Lian Li DK-01X review: bureaubehuizing deluxe

17 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Assemblage
 3. 3. Uiterlijk
 4. 4. Intern en koeling
 5. 5. Systeem ingebouwd
 6. 6. Testprocedure
 7. 7. Testresultaten koeling 200 watt
 8. 8. Testresultaten koeling 400 watt
 9. 9. Testresultaten geluidsproductie
 10. 10. Foto's
 11. 11. Specificaties
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Zo af en toe zie je ze als casemod voorbij komen: bureaus waar je je computer in kunt inbouwen. Ben je niet zo handig met draaibank en dremel, maar vind je zo'n bureau wel een goed idee, dan heeft Lian Li een oplossing voor je. Het kost wat, maar de DK-01X is een bureau waarin je een compleet systeem kunt inbouwen. Als een van drie publicaties ter wereld ontvingen we een testexemplaar.


Een PC in je bureau: het klinkt geniaal in zijn eenvoud, maar het is natuurlijk helemaal niet zo simpel. PC's zet je op een bureau of eronder, maar de meeste bureaumakers zijn geen behuizingenfabrikanten. Lian Li verkeert in een unieke positie in de markt: als maker van vrijwel louter aluminiumbehuizingen hanteert het andere productiemethoden dan de meeste fabrikanten. Een voordeel daarvan is dat een experimentje mogelijk is. De DK-01X is de uitkomst van zo'n experiment, dat het bedrijf in samenspraak met zijn trouwe fans als product op de markt brengt.

Lian Li DK-01X Black

De DK-01X kan je zien als een uit de kluiten gewassen E-ATX-behuizing, die op zijn zijkant ligt en waar een stel poten aan is bevestigd. Een - hele dikke, geharde - glasplaat dient als afdekking, bureaublad en venster op je hardware. Het kost net geen 1000 euro, dus goedkoop is deze behuizing niet. Aan de andere kant, een fatsoenlijk bureau is ook niet gratis en een E-ATX-behuizing van Lian Li is evenmin een kleine investering.

De DK-01X is populair genoeg gebleken, dat de fabrikant al uitbreiding van de familie heeft aangekondigd. De DK-01X moet echter ook te koop blijven. In deze review laten we alle ins en outs van deze bijzondere bureaubehuizing de revue passeren, en uiteraard testen we hoe goed hij warmte afvoert. Wat helaas niet ging, was testen op geluidsproductie: deze kast past met geen mogelijkheid in onze geluidsdichte box.

In de vergelijking

Vergelijken van een bureaubehuizing is natuurlijk een lastige zaak, want het is niet bepaald een segment waarin meer dan een merk actief is. We vergelijken daarom met andere E-ATX, XL-ATX en HPTX-behuizingen die we de afgelopen 3 jaar getest hebben en die nog te koop zijn.

Onderstaande grafiek tonen we dan ook voornamelijk 'omdat het kan' - uiteraard is het volume van de DK-01X veel groter, het is een compleet bureau.

Assemblage

In tegenstelling tot de meeste behuizingen, moet de Lian Li DK-01X in elkaar gezet worden. De behuizing arriveert in twee grote kartonnen 'flatpacks' die doen denken aan hoe Ikea meubels aflevert. Het totale gewicht is meer dan 40 kilo; de DK-01X zelf weegt na assemblage 37 kilo.

Lian Li DK-01X BlackLian Li DK-01X Black
De assemblage-instructies staan in een nogal summiere handleiding

We hebben het assembleren op video opgenomen, hieronder kan je het proces terugkijken. Het is nogal een klus, maar met een uurtje krijg je het voor elkaar. Handig om te weten: met vier extra buisdelen kan je de hoogte 3 cm verhogen, maar dat kan je maar beter direct doen bij het assembleren, want naderhand bijstellen is er niet bij. Dan moet hij weer half uit elkaar.

Uiterlijk

Eenmaal in elkaar gezet is de Lian Li DK-01X een fraaie, moderne verschijning. De glasplaat aan de bovenzijde draagt daar zeker toe bij, maar ook het geborstelde aluminium ziet er stijlvol uit. De poten zijn overigens van staal - gezien de gewenste stevigheid een begrijpelijke keuze. Aan de rechterzijde zit een bak waarin je een toetsenbord kunt opbergen, met een viertal dragers voor bijvoorbeeld kabels en headsets.

Lian Li DK-01X Black

De achterkant bevat de nodige openingen voor ventilatie. Er zijn ook drie optioneel afneembare plaatjes om nog meer luchtdoorstroming te bewerkstelligen en om monitorarmen aan het bureau te bevestigen. Op de foto zijn die gesloten, bij ons exemplaar zijn ze ook voorzien van sleuven - we hebben voor de foto's van de gehele desk stock photos gebruikt, verderop tref je onze eigen foto's van details.

Lian Li DK-01X Black

Ook voor het wegvoeren van kabels is het handig dat je deze plaatjes kunt verwijderen:

Lian Li DK-01X Black

De voorzijde biedt ruimte aan een slimline optisch station en hier tref je ook de nodige front-aansluitingen. Een verlaagd deel dient om een toetsenbord en muis op te plaatsen. Het is bedekt met een meegeleverde losse kunstlederen afdekking, zodat je niet met je polsen op het koude aluminium rust. Het verlaagde deel is 66 cm hoog, iets lager dan de standaard bureauhoogte van ca. 70 cm.

Lian Li DK-01X Black

De grote 'truc' van de DK-01X is hier zichtbaar: het gehele interieur is bevestigd in een lade, die je naar voren kunt schuiven. Deze lade is te vergrendelen met een klein slot, rechtsboven aan de voorzijde. Deze constructie is ingenieus, maar laat ook een zwak punt van het ontwerp zien: als er geen contragewicht op de achterzijde van het bureau staat (zoals een flinke monitor), dan kan hij naar voren kantelen. Dat gewicht hoeft niet bijzonder hoog te zijn (met een tweetal standaard 24-inch monitoren gebeurt het al niet meer), maar het is wel iets om even rekening mee te houden.

Lian Li DK-01X Black

Hier zie je de zijkant in detail. De 'bak' is met een flink aantal schroeven aan de onderzijde van het bureau bevestigd. Als je er flink aan sjort zit er wat beweging in, maar bij normaal gebruik is hij meer dan stevig genoeg om het doel te dienen waarvoor hij bestemd is: wat randapparatuur opbergen.

Lian Li DK-01X Black

De lederen 'mat' ligt los op de bovenzijde, maar hij is stroef genoeg om niet snel te gaan schuiven. Het is feitelijk ook direct een muismat, al kun je er natuurlijk nog een aparte mat op leggen. De diepte van het verlaagde deel is voldoende om prettig mee te werken, al kun je niet je hele onderarm erop laten rusten.

Lian Li DK-01X Black

De front-aansluitingen: vier keer USB 3.0 en audio in- en uitgangen. Ook de power-knop zit hier. Een reset-knop heeft Lian Li achterwege gelaten, wat toch wel jammer is. Ook een geheugenkaartlezer moeten we missen.

Lian Li DK-01X Black

De bovenzijde: door de donkere glasplaat is het interieur te zien. Eventueel kan je kastverlichting monteren om bepaalde delen 'uit te lichten'. In de nieuwe 'desks' heeft Lian Li ook verlichting ingebouwd, maar de DK-01X heeft die functie niet. De glazen glasplaat kan een gewicht tot 80 kilo dragen.

Lian Li DK-01X Black

Intern en koeling

Verwijderen we de glazen topplaat van de Lian Li DK-01X, dan krijgen we toegang tot het interieur. Zoals gezegd kan dat ook door de lade met het systeem naar buiten te schuiven; je hebt dan meer ruimte, want overhangende randen van de bovenplaat ontnemen je een deel van het zicht en bewegingsvrijheid. Aan de andere kant bieden ze ook ruimte om kabels enigszins aan het zicht te onttrekken, want daar is verder weinig ruimte voor, zoals je verderop kunt zien.

De DK-01X biedt ruimte aan moederborden met het E-ATX-formaat, en ook XL-ATX, HPTX kun je erin kwijt. Gelukkig zijn ook ATX en micro-ATX mogelijk, al kunnen we ons niet voorstellen dat je beknibbelt op het moederbord in een kast als deze. Er zit een flinke openingen voor de backplate van een CPU-koeler in de moederbordplaat, maar die dient voornamelijk om ruimte te bieden - je zult de koeler moeten monteren, voordat je het moederbord plaatst. Je kunt koelers monteren met een hoogte tot 17,5 cm; voor videokaarten is 40 cm lengte beschikbaar, meer dan voldoende voor zelfs de meest exotische exemplaren.

Lian Li DK-01X Black

Er is ruimte voor maar liefst 10 uitbreidingskaarten. Een triple of zelfs quad-SLI of CFX opstelling is dus mogelijk. Opvallend is wel dat de voeding relatief dichtbij de uitbreidingskaarten geplaatst moet worden - de dragers links op onderstaande foto zijn daarvoor bestemd.

Lian Li DK-01X Black

Waarvan je er ook 10 kunt monteren: opslagmedia. Deze trays zijn geschikt voor zowel 3,5" als 2,5" disks of drives. Die moeten wel worden vastgeschroefd in de tray, waarbij de schroeven voor demping door rubberen ringen lopen.

Lian Li DK-01X Black

Aan de binnenkant van de lade is aan de voorzijde ruimte voor 3 12 cm fans, een 360 mm radiator of een 240 mm radiator. Deze is voorzien van een stoffilter.

Lian Li DK-01X Black

Zowel links als rechts zijn drie 12 cm fans gemonteerd. Daarnaast is er ook een 12 cm fan aan de achterzijde.

Lian Li DK-01X Black

De stoffilters aan de zijkanten zijn eenvoudig uitneembaar zodat schoonmaken geen probleem is.

Lian Li DK-01X Black

Systeem ingebouwd

Doorgaans doen we het niet bij behuizingen, maar we hebben dit keer ook even een systeem ingebouwd. Daarmee wordt duidelijk dat er inderdaad een zee aan ruimte is (ons ATX-moederbord oogt opeens erg klein), maar ook komt de tweede grote makke van de DK-01X in zicht: er is geen ruimte voor kabelmanagement. Je zult dus creatief moeten zijn met tie wraps, bij voorkeur een modulaire voeding gebruiken en de kabels zo fraai mogelijk draperen, want uit het zicht krijg je ze niet.

Toch is dan een alleszins fraai ogende configuratie te realiseren. Ook wordt duidelijk dat de componenten potentieel behoorlijk in de airflow van de fans aan de linker- en rechterzijkant staan. We zijn dan ook benieuwd naar de koelprestaties.

Lian Li DK-01X Black

Lian Li DK-01X Black

Lian Li DK-01X Black

Lian Li DK-01X Black

Lian Li DK-01X Black

Lian Li DK-01X Black

Lian Li DK-01X Black

Lian Li DK-01X Black

Testprocedure

We hanteren altijd dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

Bij 200W warmte belasting met de fans op volle draaisnelheid meten we 26,5 graden. Zeker niet slecht, maar toch wat hoger dan we zouden verwachten. Vermoedelijk kunnen de fans aan de zijkant niet voldoende koele lucht aanzuigen om de temperatuur écht omlaag te brengen.

200 W 7 V

Als we de fans langzamer laten draaien (7V) zien we een lichte stijging van de temperatuur.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Met een twee keer zo hoge warmtebelasting zien we dat de Lian Li DK-01X het met de fans op volle draaisnelheid de temperatuur tot 32 graden doet dalen - enerzijds niet zo koel als de best koelende modellen, anderzijds vergelijkbaar met een Obsidian 900D van Corsair.

400 W 7 V

Laten we de fans langzamer draaien, dan komen we bij onze zwaarste test. De DK-01X brengt het er hier verhoudingsgewijs nog het beste vanaf, want hij komt bijna in het midden van de grafiek uit.

Testresultaten geluidsproductie

Helaas past de Lian Li DK-01X met geen mogelijkheid in onze geluidsdichte box. Een vergelijkbare meting uitvoeren is dan ook niet mogelijk. We kunnen louter stellen dat de zeven 12 cm fans in een stille ruimte amper te horen zijn - is er enig achtergrondgeluid, dan verdwijnen ze daar geheel in. Dat verklaart ook de relatief bescheiden koelresultaten, de fans draaien gewoon niet zo hard.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Lian Li DK-01X.

Specificaties

Algemeen
 
MerkLian Li
ProductnaamDK-01X Black
ProductcodeDK-01X
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingDesk
Moederbord formaatHPTX
MateriaalAluminium / Staal / Glas
KleurZwart
Afmeting - Breedte90 cm
Afmeting - Diepte60 cm
Afmeting - Hoogte80.9 cm
Deurtje in voorpaneel
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)436.86 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern0
5,25 inch intern0
2,5 inch intern totaal11
3,5 inch intern totaal10
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten10
Low profile
Maximale lengte videokaart40.5 cm
Maximale hoogte CPU-koeler16.5 cm
Maximale lengte voeding42.2 cm
Formfactor voedingATX
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities10
140 mm fan posities0
180 mm fan posities0
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans7 fans
Totaal aantal fan posities10
Type fanaansluiting3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator5
Ruimte voor 140 mm radiator0
Ruimte voor 240 mm radiator2
Ruimte voor 280 mm radiator0
Ruimte voor 360 mm radiator2
Ruimte voor 420 mm radiator0
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieVoorpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)0
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)4
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler
Overige opmerkingenafsluitbaar door middel van sleutel

Conclusie

De Lian Li DK-01X is een uniek product - de enige concurrentie komt van Lian Li zelf. De DK-Q2 en de DK-03 hebben andere poten en geen uitschuifbare lade meer. Het omvalrisico is daarmee weggenomen. Bovendien zijn de poten ook na montage nog in hoogte te verstellen. Verder hebben deze modellen intern een verhoging, waaronder kabels kunnen worden weggewerkt. Hierdoor is de hoogte voor een CPU-koeler echter ook een stuk beperkter. Aan de andere kant, deze modellen hebben ingebouwde verlichting.

Het zijn, naar onze mening, nuanceverschillen. De DK-01X is een kast als geen ander - het heeft dan ook weinig zin hem af te rekenen op koelresultaten die misschien niet de beste zijn; ze zijn goed genoeg. Belangrijker is dat hij zijn werk stil doet en dat is zeker het geval, al kunnen we het helaas niet kwantificeren. Qua inbouwruimte hebben we niets te klagen, qua gebruiksgemak is het monteren ook eenvoudig, met naar onze mening een goede balans tussen gebruiksvriendelijkheid en stevigheid/trillingsvrijheid. De afwerking is van hoog niveau, zoals we gewend zijn van Lian Li.

Daarnaast vervult hij zijn tweede functie goed; als bureau is de DK-01X prima bruikbaar. Het deel voor toetsenbord en muis is voldoende diep - al zal iedereen dat voor zich moeten bepalen - en het vak aan de zijkant is handig. De locatie van de frontaansluitingen is ideaal - beter kan niet, al missen we een geheugenkaartlezer.

Is de DK-01X de ideale behuizing? Vermoedelijk voor veel mensen niet - je moet er de ruimte voor hebben en bepaald ook het budget. Wie echter echt iets bijzonders zoekt en het zich kan veroorloven, heeft met deze bureaukast een uitstekende optie, waar we geen alternatieven afgezien van zelfbouw voor kunnen bedenken. Constructie en kwaliteit zijn uitstekend, en eenmaal op de juiste hoogte en goed ingebouwd staat het als een huis. De Ultimate Product award is zo ongeveer bedacht voor producten als deze en die is dan ook welverdiend.

Lian Li DK-01X Black


Lian Li DK-01X


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Lian Li DK-01X Black

Lian Li DK-01X Black

 • Desk
 • HPTX
 • Zwart
 • 7 fans
Niet verkrijgbaar
0
*