Scythe Ninja 4 CPU-koeler review: de Mugen voor overklokkers

20 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties en prijzen
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Testresultaten: Geluidsproductie
 5. 5. Testresultaten: Koeling bij 30 dB(A) @ 10 cm
 6. 6. Testresultaten: Koeling bij 40 dB(A) @ 10 cm
 7. 7. Testresultaten: Koeling bij maximale fansnelheid
 8. 8. Conclusie
 9. 1 besproken product
 10. 20 reacties

Inleiding

Sinds half mei is de Ninja 4 CPU-koeler van Scythe verkrijgbaar in Europa. Net als de vorige Ninja's beschikt de vierde versie over vier koeltorens, die voor een betere koeling dan de Mugens moeten zorgen. In het verleden lukte dat niet altijd, of in ieder geval niet zonder dat de geluidsproductie onevenredig toenam, maar we zijn benieuwd wat Scythe er dit keer van heeft gebakken.


Voor het aluminium koelblok gebruikt de Japanse fabrikant zijn zogenaamde 'Three-dimensional Multiple Airflow Pass-through Structure'-technologie, afgekort tot T-M.A.P.S. Dat houdt in dat de koelvinnen niet als normale lamellen zijn geplaatst, maar ze op een slimme manier in elkaar zijn gezet, waardoor er een paar extra koelvinnen geplaatst konden worden zonder de hoogte of het gewicht te laten toenemen. Volgens Scythe is het gevolg dat de koelcapaciteit toeneemt, vooral wanneer de ventilator op een lage draaisnelheid spint.

Er lopen zes heatpipes met een dikte van 6 mm door het koelblok heen. Inclusief de ventilator is het totaalplaatje 15,5 cm hoog, wat in de meeste kasten geen probleem mag vormen. De bovenste koelvin is glanzend afgewerkt.

Scythe Ninja 4

Op het koelblok is aan één zijde een Glide Stream PWM-fan met een doorsnede van 120 mm geplaatst. Aan de zijkant van de ventilator zit een switch waarmee je de maximale rotatiesnelheid kunt aanpassen. In de low-modus draait hij tussen de 300 en 800 rondjes per minuut, in de mid- en high-modi loopt het maximum op naar respectievelijk 1.150 en 1.500 toeren per minuut. De fan maakt gebruik van een sleeve-bearing.

Net als de Mugen 4 gebruikt de Ninja 4 het hyper precision mounting system om de koeler te installeren, dat kan worden gebruikt voor alle courante Intel- en AMD-sockets. In de doos van de 900 gram zware koeler vind je verder wat koelpasta en een tweede paar fan-clips.

Op het moment van schrijven kost de Scythe Ninja 4 gemiddeld 45 euro, wat exact overeenkomt met de adviesprijs.

Scythe Ninja 4


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Scythe Ninja 4

Scythe Ninja 4

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 900 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
0
*