[Pro] Philips 272P4APJKHB review: betaalbaar voor pro's

21 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Philips 272P4APJKHB
 3. 3. Testmethodiek
 4. 4. Testresultaten helderheid en contrast
 5. 5. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 6. 6. Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid
 7. 7. Kleurweergave detail
 8. 8. Testresultaten reactietijd en input lag
 9. 9. Testresultaten energieverbruik
 10. 10. Foto's
 11. 11. Specificaties
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

27-inch Wide Quad HD-monitoren met 2560x1440 beeldpunten zijn nooit echt mainstream geworden en nu dreigen ze ten onder te gaan in het opkomend Ultra HD-geweld. Toch is er veel te zeggen voor deze combinatie van formaat en resolutie, en het aanbod groter dan ooit. De nieuwste vertegenwoordiger van dit segment die in ons testlab belandde is de Philips 272P4APJKHB. Deze monitor onderscheidt zich met ondersteuning van de AdobeRGB kleurruimte en is daarmee primair gericht op de (semi-)professionele beeldbewerker. Althans, dat zou je denken...


De praktijk ligt wat genuanceerder. Philips lijkt met de 272P4APJKHB een 'zakelijk manusje van alles' ter wereld te hebben gebracht, dat op meerdere manieren wil appeleren aan de veeleisende gebruiker in het pro-segment. De vraag is of we hier te maken hebben met het beeldschermequivalent van een Zwitsers zakmes, of de spreekwoordelijke 'jack of all trades, master of none'.

Philips 272P4APJKHB

Die vraag is natuurlijk voldoende interessant om een review aan dit product te wijden, maar de specificaties en eigenschappen op zich zijn dat ook al. Een 27-inch 'IPS-technologie' (AHVA, zoals Philips eerlijk vermeld) paneel met WQHD-resolutie is anno 2015 niet heel spannend meer, maar modellen met ondersteuning voor de AdobeRGB-kleurruimte zijn aanmerkelijk dunner gezaaid. Tel daarbij op een ingebouwde 2-megapxiel webcam met microfoon, een PowerSensor die het scherm uitschakelt als geen gebruiker wordt gedetecteerd, picture-in-picture en picture-by-picture functionaliteit, en een meegeleverde kap om invallend licht te weren, en we hebben het over een redelijk uniek product, zeker in deze prijsklasse.

Met een gemiddelde prijs van 889 euro is de Philips 272P4APJKHB geen goedkope monitor, maar de laagste prijs volgens onze Prijsvergelijker ligt aanzienlijk lager, op 699 euro. Dat is voor een display met AdobeRGB, dat een complexer en duurder backlight vereist, zeker niet slecht. Goed, de befaamde Dell UltraSharp U2713H ligt zowel qua laagste als gemiddelde prijs voor nog wat minder in de winkel, maar die wordt niet geleverd met genoemde kap of ingebouwde webcam. Vergeleken met de rest van de beperkte concurrentie met deze specificaties steekt de Philips lang niet slecht af qua prijsstelling.

Philips 272P4APJKHB

De Philips 272P4APJKHB is een 27-inch monitor met 2560x1440 resolutie, ofwel WQHD. Deze combinatie levert een pixeldichtheid op van 109 ppi, wat een prettige scherpte is om mee te werken. Het gebruikte paneel is er een van het AHVA-type, een door AU Optronics ontwikkelde variant van IPS. Door toepassing van een geavanceerd backlight kan het scherm de AdobeRGB kleurruimte weergeven. We hebben navraag gedaan bij Philips over de toegepaste techniek, maar daar nog geen antwoord op ontvangen - wanneer we dat hebben, zullen we die informatie toevoegen.

Philips 272P4APJKHB

Het paneel staat op Philips' bekende in hoogte verstelbare voet, een ontwerp dat meer dan een paar gelijkenissen vertoont met de modellen van Dell, wat betekent dat het niet alleen zeer functioneel is, maar er ook nog eens best fraai uitziet. Zoals gezegd levert Philips een kap mee om lichtinval te beperken voor een constante weergave. Die kap is gemaakt van stevig plastic en modulair opgebouwd, waardoor je hem zowel in landschapstand als in portretstand kunt gebruiken. Een klepje aan de bovenzijde zorgt ervoor dat je een colorimeter kunt gebruiken terwijl de kap geplaatst is.

Philips 272P4APJKHB

Philips 272P4APJKHB

Verder vallen aan de voorzijde twee sensoren op; deze zijn van de PowerSensor-functie, waarmee de monitor kan detecteren of er iemand aan het scherm aan het werk is. Zo niet, dan schakelt het zichzelf uit om stroom te besparen. Andere handige functies zijn de anti-diefstalfunctie met behulp van een pincode en een picture-in/by-picture functie om gelijktijdig beeld van twee bronnen weer te geven. 

Qua aansluitingen treffen we DisplayPort, dual-link DVI, twee keer HDMI en drie USB 3.0-aansluitingen. Daarnaast is er een audio-uitgang voor wie de ingebouwde 2x 2W speakers niet volstaan, en zoals gezegd een 2 megapixel webcam in de bovenrand.

Philips 272P4APJKHB Philips 272P4APJKHB

Voor de bediening heeft de Philips 272P4APJKHB een vrij standaard on-screen display, maar ook een softwarepakket waarmee vrijwel alle functies te bedienen zijn: dat is een handige voorziening. Hiermee kan ook desgewenst het scherm in vlakken worden opgedeeld om het beheer van vensters te vereenvoudigen.

Testmethodiek

We testen monitoren op een aantal manieren. De meeste modellen meten we door met een oudere MicroVision SS220 semi-automatische colorimeter. Deze robot meet niet alleen de kleurweergave en -temperatuur, helderheid, contrast en gamma, maar ook de helderheid onder horizontale en verticale kijkhoeken van 45 graden. Ook bepaalt hij de uniformiteit (helderheidsverdeling) met een vergelijking van de helderheid op 25 punten.

Omdat de accuratesse van de kleurechtheidmeting van de SS220 beperkt is tot de oudere CIE1976 standaard, gebruiken we daarnaast een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de geavanceerde Spectracal Calman 5 software om de monitoren ook hiermee door te meten. Daarbij registreren we maximale en minimale helderheid, contrast, gammawaarde en de kleur- en grijsafwijkingen op basis van CIE1994. Dat doen we omdat de modernere CIE2000 standaard nog altijd minder breed wordt ondersteund en we veel vergelijkingsmateriaal hebben met de oudere standaard. De nieuwe zullen we mettertijd stapsgewijs gaan invoeren in onze testprocedure. We gebruiken de i1 / Calman combinatie standaard voor metingen zoals de schermen uit de doos komen; als er een sRGB-stand is, stellen we het scherm daarop in voor deze meting. Als er een AdobeRGB-stand is, meten we die apart.

Naast de genoemde weergavemetingen, meten we doorgaans ook de reactiesnelheid, de overshoot en undershoot en de input lag. Bij gaming schermen doen we dat sowieso, bij andere schermen waar dit een mogelijk zinvol resultaat oplevert. Voor de eerste drie tests gebruiken we een fotometer in combinatie met een oscilloscoop. Voor de input lag test gebruiken we zowel een visuele vergelijking met een CRT (beeldbuis) monitor met behulp van hogesnelheid foto-opnames, als (waar mogelijk) een Leo Bodnar input lag tester. Die tester is voor het uitgangssignaal beperkt tot 1920x1080 en onze ervaring is dat de resultaten bij schermen met een hogere resolutie slecht reproduceerbaar, cq onvoorspelbaar zijn. Daarom vermelden we die resultaten niet altijd bij hogere resolutieschermen.

Ten slotte meten we het energieverbruik met behulp van gekalibreerde stroommeters, zowel bij weergave van een volledig zwart als een volledig wit beeld, en in de stand-by en uit-stand.

Instellingen voor tests

Voor alle tests geldt dat we de monitoren testen zoals ze uit de doos komen: zo zullen de meeste gebruikers deze ook inzetten. Hierbij maken we deze uitzonderingen: voor de kleurtemperatuurmeting proberen we het scherm in de stand te zetten waarbij de 6500 Kelvin het dichtst wordt benaderd, voor de sRGB- en AdobeRGB-metingen gebruiken we zoals gezegd de standen hiervoor, mits die aanwezig zijn. Als er geen sRGB-stand aanwezig is, doen we de Calman-metingen in de standaard (na herstel naar fabrieksinstellingen) weergave. Verder doen we alle metingen bij 100% helderheid, zowel omwille van een eerlijke vergelijking, als om de test hanteerbaar te houden.

Kalibratie

Vaak vragen lezers om monitoren te kalibreren, ofwel de instellingen zo aan te passen dat kleurweergave, helderheid en contrast geoptimaliseerd zijn. Dat doen we echter niet en wel om twee redenen. In de eerste plaats is het merendeel van de monitoren, vrijwel alle consumentenmodellen, alleen softwarematig te kalibreren. Dit houdt in dat je een kleurprofiel maakt voor je combinatie van videokaart en monitor: dat profiel werkt alleen met die specifieke combinatie en dan bovendien alleen voor het specifieke scherm dat je gebruikt. Ook identieke monitoren kunnen namelijk kleine onderlinge verschillen hebben, die een verschillend profiel vereisen. Hiermee stel je dus feitelijk het signaal van je videokaart bij.

Alleen monitoren voor de professionele markt en dan het gedeelte voor grafische toepassingen beschikt over de mogelijkheid deze hardwarematig te kalibreren. Dan nog blijft staan dat de instellingen die wij gebruiken, niet noodzakelijkerwijs zinnig zijn voor een exemplaar dat de lezer aanschaft. De tweede reden is dat kalibratie een tijdrovend proces is. Wat we wel kunnen doen is melden of onze testresultaten aangeven dat kalibratie zal leiden tot (bijna) perfecte weergave. Kalibratie levert altijd een verbetering op, maar de vereiste colorimeter is voor de meeste gebruikers te duur om dit zelf te doen - goede exemplaren kosten meer dan de meeste consumentenbeeldschermen.

Streefcijfers

Voor helderheid zien we bij voorkeur waardes boven de 250 cd/m² voor maximale helderheid en onder de 0,3 cd/m² voor minimale helderheid. Een helderheid hoger dan 300 cd/m² is feitelijk niet zinvol behoudens voor gebruik in extreem verlichte omgevingen en levert dus geen extra punten op. Maximaal contrast is idealiter boven de 800:1, 1000:1 is goed, daar (ruim) boven is uitstekend. Daarbij moeten we wel opmerken, dat contrastwaardes in niet verduisterde ruimtes veelal veel lager uitvallen en dat een contrast hoger dan 100-300:1 in de praktijk uitzonderlijk is. De gegeven waardes zijn vooral een indicatie van prestaties in gebruik: hoger is beter.

Voor de kleurtemperatuur is een waarde die de 6500 Kelvin zo dicht mogelijk benadert wenselijk; dit komt overeen met normale daglicht belichting. Waardes tussen de 6000 en 7000K zijn goed genoeg voor doorsnee gebruik, daar ver onder of boven levert minpunten op. Waardes tussen de 6400 en 6600K zijn uitstekend.

De gammawaarde dient de 2.2 zo dicht mogelijk te benaderen. Daarbij moeten we wel opmerken dat het hierbij ook van belang is dat de deelmetingen van 10% tot 100% helderheid óók zo dicht mogelijk bij deze 2.2 zitten, want elkaar compenserende uitschieters zijn niet wenselijk.

De kleur- en grijswaarde-afwijking is voldoende als deze lager dan 5 is, goed als deze lager dan 3 is en uitstekend als deze lager dan 2 is. Waardes boven de 5 zorgen ervoor dat we het product niet zullen aanraden voor andere dan incidentele beeldbewerking.

De reactietijden noteren we zowel in delen (rise & fall) als gecombineerd. De belangrijkste waardes zijn niet zozeer de gecombineerde 0%-100%-0% en 20%-80%-20% waardes, als de 'optimale' gemeten waardes. Die geven de resultaten weer van de instelling die zo min mogelijk overshoot en undershoot oplevert, maar wel de minimaal wenselijke snelheid van 16 ms benadert. We noteren zowel de resultaten zonder overdrive als met maximale en optimale overdrive, mits hiervoor instellingen aanwezig zijn. Mits artefacten door under- en overshoot beperkt blijven, zijn waardes van 16ms en lager voldoende, 10ms en lager goed en 6ms en lager uitstekend.

Input lag blijft een fenomeen waarvan de storende werking te betwisten valt, maar waardes hoger dan 16 ms zorgen ervoor dat we een scherm niet voor gaming zullen aanraden. Het is wel van belang te onthouden dat de resultaten van de vergelijking met CRT exlusief de responstijd van het paneel gelezen moeten worden en die van de Leo Bodnar tester inclusief die tijden.

Voor het stroomverbruik hangt het oordeel over de gemeten waarde af van het formaat van het scherm, de resolutie en kleurruimte (AdobeRGB-monitoren verbruiken meer door een complexer backlight). Wat wél vaststaat is dat een stand-by verbruik boven de 0,5W en een uit-verbruik boven de 0W niet wenselijk zijn. Een stand-by verbruik hoger dan 0,5W is bovendien in strijd met de EU wetgeving.

Testresultaten helderheid en contrast

We vergeleken de Philips 272P4APJKHB  alle andere 27-inch monitoren met WQHD-resolutie, ofwel 2560x1440 beeldpunten. Zoals altijd testen we monitoren zoals ze uit de doos komen. In de grafieken op deze en de volgende pagina's wordt de 272P4APJKHB weergegeven met een rood balkje. De modellen met een TN-paneel hebben een zwart balkje.

Helderheid max.

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. De eenheid waarin we die noteren is candela per vierkante meter ofwel cd/m², voorheen ook wel als 'nit' bekend. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m² aangehouden.

De maximale helderheid van de Philips 272P4APJKHB is met 333 cd/m² ruimschoots voldoende.

Helderheid min.

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau (bijvoorbeeld 0,1 cd/m²) een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een even grote toename van het maximale niveau. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Alleen VA-modellen komen daarbij dicht in de buurt.

We meten een minimale helderheid van 0,39 cd/m², wat een behoorlijk hoge waarde is, ook voor een paneel met IPS-techniek.

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. We delen het scherm op in een aantal zones en meten de helderheid. De vermelde waarde is de helderheid van het minst heldere deel, als percentage van het helderste deel. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, vanaf 80% rekenen we het als 'goed' en boven de 85% is erg goed. 

De achtergrondverlichting van de Philips 272P4APJKHB is met 75% niet heel erg goed. Echter, met de SmartUniformity functie van de monitor verandert het testresultaat naar 94%, wat uitstekend is. Helaas heeft dat wel enige consequenties voor de kleurweergave, waarover verderop meer.

Contrast (checkerboard)

We doen meerdere contrastmetingen, maar de belangrijkste (want moeilijkste en meest realistische) is de checkerboard-test. Hierin brengt de Philips 272P4APJKHB het er met 229:1 redelijk vanaf. Het transverse contrast is met 832:1 niet slecht, het maximale contrast valt maar iets hoger uit. Gebruik van de kap zorgt er wel voor dat het contrast in de praktijk altijd meer dan hoog genoeg is.

Testresultaten helderheid onder kijkhoek

De helderheid onder een kijkhoek zegt iets over de beeldkwaliteit wanneer het scherm niet recht van voren wordt bekeken. TN-panelen verkleuren altijd in meerdere of mindere mate, IPS- en VA-schermen hebben daar veel minder last van. De helderheid neemt altijd af, ongeacht de paneeltechniek. Horizontaal zijn waardes boven de 47% goed en boven de 50% zeer goed, verticaal zijn waardes boven de 10% redelijk, boven de 15% goed en boven de 20% erg goed.

De kijkhoeken van de Philips 272P4APJKHB zijn zeker verticaal prima; horizontaal is wat lager dan we gewend zijn, maar nog altijd goed.

Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid

De kleurweergave beoordelen we aan de hand van een aantal aspecten. Belangrijk om te weten is, dat door middel van kalibratie altijd veel te verbeteren is. Echter, bij het merendeel van de beeldschermen gaat het dan om kalibratie van het videosignaal, in combinatie met de monitor. Het aantal beeldschermen dat in hardware gekalibreerd kan worden is erg klein en deze modellen zijn significant duurder. Om die reden is het niet zinvol beeldschermen te kalibreren voor een test. In plaats daarvan meten we of en in welke mate een monitor middels kalibratie te verbeteren valt. Daarbij gaan we uit van de sRGB-kleurruimte.

Voor deze metingen maken we gebruik van de CALman software van SpectraCal, in combinatie met een X-rite i1 Display Pro colorimeter.

Native kleurtemperatuur

We kijken hoe dicht we zonder kalibratie de 6500 K kunnen benaderen, een kleurtemperatuur die wordt beschouwd als het meest geschikt voor dagelijks gebruik en een die dicht met die van daglicht overeenkomt.

De gemeten kleurtemperatuur is met 7079 K duidelijk te hoog in de standaardweergave.

Gammawaarde

De gemeten gammawaarde bedraagt 2,13 in standaardweergave, wat netjes is.

Kleurechtheid

De grijswaarde- en kleurafwijking in standaardinstellingen zijn lang niet slecht, maar niet spectaculair. De Philips 272P4APJKHB heeft echter meer in zijn mars, waarover op de volgende pagina meer.

Kleurweergave detail

Omdat de Philips 272P4APJKHB ook AdobeRGB kan weergeven en bovendien een functie heeft die nogal wat invloed heeft op de helderheidsverdeling en de kleurweergave, hebben we de nodige extra metingen gedaan. Hieronder eerst de resultaten van de AdobeRGB-meting; die hebben we niet van veel modellen, dus het vergelijkingsmateriaal is beperkt. Om het enigszins uit te breiden hebben we ook de resultaten toegevoegd van geteste modellen met een andere diagonaal of resolutie, die ook AdobeRGB kunnen weergeven.

Te zien is dat de gammawaarde iets aan de lage kant is, maar aardig de 2,2 benadert. De grijsafwijking is wat aan de hoge kant, maar dat is voor alle modellen lastig, terwijl de kleurweergave ronduit uitstekend is.

Kijken we vervolgens naar het gammaverloop, dan zien we dat dat in alle geteste standen (ongekalibreerd, met SmartUniformity, AdobeRGB en sRGB) een vergelijkbaar resultaat laat zien. (Klik op de miniaturen voor een grotere weergave)

Bij de SmartUniformity stand is wel een heel duidelijk groenzweem zichtbaar. Opmerkelijk genoeg zijn in deze stand de kleurcorrectiefuncties van de monitor wel beschikbaar, maar hebben ze geen effect. Groen overheerst echter overduidelijk. In de andere standen is sprake van een licht blauwzweem, maar in de praktijk is dat bij lange na niet zo aanwezig.

Bij de kleurweergave zien we dat in ongekalibreerde stand een nog grotere kleurruimte dan AdobeRGB wordt weergegeven, met een oververzadigd rood en magenta, en de genoemde een lichte afwijking naar blauw van het witpunt. Met SmartUniformity actief zien we het witpunt juist naar groen verschuiven en ook geel en cyaan verschuiven naar groen - vandaar het kleurzweem. Ook hier is de roodafwijking behoorlijk, evenals magenta.

In de gekalibreerde AdobeRGB-stand zijn eigenlijk alle kleuren keurig onder controle; afgezien van een marginale afwijking naar blauw van het witpunt is dit nagenoeg perfect. De sRGB-stand ten slotte is net wat minder, maar zeker ook heel erg goed.

Onder de streep kunnen we dus stellen dat de Philips 272P4APJKHB uitstekend geschikt is voor kleurkritisch werk in AdobeRGB en sRGB, maar dan moet je een mindere uniformiteit voor lief nemen. De SmartUniformity functie pakt in de praktijk niet goed uit, want de resulterende kleurafwijking is storender dan de minder gelijkmatige verlichting.

Testresultaten reactietijd en input lag

Reactiesnelheid is de aanduiding voor hoe snel pixels van kleur kunnen veranderen. Een waarde minder dan 16 milliseconden is vereist om voldoende te scoren, onder de 10 is goed, onder de 5 is uitzonderlijk goed. We hebben minder modellen getest met overdrive actief, dus het vergelijkingsmateriaal is daar wat beperkt. De 20%-80%-20% test is lastiger en telt dus zwaarder mee.

De Philips 272P4APJKHB is duidelijk niet primair bedoeld om mee te gamen, maar als je een all-round monitor zoekt is het wel handig om te weten hoe hij het er vanaf brengt. Het antwoord is: niet slecht, de resultaten zijn voldoende om zonder noemenswaardige ghosting én zonder overdrive-artefacten een fraaie weergave in games te hebben.

Echter, de monitor heeft wel last van enige input lag, zo'n 16 ms. Dat is voor de meeste gamers echter geen hoeveelheid die merkbaar, laat staan storend is.

0%-100%-0%

20%-80%-20%

Overshoot en undershoot

Input lag

Onze metingen met de Leo Bodnar input lag tester zijn voor schermen met een resolutie hoger dan 1920x1080 niet consistent, mogelijk omdat het 1920x1080 signaal door die monitoren moet worden opgeschaald. Dat is natuurlijk niet per se representatief voor de praktijk waarbij de native resolutie wordt aangevoerd. Onze standaard input lag metingen waarbij we vergelijken met een CRT-beeldbuis zijn daarom een tweede indicatie.

Testresultaten energieverbruik

Het stroomverbruik van monitoren is de laatste jaren sterk verbeterd. Verbruikte een 27-inch scherm uit 2008 nog ruim 80 watt, anno 2013 meten we een verbruik dat ruimschoots de helft lager ligt. Hoe kleine de beelddiagonaal, des te lager het verbruik. Omdat TFT-beeldschermen feitelijk altijd verlicht zijn, verschilt het stroomverbruik tussen een volledig wit en een volledig zwart beeld niet heel veel. Dynamische verlichting kan van invloed zijn, maar werkt meestal dermate slecht dat we het niet zouden adviseren.

Wel van belang om te weten is dat IPS- en VA-monitoren meer stroom verbruiken bij het weergeven van wit beeld, maar dat de tot dusver meest gebruikte TN-techniek juist bij zwart beeld het meeste verbruikt. Daarnaast is het van belang dat de EU voorschrijft dat monitoren (en veel andere elektrische apparatuur) die vanaf 1 januari 2013 in de markt belanden niet meer dan 0,5 watt in stand-by mogen verbruiken, waar dat in 2012 nog 1 watt was.

Qua verbruik doet de Philips 272P4APJKHB het lang niet slecht. Weliswaar staat hij niet bovenaan in de grafieken, maar AdobeRGB-weergave vergt een complexer backlight dat meer stroom verbruikt. Vergelijk bijvoorbeeld met de Dell U2713H, die niet alleen duidelijk meer verbruikt dan de sRGB Dell U2713HM, maar ook zo'n 17 watt meer dan deze Philips (bij witweergave). Het standbyverbruik is met 0,7 watt eigenlijk iets te hoog, het uit-verbruik is met 0,3 watt acceptabel, maar liever zien we hier natuurlijk gewoon 0 watt.

Foto's

Op deze pagina vind je alle foto's en schermafdrukken van de 272P4APJKHB.

Specificaties

Algemeen
 
MerkPhilips
Productnaam272P4APJKHB
Productcode272P4APJKHB
DetailsProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat27 inch
Resolutie2560x1440
Pixeldichtheid109 ppi
PaneeltechniekIPS / PLS / AHVA
Gebogen scherm
BacklightLED
Beeldverhouding16:9
Pixelgrootte0.233 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
144 Hz
AMD FreeSync
Nvidia G-Sync
Maximale verversingsfrequentie60 Hz
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen2
MHL
DisplayPort
Mini-DisplayPort ingang
Aantal DisplayPort ingangen1
DisplayPort uitgang
Thunderbolt
USB Type-C
Picture-in-Picture on-screen
Picture-by-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
USB versie3.0
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geheugenkaartlezer
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte63.9 cm
Afmeting - Hoogte57.8 cm
Afmeting - Diepte27.4 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand43 cm
Maximum hoogte bovenrand57.8 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar14.8 cm
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 100mm
Gewicht8.14 kg
KleurZwart
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren1070 mln
AdobeRGB
AdobeRGB dekking99 %
Reactietijd5 ms
Helderheid350 cd/m²
Contrastratio1000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek178 °
Maximale verticale kijkhoek178 °
Flikker reductie
Stroomverbruik (actief)37 W
Stroomverbruik (in standby)0.5 W
Meegeleverde accessoires
VGA-kabel
DVI-kabel
HDMI-kabel
DisplayPort-kabel
Mini-DisplayPort-kabel
MHL-kabel
USB-kabel
Audiokabel
Afstandsbediening
Digitale videokabel meegeleverd

Conclusie

De Philips 272P4APJKHB is een opmerkelijk beeldscherm, waarmee het merk zich zeker weet te onderscheiden. De combinatie van productiviteitsfeatures en functionaliteit gericht op semi-professionele beeldbewerking komen we niet vaak tegen. Laat vooropgesteld zijn dat wie echt hoge eisen stelt aan de beeldkwaliteit, bij andere producten beter uit is, maar ook aanzienlijk meer geld kwijt zal zijn. Het aanbod aan 27-inch WQHD AdobeRGB beeldschermen die nog enigszins betaalbaar zijn, houdt niet over. Bovendien zijn veel van die modellen minder compleet qua uitrusting of functionaliteit.

Philips heeft eigenlijk maar een paar concurrenten: de Dell U2713H, (gemiddeld 749 euro, maar voor 600 te vinden), de Fujitsu P27T-6 (aanzienlijk minder zuinig en feitelijk end of life, 732 euro), de ASUS PA279Q ProArt (gemiddeld 830 euro, vanaf 748 euro) en de Viewsonic VP272 (gemiddeld 862 euro, vanaf 788 euro). Met een vanafprijs van 776 euro en een gemiddelde prijs van 889 euro past de 272P4APJKHB prima in dat lijstje, waar hij zich onderscheidt met de extra functionaliteit van de  meegeleverde lichtkap en een 2 megapixel webcam, de powersensor en handige software voor de bediening.

Buiten de genoemde concurrenten moet je het zoeken in het 1000+ euro segment, met modellen als de HP DreamColor Z27x, de Eizo ColorEdge CS270 en de NEC PA272W. Beslist mooie modellen, maar ook een heel stuk duurder.

De Dell U2713H en de ASUS P279Q zijn stevige concurrenten, die we destijds met een Gold Award beloonden; tegenwoordig zouden we dat een Ultimate Award noemen en die is niet weggelegd voor deze Philips, maar een uitstekende keus is het wel, zeker voor wie een scherm zoekt dat van alle markten thuis is. Een Excellent Choice award is op zijn plaats, al kunnen we ons voorstellen dat de lagere prijs van de genoemde concurrenten de doorslag geeft als je kunt leven zonder de lichtkap en de ingebouwde webcam.

Philips 272P4APJKHB


Philips 272P4APJKHB


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Philips 272P4APJKHB

Philips 272P4APJKHB

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • AdobeRGB
 • 5 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*