een metalen rooster, de andere drie zijn gemaakt van aangenaam aanvoelend zacht plastic. Het ding voelt oerdegelijk aan en kan duidelijk tegen een stootje.

Sony SRS-X11R Red  

Sony levert een stevige siliconen draaglus mee die je aan een daarvoor bestemd oogje kan bevestigen, en een micro-USB oplaadkabel. Verder zit er een enorme stapel papieren handleidingen en garantiebewijzen in de doos. Dat doet het bedrijf al sinds mensenheugenis en daar zou het echt eens mee moeten ophouden. Goedkoop kan het niet zijn om te bundelen en het is het eerste wat je weggooit. 

Sony SRS-X11R Red

De SRS-X11 heeft een paar extra functies. Zo kan hij dienen als speakerphone en kan je verbinding maken via NFC, dat werkt eenvoudiger dan hem in pairingmodus zetten en handmatig verbinden. Bovenop zit een aan/uit-knop, een telefonieknop en volumeknoppen.

Het leukste is de functie om twee kubusjes samen te laten werken, dat kan ofwel in stereo, ofwel door beide het volledige signaal te laten weergeven om zo een grotere ruimte te dekken. Sony noemt dat 'dubbelmodus'. Een knop hiervoor zit op de achterkant, naast een reset-opening, een AUX-ingang en een micro-USB-aansluiting.

Intern zit een enkele 4,5 cm conus, die wordt bijgestaan door twee passieve radiatoren om de bas op te peppen. Een 10W versterkertje stuurt de speaker aan, gevoed door een accu die het volgens Sony 12 uur kan uithouden. De enige ondersteunde codec is SBC, wat doorgaans niet garant staat voor de beste kwaliteit. 

Praktijk

Dat valt echter alles mee. We hebben heel wat kleine Bluetooth-speakers getest, maar de SRS-X11 is een van de beste die we hebben gehoord. Dat was dan ook de aanleiding om er hier enige woorden aan te spenderen. Natuurlijk houdt het laag niet over - een dikke bas hoef je niet te verwachten. Er is echter wel degelijk een stevige basis, waarop de X11 een helder midden en heel acceptabel hoog bouwt. Dat gaat tot vrij hoge volumes goed; alleen als we het ingangssignaal helemaal open draaien, heeft de enkele conus het te zwaar en worden de grenzen bereikt. Het geluid gaat dan hol en schel klinken.

Het maakt natuurlijk wel uit wat je hem voert. Wrecking Ball van Miley Cyrus (wij kennen geen schaamte) mist dynamiek en het refrein komt bepaald niet als de titulaire sloopkogel aan. Radioactive van Imagine Dragons klinkt rommelig op normaal volume en uit balans bij laag volume. Chained van The XX gaat op hoge volumes kraken - maar draai het volume wat terug en het komt verrassend goed uit de verf. De intro van Dollars In The Night van The Asteroids Galaxy Tour knalt loepzuiver uit het kleine speakertje en ook die van Howlin' For You van The Black Keys wordt heel behoorlijk gereproduceerd, al missen we hier wel wat laag. Houden we het bij pop - Carry On van Fun, Little Talks van Of Monsters And Men, Cucurucu van Nick Mulvey - dan hebben we niets te klagen. Veel detail, een prima toonbalans en een heel aangenaam, levendig geluid. Als we Royals van Lorde opzetten, lijkt de speaker een paar maten groter dan hij is, zo ruimtelijk weet hij dit nummer weer te geven. Le Vent Nous Portera van Noir Désir klinkt heel behoorlijk, met mooi droge percussie, heldere snaren en een kristalheldere weergave van de vocalen. Op de reproductie van Just Breathe van Pearl Jam valt niks aan te merken - kamervullende weergave is het niet, maar de kleine speaker zet het nummer verder prachtig neer. 

Zolang je beseft dat er limieten zijn aan wat een 4,5 cm speaker in een doosje van 0,2 dm³ voor elkaar kan krijgen, zal je niet snel teleurgesteld worden door de SRS-X11. Het pairen met NFC gaat prima, traditioneel verbinden via Bluetooth vond onze Xperia Z1 lastiger - maar met wat proberen vonden de twee elkaar.

Sony SRS-X11R Red

Specificaties en foto's

Algemeen
 
MerkSony
ProductnaamSRS-X11R Red
ProductcodeSRSX11R
DetailsProductinfo
Algemeen
Afmeting - hoogte6.1 cm
Afmeting - breedte6.1 cm
Afmeting - diepte6.1 cm
Gewicht215 gram
Volume (op basis van afmetingen)0.23 dm³
Aansluitingen
Audio-uitgang
3,5 mm stereo uit
Tulp stereo uit
Geheugenkaartlezer
Lijningang 3,5 mm jack
Kabel lijningang verwisselbaar
Apple 30-pin iPod connector
Apple Lightning connector
Bedraad netwerk (Ethernet LAN)
Streaming standaarden
Apple Airplay
Spotify Connect
DLNA / UPnP AV
SonosNet
Draadloze verbindingen
Bluetooth
Bluetooth versie3.0
Bluetooth A2DP
Bluetooth AVRCP
Bluetooth HFP
Bluetooth HSP
Bluetooth Apt-X codec
NFC
WiFi
Speakers
Ingebouwde speakers
Ingebouwde subwoofer
Aantal speakers1
Speakersysteem1-weg
Uitgangsvermogen RMS totaal10
Bediening
Display
Bediening iPod/iPhone
Afstandsbediening
Volume
Bass (lage tonen)
Treble (hoge tonen)
Balans
Input (bron)
DSP mode / equaliser
Stroomvoorziening
Voeding intern/externIntern
Batterij/accu
Batterij/accu oplaadbaar
Accu/batterij verwisselbaar
Opgegeven accuduur12 uur
Extra functies
Klok
Wekker
FM-radio
Speakerphone
Fabrikantopgave
USB poort
Opladen via USB
Testresultaten - geluidskwaliteit
Ruis9
Vervorming8
Game6
Muziek7
Film7

Conclusie

Het zal duidelijk zijn dat we gecharmeerd zijn van de Sony SRS-X11. Tot onze eigen verbazing, want na 50+ Bluetooth-speakers heb je het wel zo'n beetje gehoord. Het zeer kleine formaat gecombineerd met de geluidskwaliteit is echter interessant genoeg om er even aandacht aan te besteden. 

De Jabra Solemate Mini kwam uit onze groeptest naar voren als de beste keuze met klein formaat, maar is beduidend groter dan de SRS-X11. Qua volume komt die ook nog wel iets verder, qua geluidskwaliteit prefereren we eigenlijk de Sony. De Solemate Mini is niet goedkoop, gemiddeld kost hij 79 euro. 

Goedkoop is de SRS-X11 ook niet, Sony vraagt er 85 euro voor en voor veel minder vind je hem (nog) niet in de Prijsvergelijker - maar als je per se een hele kleine Bluetooth-speaker wilt en de geluidskwaliteit moet zo goed mogelijk zijn, dan kan je er niet omheen. Ga je met z'n tweeën backpacken, neem er allebei een mee, dan kun je ook nog in stereo spelen. Heb je een vervoermiddel tot je beschikking, dan kan je voor dit geld grotere speakers kopen met een hoger volume en wat meer laag - maar niet per se betere geluidskwaliteit. Goed geluid kost nu eenmaal wat, zoals audioliefhebbers zullen beamen. Op dit formaat moet je geen hifi verwachten, maar de SRS-X11 is the next best thing. Als vooralsnog ultieme mini-Bluetooth-speaker belonen we dit prijzige kleinood dan ook toch met een Ultimate Product Award. 


Sony SRS-X11


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Sony SRS-X11B Black

Sony SRS-X11B Black

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • Batterij/accu
Niet verkrijgbaar
Sony SRS-X11L Blue

Sony SRS-X11L Blue

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • Batterij/accu
Niet verkrijgbaar
Sony SRS-X11P Pink

Sony SRS-X11P Pink

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • Batterij/accu
Niet verkrijgbaar
Ultimate Sony SRS-X11R Red

Sony SRS-X11R Red

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • Batterij/accu
Niet verkrijgbaar
Sony SRS-X11W White

Sony SRS-X11W White

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • Batterij/accu

69,99 €

1 winkel
0
*